Guaidó najavio povratak u Venezuelu – Uhititi ga ili ostaviti da sam zapečati svoju sudbinu?

Juan Guaido
60 komentara

Čelnik oporbene stranke “Voluntad popular” i samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaidó je konačno najavio je povratak u zemlju. Nakon što je pobjegao iz zemlje u susjednu Kolumbiju kako bi tamo nazočio sastanku Grupe Lima, na kojem je nazočio i američki potpredsjednik Mike Pence, uz namjeru da kao pobjednik u Venezuelu uđe s konvojem humanitarne pomoći, Guaidó se u domovinu trebao vratiti u četvrtak. Povratak je odgođen zbog turneje po zemljama Latinske Amerike u kojima je oporbeni čelnik tražio podršku u svrgavanju vlade Nicolasa Madura.

Sada je Guaidó rekao kako planira stići u Venezuelu nakon što završi posjet Ekvadoru, gdje se sastao s predsjednikom Leninom Morenom.

Juan Guaidó je novinarima rekao kako poziva svoje pristaše da izađu na nove prosvjede u Venezueli 4. i 5. ožujka. Nije precizirao dan kada se planira vratiti u zemlju, javlja DW.

Kod kuće je protiv Juana Guaidóa u tijeku istraga zbog toga što se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, a zbog sudskog procesa mu je bilo zabranjeno napuštanje zemlje.

Europska unija je upozorila je Nicolasa Madura da ne pokušava uhititi Guaidóa. Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je kazala kako predsjednik Venezuele mora biti svjestan da će svjetska zajednica snažno osuditi takav korak.

Podsjetimo, 23. siječnja se čelnik Narodne skupštine Venezuele, Juan Guaidó, proglasio se “privremenim predsjednikom zemlje”. Kazao je kako sadašnji predsjednik Nicolas Maduro nije sposoban voditi zemlju, te je obećao održavanje prijevremenih izbora u Venezueli. Juana Guaidóa su za “privremenog predsjednika” priznale gotovo sve zemlje Latinske Amerike, uz izuzetak Bolivije, Kube, Meksika i Nikaragve, a podršku su mu dali SAD, Kanada, Australija, Izrael, Gruzija i neke zemlje EU.

Brojne države legitimnim predsjednikom Venezuele smatraju Nicolasa Madura, a među njima su Rusija, Kina, Meksiko, Bolivija, Kuba, Turska, Iran i Sirija izrazili otvorenu podršku trenutnom venecuelanskom vođi.

Iako bi po zakonu Juan Guaidó po povratku u domovinu trebao biti priveden i saslušan u okviru istrage o bijegu iz zemlje, za Madura bi to bilo kontraproduktivno jer  čelniku oporbe pada popularnost i sve je manje građana Venezuele, čak i onih koji ne podržavaju aktualnu vladu, koji vjeruju da je Juan Guaidó sposoban provesti bilo kakve reforme i zemlju izvući iz gospodarske i financijske krize.

U ovim bi okolnostima najbolje bilo pustiti Guaidóa da sam zapečati svoju sudbinu, obzirom da je čak i dopisnik američke televizije Fox News u Caracasu primijetio da se građani Venezuele sve manje nadaju da će privremeni predsjednik srušiti režim.

U više od mjesec dana otkako se Juan Guaidó proglasio “predsjednikom” Venezuele nije došlo do stvarnih promjena u zemlji. Prema zapažanjima novinara Fox Newsa Steva Harrigana, u Caracasu raste razočaranje u vođe opozicije. U tom kontekstu i unatoč naporima Guaidóa i američkim sankcijama, legitimni predsjednik Nicolas Maduro je i dalje na vlasti.

“Maduro još uvijek kontrolira poluge vlasti u Venezueli. U njegovim rukama ostaje kontrola nad vojskom, sudovima, policijom. I ovdje, naravno, već postoji razočaranje u pokušaju svrgavanja Madura. Prošle subote smo čuli izvješća kako će opozicijski vođa Juan Guaidó donijeti tone humanitarne pomoći u zemlju i da će vojska jednostavno propasti kada se njezini članovi pridruže Guaidóu. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo. Dezertera je bilo, oko 500 do 600 vojnika, ali je humanitarna pomoć još uvijek blokirana. Masovno napuštanje iz tabora Madura još nije bilo. Ako razgovarate s ljudima na ulicama Caracasa, možete osjetiti njihovo razočaranje u mladog opozicijskog vođu. U mjesecu koji je prošao otkako se proglasio predsjednikom zemlje u Venezueli nije previše napravio”, za Fox News iz Caracasa izvještava Steve Harrigan.

“Da, bio je u Kolumbiji. Danas je u Brazilu. Guaidó pokušava povećati međunarodni pritisak na Madurov režim, ali je sam sebi stavio klip u kotač. Vlada Madura mu je zabranila napuštanje zemlje. Sada se Guaidó suočava sa zadatkom da se nekako vrati u Venezuelu i ne bude uhićen. Čini se da za Venezuelu ima mnogo više scenarija. Hoće li SAD ojačati režim sankcija? Ali to može pogoditi venecuelanski narod. Je li moguća vojna intervencija? Regionalne sile u Južnoj Americi zapravo ne žele da se to dogodi. Neki se nadaju da će, kao što je nedavno napisao John Bolton na Twitteru, Maduro jednostavno otići i negdje pronaći “lijepu plažu”. Ovo bi bio jednostavan način, ali nema naznaka da će Maduro to učiniti”, zaključio je Steve Harrigan javljajući se iz Caracasa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
5 godine prije

Da mozda CIA ne ubije Guaidoa pa da tako izazove nerede mada sumnjam da bi im i to sada pomoglo.

Mölltaler
5 godine prije

Treba mu zabraniti ulazak u Venezuelu. Najjednostavnije rješenje.

Siniša
5 godine prije

Uhapsiti pašče….ali kada zapečati svoju sudbinu.

nekoime
5 godine prije

Zanima me kako bi se neka EU država ponašala prema samoproglašenom predsjedniku u svojim granicama? Da li bi završio u ludnici, zatvoru ili pred streljačnim strojem?

shumadinac
5 godine prije

Kako SU to radili Ameri i Jevreji: neki “maloumnik” iz mase puca i ubije “neprijatnost”. Vlast uhapsi ubicu, “zgrozi se nad zlocinom” i problem resen.

Ovo je krajnje nehuman nacin ali ako ne budu krajnje lukavi teci ce reke krvi potpuno nevinih.

Riddick
5 godine prije

Najbolje ne dozvoliti dolazak u drzavu jer bi ulazak bio signal slabosti drzave, neka ga tu gde jeste na granici a ako predje hapsenje jer je ilegalno presao granicu.
I nema opravdanje da je hapsenje po politickoj liniji.

igi
5 godine prije

…do kada će EU i USA uzimati u svoja usta riječi…međunarodna zajednica,svjetska zajednica…..što ovi ostali – rusija,kina,turska,indija…..itd,koji podržavaju venecuelu i madura žive na marsu…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Hapšenje đubreta nema alternativu.Sad će neki reći da se od njega tada pavi mučenik ,što nije tačno.Vlast je svakako satanizovana i sankcije idu dalje.Njegovo puštanje da nastavi rovariti tamo gdje je stao je znak slabosti i poziv kolebljivcima u armiji i policiji ako ih ima da se pridruže pučistima.Ko jos sluša one kvočke u EU okupljene u Mogerinijeve u kokošinjcu?Onaj polusvijet iz Prištine okupljen oko Haridanaja takvima pljuje u lice a tamo neki Maduro sa drugoga kraja svijeta bi trebao slušati njihovo trkeljanje.hhaahha..koji balvani.?!Dakle,hapšnje i optužnica za veleizdaju,pozivanje stranaca da izvrše invaziju na tvoju zemlju čiji rezultat bi bio desetine ili stotine hiljada mrtvih i ranjenih ,isto i više raseljenih a šteta bi se mjerila u milijardama,tako da i kazna bi morala biti u skladu sa tim.Ako to nije u stanju uraditi vlast onda neka svi na čelu sa Madurom skinu gaće i svi na most u Tachiri u koloni… Čitaj više »

Ivi.tz
5 godine prije

Pacovčinu bi najbolje bilo okačiti na stub rasvjete.ALI ipak će oni odraditi to pametnije.ja bih ono prvo uradio…

Alanis
5 godine prije

Pustiti ga da si sam zapečati političku smrt, ali dati svima do znanja da su to napravili zato što oni (venezuelanski narod i vlasti) tako odlučili, budući da Venezuelanci žive u diktaturi.
Ostalo će narod odraditi.

samo tako
5 godine prije

EU upozorila Venecuelu da ne poštuje vlastite zakone, haaaa
Federica &co sebe umišljaju kao svjetsku zajednicu, valjda u njihovim glavama XIII stolječe traje vječno

Trubadur
5 godine prije

Pa šta če ti vjest, kad i več sve znaš…

mrimproper
5 godine prije

ovi naši hdz vs sdp su još u jaslicama u usporedbi sa “uzorima” demokracije i ljudskih prava, ovi imperijalisti-kolonijalisti…. te uvjere da trebaš bit presretan što su te pokrali i iz.ebali i što ti naplačuju reket, pa ovčice ispranog mozga svršavaju na “oslobodioce” i donositelje demokracije

koji “oslobađaju” narode od zlata… nafte… plina… dijamanata… i kao zabrinuti su za gladne i bolesne strance, a ne žele besplatno liječiti ni hraniti svoj vlastiti narod, ali “zabrinuti” su za strance

smradovi… i gnjide… kao što je guaido očekuju da drugi iskrvare za njegove povlastice… i da venezuelanska djeca izginu za njega, dok on uživa u klimatiziranom hotelu sa 6 zvjezdica u inozemstvu, koji mu plačaju “prijatelji venezuele”

amerikanci i guaido su spremni ratovat sa venezuelom sve do posljednjeg kolumbijca… brazilca… peruanca… čileanca… venezuelanca…

mrimproper
5 godine prije

humanitarna pomoć svaki dan ulazi u venezuelu, postoje zrakoplovne luke i luke za brodove, pomoć se pregleda i raspoređuje pitanje je zašto “altriusti” izbjegavaju pregled “humanitarne” pomoći” osim pitanja zašto ne hrane, i zašto ne liječe, i zašto ne daju besplatne ljekove vlastitom narodu i zašto ne hrane i zašto ne lječe bolesnu i gladnu djecu na svom pragu na američko meksičkoj granici već na njih šalju vojsku, a one koji pređu granicu razdvajaju od roditelja pa čak i dojenčad ups, opet sam zaboravio, bolesni amerikanci nemaju besplatnih koncesija za plin i naftu, kao roaming-guaido gladna i bolesna djeca na američkim vratima nemaju nafte baš svaki izbori u venezueli su bili uz prisutnost međunarodnih promatrača, i svi su zaključili da su izbori jedni od najsigurnijih u svijetu, osim što oporba plača indijance za glasanje i sve koji žele uzeti mito, pa zbog toga i imamo sad ovu krizu američki izvor… Čitaj više »

burt
5 godine prije

Guaida za predsjednika priznaje 50 država, sve najvažnije američke i europske države, Australija, Japan, Južna Koreja, Maduro jedino treba dati ostavku i pravac inozemstvo, on još ne shvaća da je završeno njegovo vrijeme propalog socijalizma

Ivo
5 godine prije

Ako ima imalo nagona za samoodržanje, gnjida/guido neće nikad više kročiti nogom u Venecuelu. Njegovi CIA handleri odavno imaju plan da ga likvidiraju i njegovo obojstvo pripišu Maduru. Živ im se pokazao potpuno beskoristan, kao mrtav ima dobru uporabnu vrijednost.

Ako se i vrati, vlasti ga moraju momentalno uhapsiti jer inače ispadaju neozbiljni, no isto tako čuvati ga kao oči u glavi od atentata, trovanja i slično, dok je u zatvoru. Vjerujem da već proigravaju sve varijante s Rusijom, i da će im oni otprilike to sugerirati.

Kolega 105
5 godine prije

Federica Mogherini ja sam gradjanin EU i molim vas da govorite u svoje, ali ne i u moje ime. Tko vam je dao pravo da se mijesate u unutarnje poslove suverene Latinoamericke drzave?
Ovo cu napisati na englesko i italijanskom i poslati toj ministrici, dobro bi bilo da nisam jedini.
njen Email: [email protected]

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Podjimo od pretpostavke da se u bilo kojoj evropskoj drzavi ili unutar EU pojavi nekakv predsjednik recimo komunisticke partije i obrati se javno recimo Kini i zatrazi vojnu intervenciju, sto bi najvjerojatnije Kina odbila razmatrati. Po zakonim bilo koje drzave ili EU ta osoba bila proglasena veleizdajnikom i bila uhapsena a zatim bi toj osobi sudio prijeki vojni sud i kazna bi najverojatnije bila 7,65 usred cela, ili se ja varam.

krezubi glasac
5 godine prije

Poslati klauna u Pariz da bude presjednik Francuske. Hahahaahhahahahhhhahahaahahahaha
Ministrica Pederini govori u i moje ime? Hahahahahahahahaah
Zivio car Maduro Petrolo el Comadante 🙂

Tom
5 godine prije

Erdogan zna kako se radi sa itdajnicima

Arcibald Rajs
5 godine prije

Venecuela po mnogo cemu podseca na bivsu SR Jugoslaviju. Prvo sankcije, onda upotreba ovakvih opozicionih pajaca, i sad fali samo neki unutrasnji sukob koji bi se iskoristio. Ali ovde fali neka regija koja bi tezila nezavisnosti i susedna drzava, poput Albanije koja bi podrzala tu aktivnost i vojno. Osnovna bitna razlika u odnosu na SRJ je religija, ovde se i te kako pita Vatikan, i u Venecueli, i u Kolumbiji i u Brazilu! Vatikanu nije do masovnog klanja medju katolicima na racun americkih protestanata. Ovde ce modus operandi morati da bude drugaciji. Verovatno pomorska blokada i neki lazni sukob i potapanje americkog broda i ubistvo par americkih drzavljana…

surfer
5 godine prije

ali se je krkolinda( sve je glomaznija jer ocito voli cokolade srpskog podrijetla) ocitovala o ovome?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.