fbpx

Imperijalna strategija za Venezuelu – Opsežnija, opasnija i zlokobnija i model za cijeli svijet

Novi-Svjetski-Poredak

Kao temelj američke projekcije sile u svijetu i uspostavljanja globalne hegemonije se uvijek uzima rad pokojnog američkog stratega Zbigniewa Brzezinskog Velika šahovska ploča. Kasniji projekti, poput stvaranja Velikog Bliskog istoka, savršeno se uklapaju u ovaj pomno razrađeni plan američke elite koju su činili Brzezinski, Henry Kissinger, kojima su se kasnije pridružili Samuel Huntington, Francis Fukuyama, George Soros i drugi.

Nakon uspostave potpune hegemonije nad Velikim Bliskim istokom su, što je logično, sljedeće žrtve trebale biti velike sile Rusija i Kina. No, ovaj se plan nasukao u Siriji, dok Iran, unatoč periodičnim ekonomskim krizama, ne pokazuje znakove slabosti. Ali ne zaboravimo da američkim stratezima plan nije uspostaviti hegemoniju sam nad euroazijskim prostorom, već zavladati cijelim svijetom, što uključuje puni nadzor i nad Afrikom i Latinskom Amerikom. Stoga treba podsjetiti da Doktrina Monroe za latinoamerički kontinent nikada nije odbačena, iako je tijekom više od jednog stoljeća revidirana i prilagođena novim okolnostima.

No, vratimo se na događaje koji su prethodili aktualnom pokušaju uspostave marionetske vlade u Venezueli, dok se činilo da su SAD izgubile svoje dvorište. Tijekom prvog desetljeća trećeg milenija, dok se Washington bavio Bliskim istokom i ratom protiv terora, američki utjecaj u Latinskoj Americi je drastično opao i sveo se na nekoliko manjih zemalja. Nikaragva, Argentina, Venezuela, Brazil, Ekvador, Urugvaj, Bolivija, nakratko i Paragvaj su izašli iz američke orbite.

U to vrijeme, nakon invazije na Afganistan i Irak, SAD su se okrenule zemljama koje su određene da budu žrtve “Arapskog proljeća”. Nakon brzo obavljenog posla u Tunisu i Egiptu je na red došla Libija. NATO paktu, predvođenim Sjedinjenim Državama, trebalo je devet mjeseci da uništi libijsko društvo. Ovdje usput spomenimo da je tijekom summita Arapske lige 2011. godine bivši katarski emir Hamad bin Khalifa Al-Thani alžirskom predsjedniku Abdelazizu Boutefliku zaprijetio “kako je on sljedeći na redu”. Alžirski vođa mu je odgovorio da će prvo morati uništiti moćnu alžirsku vojsku, koja je jamac stabilnosti u zemlji koja je tek 2002. izašla iz deset godina dugog rata protiv islamskih fundamentalista i da Alžirci više ne žele kap prolivene krvi u svojoj zemlji. Osam bojni sustava S-300PMU2, modernizirane zrakoplovne snage i svi rodovi kopnene vojske i mornarica su bili dovoljni da se Alžir ostavi na miru, iako je u bazi u Tunisu sve bilo spremno za pokretanje demonstracija, kasniju uspostavu satelitske vlade sa sjedištem u istočnom dijelu zemlje koji graniči s Tunisom, svrgavanje Bouteflike i postavljanja marionetske vlade. No, nije bilo vojne sile koja bi bila u stanju provesti i podržati ovaj scenarij, a čak i NATO nije mogao jamčiti da će u zračnim udarima proći bez gubitaka. Tako je spašen Alžir, dok je Sirija preživjela ne toliko zbog snage svoje vojske, barem u početku, koliko zbog požrtvovnosti sirijskog naroda, koji je uspio odbiti agresiju do izravnog uključivanja saveznika – Hezbollaha, Irana i Rusije.

Vraćajući se na Libiju, čiji je vođa Muammar Gaddafi nesretno ili naivno počeo vjerovati zapadnim vođama, najviše Parizu i Rimu, za vrlo kratko vrijeme je najbogatija zemlja na afričkom kontinentu postala propala država, potonula u građanski rat koji traje od 2011. godine. U vrijeme nove imperijalne ofenzive protiv Venezuele, ovaj slučaj treba shvatiti kao upozorenje za budućnost regije i svijeta.

Iako se čini da je nafta glavno opravdanje ovih intervencija, a ne humanitarni razlozi o kojima govori američka vlada, ovo tumačenje situacije je površno. U oba slučaja razlozi za intervenciju su veći od preuzimanja naftnih resursa, iako ni oni nisu zanemarivi. Ovo je modus operandi tradicionalnog američkog imperijalizma.

Ovaj model se temelji na konceptu izgradnje nacije (nation-building), kroz kojeg su Amerikanci prisvojili tuđe resurse i to su činili “upravljanom” institucionalizacijom koja je zadovoljila njihove privatne i političke interese.

Primjer je Čile tijekom ’70-ih godina prošlog stoljeća. 1973. su SAD financirale su i vodile državni udar protiv Salvadora Allendea, a zatim poučavale naciju neoliberalizmu, što bio interes i privatnih tvrtki i geopolitičkih strategija za regiju. Nametanje ovog modela se pravda lažnim vrijednostima kao što su red, pravda, napredak i razvoj.

Međutim, sve se promijenilo nakon napada 11. rujna 2001. u New Yorku. Pod upravom Georgea W. Busha su neokonzervativci, malo poznata frakcija američkog desnice, preuzeli kontrolu nad vanjskom politikom i obranom, pokrenuvši novu fazu imperijalne dominacije.

Nakon što su desetljećima razvijali globalnu strategiju, invazija na Irak 2003. godine je obilježila je kraj tradicionalnog modela i početak neoimperijalizma. Red, napredak i razvoj zamjenjuju sigurnost i militarizacija, uz nametanje unutarnjih podjela na temelju etničkih, vjerskih i povijesnih razmirica i nesuglasica između različitih skupina. Sve zajedno daje željeni kontrolirani kaos.  Danas, više od dva desetljeća od završetka “balkanskih ratova”, čini se da je ovo područje bilo laboratorij kako najbolje razjediniti različite etničke i vjerske skupine i gurnuti ih u rat jedne protiv drugih, nego i kako naizgled homogene nacije razjediniti na temelju različitih svjetonazora, političkih preferencija, obiteljskog povijesnog i kulturološkog nasljeđa. Nakon što je unutar nekada zajedničke države razbijeno zajedništvo različitih naroda, ostatak “etnički čistih” zajednica, ma što to značilo, je fragmentiran do neprepoznatljivosti i pokazalo se da su jednom posvađane međusobno, ali i same sa sobom, potpuno nesposobne da djeluju kao neovisan subjekt u međunarodnoj areni. Nema dokaza da je Balkan, ili bivša Jugoslavija, bio taj “laboratorij”, ali sve što se kasnije radilo u svijetu, radilo se i još uvijek se radi po istom scenariju.

Ova strategija nije rođena u Pentagonu, nego u učionicama Sveučilišta u Chicagu u spisima Lea Straussa (1899.-1973.). Kako objašnjava profesorica Shadia Drury, filozof Leo Strauss je ponovno uveo pojam kaosa kao oruđe dominacije “izabrane elite” kojim bi se neobrazovane mase pokorile na temelju “prirodne” hijerarhije. Strauss je bio opsjednutost klasicima kao što su Platon i Aristotel i suvremenicima kao Nietzsche i Heidegger.

Ali što politički filozof dvadesetog stoljeća ima veze s imperijalizmom XXI stoljeća? Prije svega, Strauss je imao najveći utjecaj na neokonzervativce, koji uključuju osobe poput Dicka Cheneya, Paula Wolfowitza, Donalda Rumsfelda, Francisa Fukuyame, Samuela Huntingtona, Arthura Cebrowksog i Johna Boltona, aktualnog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.
Donalda Rumsfelda, bivši američki državni tajnik obrane (2001.-2006.), prigrlio je “Doktrinu Cebrowksi“, viceadmirala mornarice, o ratu usredotočenom na mreže koje restrukturiraju strategiju potpune dominacije u informatičko doba kako bi se postigla hegemonija u društvenom, jezičnom, kognitivnom, informativnom i fizičkom području.

Dakle, imamo veći stupanj prodora od teritorijalnog “Heartlanda”, kojeg su do u najsitnije detalje razradili Halford Mackinder, kasnije Zbigniew Brzezinski. Strategija dominacije je dobila novu i višu kvalitativnu dimenziju u odnosu na puku kontrolu teritorija, koja traži ogromne resurse, uključujući vojne. Nova strategija cilja pokoriti narode da se dragovoljnu prepuste svojoj sudbini roblja svjetske oligarhije.

U tu svrhu je jedan najčešće korištenih alata korištenje laži, trenutno lažnih vijesti, ili alternativnih istina koje se promiču putem medija i komunikacijskih mreža, s ciljem potpunog manipuliranja kolektivnim osjećajem. Taj instrument društvenog inženjeringa je bio nešto što je Strauss smatrao potrebnim kako bi zaštitio gornju elitu od progona “vulgarnih masa”.

Korištenje lažnih narativa je viđeno s navodnim oružjem za masovno uništenje kako bi se opravdala invazija na Irak, navodnim terorističkim vezama u Afganistanu, opisom Muammara Gaddafija kao krvožednog diktatora, medijskim opisom takozvane “Osovine zla”, a sada prikazivanjem Venezuele kao propale države, uključujući je u “Trojku tiranije” s Nikaragvom i Kubom.
Još jedan od ključnih elemenata Straussove teorije koji se primjenjuje u američkoj vojnoj strategiji je spomenuti kaos. U novom imperijalističkom modelu cilj nije “izgraditi nacije”, čak ni pod neoliberalizmom, nego potopiti dominantna društva.

Geopolitički strateg američkog ministarstva obrane i pomoćnik Arthura Cebrowskog, Thomas Barnet, dao je model vojnom zapovjedništvu Pentagona 2003. godine, sažimajući ga u novoj karti svijeta. Karta svijeta se dijeli između zemalja koje se nazivaju “funkcionalnom jezgrom” i “neintegriranim pojasom”. Mnogima će ova strategija i karta iste biti posebno zanimljiva, jer granica između presijeca zapadni Balkan i neintegrirani pojas su sve zemlje istočno od ove granice, obojene u crveno.

FOTO – Karta nove strategije imperijalne dominacije sa zemljama “funkcionalne jezgre” i “neintegriranog pojasa”

Karta nove strategije imperijalne dominacije

Karta nove strategije imperijalne dominacije

Nacije u drugoj skupini se ne smatraju neovisnima i suverenima, nego homogenim blokom bez mogućnosti integracije. Tako je Bush napadao arapske zemlje Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Arapskog poluotoka, Iran, subsaharske zemlje i Kavkaz, s ciljem da se opravdaju sustavni i paralelni ratovi.

U tim teritorijalnim blokovima ratovi postaju beskrajni i opetovani. Kontrolirana tranzicija s prijateljskim diktatorom ili marionetskom vladom više nije potrebna. Cilj su postali kaos i nefunkcionalna uprava.

Kao što objašnjava analitičar Thierry Meyssan, ova ideja ne smatra da je pristup resursima ključan za Washington, ali da bi države “funkcionalne jezgre” imale pristup tim resursima moraju se obratiti Amerikancima. Za to je potrebno uništiti državnu strukturu i institucije napadnutih i ciljanih zemalja, tako da potrebni resursi budu lako dostupni.

Afganistan, zemlje subsaharske Afrike, Libija, Ukrajina i ono što je trebala postati Sirija su ogledni primjeri ove strategije.

Osim toga, nemojmo se tješiti da isto nije sa zemljama koje naizgled žive u miru i pod demokratskom upravom, poput Bugarske, Rumunjske, Srbije Makedonije, BiH i drugih navedenoj u karti Thomasa Barneta. Svi ovi prosvjedi, trajna nestabilnost, vlade koje dolaze i odlaze, parlamenti s jednom većim i izbori predsjednika druge političke opcije nemaju za cilj demokratizirati i stabilizirati ciljane zemlje, nego ih držati u trajnom kaosu, nesposobne da izgrade učinkovite institucije, nužne za bilo kakav prosperitet.

No vraćajući se na zemlje koje su pretrpjele najviše štete, u tom smislu, činjenica da Libija i Irak u ovom trenutku proizvode manje barela nafte nego što su to činile s bivšim vladama i mnogim bušotinama koje su prešle u ruke stranaca, predviđeni je učinak. Takva strategija je dovela uvjeta života stanovništva daleko ispod međunarodnih standarda u smislu blagostanja i sigurnosti, a civilne smrti su premašile stotine tisuća.

Dakle, prije samoproglašenja Juana Guaidóaa za privremenog predsjednika Venezuele 23. siječnja, čini se da je došlo vrijeme za sličnu intervenciju u Latinskoj Americi.

Scenario je otkrila argentinska novinarka Stella Calloni, koja je došla do dokumenta američkog Južnog zapovjedništva (SoutCom), kojeg je potpisao Kurt Tidd, bivši glavni zapovjednik do studenog 2018. Dokument imena “Master Strike” detaljno opisuje izravne i neizravne aktivnosti za destabilizaciju zemlje i njezino potonuće u kaos.

Među planovima se sugerira “povećanje unutarnje nestabilnosti na kritične razine, intenziviranje smanjenja dotoka bilo kakvog kapitala u zemlju, bijeg postojećeg stranog kapitala i uništenje nacionalne valute, pridonijeti da se sve više pogoršava kritično stanje stanovništva, izazvati žrtve i kao odgovornu optužiti vladu Venezuele”.

Uz sve nužne kritike vodstva Venezuele, ovakav pritisak vjerojatno ne bi izdržala ni Njemačka ili neki od azijskih divova u usponu, čije bi se gospodarstva urušila kao kula od karata, baš kao u Venezueli. No, činjenica je da su neke zemlje dio “funkcionalne jezgre” i na njih se ne vrše pritisci, sve dok ključne resurse, usluge i tehnologije moraju moliti od američke elite. Za one koje se odluče krenuti vlastitim putem vrijedi isto kao i za “barbare neintegriranog pojasa”.

Pravdajući se “humanitarnim” razlozima, tekst plana za Venezuelu predlaže i “pokretanje vojne operacije pod međunarodnom zastavom, pod pokroviteljstvom Saveza latinoameričkih vojski, pod zaštitom i nadzorom Organizacije američkih država (OAS), kojeg će u pravnom i medijskom kontekstu voditi njezin glavni tajnik Luis Almagro”. Akcije identične onima koje su u Libiji provedene prije osam godina s NATO paktom i članicama Europske unije.

To nije slučajnost, niti je provedba strategije došla pod znak pitanja s Bushom, Obamom i Trumpom. Neokonzervativci su nastavili vršiti svoj utjecaj i vladati u Bijeloj kući i vojnim sferama Sjedinjenih Država, što bi danas trebalo brinuti sve Latinoamerikance, ne samo narod Venezuele, ali i cijeli svijet.

Situacija u Venezueli nije obrana jedne politike, navodnog socijalizma ili onoga što je od njega ostalo, nego borba za suverenitet, demokraciju i stabilnost cijele regije i budućnosti svijeta.
Na Bliskom istoku se čini da je Sirija zaustavila ovu zlokobnu strategiju, sada su na redu Venezuela i ostaci slobodnih zemalja Latinske Amerike. Ako sve bude kako želi Washington, nema nikakve sumnje da ćemo svjedočiti nastanku Libije u Latinskoj Americi i pobjedonosnom maršu američkog neoimperijalizma na kontinentu. Ali to neće biti kraj, jer će meta postati sljedeći iz bloka “barbarskih zemalja”, koje pomoćnik Arthura Cebrowskog, Thomas Barnet, zove “neintegriranim pojasom”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Zakljucak je ono sto svi znaju: Amerika je imperija zla . Amerikom vladaju pohlepne psihopate .

!!!
Gost
!!!
1 godina prije
Reply to  rodoljub

Da se hoće malo zabaviti o sebi!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  !!!

Zabavice se, to je neizbjezno.

Brezinski je umro kao razocarani i ogorceni starac kad je shvatio da su mu svi planovi propali. Tolike decenije pricao je istu pricu, napisao tolike knjige i bio uvazavan ako jedan od najpametnijih ljudi. Prije nekoliko godina zavrsio je najnoviju knjigu kad je shvatio da se stvari ne odvijaju po njegovim planovima. Pokusavao je da se izvadi i da spasi sto se spasti da. Nekoliko mjeseci po izlasku knjige shvatio je da i od toga nece biti nista i da su mu svi planovi pali u vodu. Zadnje godine proveo je u ocaju i razocarenju.
Tuzno je to. Obican siromah na samrti pogleda djecu i unucad pa zna da je nesto ostavio iza sebe, a Zbignjev je shvatio da mu je citav zivot bio promasaj i da je sve sto je radio bilo uzaludno. Bolje bi mu bilo da je posadio bar jedno drvo za zivota.

I Kisindzer je shvatio da ce propasti. Godinama je pokusavao da se iskupi za gresku sa otvaranjem Kine. Kao jevrej shvatio je ga je napravio svog Golema. Zato je pokusavao da privuce Rusiju u savez, jer je to jedini nacin, ali koliko vidim i on je odustao.

Nisu ova dvojica jedini, pa zato vidimo panicne poteze koje nebi vukao ni onaj debil Bush mladji.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Cijeli svijet ce se prije ili kasnije morati ujediniti protiv USA imperijalizma I tada sa oruzijem i vojnicima cijalog svijeta demontirati USA koje vodi gomila ludjaka.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Dovoljno bi bilo da bi se drzave ujedinile, odbile surađivati sa SAD na ekonomskom, socijalnom i vojnom planu. Kao RU.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Vjerojatno najbolja analiza situacije, do sada.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Imperijalizam po medjunarodnom pravu nije kažnjiv?
Odlična analiza,hvala!

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Vrhunska analiza. Svi gadovi spomenuti. Bar oni za koje znamo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pogledaj kartu. Naravno da se odnosi, Stvoriti stanje permanentnog kontroliranog kaosa, tako bi sažeto glasila doktrina tog Cebrowskog

burt
Gost
burt
1 godina prije

najgore u ratu u Siriji su prošli Alawiti, mrtvi, ranjeni i izbjegli izvan Sirije uništena je suptanca Alawiskog naroda, ako misle još ratovat čeka ih još gore jer su u igru umješane sile koje neće dozvolit da Assad vrati teritorij sjeverne Sirije, naftna polja itd. a u Venecueli Maduro je već prekrižen, tamo nema turskog, izraelskog, kurdskog, sunitskog pitanja iz Sirije, ultimatum je već postavljen

Jurica
Gost
Jurica
1 godina prije
Reply to  burt

Ne odustaješ?

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije
Reply to  Jurica

kako bi rekao Gibonni (ili Umpah Pah, svejedno): Ja ne odustajem, jedino s Sultanom – Sjever vidim.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Izvrsno analizirano,konačno BIG PICTURE.Rusija se brani u Siriji,jer bi inače bila slijedeća na redu …. “Balkan” se brani u Venezueli (Nikaragvi,Kubi)…Ako padnu , uvijek se mogu vratiti u naš kvart…Samo istina će nas sve obraniti.

Jurica
Gost
Jurica
1 godina prije
Reply to  nonwo

Balkan je već pokoren

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Jurica

Uvijek može rat ispočetka,a to je ipak najgore.Iz toga se ne dižeš lako,žrtve da ne spominjem..

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Bravo Babiću – ne slažem se sa svime ali suština je tu.

Prvo veće iznenađenje za mene od kada je Tramp na vlasti je relativno popuštanje pritiska na Severnu Koreju. Iz Sirije se još ozbiljnije ne povlače ali i ako se povuku sada nije iznenađenje obzirom na dešavanja u Venecueli.
Dosada su se SAD fokusirale na destabilizaciju regiona što bližeg Rusiji i ta je misija u velikoj meri odrađena dok su joj “u dvorištu” bujali “neki korovi”. Iako to izgleda vrlo čudno nije tako – narod kaže “sve u svoje vreme”.

Babić je u ovom tekstu otišao mnogo dublje nego u ogromnoj većini predhodnih ali to još uvek nije dovoljno. Do sada smo shvatili da “volja naroda” nema nikakve veze sa njegovim stvarnim potrebama i da su izbori obična farsa. Američki izbori su posebno bitni jer predsednik predstavlja sliku budućeg delovanja. Obama je bio “demokrata”, zalagao se za “demokratske promene” što bi značilo upotrebu određenih, nama dobro znanih, poluga pritiska za postizanje željenih ciljeva. Tramp je odmah pokazao da mu je demokratija samo balast, on je razbijački tip, kauboj i treba očekivati takve poteze – zato je i doveden.

Latinska Amerika je ostavljena na miru (uslovno rečeno) sve do sada jer niko nije bio dovoljno jak da “dolazti u dvorište”. Sada kada se skidaju rukavice došlo je vreme “da se počupa korov iz dvorišta”, da se napravi “američki red” i da SAD budu sigurne da sa te strane nema pretnje. Sada više ne treba gledati ekonomske karte već fizičke – globus i posmatrati kako SAD prvo utvrđuju najbližu okolinu pa se šire koncetričnim krugovima na ostali deo sveta (onoliko koliko mogu). Krenuće ponovo na Blistok i na Severnu Koreju ali tek kada dođu na red. Njima je bitno da su svuda ostavili minsko polje a mnoga od njih mogu da se aktiviraju i daljinski.

Gornja karta nije dobra jer je “neintegrisani pojas” mnogo veći nego što je predstavljen. Dok bih “Latinsko crveno” smatrao samo privremeno neintegrisano, Indija neće moći da ostane samostalna (ukoliko je ne smatraju svojom). Još je veći paradoks da je i Evropa u raspadanju i to ne slučajno – SAD su se svojski potrudile da se to dogodi sigurno sa ciljem da ojačaju uticaj ali ni Rusija nije naivan igrač. Može da se dogodi da je taj potez SAD-a bio kockanje i to sa slabim kartama.

Mislim da nema potrebe da naglašavam koliko kriznih žarišta ima i da se nigde ne vide ozbiljni znaci rešavanja krize. Naprotiv, situacija postaje sve komplikovanija i to je trend koji traje. Mislim da je Venecuela početak nove faze koju će karakterisati mnogo veća upotreba vojske i primena “definitivnih rešenja” – “gde zgazim moje je”. Rusija i Kina neće odmah krenuti ali neće ni previše čekati.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“volja naroda” nema nikakve veze sa njegovim stvarnim potrebama i da su izbori obična farsa, zaboravio si samo reći da se to ne odnosi na Venezuelu. Jedino tamo nisu farsa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

bravo, napokon.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

slusaj ne mogu da dokucim kojim si tonom to rekao….ali u venezueli su izbori cestitiji nego u usa, britaniji,francuskoj, brazilu…………..hrvatskoj, crnoj gori, srbiji i konacno makedoniji!!!

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shummy@podcjenjuješ faktor “znam te i vidim što radiš”.Mislim da je i hijene zateklo…Informacije bujaju ko germa..Ljudi na raznim nezavisnim portalima u raznim dijelovima svijeta skupljaju odgovore na pitanja ZAŠTO?I na svim jezicima se primjećuje da već znaju..Dali su nam internet,i zažaliti će…
Najjače oružje u svinjarijama bila im je propaganda,…polako ali sigurno ostaju bez njega..
A da im to nije bitno,ne bi hranili tu ogromnu mašineriju…Krenuli bi Blackwaterima i svim plaćenim vojskama ne obazirući se na to što svijet misli…ne bi čekali glasovanje u UN-koje ih je vjerojatno presenetilo s obzirom da su potporu IZGUBILI …..eurotičari su ih podržali(ali ni Talijani nisu),a to je ionako neobavezno…
Kemijske napade,gladnu djecu..bla,bla,truć bi im samo prije desetak godina SVI progutali…A pogledaj sad…Već i klinci na indexu petra stošića zovu đihadi perica i pitaju ga koliko plaća Buzin..
I Rusija i Kina i saveznici sad mogu čekati(uz tihe pripreme) i mirno promatrati koprcanje na drugoj strani..Biti će spremni ako se ovi uspiju iskoprcati iz gova.a krivih procjena…Da je narod Venezuele glup i da će povjerovati jednom deklariranom gringosu koji radi za oligarhiju i usra,…da je lako potplatiti vojsku koja se već nagledala prevrata i njihovih posljedica,da cijeli svijet nastanjuju budale koje možeš varati zauvijek,..A bome je i svim onima na lijevoj strani glasovanja u UN-u sve jasno…..a ništa nisu naučili niti iz Sirije….Da će,u slučaju eskalacije,.. saveznici sigurno doći….

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  nonwo

zašto im je takva ekonomska situacija? imaju plaće 2-3 usd i najveću inflaciju na svijetu, jednoj obitelji mjesečno bi trebalo 150 usd a obitelj ima primanja 10 usd, narodu je više dosta toga a Madura je već bivši predsjednik, nude mu da otiđe u egzil a jedan kojemu su to nudili a nije prihvatio loše je završio, a kad su Rusi ušli u kombinaciju više se nije imao što čekat nego krenut u akciju protiv Madura, takva je sadašnja situacija

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  burt

burtˇ@ jesi kad radio PETscan glave?Što su ti našli?

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  nonwo

država s najvećim rezervama nafte a litar benzina 1usd , u Saddama nekad je litar bio 1 cent, a u Venezueli inflacija milijun posto, za plaću možeš kupit 3 litara benzina, vrijeme je da Maduro konačno odleti kako je jučer najavio Pence

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  burt

Je li bilo išta žute boje na slici?

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije
Reply to  burt

Hvala ti sto citiras Pencea, burt. Radi se o jednom vrlo postenom i dobrom covjeku. Jednostavno se vidi na covjeku to.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  burt

burt# Želim da odgovoris na moje pitanje. Jesi možda gledao ti film Zeitgeist?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  nonwo

Zicu izmedju usiju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  nonwo

@nonwo
Šteta utrošene struje.
Unutra samo žica.
Drži uši da ne otpadnu.
P.S.
Izvini @Mucke. Kasno vidjeh Tvoju misao. 🙂

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

burt nema pišu.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  nonwo

@nonwo
Mali nas je broj koji smisleno pratimo geopolitiku, pa čak i ovde mogu da se proture ideje koje odgovaraju “zapadnom svetskom poretku”. Mimo ovakvih portala možeš da proturiš šta hoćeš jer je internet i dalje moćno oružje a “oni” u službi imaju izuzetno jaku psihološko-propagandnu mašineriju (to što je još ne koriste ni sa pola kapaciteta ne znači da neće).

