Gerhard Schroeder: Putin je i dalje moj prijatelj

Gerhard Schroeder
28 komentara

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder odbio je da osudi svog dugogodišnjeg prijatelja, ruskog predsjednika Vladimira Putina, žaleći zbog neuspjeha sadašnjih njemačkih i francuskih lidera da pronađu diplomatsko rješenje za sukob Rusije i Ukrajine.

U intervjuu za novine Süddeutschen Zeitung objavljenom u petak, Schroeder (79), koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da i dalje smatra predsjednika Putina svojim prijateljem.

“Zašto bih ovo krio?” pitao je političar veteran , dodajući da se njihov lični odnos razvijao nezavisno od politike. Državnik veteran je objasnio da, iako je „jasno stavio do znanja da mislim da je greška što su Rusi započeli rat [u Ukrajini]“, on se sada neće pretvarati da nikada nije bio prijatelj sa Putinom.

Ispričao je kako su on i njegova supruga So-yeon Schroeder-Kim otputovali u Istanbul i Moskvu u “mirovnu misiju” prošlog marta. Pokušao je da nagovori Moskvu i Kijev da naprave međusobne ustupke kako bi zaustavili neprijateljstva, ali bezuspješno.

Uprkos tome što nije uspeo da postigne dogovor, bivši kancelar je insistirao da se sukob može rešiti intervencijom šefova vlada i predsednika. Takođe je izrazio žaljenje što sadašnji lideri u Berlinu i Parizu ne čine dovoljno na tom planu. Schroeder je tvrdio da je malo vjerovatno da će nabavka još više oružja završiti neprijateljstva.

Govoreći o svojoj ulozi na čelu kompanije koja upravlja sada nepostojećim gasovodima Sjeverni tok i odbijanju da ga napusti nakon 24. februara 2022. godine, bivši kancelar je naglasio da je prije sukoba većina u Njemačkoj rado koristila Ruski gas za podsticanje ekonomije.

U intervjuu za njemačku radionicu RTL objavljenom u junu, Schroeder je ostao pri svojoj politici prema Moskvi tokom svog boravka u uredu. Političar je tvrdio da sadašnji prekid njegovih veza sa Rusijom teško da bi „donio ništa dobro“ i da će nastaviti da traži „prilike da razgovara sa predsednikom Putinom“.

Ovaj političar je u Njemačkoj naveliko kritikovan zbog njegove bliske povezanosti s Moskvom, zbog koje su mu prošle godine oduzete parlamentarne privilegije. Neki od njegovih kolega socijaldemokrata tražili su njegovo isključenje iz stranke ranije ove godine, ali bezuspješno.

Gerhard Schroedernjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Dosljedno ! Vjeran sebi što je za poštivanje 🍸

Jere
6 mjeseci prije

Sigurno, u pravu si. Putin je I dalje moj idol, danas vise nego ikada. Kao sto su Rimljani napravili situaciju da se prijatelji gladiatori moraju medjusobno boriti tako su Amerikanci napravili situaciju da Ukrajinci s Rusima moraju ratovati.. Ili Europljani s Rusima.. Kao da Rusi nisu Europljani, kao da Meksikanci nisu Amerikanci.

Andro
6 mjeseci prije

Izgleda,da je malo mudrih lidera poput njega, Orbana,Milanoviča,….ostali su ignoranti, ….a idu se politiku.

Darko
6 mjeseci prije

Za sve probleme EU kriva je ona švapska krmača Ursula koju su naivno pustili na vlast i u samo tri godine je uništila skoro cijelu EU podilazeći američkim umobolesnicima

Pravo na stav
6 mjeseci prije

Njegova uloga u Gaspromu nema veze za iskreni prijateljstvom

držnedaj
6 mjeseci prije

Schröder je dobar i hrabar političar bio!

People
6 mjeseci prije

Da je Gerhard Schroeder na vlasti u Europi ne bi bilo rata.

tuf
6 mjeseci prije

Schröderu ostaje samo gledati kako je Njemačka jača nego ikada – privreda cvjeta, sigurnosna situacija nikad bolja, socijalna kozehija na vrhu, vanjski dug je otplaćen, plaćaju najniže iznose za energente, Nijemci planiraju smanjiti radno vrijeme na 4h i uvesti slobodni petak jer uz vladajuće blagostanje nema smisla raditi više. 
A te tamo nekakve ankete koje Velikom vođi Scholzu daju mizerne šanse na izborima su putinofilske podmetačine koje sponzorira Kremlj.

Radar
6 mjeseci prije

Pravi prijatelji se poznaju u dobru i u zlu !

Max
6 mjeseci prije

Doslijedno.

Nena
6 mjeseci prije

Treba gasa zimus..

Babilon
6 mjeseci prije

Našeg Vladu svi vole, to je jedan fin i pristojan momak , tko ga ne bi volio?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI