Glavni savjetnik Zelenskog obrušio se na Merkel

Mihail Podoljak
18 komentara

Kijev je kritizirao tvrdnje Angele Merkel, njemačke kancelarke od 2005. do 2021., koja je ove sedmice rekla da je “pokušala sa onim što mi je bilo na raspolaganju spriječiti” tekući sukob između Rusije i Ukrajine. Najviši savjetnik Zelenskog, Mihail Podoliak, optužio je Merkel da „izmišlja izgovore“ za neuspjehe vlastite politike.

“Bivša kancelarka Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruske energije, opravdava se: ‘Učinila sam sve što je bilo moguće da spriječim Rusiju da započne rat, i zato sam dobila… ruski jeftini plin.’ Fantasticno. Uostalom, rat nije počeo, zar ne?” napisao je Podoliak na Tviteru.

Navodna želja Merkelove da dobije “jeftini ruski gas” je na kraju rezultirala “uništenim ukrajinskim teritorijama i stotinama hiljada nevinih ukrajinskih života”, nastavio je Podoliak. “Ako ne možete ispraviti greške iz prošlosti, samo prestanite da se pravdate i ohrabrujete agresora”, dodao je.

Primjedbe najvišeg savjetnika Zelenskog dolaze kao odgovor na Merkelin intervju za Die Zeit, objavljen u subotu. U intervjuu, bivša kancelarka je tvrdila da podržava proces iz Minska – međunarodni napor da se okonča sukob u tadašnjem ukrajinskom Donbasu – u dobroj nameri. Merkel je insistirala na tome da je “pokušala sa onim što mi je bilo na raspolaganju da spriječi” tekuća neprijateljstva, pa čak i ako su napori na kraju propali, ona je i dalje vjerovala da je “diplomacija neophodna”.

Činilo se da su ove primjedbe u suprotnosti s otkrićima koje je Merkel dala u intervjuu istim novinama prošlog decembra, kada je priznala da je protokol iz Minska bio „pokušaj da se Ukrajini da vremena“, da joj pomogne da „postane jača“ – i plan je uspio . Tada nam je svima bilo jasno da je sukob zamrznut, da problem nije riješen, ali je to Ukrajini dalo dragocjeno vrijeme“, izjavila je tada.

Slična otkrića o tome da su pregovori iz Minska samo varka da se kupi vrijeme za naoružavanje Ukrajine ranije su dali bivši predsjednik te zemlje Pjotr ​​Porošenko, kao i bivši predsjednik Francuske i još jedan originalni potpisnik sporazuma, Francois Hollande.

MerkelnjemačkaPodoljakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gnostic
10 mjeseci prije

Ko visoko leti,nisko pada do anihilacije Božem’prosti.

Dux
10 mjeseci prije

Ovo stvarno više nije normalno, ovi Ukrainci, kad ova nesreća od rata( koju su sami uz pomoć EU i SAD – a isprovocirali) završi, a neće dobro završit za ukrainu, počet će kriviti i EU i SAD, a samo zato što su pokrali milione eura i dolara te ih stavili na privatne račune, smradovi, a i ukrainski narod, zar ne vide kud ovo vodi, nestat će sa karte svijeta, i opet će molit ruse za nekakvu pomoć, pa dragi ukrainski narode, otvori oči, maknite klauna Zelenog, i vratite se u realnost bez NATO- a, bez EU -a, živite normalno uz narod kome i pripadate.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

a čiji će gas dobivati ukrajina, američki ukapljeni a plaćat ćemo smi mi iz EU

Max
10 mjeseci prije

Ukrajinci viču na sve.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Britanski Indenpendent piše da novi podaci pokazuju da se izvoz ruske sirove nafte vratio iznad razina viđenih prije Putinove invazije na Ukrajinu, unatoč pojačanim zapadnim sankcijama, pozivajući se na podatke belgijske tvrtke za praćenje robe Kpler, prema kojima Rusija danas prodaje oko pet posto više nafte nego prije rata. Ruski izvoz sirove nafte porastao je sa 3,35 milijuna barela dnevno u 2022. godini na 3,5 milijuna barela u prvom kvartalu 2023. godine. Idenpendent nadalje piše da Indija i Kina sada čine 90 posto ruskog pomorskog izvoza sirove nafte, da azijski divovi kupuju u prosjeku 1,5 milijuna barela dnevno, apsorbirajući manjak u izvozu u europske zemlje koje su prethodno uvozile dvije trećine ruske sirove nafte. Nakon Indije i Kine dva najveća kupca ruske sirove nafte sada su Turska i Bugarska. Naime, 2021. je čak 57 posto ruske nafte išlo u Europu, 25 posto u Kinu, a samo jedan posto u Indiju.… Čitaj više »

Antee
10 mjeseci prije

Neka vas Rusi sataru pa da opet ukrajina ima koristi od jeftinog ruskog plina.

Sada kolektiv zapadnih fašizama preko Indije kupuje jeftini ruski plin koliko si “pametan”.

Noname
10 mjeseci prije

Akcije Ukrajine u Donbasu od 2014. mogu se okarakterizirati kao kontinuirani terorizam i genocid, rekao je Clayton Morris, američki novinar i voditelj emisije Redacted News.
“To je ono što se događa (u Donjecku. — Urednik) od 2014. godine. Kontinuirani genocid i terorizam”, komentirao je voditelj udare Oružanih snaga Ukrajine na naselja.
Napomenuo je i da je ukrajinski sukob počeo upravo kada je topništvo Ukrajine 2014. godine gađalo civile u Donbasu. Prema njegovim riječima, to ne može shvatiti samo “neobrazovana osoba”.
Voditelj je naglasio da su Oružane snage Ukrajine uoči napada pogodile Donjeck i regiju Zaporožje, ciljajući na stambena područja u kojima nema vojnih objekata. Uslijed napada militanata stradali su civili, podsjetio je.
Istodobno, zapadni mediji “ignorirali su nekoliko masovnih smrtonosnih napada iz Ukrajine”, rekao je Morris.
“Ovo nećete vidjeti na glavnim TV kanalima u zemlji”, rekao je.
Ukrajinska vojska od 2014. godine redovito granatira Donbas.

Noname
10 mjeseci prije

Na Svjetskoj konferenciji o multipolarnosti govorili su razni govornici. Jedne od najupečatljivijih bile su riječi litvanskog publicista Andriusa Martinkusa. Prema njegovim riječima, protiv Baltika se vodi strategija izumiranja koju predlaže zapadni svijet. Trebale su 32 godine da Vilnius to shvati. Andrius Martinkus je svoj govor na konferenciji započeo tužnom statistikom. Nakon 1991. broj stanovnika Litve smanjio se za trećinu. Prema UN-u, Litavac je jedan od najbrže umirućih ljudi na svijetu. U ovu skupinu spadaju i drugi narodi istočne Europe: Latvijci, Ukrajinci, Srbi i Bugari. Međutim, vladu Litve, koja ima tisućljetnu povijest, zanimaju druga pitanja. Jedna europska država zauzeta je promicanjem ideja države koja postoji tek 300 godina – Sjedinjenih Država. Litva, koja je oduvijek bila u izravnom kontaktu sa susjedima, danas svojim neprijateljima naziva drevnu Kinu, susjedu Rusiju i Bjelorusiju, s kojom ta zemlja pola stoljeća živi zajedno kao dio jedne države. Litavski publicist primjećuje da je vlada njegove zemlje krenula krivim putem. U konačnici, međutim, Litva će… Čitaj više »

tuf
10 mjeseci prije

Treba razumjeti i Merkelovu. Ostati će zapamćena kao kancelarka koja je ugasila nuklearke. Nije sebično htjela ponijeti i titule kancelarke koja je pogasila povoljan plin i naftu. Scholz ponosno nosi tu medalju, vidjet ćemo da li će mu prisjesti ili se izjadati kada postane “jedan od bivših”.

duki
10 mjeseci prije

Paranoja počinje ! Svi su krivi ! EU, MEU ,USA,MUSA ,NATO KATO SVI ODREDA ALI ONI NE !
NARKOMANSKA VLAST UKRAJINE SA 1/2 MLRD $- ZAMRAČENIH MOŽDA ČAK I 10X VISE
UKRAJINCI , ! DOK JOŠ MOŽETE POHVATAJTE IH I OBJESITE NAOPAKO -prijateljski !!

Ivan
10 mjeseci prije

Stvarno vrijeme je da se tim Ukrajincima zacepi gubica i pusti Ruse da ih dokrajce. Jer popeli su nam se vec svima na kurac sa svojim dociranjem i lupetanjem.

dulebg
10 mjeseci prije

Zar nisu prvo nacisti spalili ruske aktiviste u Odesi, premlatili demonstrante sa Krima, zabranili ruske stranke i medije, ubili značajnije jevne ličnosti koje se nisu slagale sa antiruskom politikom, na kraju ubili 14.000 civila u Donbasu.

Ustvari učinili su sve da ih Rusija napadne. I ova se naoružala, osigurala svetsku podršku – i napala. Niko ne može reći da je “ničim izazvana”, šta bi Ameri radili da im Kanada to napravi sa svojim Anglofonim državljanima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI