HITNO: Iran zaustavio strani tanker koje je krijumčario naftu u Persijskom zaljevu

Tanker-napadnut
23 komentara

Iranska grada je potvrdila da je zaustavili i privela strane tanker s 12 članova posade koji je, prema njima, krijumčario naftu, javlja lokalna agencija FARS.

Tanker je 14. srpnja, zaustavljen južno od otoka Lark zaustavljen. Pripada poduzeću iz Dubaija, a koji je tijekom svoje plovidbe informirao o svojoj poziciji. Pentagon također tvrdi da su iranske snage vjerojatno privele strani tanker.

Iranska strana javlja da je samo odgovorila na poziv na pomoć kojeg je emitirala posada tankera, ali portparol Iranske garde tvrdi da su na tanker bio pun krijumčarene nafte, što je prema njima bio razlog zadržavanja.

Treba napomenuti da se slična situacija dogodila 4. srpnja, kada je iranski tanker zaustavljen i blokiran od strane policije Gibraltara, pri čemu je asistirala Kraljevska mornarica Velike Britanije. Teheran je odmah protestirao protiv “piratstva”, što krši sve međunarodne pomorske konvencije. Vjerski vođa Irana je obećao snažan odgovor, što se može protumačiti zaustavljanje tankera iz naslova.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ne piše najbitnije, ni ime tankera, ni bandira, ni iz kojega porta u koji porat ti tanker ide . . . to su podaci obavezni kod satelitskoga ili AIS trackinga . . . ne piše ni da je bija nevidljiv na trackingu . . .

Aga
4 godine prije

Kako god ispalo iranci imaju stav.

Moreno
4 godine prije

Ako je to MT RIAH, Panama, kojega spominje tracking agencije onda mu je tracking bija ugašen. Zadnja vidljiva registrirana pozicija mu je sidrište isprid porta Sharjha kraj Dubaia 02.07., sa AIS-a je, kako pišu tracking agencije, navodno nesta 13.07. kad je bija u blizini Hormuškog prolaza. Radi se o manjemu tankeru.

pikač
4 godine prije

Bravo. Nadam se da je britanski. Ovaj bezobrazluk kojem svjedočimo posljednjih mjeseci je neodrživ. Pirati će zaustavljati iranske tankere gdje im se sprdne,a onda će se šepuriti ispred iranske obale. Neće ići

Mile
4 godine prije

Švercao naftu iz Irana tanker iz UAE, pa kako je uopće uspio ukrcati naftu u Iranu?

Lucija
4 godine prije

Pred par dana pročitala informaciju da su Iranci pružili pomoć nekom tankeru…pretpostavljam da su nešto takvo čuli drugi brodovi…?

Kažun
4 godine prije

​The Press TV report showed the ship’s registration number on its bridge, matching that of the MT Riah, a UAE-based vessel, which, according to vessel location tracking websites, stopped transmitting signals on its location in the early hours of 14 July. Iranian media reported earlier in the day that a tanker was seized with a crew of 12 aboard for smuggling fuel from the Iranian side to foreign customers and was intercepted south of Iran’s Larak Island in the strategic Strait of Hormuz. It did not specify the vessel number or identify the nationalities of the crew onboard. Earlier, an unnamed US defense official told The Associated Press that America “has suspicions” that Iran seized the Panamian-flagged MT Riah oil tanker based in the UAE, however, the Emirates shortly busted claims that the ship was owned or used by the country. The 190-foot MT Riah, carrying the flag of Panama,… Čitaj više »

burt
4 godine prije

IRGC su opet uhvaćeni u dezinformiranju jer su nekoliko dana tvrdili da se tanker pokvario a oni bili tako dobri pa ga oteglii i spasili posadu, tako su nedavno dezinformirali i kad su postavili mine na dva tankera da su spasili posade, IRGC igraju opasnu igru jer se osvaćuju za tanker koji su zapljenili britanski vojnici i vlasti Gibraltara, konačni obračun je neminovan jer je proces opkoljavanja Izraela i Saudijske Arabije praktički realiziran, sve paravojne organizacije u Libanonu, Gazi, Siriji, Yemenu i Iraku djeluju direktno pod komandom IRGC-a koji ih već godinama naoružava tako da je ostalo još samo da IRGC naprave atomsko oružje tako da mogu konačno krenuti u relizaciju ciljeva iz Homeinijevog manifesta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.