G7 odbacuje reviziju ograničenja ruske cijene nafte

Rusija-Nafta
12 komentara

Zapadni saveznici u početku su se složili redovito prilagođavati gornju granicu od 60 dolara po barelu kako bi prihodi Moskve bili niski

Grupa sedam vodećih gospodarstava (G7) i njeni saveznici prestali su provoditi redovite revizije gornje granice cijena ruske nafte, iako se sada trguje znatno iznad gornje granice, izvijestio je Reuters u srijedu pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem. EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. prosinca ograničenje cijene ruske sirove nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim tvrtkama zabranjuje pružanje osiguranja i drugih usluga za pošiljke ruske nafte, osim ako je teret kupljen pod ili ispod postavljene cijene.

EU se prvotno složio da će revidirati ograničenje cijena svaka dva mjeseca i izvršiti prilagodbe plana, dok je G7 rekao da će revidirati “prema potrebi”, uključujući “provedbu i pridržavanje”.

Moskva je odgovorila na ograničenja tako što je zabranila prodaju nafte i rafiniranih proizvoda kupcima koji poštuju gornju granicu te je većinu isporuka preusmjerila sa Zapada. Indija i Kina su se pojavile kao ključni kupci ruske sirove nafte, dok su izvoznici nafte pronašli načine za prodaju robe koristeći domaće ili ne zapadne brodove i usluge osiguranja, što otežava Zapadu provođenje mehanizma ograničenja cijena.

U kolovozu je prosječna cijena ruske referentne sirove nafte Urals iznosila više od 74 dolara po barelu, čime je po prvi put probijena gornja granica od 60 dolara. Izvori iz industrije izvijestili su za Reuters da G7 nije preispitao gornju granicu od ožujka te da to ne namjerava učiniti u neposrednoj blizini, unatoč rastu cijena sirove nafte.

”Bilo je nekih razgovora u lipnju ili srpnju da se napravi revizija, ili da se barem razgovara o tome, ali to se nikada formalno nije dogodilo”, rekao je diplomatski izvor za novinsku kuću. Nedavni nalazi Bloomberga otkrili su da se izvoz ruske nafte tankerima osiguranim od Zapada nastavlja, iako je cijena Urala skočila iznad 60 dolara po barelu. Oko 40% brodova koji su prevozili naftu iz ruskih luka na Baltiku i Crnom moru bili su u vlasništvu ili osigurani od strane kompanija sa sjedištem u zemljama koje su prihvatile gornju cijenu.

U utorak su cijene referentne mješavine Brent skočile iznad 90 dolara po barelu prvi put u 2023., nakon što su Saudijska Arabija i Rusija izjavile da će produljiti svoje dragovoljno smanjenje proizvodnje i izvoza do kraja godine. Brent se u srijedu lagano povukao na nešto ispod 90 dolara po barelu

G7Limit cijenerusijaUral Nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
7 mjeseci prije

Kad Biden poništi koncesije na Aljasci, doći će Uralis na onu cijenu koja Rusima bude odgovarala, a ionako sve više ruske nafte dolazi u Europu iz Indije, a pomalo se tu pojavljuje i Brazil, europa plaća ceh, a zemlje BRICS -a profitiraju.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Idem i ja na benzinsku stanicu uvjetovati da mi prodaju litru benzina po 1 euro, umjesto po 1,57 eura.
Ako neće, dat ću im sankcije i neću kupovati kod njih.
Jbg, niti jedna benzinska me ne shvaća i ne želi mi prodati po jedan euro😄
Takva je otprilike inteligencija političara koji energetski sankcioniraju Rusiju.

tihobl
7 mjeseci prije

Koga oni foliraju?
Vise uvoze Britanija i Holandija nego Indija.

Captain
7 mjeseci prije

🤣🤣🤣

tuf
7 mjeseci prije

Kakav poraz zapadne oligarhije. Ovo im je hladan tuš na lažni dojam snage nametanja ekonomskih uvjeta na svjetskoj razini. Ovime je dokazano da utjecaj SAD-a slabi te da je proces nepovratan.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Plenković na današnjoj sjednici Vlade priznao točno koliko su cijene plina i električne energije otišle gore zbog energetskih sankcija Rusiji prošle i ove godine, kao i sabotiranja Sjevernih Tokova. Izjava mu je sljedeća: “Primjerice, cijena struje za kućanstva i malo i srednje poduzetništvo bila bi prošle godine 6-7 puta veća od one koju su stvarno plaćali, ove godine mjere će omogućiti da se ne plaća cijena struje koja bi bila tri puta veća od one koja će se plaćati. Dakle, ono što radimo je da omogućimo plaćanje tri puta manje cijene struje. Što se tiče plina, prošle godine bi cijena bila tri do četiri puta veća od one koju su građani plaćali, a ove bi godine bila 1,5 do 2 puta veća. Slično je s toplinskom energijom, cijena grijanja bi ove godine bila tri n do četiri puta veća, a prošle godine čak i 10 puta veća od osigurane.” Naravno da je to… Čitaj više »

Max
7 mjeseci prije

Treba,im,ruska,nafta,

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Modus operandi napisan je 1997.g u knjizi Velika šahovska ploča djela Zbigniewa Brzezinskog u kojem se Područje Euroazije promatra kao šahovska ploča u kojoj se odvija strateško upravljanje geopolitičkim interesima u svrhu stjecanja tj. održavanja američkog primata. Ukrainu navodi kao mjesto napada na Slavene i ključno mjesto slabljena Rusije zbog gubitka djela ruda, poljoprivrednih bogatstava i utjecaja u Crnom moru što Rusi slabi utjecaj i dominaciju u Euroaziji i Svijetu. Rukovodi se Harold Makinderovom doktrinom : – Tko vlada Istočnom Europom, vlada Srcem kontinenta; – Tko vlada Srcem kontinenta vlada Svijetom-Otokom; – Tko vlada Svijetom-Otokom vlada čitavim svijetom. Na 31 str od 131 stranice nalazi se temelj i suština ovog rata koji se nastoji prikazati kao lokalni a ima sve odlike globalnog sukoba 3. WW. Svima predlažem čitanje ovog scenarija napisanog prije 20tak godina. Autor je član Trilateralne komisije koja je jedna od… organizacija kojima oligarhija upravlja čitavim Svijetom.” http://www.academia.… Čitaj više »

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Modus operandi napisan je 1997.g u knjizi Velika šahovska ploča djela Zbigniewa Brzezinskog u kojem se Područje Euroazije promatra kao šahovska ploča u kojoj se odvija strateško upravljanje geopolitičkim interesima u svrhu stjecanja tj. održavanja američkog primata. Ukrainu navodi kao mjesto napada na Slavene i ključno mjesto slabljena Rusije zbog gubitka djela ruda, poljoprivrednih bogatstava i utjecaja u Crnom moru što Rusi slabi utjecaj i dominaciju u Euroaziji i Svijetu. Rukovodi se Harold Makinderovom doktrinom : – Tko vlada Istočnom Europom, vlada Srcem kontinenta; – Tko vlada Srcem kontinenta vlada Svijetom-Otokom; – Tko vlada Svijetom-Otokom vlada čitavim svijetom. Na 31 str od 131 stranice nalazi se temelj i suština ovog rata koji se nastoji prikazati kao lokalni a ima sve odlike globalnog sukoba 3. WW. Svima predlažem čitanje ovog scenarija napisanog prije 20tak godina. Autor je član Trilateralne komisije koja je jedna od… organizacija kojima oligarhija upravlja čitavim Svijetom.” academia.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI