Google ”agresivno traži” ugovor u oblaku s Pentagonom unatoč pobuni zaposlenika

Google
1 komentar

Osoblje tehnološkog diva masovno je protestiralo nakon što su saznali da će se tehnologija umjetne inteligencije koju su razvili koristiti u američkim dronovima, uključujući njihove napadne verzije, te će tako biti dijelom odgovorna za krvoproliće koje bi Pentagon mogao izazvati u inozemstvu.

Alphabet, Googleova matična tvrtka, “agresivno slijedi” iznimno unosan ugovor o računalstvu u oblaku s Pentagonom, objavio je New York Times, pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora. Konkretno, nastoji se natjecati za stvaranje mogućnosti Joint Warfighting Cloud Capability – tehnologije koja koristi računalstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju za koju se Pentagon nada da će joj dati prednost na bojnom polju.

Prema novinama, Alphabet je svojim pokušajima da osigura dio ugovora – očekuje se da će na projektu raditi više od jedne tehnološke tvrtke – prioritet “žute šifre”, privlačeći inženjere tvrtke iz drugih projekata da razviju prijedlog za Pentagon. Dužnosnici Alphabeta su se navodno već susreli s predstavnicima američkog ratnog zrakoplovstva i drugog vrha Pentagona kako bi razgovarali o ponudi.

Nejasno je, međutim, hoće li Pentagon pristati prihvatiti Alphabetovu ponudu da bude jedna od tvrtki koja će raditi na Joint Warfighting Cloud Capability; prije tri godine Alphabet je odustao od ugovora o izradi umjetne inteligencije za američke bespilotne letjelice, budući da je bio prisiljen na ovaj korak nakon masovne pobune među svojim zaposlenicima, koji su se protivili ideji da se umjetna inteligencija koju su razvili koristi u strojevima koji bi mogli ubijati civile.

Alphabet je popustio pred njihovim zahtjevima i stvorio smjernice koje ograničavaju prodaju svoje AI tehnologije. Nejasno je, međutim, pomiče li Joint Warfighting Cloud Capability granice ovih smjernica. Nadalje, neizvjesno je hoće li Alphabet moći osigurati da se AI i računalstvo u oblaku koje pruža Pentagonu ne koriste za ubijanje ljudi, budući da će pristup tvrtke biti ozbiljno ograničen iz sigurnosnih razloga. New York Times je citirao anonimni izvor koji je rekao da neki Googleovi radnici vjeruju da projekt nije prekršio humanitarne smjernice tvrtke.

JEDI 2.0?

Ideja o Joint Warfighting Cloud Capability pojavila se 2021. nakon što je Pentagon odlučio ukinuti Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), još jedan projekt računalstva u oblaku, koji je Microsoft trebao razviti i izgraditi. Ministarstvo obrane suočilo se s tužbama Amazona – Microsoftovog ključnog rivala na tržištu oblaka – koji je izgubio ponudu za izgradnju JEDI-ja.

Amazon je tvrdio da je ugovor nezakonito dodijeljen Microsoftu i tvrdi da je izbor napravljen nakon lobiranja od strane Trumpa. Potonji je osudio vlasnika tvrtke Jeffa Bezosa jer je Wall Street Journal – čiji je Bezosov vlasnik – objavio kritičke članke o bivšem predsjedniku dok je bio u Bijeloj kući.

Kako je Pentagon najavio Joint Warfighting Cloud Capability, tvrdio je da je zbog značajnog kašnjenja u dodjeli JEDI projekta – za koji se očekivalo da će koštati 10 milijardi dolara tijekom 10 godina – zastario i da mu je potrebna nadogradnja. Ministarstvo obrane priopćilo je da će za Joint Warfighting Cloud Capability trebati još veća stručnost i iskustvo tvrtki koje ga proizvode te će stoga popis kandidata odabrati sam Pentagon. Osim što je imenovao Microsoft i Amazon, Pentagon je kao potencijalne kandidate istaknuo Alphabet, Oracle i IBM.

CloudGooglePentagonugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ista bagra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI