IDF spreman za nasilje pošto se Hamas zakleo na „Dan bijesa“ kao odgovor na marš jerusalimske zastave

marš jerusalimske zastave
7 komentara

Iako nije direktno povezan, posljednji pokušaj održavanja marša jerusalimske zastave, 10. maja, prekinut je naletom raketa koje su palestinske grupe sa sjedištem u Gazi ispalile na glavni grad zemlje.

Izraelska policija i nacionalna vojska pripremaju se za potencijalnu erupciju nasilja kao odgovor na održavanje marša nacionalističke zastave u Jerusalimu 15. juna. U starom gradskom dijelu Jerusalima pojačana je granična policija. Izraelske odbrambene snage (IDF) povećale su svoj broj u dijelovima Zapadne obale za koje se strahuje da će biti meta potencijalnih terorističkih napada, izvijestile su Walla News pozivajući se na sigurnosne izvore.

Vojska Tel Aviva takođe ne odbacuje ponavljanje nasilja izazvanog posljednjim maršem jerusalimske zastave. Događaj je ranije održan 10. maja, ali ga je prekinula raketa Hamasa na izraelske gradove kojom su započela desetodnevna međusobna neprijateljstva. Ovog puta IDF će navodno staviti svoje Iron Dome pukove u ​​visoko stanje pripravnosti, sugerišu izvještaji medija.

Hamas i Islamski džihad pozivaju održavanje „Dana bijesa“ da se usprotive maršu zastave

Bezbjednosne pripreme za marš uslijedile su nakon što Hamas i Palestinski islamski džihad pozivaju Palestince da izađu na ulice i okupe se u džamiji Al-Aqsa u Jerusalimu kao odgovor na nacionalistički događaj.

“Neka sljedeći utorak bude dan mobilizacije i veze sa džamijom al-Aqsa, i dan bijesa i prkosa okupatoru. Pokažite Bogu i svom narodu šta ste tada učinili i budite najbolji mač za Jerusalim i Al -Aqsau“, rekao je Hamas u izjavi.

Palestinski islamski džihad pozvao je Palestince na “opštu mobilizaciju” da reaguju na ono što grupa opisuje kao “provokativni akt i opasnu eskalaciju” usmjerenu na sve Arape i muslimane.

Uprkos brojnim prijetnjama, ministar javne bezbjednosti Tel Aviva Omer Barlev odobrio je marš u Jerusalimu nakon što ga je komesar policije Kobi Shabati upoznao sa bezbjednosnim pripremama.

„U demokratiji je dozvoljeno i važno demonstrirati u granicama zakona“, rekao je Barlev.

Ministar je dodao da će se događaj odvijati kako je planirano, dok će policija djelovati u skladu sa preporukama datim za bezbjedan miting.

Marš jerusalimske zastave je godišnji događaj kojim se obilježava Izraelovo zauzimanje istočnog dijela svetog grada Jerusalima tokom šestodnevnog rata 1967. Tokom skupa učesnici, često umotani u izraelske zastave, marširaju ulicama Jerusalima, posebno kroz one četvrti koje su naselili Palestinci i Muslimani, dok se kreću prema Zapadnom zidu.

HamasIDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“minus i plus,ko Amer i Rus..”….Hamas i zio entitet se koordiniraju bolje nego kill Bill i stakor fauci.ako je nekoga zanimalo da li Ce stvari krenuti na bolje sa novom zio vladom..ne,nece.krenuti Ce na gore.hvala.

Marko
2 godine prije

Podržavam. U svojoj Državi mogu slavit sta god hoce. Samo naprijed Izrael. Kozohebi mogu samo pljeskat i radovati se. Jel kad kad oni drugi kozohebi polude..Palestinci ce trazit od Vas zaštitu.

Max
2 godine prije

IDF je uvijek sprreman nasilje jer ga on provodi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI