I čelnik Pentagona priznao: „Nije bilo dokaza za plan Irana da napadne naše ambasade“

Mark Esper
25 komentara

Nakon što je američki državni tajnik priznao da nije bilo nikakve neposredne prijetnje za američka veleposlanstva, koja je navodno trebao napasti general Qassem Sulejmani sa svojim ljudima, zbog čega je „preventivno likvidiran“, isto je rekao i američki ministar obrane Mark Esper.

Američki predsjednik Donald Trump je samo sugerirao da iranski general Qassem Sulejmani planira napade na četiri američka veleposlanstva, rekao je Mark Esper u intervjuu za CBS News.

“Predsjednik nije pružio nikakve konkretne dokaze. U toj je izjavi iznio svoje mišljenje. Nisam vidio ništa vezano za naša četiri veleposlanstva”, rekao je Esper.

Američki ministar obrane također je naglasio da dijeli stavove svog predsjednika i kako je očekivao da će Iranci napasti veleposlanstva, budući da su diplomatske misije Sjedinjenih Država “najživopisnija manifestacija američke prisutnosti u nekoj zemlji”.

Vidno zbunjena voditeljica kanala CBS je rekla kako su predsjednik Trump i visoki dužnosnici rekli da je ubojstvo zapovjednika specijalnih Quds snaga, generala Qassema Suleimanija, opravdano jer je postojala “neposredna” prijetnja američkoj vojsci i diplomatama. Na kraju se ispostavilo da to nije tako.

Čak su i članovi Kongresa izrazili su sumnju u prirodu ove prijetnje. Inzistirali su na tome da obavještajni podatci koji su prezentirani ne govore o nikakvoj “neposrednoj” prijetnji američkom osoblju u regiji. Očekivano, najveće kritike su došle od strane demokrata, koji ovu situaciju pokušavaju iskoristiti za stjecanje političkih bodova, iako ih uopće nije briga za sudbinu iranskog generala i izvansudske likvidacije ove vrste s kojima je Barack Obama u dva predsjedanja oborio sve rekorde,, čak one postavljene od Georga Busha mlađeg, koji je pokrenuo dva rata na širem Bliskom istoku i započeo takozvani „rat protiv terora“ u kojem je odobrio sva sredstva i metode za „uklanjanje terorističke prijetnje“.

U međuvremenu su i neki republikanci kazali da odluka Trumpove administracije da ubije Sulejmanija nije bila opravdana

VIDEO: Izjava Marka Espera za CBS

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Ovaj genocidni Američki režim, praktički sve čini na bazi obmane i laži.. Od Tonkina, preko iračkog WMD, pa do Souleimanija….

shumadinac
4 godine prije

Šta je bilo u Iraku? Masecima su tražili oružje za masovno uništenje iako je vrlo brzo bilo jasno da ga nema. Priznali su grešku mnogo kasnije.
A sada? Zašto ovako brzo priznaju?

I Esper i Pentagon praktično priznaju i svoju grešku ali pokušavaju sve da prebace na Trampa a da sami budu “zaboravljeni”. Obzirom na snage koje su se digle protiv Trampa to neće biti teško. Ne samo to, sada se postavlja pitanje da li je atentat na Suleimanija smeštanje Trampu a ne Iranu?

Sukob između stuja moći u SAD se podiže na viši nivo. Možda taj sukob raduje one koji žele slabu Ameriku ali ne bi trebalo – i miš napada kada je sateran u ćošak. Oni koji budu gubili lako mogu da se odluče na model “spaljene zemlje”.

Alen
4 godine prije

Koliko znam Tramp je odmah izjavio da je odluka njegova .. Esper je to odmah potvrdio da je Tramp , Bibi je to odmah potvrdio da je Tramp..
Po izjavama i Bibija i Espera odmah se vidjelo da baš i nisu upoznati s razlogom Trampove odluke..
Esper samo ,očekivano , pere ruke , jer izmedju trampa i njega je očigledno manjak komunikacije..

Weteran
4 godine prije

Vuci siti, koze na broju, i general više nikom ne smeta!?
A onaj nesrećni avion je deo ove partije koja se zove “Kraljev gambit”.

Slavonac
4 godine prije

Sta ste navalili na Ameriku.Drzi tese Kine,gdje vjesaju one protiv partije.Cudno je ovakvi komentari protiv ,a ovi drugi skinu avijon sa putnicima,malo reakcija od ovi pametni.Zasto toliko mrznje prema zemlji u kojoj se je demokracija rodila.Koliko su Evropski kraljevi napravili zla u Aziji i Africi,pa su postali demokrati.Zato Logicno ,brisite one koji pisu mrznjom prema toj zemlji.Svi mi imamo rodbinu u Americi,nisu isli u Kinu ni u Rusiju.Jadna je buducnosti ovi naroda,sa ovakvom omladinom.

Boki
4 godine prije

Ovo je unutrašnja borba u SAD-u
Pentagon je pod uticajem duboke države odnosno ” Demokrata” a kontra Trumpa
Podjele u Americi su veće nego prije gradjanskog rata
Liberali gube svakodnevno jer ne mogu kupiti Trumpa , jer i sam je milijarder
Borba je besomučna jer prosječan Amer živi bolje nego ikad a to se nimalo ne svidja vlasnicima 85% svijetlog kapitala jer drže da je taj boljitak trebao pripasti njima
Njima koji su započeli na stotine ratova po svijetu a Tramp ni jedan
Rekli bi oni , neupravljiv
I zato sve ove floskule iz Stare Depsrtmenta koji je totalno pod uticajem bogate manjine

Alen
4 godine prije

Onda su za kretanje generala znali saudijci , iračani , i iran..

Turska i Tramp
4 godine prije

Ma gospodine pentagon opet laze … Iran ima puno snage i ima ambasade i druge ciljove … Turska i Tramp izgraduju novo arhitekturu bliskog istoka zbog toga Iran pokusa da pogodi

Max
4 godine prije

To smo znali odmah da je laž General Sulejmani je planirao samo vojne operacije cijele karijere

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.