Za sada dobijamo propagandu niskog intenziteta, onu koja je podložna proveri i diskusiji. Ulazimo u period za čiju pripremu je režiran 9/11 – šokantni događaji koji udaraju na najjače emocije a koji će se smenjivati takvom brzinom da nećeš moći ni ti da odrediš šta se događa. Ali ćeš sigurno prepoznati to vreme kad dođe.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shummy@u pravu si..ovdje upravo “vježbamo” za takvu situaciju…Dobro uvježbani imaju neke šanse…Takvi će prepoznati,osjetiti trenutak,a do tada i tada neće čekati skrštenih ruku..
“Živimo kao da će sto godina biti mir, ali spremajmo se kao da će sutra izbiti rat!”
našoj generaciji su to već utuvili u tintaru…
Ako ništa drugo imati će “sira,vrhnja,putra ,mlijeka jajca i krumpira” za barem mjesec dana..
A do tada će raditi sve što je u njihovoj moći da do toga ne dođe…

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  shumadinac

G. Shumi.
Sa čime se točno ne slažete?
Dalje, slobodno možete nadopuniti/ ići u dubinu.
Tko je američki predsjednik, što priča, i kakav mu je stil je – irelevantno.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Ne treba ti netko iz Bg da kaže iz prve ruke….Model za cijeli svijet je uvijek isti….Ako se Vučić sastaje s Putinom vrlo je vjerojatno da će dobiti po prstima.Samo taj model ne garantira ništa ni onima koji ciokaubojima vire iz guzice…Kod njih i “korisni idioti” dođu na red.
Najbolje će proći nepokorni, kojima je sada najteže jer su prvi,direktno izloženi konfliktima…..,ali se odlučno brane,misle o budućnosti i stvaraju čvrste saveze protiv hijena…To ti je ona cvrčak i mrav….Dok jedni sviraju,drugi rade..i onda dođe zima i glad…….Ili ona o tri praščića…jedan se znoji da izgradi čvrstu kuću od cigli,druga dvojica se za.e.avaju…a vuk začas otpuše kuće od pruća i slame…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Bond@To se vidi iz toga koji logo koriste(kompromitirana stisnuta pesnica/šaka),koji ih ngo-i podržavaju ,tko ih financira,da li ih podržavaju msm mediji,koji strani” instruktori revolucija” su nedavno posjetili i koga u Srbiji…vi čak imate svoju skupinu profesionalaca koji organiziraju revolucije širom svijeta-biznis revolucionari..oni su idejni kreatori stisnute šake…..Zato to treba pažljivo pratiti…Zahtjevi će uvijek biti za veće slobode i protiv ekonomske nejednakosti,a u parolama “puna usta naroda”…Dakle -uvijek opravdani,tako da se po tome ne možeš ravnati.Bitno je znati da ako iza toga stoje stranci-sigurno se neće ispuniti,a narod će opet nadrljati.
Ni demonstranti ne znaju tko ih predvodi,za čije interese su iskorišteni..to znaju samo vođe.A nekada su i vođe prevarene..obećanja ludom radovanja..
Ako demonstracije nisu dovoljno učinkovite/masovne/agresivne i ne postižu cilj,…snajperisti su tu da gađaju na obje strane ,a kaos,krvoproliće nevinih je okidač za još veći kaos i dobivanje potpore javnosti…Dokazano na Majdanu…
Da bi znao što se događa na tvom kućnom pragu moraš znati što se događa u svijetu…
Ljudski je da suosjećaš,brineš za one koji prolaze isto što si i ti prolazio…Vjerojatno bi volio da je netko isto tako razumio i suosjećao s tobom devedesetih.
Ne možeš biti truba kad drugi pati i onda cviliti i zapomagati kad kod tebe zagusti…Ne mislim na tebe osobno ,figure of speech…

Ua političari
Gost
Ua političari
1 godina prije
Reply to  nonwo

Tokom cele pisane istorije, a verovatno još i od kraja mlađeg kamenog doba, na svetu su postojale tri vrste ljudi: Viši, Srednji i Niži. Bili su izdeljeni na mnoge potkategorije, nosili bezbroj raznih imena, a njihov brojni odnos, kao i međusobni odnosi, varirao je iz veka u vek; no u suštini se struktura društva nije menjala. Čak i posle ogromnih obrta i naizgled neopozivih promena, uvek se ponovo uspostavljala ista struktura, upravo kao što se i žiroskop uvek vraća u stanje ravnoteže ma koliko se gurnuo na jednu ili drugu stranu…

