Francuzi od Rusije traže “zaboravljeni” dug od 50 milijardi eura

Europa je gotova
16 komentara

Krajem 2017. je Poljska otvorila temu naplate starih ratnih dugova i reparacija iz Drugog svjetskog rata, tvrdeći kako Narodna Republika Poljska, nastala nakon sloma nacifašizma i koja je bila dio Istočnog bloka, nije bila država poljskog naroda, nego okupatorska tvorevina, stoga je posebno vladino povjerenstvo sastavilo spisak zahtijeva s iznosima koje današnjoj Poljskoj duguju Njemačka i Rusija, kao pravni nasljednik Sovjetskog Saveza.

Francuzi zahtijevaju da im današnje Rusija plati carske dugove

Sada je nešto slično napravila Francuska, iako ne na državnoj razini. Naime, Le Figaro 13. siječnja objavljuje veliku priču o tome kako su 14. siječnja 1918. Lenjin i Trocki odbili Francuskoj platiti carske zajmove i kako stotine tisuća Francuza traže da Rusija plati obveznice plemstva vrijedne oko 30 milijardi eura, možda i više.

Priča počinje 1867. godine, kada su  ruske željezničke tvrtke počele izdavati državne obveznice osigurane zlatom. Tijekom sljedeća tri desetljeća su francuski investitori u projekt uložili 15 milijardi franaka, što bi, prema izračunu, bilo današnjih 53 milijarde eura.

Neki od ulagača su uspjeli zaraditi na ovom poslu, a ostali su ostali bez ičega, jer je 1918. Vladimir Lenjin potpisao dekret kojim odbija isplatu carskih dugova. 1997. godine je Moskva sklopila sporazum s Parizom, koji se tada složio da je Rusija podmirila račune koji se tiču dugova Ruskog Carstva.

Međutim, oko 400 000 nasljednika tih investitora sada insistira na otplati starog zajma. Oni tvrde “kako je Rusija daleko od bankrota, kako državni dug nema zakonska ograničenja i mora se platiti, jer su to pravila igre”.

Rusija odgovorila na zahtjev: “Tužite nas slobodno, dobit ćete sudske troškove”

Docent odjela za financije i bankarstvo s Ruske predsjedničke akademije za nacionalnu ekonomiju i javnu administraciju u Moskvi, Sergej Hestanov, komentirao je želje Francuza za povratom ruskih carskih dugova od prije jednog stoljeća, koji su u prvom izračunu iznosili 30 milijardi, a kasnije preko 50 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, dug Ruskog Carstva prema Francuskoj je već podmiren na međudržavnoj razini. Na primjer, Gorbačov je sporazumno Britancima vratio carski dug u iznosu od 10% od nominalne vrijednosti.

Kasnije je Pariz odustao od sličnog zahtijeva i pristao uzeti od bivšeg ruskog premijera Viktora Černomirdina 400 milijuna dolara.

Dobro upoznat sa slučajem, Sergej Hestanov je za ruski list “Ekonomija danas” rekao da su svi ti ugovori službeno dokumentirani i kako je Moskva 2000. konačno zatvorila pitanje dugova Ruskog Carstva, navodeći da je Pariz tada dobio posljednju tranšu.

Međutim, nekoliko stotina tisuća Francuza, koji su kao nasljednici ulagača u posjedu carskih obveznica, zahtijevaju isplatu duga.

“Želja Francuza da naplate carske  dugove Rusije od prije jednog stoljeća u pravnom smislu nema perspektive. Sva pitanja s dugom Ruskog Carstva prema Francuskoj su već riješena na državnoj razini, a njihova revizija bi stvorila eksplozivan međunarodni pravni presedan”, kaže profesor Hestanov.

“Takvi zahtjevi se redovito pojavljuju i oni su uobičajena međunarodna praksa. Međutim, povijest nas uči da rijetko budu ispunjeni, a budući da je ovaj spor s Francuskom već riješen na državnoj razini, gotovo je nemoguće rješavati ga još jednom na sudu”, dodao je profesor.

Štoviše, nemoguće je uspoređivati carski dug sa sovjetskim, koji je također isplaćen u potpunosti, jer su dva duga nastala u različitim pravnim uvjetima i bili su različito regulirani.

“Imamo i slučaj europskih zemalja koje od Njemačke skoro svake godine nastoje dobiti nešto zbog štete koju su pretrpjele tijekom Drugog svjetskog rata. Ali jednom kada sporazum više nije podložan reviziji, to je nemoguće”, pojašnjava stručnjak.

“Naravno, Francuzi koji su u posjedu ruskih carskih obveznica mogu pokušati naplatiti dugove od Rusije putem suda, ali vjerojatno neće ništa dobiti, osim sudskih troškova”, zaključio je profesor Sergej Hestanov.

.

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
6 godine prije

Neka traže regresno pravo od francuske države, koja je i primila ispunjenje obveze po nagodbi…kao npr stara devizna štednja u zemljama bivše države…

igi
6 godine prije

…rusi trebaju tražiti odštetu od francuske zbog štete koje je pretrpjela rusija za vrijeme napoleona.

Novi grga (zuzu)
6 godine prije

Pa nek Rusi traze 100 miliona za Napoleonove pohode, daju francuzima 50 miliona i 50 su dobri.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

WTF???

Podravec
6 godine prije

E,sad trebaju Rusi naplatiti napoleonovo divljanje po Moskvi……

m.ivanisevic
6 godine prije

Koliko bi Francuska trebala platiti Rusiji ratne odštete za Napoleonova orgijanja po Moskvi i drugim gradovima? Također, Rusi nikada ne bi trebali trgovati s Francuzima kad se pogleda kako poštuju potpisane ugovore (Mistral).

rodoljub
6 godine prije

Antirusko ludilo je u modi, ili je to nova – stara strategija globalisticke mafije – gangsterske internacionale .

Ganicus Prvi
6 godine prije

Neka tuze ali neka i Rusija trazi 100 milijardi odstete za Napoleonove ratove i pricinjenu stetu carskoj Rusiji.

Ivo
6 godine prije

Poslati jedan Kalibr na jelizejsku, inertna bojeva,samo s natpisom NJET. Lansiranje obaviti na godišnjicu ulaska Ruske vojske u Pariz,nakon što su svojedobno potaracali onog pigmejca s idiotskom kapom I njegovu grande armee. Trebalo bi da žabari skontaju..

palermo
6 godine prije

E sada kada bi svi htjeli naplatu svega što je popljačkano kroz povijest, gdje bismo došli? Nije valjda da žabari misle da im je današnja Rusija nešto kao njihove “bivše” kolonije koje im i dan-danas plaćaju kolonijalni porez?! 1997. su odustali od tražbina jer je Rusija tada i formalno bankrotirala.

Zagi.Dr
6 godine prije

Ništa morati će Rusi tražiti od Francuza odštetu zbog Napoleona i njegovih pohoda:-) ako smo več kod toga

Laki Topalović
6 godine prije

Dobit će, kako vele u Dalmaciji, “mudo Marjanovo”

Laki Topalović
6 godine prije

Jedina zemlja na svijetu, ili barem za koju znam je Hrvatska. SFRJ je imovinu protjeranih Švaba i Talijana odbila od iznosa ratnih reparacija, jer se radilo o imovini oko pola milijuna ljudi što iz Istre i Primorja, što iz Slavonije i Vojvodine.E dakle, to je izračunato i odbijeno od odštete koju su Njemačka i italija morali platiti YU. Onda dolaze pametni Sanader i drugi i pristaju na isplatu imovine Švabama, mislim i talijanskim “esulima”. Pa ako je jednom “plaćeno”, odnosno odbijeno od duga i time je zatvoreno poglavlje, koja budala ide ponovno udovoljavati pojedinačnim zahtjevima? Bilo je dovoljno izvući međudržavni sporazum o ratnim reparacijama i reći Beču i Rimu, gospodo drugovi žalite se Upravnom sudu na otoku Palau, možda je kompetentan, iako nisam siguran

cinjenice
6 godine prije

A da li je ono Francuska pod Petenom saradjivala sa Njemackom, i time pomogla da njemacka pohara Rusiju. A cini mi se da su i oni imali neke jedinice na Staljingradu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.