Hashd Al-Sha’abi milicije ulaze u sastav iračke vojske

Iračka milicija
16 komentara

Irački premijer Haider Al-Abadi je izdao dekret kojim je naložio službeno uključivanje provladinih Narodnih mobilizacijskih jedinica u redovite sigurnosne snage Iraka.

Prema dekretu objavljenom u četvrtak, dobrovoljačke snage, poznate po svom arapskom nazivu Hashd Al-Sha’abi, imat će većinu istih prava kao i pripadnici vojske. Dekretom se dodaje da će Hashd Al-Sha’abi borci dobivati jednaku plaću kao pripadnici vojske i bit će pod kontrolom Ministarstva obrane. Bit će podložni zakonima vojne službe, a dobit će i pristup vojnim institutima i fakultetima.

Ove su snage odigrale veliku ulogu u oslobađanju područja koje je u Iraku  2014. zauzeo ISIL.

Prve su se uspjele konsolidirati i zaustaviti teroriste samoproglašenog kalifata na jugu, sjeveroistočnom i sjevernom dijelu iračkog glavnog grada Bagdada. Kasnije su sudjelovale u kampanji oslobađanja svih gradova, na kraju i Mosula, gdje su Hashd al-Sha’abi snage bile zadužene za oslobađanje širokog luka od južne polazne toče bojišta sve do Tal Afara, kasnije i cijele granice sa Sirijom.

Irak je još jedno odbacio optužbe o sektaškoj naravi Hashd Al-Sha’abi snaga i da se radi isključivo o “šiitskoj armiji”.

U prosincu 2016. godine je Bagdad upozorio Rijad na miješanje u unutarnje poslove Iraka, nakon što je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir rekao kako Irak ne može ostvariti jedinstvo sve dok su pod oružjem ove jedinice.

Saudijska Arabija je više puta Hashd Al-Sha’abi snage, koje uključuju dragovoljačke milicije različitih iračkih frakcija i plemena, ali i šiitskih pokreta, označila kao sektaške snage i pozvala da se one rasformiraju.

Irački parlament je 26. studenoga 2016. odobrio je zakon koji daje pravni status Hashd Al-Sha’abi borcima i priznao ih je kao dio nacionalnih oružanih snaga, a zapovjedništvo je bilo u nadležnosti premijera. Imali su pravo na primanje plaća i mirovina kao što redovita vojska i policijske snage, a sada prelaze u nadležnost Ministarstva obrane Iraka.

U najmanjem sastavu ove snage broje mogu imati 60 000, a ukupno mogu okupiti 140 000 boraca, javlja iračka NRT televizija.

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
6 godine prije

Off-topic …. SAA oslobodila Mesrabu i prodire i dalje na deo ist. Gute? Ima li ko vise informacija o ovome???

Kažun
6 godine prije

Blizu su spajanja sa snagama koje su se probile kroz Harasta voćnjak,te su nadomak ceste Harasta – Duma kod naselja Satra.

Drale
6 godine prije

Kako izgleda, Irak želi uraditi reset američkog rasformiranja iračkih oružanih snaga, što je bilo jedan od razloga nastajanja ISIL-a. Ovo bi se možda moglo tumačiti i kao signal Amerikancima da zaborave na svoje vojne baze u Iraku i da počnu pakovati svoje stvari, te da će se Irak sam brinuti o svojoj sigurnosti. Vjerujem da Irak sve ovo radi u dogovoru sa svojim partnerima u Iranu i Moskvi. Mislim da US, S. Arabija i Izrael ipak neće tako lako dozvoliti jačanje Iraka koji sam donosi odluke o svojoj budućnosti. Problem je što je navedenoj istinskoj osovini zla ponestalo plaćenih ubica i koljača koji bi odrađivali posao za njih, pa će vjerovatno pokušati sankcijama i sa još 500.000 mrtve iračke djece da Iračanima donesu demokratiju i slobodu.

Zvrk
6 godine prije

na neki način i jesu jer priznaju Al-Abadija kao vrhovnog zapovjednika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.