fbpx

Hoće li Kina biti prvi kupac najnovijeg protu-zračnog ruskog sustava S-500 Prometej?

s-500

U Rusiji je započela proizvodnja protu-zračnog i protu-balističkog obrambenog sustava S-500 Prometej. Američki stručnjaci pretpostavljaju da će Kina postati prvi kupac ovog potpuno novog oružja.

Kina bi mogla postati prvi kupac ruskog protu-zračnog i protu-balističkog obrambenog sustava S-500 Prometej, koji je pušten u proizvodnju početkom 2019. godine, izvještava Military Watch. Američki vojni magazin izvještava da Kina odavno nabavlja najnovije ruske izume za vojsku, pozivajući se na suradnju Pekinga i Moskve.

Prema Military Watch, Kina je prva potpisala ugovor s Rusijom za isporuku ruskih protu-zračnih sustava S-400 Triumph. Peking time postaje i ostaje globalni kupac Moskve, unatoč intenziviranju proizvodnje vlastitog oružja.

Ranije, izvršni direktor Rosteca Sergej Čemezov rekao je da je ruska tvrtka Almaz-Antei pokrenula masovnu proizvodnju novih sustava protuzračne obrane S-500 Prometej koji će ubuduće zamijeniti S-400.

Očekuje se da će S-500 nadmašiti sustav S-400 Triumph koji je trenutno u službi ruske vojske. Dizajniran od strane konzorcija Almaz-Antei, ovaj sustav ima domet do 600 kilometara i može istovremeno otkrivati ​​i ciljati do 10 nadzvučnih ciljeva koji lete maksimalnom brzinom od 7 km/s (20 maha).

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Max
1 godina prije

Koliko se zna S500 još ne ide izvan Rusije. Ali kad ga počnu prodavati mislim da je Kina izgledan kupac kao strateški saveznik Rusije.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Max
Zato druze, postoje vijesti/novosti, da danas znamo nesto, sto jucer nismo znali.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Prometej je bio onaj, koji je ljudima donio vatru. Kada ovaj “Prometej” bude donosio vatru, iskreno se nadam da necemo biti medju primateljima.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

S-500 još nije dobila ni Ruska vojska, a to znači da ga Kinezi mogu samo sanjati idućih 5-10 godina.

Holandez
Gost
Holandez
1 godina prije

Jedno pitanje za one koji više znaju??
Da li je ikada negde korišten u akciji S400 ?
Pratim ovaj portal ali nigde nisam pročitao da je i ikada i korišten S400 ???
Najbolji na papiru i u statistici ? Praksa ?

Mali
Gost
Mali
1 godina prije

Čitaj između redova pa ćeš sve saznati!

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

S400 je strateško oružje koje se ne koristi za svaku sitnicu, već se “čuva” za situaciju koja je dovoljno ozbiljna za njegovo korištenje. Njegove rakete su skupe, a što je još važnije, upotrebom se protivnika informira o načinu djelovanja i eventualnim ograničenjima sustava. S400 u Siriji je u upotrebi, iako nije ispalio ni jednu raketu, a to je prema Sun Tzu-u vrhunac ratnog umijeća (najefikasnije je dobivena bitka koja se nije ni odigrala). Otkad je u funkciji, američki avioni ne prelijeću zapadno od Eufrata. Kinezi su svoj S400 sustav testirali tako da su s njim oborili ciljnu raketu, a i dron, na udaljenosti od 250 km, što je i krajnji domet rakete koju su testirali (S400 posjeduje i raketu dometa 400 km, ali nju su Kinezi dobili tek kasnije, i nema informacija o njenom testiranju). Po njihovom priznanju, S400 je izvrstan! i još dvije stvari: Prvo, Military Watch nije američki portal, nego ga na engleskom piše jedan ruski bloger. Drugo, S500 neće zamijeniti S400 jer ima komplementarnu funkciju. Dok je S400 prvenstveno namijenjen protuavionskom djelovanju, S500 je specijaliziran za proturaketno djelovanje (slično S300V4 sustavu).

Zlatko
Gost
Zlatko
1 godina prije

Zašto lažeš. S-400 u Siriji je u hladnom pogonu, a S-300 kojeg su dali Sirijcima ne radi. A znaš zašto. Zato da Izrael ne pokaže svijetu kako ga uništava, a ima sa čime. Vjeruj, ne vjeruj, tvoj problem. Da ti to objasnim, ne bi shvatio, jer tu glumiš nekakvog znalca, a pojma nemaš. Izraelski avioni lete svakodnevno. i njhovi F-35 lete po potrebi.

Max
Member
Max
1 godina prije

Mislim da je korišten kad je bombardirana Sirija. ali nisam siguran.

Zlatko
Gost
Zlatko
1 godina prije

Prije otprilike 2 god. Ameri su Rusima na krajnjem istoku pokazali nešto i to tri puta u dva mjeseca. Interesantne li podudarnosti da su ih od tada počeli prodavat. Onaj koji se razumije na koji način rade S-300, 400 i 500, vrlo dobro zna kako ga neutralizirat. Izrael je pak izradio svoj sistem neutralizacije takvih sustava koje već pomalo primijenjuje sa za sada 100% uspjehom. Izrael je rekao i Rusima što će morat napravit ako Sirijski upale S-300. Da li možeš zamislit koliko bi pala prodaja i narudžba Rusima da nešto što vrijedi 15-tak hiljada dolara neutralizira S-300 u Siriji.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Moze li se uzet na kredit ili leasing?
Dogovorilo bi se citvo moje selo da uzmemo jedan pa da smo mirni i nemoramo vise strahovat citajuci vijesti…

Zlatko
Gost
Zlatko
1 godina prije

Ako je to istina, onda je i dokaz da Ameri imaju rješenje i za S-500 kako ima za S-400 i S-300.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x