Ciljevi tih grupa su potpuno neuskladivi. Cilj Viših je da ostanu gde su. Cilj Srednjih je da promene mesta s Višima. Cilj Nižih, kad imaju cilj – jer im je stalna karakteristika to što su previše pritisnuti dirinčenjem da bi bili više no tek povremeno svesni ičega van njihovog svakodnevnog života – jeste da ukinu sve razlike i stvore društvo u kome će svi biti jednaki. Tako se kroz celu istoriju ponavlja bitka koja je u osnovnim crtama uvek ista. Viši ostaju na vlasti tokom dugih perioda, ali pre ili kasnije uvek dođe trenutak kad izgube bilo veru u sebe bilo sposobnost da efikasno vladaju, bilo i jedno i drugo. Onda ih Srednji zbacuju s vlasti, pridobivši prethodno za sebe Niže, kojima tvrde da se bore za slobodu i pravdu. Čim postignu svoj cilj, Srednji potiskuju Niže u njihov stari položaj slugu, a sami postaju Viši. No to se od Nižih ili bivših Viših, ili iz obe ove grupe, otcepi grupa novih Srednjih, i borba počinje ispočetka. Od ovih triju grupa, jedino Niži ne uspevaju čak ni privremeno da ostvare svoje ciljeve. Bilo bi preterano reći da kroz celu istoriju nije bilo nikakvog materijalnog napretka. Čak i danas, u periodu opadanja, prosečan čovek je fizički u boljoj situaciji nego pre nekoliko stoleća. Ali nikakav napredak u bogatstvu, nikakva civilizovanost ponašanja, nikakva reforma i nijedna revolucija nisu čovečanstvu približile jednakost ni za milimetar. S tačke gledišta nižih, nijedna istorijska promena nije nikad značila ništa više do promene imena gospodara.
Dzordz Orvel 1984

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije

Ja kao desno orijentirani Hrvat kada kazem ljudima da su Milosevic i Vucic bolji za Srbiju od oporbe servirane sa zapada dobijem samo zbunjujuce poglede. Ljudi ne znaju gledati siru sliku nazalost za sto ih ni ne krivim jer nemaju vremena ljudi imaju svoje zivote ali zato sluze mediji koji kako svi znamo radi “krivi” posao.

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Dobijes zbunjujuce poglede jer je i Milosevic bio oporba serviran sa zapada. Odgojili su ga ameri u Njujorku dok je radio tamo.
Najprije je unistio SFRJ a onda i Srbiju.

Nemoj nikada zabiraviti da su nas prvi priznali Rusi i to nakon sto su nas naoruzali kad su nam ameri i europljani stisnuli embargo.

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  shah

Da nije bilo Milosevica ili nekog njemu slicnog zivjeli bi u prosperitetnoj drzavi u bratstvu i jedinstvu.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  shah

Nisam siguran koliko bi to bilo prosperitetna država, jer je već prije Miloševića bilo naznaka da netko radi na dezintegraciji i on je priču samo dovršio, a pomagača je bilo jako puno. Istovremeno i na našoj Hrvatskoj strani su inžinjeri kaosa postavljali pogodne ljude za uništenje . Igralo se na kartu desničara koji su ubacivali klin u postojeću pukotinu potpomognuti sa ekonomskim sabotažama , ali nisam baš siguran dali su dizajneri baš imali na pameti i dugogodišnji rat.

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije
Reply to  shah

Bio je serviran od zapada da ali im se otrgnuo s lanca isto kao i Saddam. Ne branim ja njega mislim da je za vrijeme njega srbija dotakla dno ali je barem bio neki red i stitio se nacionalni interes. Ova koalicija 13 stranaka sto je dosla nakon njega je sprovela takvu pljacku Državnih firmi i imovine da joj ova Hrvatska privatizacija nije ni do koljena.

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije
Reply to  Blatanko

“mislim da je za vrijeme njega srbija dotakla dno ali je barem bio neki red i stitio se nacionalni interes”—
Po meni je M. u suprotnosti sa nekad raširenim mišljenjem da su Srbi (u jugo kontekstu) bili prvoklasni političari srušio (ko što rečeno gore) i Jugu – uz pomoć sa strani, ali ipak – i Srbiju. Pozivati se na srpski narod in u njegovo ime tražiti Srbiju sa svim Srbima u jednoj državi u momentu, kad su Srbi stvarno bili svi u jednoj državi, tj. Jugoslaviji, što je bilo i jedino moguće rješenje za njih, pokazuje polaznu kognitivnu grešku koju nije bilo moguće više ispraviti. Da li je to stvarno bila greška odn. iz kog razloga se javila (iz arogance, borbe za vlast, prezira realnosti ili iz proste gluposti) moglo bi nas odvesti jako daleko.
Ono kasnije je takoreći logična konsekvenca strategije o kojoj piše N.B. u tom – uostalom jako dobrom – članku.
Uostalom ako nekoga zanima njemačka uloga u vezi s Jugoslavijom, a pogotovu u vezi s Hrvatskom, neka potraži političku biografiju Klausa Kinkela Der Schattenkrieger, Duesseldorf – Econ Verlag, (mislim, da, nisam siguran za godinu) 1995, avtor Erich Schmidt-Eenboom.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Pa i trebali su nekog “jačeg” vođu dok obave teži (ratni)posao ,iskoristili su ga i ispljunuli…
A onda dolaze lajbeki koji ne moraju ništa raditi osim da se ne miješaju dok hijene čerupaju…Za to im treba jedna vijuga više od kokoši…

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Ljevica i desnica odavno više ne znače – ništa. Postoje oni koji znaju i vide i – oni drugi. Koji mogu biti i opasni za svoje zajednice.

