Grčka sve svoje vojne baze dala Pentagonu na korištenje „bez ograničenja“  

74 komentara

Grčki parlament ratificirao je “Sporazum o suradnji o međusobnoj obrani” kojim se Sjedinjenim Državama  odobrava korištenje svih grčkih vojnih baza. One će američkoj vojsci služiti ne samo za skladištenje naoružanja, dopunjavanje gorivom i obuku, već i za operacije “reagiranja u izvanrednim situacijama”, odnosno za napadačke misije.

Posebno su važne zračne baze u Larissi u kojima su američke zrakoplovne snage već rasporedile bespilotne  letjelice MQ-9 Reaper, te ona Stefanovikio, gdje je američka vojska već rasporedila helikoptere Apache i Black Hawk.

Grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos definirao je sporazum “korisnim naše nacionalne interese, jer povećava važnost Grčke u američkom strateškom planiranju”. Ovu važnost Grčka ima već neko vrijeme. Sjetite se samo krvavog državnog udara „crnih pukovnika“, organiziranog 1967. godine u sklopu operacije Stay-Behind kojom je upravljala CIA, koju je u Italiji pratila sezona masakra i takozvanih „Olovnih godina“ koja je započela terorističkim napadom na Piazzi Fontana 1969. godine.

Iste godine američki mornarički odred iz baze Sigonella na Siciliji prebačen u Grčku, u zaljev Souda na otoku Kreti, po zapovijedi Napuljskog zapovjedništva američke vojske. Danas je zaljev Souda jedna od najvažnijih zrakoplovnih baza Pentagona, službeno NATO pakta, na Sredozemlju, koja se koristi za ratove na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

U zaljev Souda Pentagon će uložiti još 6 milijuna eura, a tome će se dodati 12 milijuna koji će uložiti u Larisu, najavljuje Panagiotopoulos, predstavljajući to kao veliku ponudu za Grčku.

Međutim, premijer Kyriakos Mitsotakis ističe da je Atena već potpisala sporazum s Pentagonom o nadogradnji svoje flote zrakoplova F-16, što će Grčku koštati 1,5 milijardi dolara, te da je također zainteresirana za kupnju bespilotnih letjelica i borbenih zrakoplova F-35. Grčka se, nakon Bugarske, ističe i kao europski NATO  saveznika koji dugo izdvaja najveći postotak BDP-a za vojnu potrošnju, čak 2,3%, usprkos svim nedaćama kroz koje Grčka prolazi i dužničkoj krizi iz koje se zemlja neće izvući desetljećima.

Deklairani cilj je paralizirati Rusiju i Kinu u jugoistočnoj Europi

Sporazum također jamči Sjedinjenim Državama “neograničeno korištenje luke Alexandroupolis”, smještenoj na Egejskom moru, neposredno blizu tjesnaca Dardanele, koji na turskom teritoriju povezuje Sredozemno i Crno more i ključna je tranzitna ruta, posebno za Rusiju.

Nadalje, susjedna Istočna Trakija, mali europski dio Turske, točka je dolaska Turskog toka, plinovoda koji Rusiju preko Crnog mora povezuje s Turskom i dalje prema sjeveru s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom i velikim plinskim čvorištem Baumgarten u Austriji.

“Strateško ulaganje”, koje Washington već provodi u lučkoj infrastrukturi, ima za cilj da Alexandroupolis postane jedna od najvažnijih američkih vojnih baza u regiji, sposobna blokirati pristup ruskim brodovima na Mediteranu i istodobno blokirati Kinu koja luku i cijeli okrug Pirej namjerava pretvoriti u važno područje na Novom putu svile.

“Radimo s drugim demokratskim partnerima u regiji kako bismo odvratili zle aktere poput Rusije i Kine, prije svega Rusije koja koristi energiju kao instrument svog zlonamjernog utjecaja”, rekao je američki veleposlanik u Ateni Geoffrey Pyatt, arhitekt državnog udara u Ukrajini 2014.

Američki veleposlanik u Ateni i ne krij pravi cilj ovog „sporazuma“, a to je rekao istovremeno s ratifikacijom Zakona o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO. Naime, prije dva dana je parlament u Skopju sa 114 glasova “za” usvojilo spomenuti zakon, a prije roka je usvojen zbog najavljenog predizbornog raspuštanja parlamenta krajem tjedna, čime je napravljen presedan, jer je ratifikacija valjana s odgodom, odnosno, bit će pravosnažna kada  Španjolska ratificira Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a što se očekuje u ožujku ove godine. Sjeverna Makedonija nakon ovog čina postat će 30. članica NATO pakta, a nakon svečane sjednice Sobranja je ispred zgrade makedonskog parlamenta NATO zastava istaknuta zajedno s makedonskom.

Što se tiče preuzimanja grčkih baza, veleposlanik Pyatt naglašava kako “Alexandroupolis ima presudnu ulogu za energetsku sigurnost i stabilnost Europe”.

“Sporazum o suradnji u uzajamnoj obrani” sa Sjedinjenim Državama je dio je ovog okvira kojeg je grčki parlament ratificirao sa 175 glasova „za“ vlade desnog centra, Nove demokracije i drugih, a 33 glasova „protiv“ dolazi iz redova Komunističke stranke i nekoliko manjih stranaka i neovisnih zastupnika. 80 zastupnika je prema formuli američkog Kongresa proglašeno “prisutnim”, ekvivalent suzdržanima, pošto je grčki parlament preuzeo američku terminologiju.

SYRIZA, koalicija takozvane „radikalne ljevice”, revizionisti i reakcionari koji će ostati upisani u noviju grčku povijest kao izdajnici svih obećanja i nacionalnih interesa grčkog naroda, koju je vodio Alex Tsipras, suzdržala se od glasanja. Stranka koja je dobila mandat i odriješene ruke od strane Grka da zemlju izvede iz eurozone i iz EU i NATO pakta, ako bude potrebno, sada u oporbi, nakon što je strancima predala sve strateške sektore grčke ekonomije, sada je neslužbeno podržala  prodala gospodarstvo zemlje, sada je Pentagonu prodala u bescjenje ne samo svoje vojne baze, već i ono malo što je ostalo od njezina suvereniteta. Od ratificiranja ovog dokumenta se slobodno može reći da na političkoj karti Europe i svijeta Grčka kao država postoji samo na papiru.

Ovakav razvoj događaja, uz Grčku koja je postala američki protektorat i ovisna o dobroj volji Njemačke i takozvane „Trojke“, kojima još uvijek duguje isti iznos kao i prije pokretanja programa „spašavanja“, situacija na južnom Balkanu se dodatno komplicira, a uz probleme s kojima se jedva nose zemlje u regiji i iznova probuđenim turskim ekspanzionizmom je Balkanski poluotok, po tko na koji put u povijesti, pretvoren u bure baruta.

FOTO: Grčke baze u kojima američka vojska ima punu slobodu djelovanja, čak i za napadačke operacije

Karta vojnih baza u Grčkoj
Karta vojnih baza u Grčkoj
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Prodaj dupe kad obraza nemaš…

Mister x
4 godine prije

A teorija o ’ pravoslavnoj braći’ i Ciprasu velikom prijatelju Rusije i Putina?Isti kao Turci,uvlače se Amerima gdje god stignu!!

Ogi
4 godine prije

Izdvaja 2.3% BDP-a a najzaduzenija zemlja u Evropi. Jadan je Grcki narod sa ovakvom politikom svoje vlade. Da ne govorim da bi u slucaju rata Rusija NATO Grcka bila jedan od prvih ciljeva nuklearnih projektila a tad im nece pomoci nikakve americke baze i da ih je 1000. Tipican primjer lizanja amerikog dupeta a narod ko je.e.

Psihijatar
4 godine prije

Gdje je tu ” problem za Balkan” ??
Pa, jedna I pol drzava nisu Balkan

shumadinac
4 godine prije

Pljujemo Amere kako su nesposobni a pogledajte kako se fina mreža plete: ekonomski krah Grčke, rast turskih ambicija – da li Grčka ima izbora? Da li je sve to slučajno ili se kockice uklapaju baš gde treba?

sefivnewurfueirfiewrfuweufrwefwe
4 godine prije

Još od podvaljivanja mitoloških i inih “junaka” koji su se “borili” protiv “zlih” perzijanaca vidi se da je Grčka bilo koja stvorovo djelo.

VanDerLayen
4 godine prije

ma da nas nebi možda okupirali/branili nekakvi frontexi , “regioni” nekakvi da nebi možda nastali ?.. gdje bi švabe i rusi je koga stignu a vi iz Srbije bi plesali na dvije stolice .. ajmo svi iz “regiona” u 3 pm .. USA rocks ! Vi odite svojima u “region” potpomognut Rusima , Švabama i Kinom .. aj bok ! Dobro radi Grčka, nakon Brexita, Grexit .. HR- Exit .. svi na svoju stranu . NATO jedino vrijedi dok je USA u igri . .stoga nemam ništa protiv

Rokers
4 godine prije

Ovome se definitivno nisam nadao. Amerikanci 2 gola a Grci pravoslavna braća -3 gola. Gaće na štap jer sad će Srbi da se vesele kako se kupaju na američkim plažama plus amerikanci zaokružili sve osim Albanije i sada Srbi treba da uđu u Uniju sa velikom Albanijom 😋

sefivnewurfueirfiewrfuweufrwefwe
4 godine prije

Pa Erđi je stvorov top operativac, top cen.

Ivo
4 godine prije

Klasična manipulacija strahom. Grci se pribojavaju agresije Turske na njihovu zemlju i aneksacije još desetak otoka, po uzoru na Cipar.
Ameri ohrabruju turke u narušavanju grčkog zračnog i morskog prostora, i onda im nude zaštitu u vidu vojnog prisustva svojih trupa, što će u konačnici plaćati grčki porezni obveznici, znači klasični reket preko posrednika.
Neki od trolova predlažu da i Hrvatska ide istim smjerom i ustupa svoj teritorij psihopatama, pretvarajući nas u metu u nekom budućem ratu, i izlažući nas troškovima u međuvremenu. Normalno, u pitanju je čista okupacija, koju još moraš i plaćati, bez ikakve stvarne koristi, pogotovo ako si turistička zemlja i nemaš realno neprijatelje u susjedstvu, bez obzira na retoriku.

nessy
4 godine prije

Ovo je dobar vic “sporazum o medjusobnoj obrani” ? Je li to znaci da ce u slucaju Ruskog napada na USA (koji se ocekuje ovih dana, a mozda i prije), Grcka braniti Jameriku?

Max
4 godine prije

Tako je prodali svoj suverenitet i svoju zemlju za napade na druge zemlje ( što će ih učiniti legitimnom metom uzvrata) i to za mali novac (18 milijuna eura?! ) koje su mogli zaraditi i prodajom proizvoda ili turizmom jer je to za takav ustupak mizeran novac. Bolan kraj za ponosan narod i i državu. Ali sad je tek razvidno da su tzv “teorije urote bile točne tzv Grčka dužžnička kriza je pokrenuta da Grčka izgubi svoj suverenitet a ovaj razmještaj ima za cilj kontrolirati Tursku ako se Erdogan otme kontroli ( a oteo se a tu je i Mediteran i potacijalno polazište za napad na npr Iran) itd.

imalijosnade
4 godine prije

Sta ocekivati – radi toga je Veliki Brat Grčkoj dao da uđe u eurozonu i da se zadužuje do neba.. pa nisu Grci od jučer..

Rijeka
4 godine prije

Mitzotakis, i pored toga što je slabić pa sluša ove američke spodobe, neće nikada biti za Rusiju jer mu je žena Poljakinja, koja patološki kao i njen narod mrzi tu zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.