FT: Rusija obnavlja i preuzima poslovanje jednog od najunosnijih sektora sirijske ekonomije

Bashar Al-Assad Vladimir Putin
16 komentara

“U državnoj tvornici gnojiva u blizini Homsa naoružani ruski plaćenici patroliraju ključnom industrijom fosfata u Siriji. Odluka predsjednika Vladimira Putina vojno podrži sirijskog lidera Bashara Al-Assada pomogla je sirijskom predsjedniku da preokrene tijek rata u svoju korist. Tvornica u Homsu je ono što je Moskva dobila zauzvrat, unosno uporište u ključnom strateškom resursu Sirije. Procjenjuje se kako Sirija ima najveće rezerve fosfata u svijetu, koji su potrebni za proizvodnju gnojiva, a tvrtku kontrolira ruski tajkun Genadij Timčenko, prijatelj Putina. Čini se da on ima više nego dominantnu poziciju”, izvještava Financial Times.

“Sirijski državni mediji su u ožujku 2018. izvijestili da bi Narodno vijeće trebalo ratificirati ugovor s Timčenkovom Strojtransgaz Logistikom za rudnik fosfata u blizini sirijskog grada Palmire. Prema izvješćima za tisak, on također surađuje s državnom kompanijom za umjetna gnojiva GFC u tvornici u Homsu, a ove je godine dobio ugovor za rad u luci Tartus, odakle se sirove fosfatne stijene i gnojiva šalju u inozemstvo, prije svega u Iran, koji je također pružio vojnu potporu Assadu, koji im je obećao pristup ključnim industrijama, uključujući prava na rudnike fosfata”, kaže članak.

“Trgovina fosfatima u Siriji nije nezakonita, ali se malo zna o tome. Naime, sankcije SAD-a, Europe i Ujedinjenih naroda ne odnose se na fosfate. Ali strah od suočavanja sa sankcioniranim organizacijama tjera strane kompanije da se boje poslovati s Damaskom”, piše list, podsjetivši da su Timčenko i Strojtransgaz također pod američkim sankcijama zbog “financijske pomoći ruskim vladinim dužnosnicima nakon invazije na Krim 2014. godine“.

“Kad je prošle godine postalo poznato da su fosfati koji su prodani u sklopu dogovora sa Strojtransgazom stigli do Grčke, to je pitanje postavljeno u Europskom parlamentu. Čelnici drugih kompanija koje se bave fosfatima kažu da zbog zaobilaženja Sirije njihovi timovi sirovi sirijski fosfat nazivaju libanonskim, iako u Libanonu nema rudnika fosfata“, navodi se u publikaciji.

“Prava razina ovakvog poslovanja nije poznata, ali podaci EU pokazuju da su fosfati u vrijednosti dva milijuna eura stigli u Libanon završili 2018. u Nizozemskoj. Prema riječima jedne osobe koja kontrolira robu na granici sa Sirijom, protok kamiona punih fosfata koji prelaze granicu i ulaze u Libanon je redovit”, stoji u članku.

“Libanonski i sirijski carinski dokumenti koje je na uvid dobio Financial Times pokazuju da je u libanonsku luku Tripoli u svibnju i lipnju prevezeno oko 6000 tona fosfatnih gnojiva. Prvi brod, „Raouf H“, kasnije je pristao u grčkoj luci Nea Karvali, prenosi Marine Traffic.

Dokumenti za otpremu drugog broda, „Tenacity“, također navode Nea Karvali kao luku iskrcaja, piše FT.

“Ljudi upoznati s trgovinom fosfatima izvijestili su da se fosfat trenutno izvozi iz zaliha i da nema nove proizvodnje. Čini se da Strojtransgaz ima pravo na rudarenje sirijskog fosfata, ali nije jasno je li tvrtka doista pokrenula proizvodnju”, stoji u članku.

“Timčenko je dugogodišnji prijatelj i sparing partner ruskog predsjednika u džudu. Surađivali su dok je Putin ušao u upravu St. Peterburga još 90-ih”, podsjeća list.

Timčenkove veze s Kremljom i činjenica da je oligarh već pod sankcijama čini ga rijetkim industrijalcem koji je u stanju i voljan kontrolirati rusku uključenost u rad sa sirijskim fosfatima, kažu predstavnici ovog sektora i analitičari.

„Za njega je to posao. To si niska cijena i ima tržište“, rekao je jedan od njih.

Strojtransgaz je rekao Financial Timesu da “nema ništa za komentirati”, budući da on i njegove podružnice nemaju ugovore u Siriji, iako su sirijski državni mediji u travnju izvijestili da je inženjerski odjel ove tvrtke potpisao godišnji ugovor o investiranju za sljedećih 49 godina u luci Tartus.

U srpnju je predstavnik ureda tvrtke u Damasku potvrdio da rade za Strojtransgaz, ali nije odgovorio na zahtjeve za daljnjim komentarima. Strojtransgaz nije komentirao zašto njegov ured u Damasku ima zaposlenike ako tvrtka nema ugovore u Siriji. Tvrtka je također odbila komentirati zašto su sirijski vladini dužnosnici potvrdili postojanje ugovora koji uključuju Strojtransgaz. Nakon što su novine kontaktirale ured u Damasku, njegove su kontaktne informacije izbrisane s internetske stranice.

Dogovor kojeg su postigli Strojtransgaz i sirijski GFC oko tvornice u Homsu je postao valjan u travnju, iako je to bio težak početak. Neki su se radnici protivili visini plaća, a spor između direktora je doveo do otkazivanja ugovora o radu za jednog sirijskog menadžera.

“Uvijek se svađamo oko toga čija je zadnja riječ, ona Rusa ili Sirijaca”, rekao je otpušteni menadžer za Financial Times.

Naravno, ovo je samo jedan od sirijskih strateških gospodarskih sektora u kojima su se u obnovu uključili Iranci ili Rusi. Na primjer, većinu novih tvornica u Adri u Siriji su otvorili Iranci. Samo ovaj mjesec su puštene u pogon tvornice za obrano mlijeko, lijekove za rak i za proizvodnju automobila.

Sirija se nada da će joj suradnja s Iranom pomoći da se zaobiđu sankcije uvedene u Damasku.

Prema Masanu Nahasu, direktoru iransko-sirijske Privredne komore, ekonomska situacija u Siriji će se u narednim mjesecima poboljšati, a roba, uključujući mlijeko za dojenčad i lijekove za pacijente, bit će stavljena na raspolaganje ljudima po razumnim cijenama.

Iran i Rusija su osigurali zajmove i druge financijske olakšice za Assadovu vladu, a iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri je u veljači govorio o “velikom sporazumu” između Teherana i Damaska za razvoj željezničke mreže u Siriji i izgradnju elektrana u Siriji.

Činjenica je da iranski i ruski poduzetnici i državne kompanije ulaze u Siriju na velika vrata i pitanje je što će ostati drugima, jednom kada se sklope ugovori u ključnim sektorima sirijskog gospodarstva. No, to je bilo očekivano, jer je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad u više intervjua naglasio kako će na obnovi Sirije raditi isključivo savezničke zemlje, a ulaganja će biti odobrena samo onima koji nisu sudjelovali u agresiju na njegovu zemlju.

Financial Times

Fosfor
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Jeli ovo FT kuka nad sudbinom zapadnih “ulaganja” u Siriji . . . stvarno nije pośteno da sve najbolje pokupe Rusi i Iranci . . . ☺

Laki Topalović
4 godine prije

@Moreno, čini se baš tako, kuknjava kako se zaobilazi slobodno tržište i nema javnih natječaja 🙂 Ahahahaha……. Kinezi su već osigurali fond od oko 30 mlrd… , ali za infrastrukturu- Rusija je misterij, ne zna se što će sve obnoviti i nastaviti raditi.

Mateja
4 godine prije

Sirci se prav nič ne kregajo z Rusi. Tisti Sirci, ki sovražijo Ruse so v Turčiji in Evropi. Še malo pa bodo še oni iz Idliba šli v Turčijo in Evropo. Takrat bo Evropa videla koga podpira.

Borac2
4 godine prije

Tako i treba. Tehnologija.
Da bi rat dobili islilovci, tvornicu bi preuredili u zatvor i poklali ljude.

Son of Alerik
4 godine prije

Ruski ratni plijen u Siriji.

samo tako
4 godine prije

Mudre vođe zapada otvoriše vrrata Sirije Rusiji, Kini i Iranu
Pohlepa im se transformira u nemočnu zavist.
Nemjerljivo . Zasluženo.

Zvrk
4 godine prije

Koliko pamtim juzno od Tadmura se nalazi plansko naselje As-Savanah namijenjeno preradi fosfata. Ondje u pustinjskom dijelu ima dosta nalazista. Nedaleko od njega je čvorište Busajri gdje su se vodile teske bitke s IS-om. Nije nemoguce da i danas ima ondje ruskih snaga koje drze oprez od eventualnih novih racija ili prepada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.