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije
Reply to  Crvenkapica

danas se pod desnicom podrazumjevaju nacionalno orjentirani ljudi a pod ljevicom globalistcki orjentirani ali u politckom mainstreamu takvo definiranje je izgubilo svo znacenje slazem se.

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije
Reply to  Crvenkapica

U temelju još uvijek vrijedi da je ljevica glasnik rada i ljudi, a desnica glasnik kapitala, države i birokracije. Problem ja vidim u tome, da se mnoštvo individua i stranaka odn. grupacija (prije svega ljevih) poziva na tradiciju s kojom više nemaju nikakvu vezu.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Crvenkapica

Oni koji ne znaju i ne vide su najopasniji za svoje zajednice.Oni su pogonska mašinerija za ostvarenje imperijalističkih planova.Za prvi puta se još i može shvatiti,…držani su/smo u programiranom neznanju,ali kad to ponavljaju..
Mislim da je shumadinac dao primjer s majmunom…Digne kamen,vidi zmiju i onesvijesti se…Prvo što napravi kad dođe svijesti,ponovo digne kamen…

shah
Gost
shah
1 godina prije

ovo je dobra referenca za tog Straussa i Cebrowskog. medjutim ispada da se tim planom blokira BRICKS i Novi put svile.

Medjutim ispada da gushterima shapeshifterima:
1) sve ide po planu
2) ne namjeravaju dirati Kinu

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Nguyen Van Thieu : Tako je lako biti američki neprijatelj, a strašno teško prijatelj,…

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Proces ” integracije ” je ozbiljno ugrožen …. jednostavno su se okolnosti promjenile …rezolucije u UN u ne prolaze ….dolar više nije što je bijo , SAD više nije sila ni autoritet kao nekad … izgovori i razne fore potrošeni i više baš ne prolaze, “u laži su kratke noge” 🙂 … Nosači aviona nakon Avangarda i Kindžala baš i nisu neka pretnja … F35 prpast … Imperija je još močna ali polako i sigurno tone

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Kao što smo nedavno najavljivali, krenulo je američko sređivanje stanja u ”svom dvorištu”.
Normalno da je prva na redu Venecuela. Nitko nije sa toliko ljubavi iskazivao mržnju prema američkoj politici i političarima kao što je to radio Hugo Chavez. U jednom od pokušaja rušenja Chaveza, a 2002 g. je to za dlaku uspjelo, Amerikanci su naučili lekciju. Sad tuku iz svih oružja. Chaveza više nema, a nasljednik Maduro ni izdaleka nije taj kalibar. Još uvijek pluta na valovima Chavezovog naslijeđa. Doduše, za Amerikance je otežavajući element prisutnost kineskog i ruskog kapitala, pa ne mogu otvoreno poslati konjicu, ali majstori opsjene imaju pun rukav trikova. Najelegantnije bi bilo da smjena vlasti dođe iznutra i to je sad na djelu. Ako to ne uspije, uvijek ostaje destabilizacija, ubacivanje plaćenika sa teritorije susjednih država itd. itd.
Sad je na djelu humanitarna rapsodija prema narodu Venecuele, puna panagerika o ponosnom narodu, slobodnoj trgovini, ljudskim pravima, demokraciji, slobodi svih vrsta. Je*ena Venecuela, neće se ugledati na usrećenu susjednu Kolumbiju. A tamo je, samo ilustracije radi, državna naftna korporacija, nemojte se smijati, naziva Ecopetrol, prošla restruktiranje 2003. g. Pa je rascjepkana na hrpu malih firmi, a MMF, vidi čuda velikoga otkud on, je uvjetovao dobijanje kredita od oko 2 milijarde dolara odredbom o naftnim pravima, kojom je stranim korporacijama dozvoljeno da zadrže 100 % pronađene nafte, dok god bušotine rade.
Pa je Ecopetrol postao svjetski endem u naftnom biznisu. Morao je od stranaca kupovati naftu u Kolumbiji po tržišnim svjetskim cijenama, pa onda tu naftu izvoziti u SAD. Koga briga, tamo je i onako koka najvažnija.
P.S.
Hugo Chavez je za govornicom UN, izveo pravu predstavu i onog blentu od Busha juniora, kojeg su neokonsi vrtjeli oko malog prsta i govorili da je ”Tabula rasa”, nazvao vragom. Pri tome je mahao knjigom Noama Chomskyog ”Hegemony and Survival: America’s Quest for Global Dominance” iz 2003. g.
Krajem 2007 g. knjiga je bila na 160.722. mjestu ljestvice prodaje Amazona. Za nekoliko dana skočila je na sedmo, a jedno vrijeme je bila i na prvom mjestu. Nije poznato da li se Noam nekako zahvalio Hugu. Što mu je promijenio stanju na računu. Iz minusa u plus. Ili tako nekako.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Amerika se nakon devedesetih nakon kojih je izasla kao apsolutno jedina svjetska dominantna sila ,malo opustila ,uspavala ,ili bila opijena svojom moci.. Eh danas su stvari drugacije..

Ja danas u ovim potezima amerike vidim samo paniku i nastojanje da spasu sto se spasiti da.. Nema ovde nikakvih strategija ,planova ovdje je zivo rasulo i panika.. Potezi se vuku bez ikakve strategije , kao sto se i radi u povlacenju i , a u ovom svom povlacenju i panici mislim da ce napraviti toliko glupih poteza da ce nas to sviju duboko uvaliti..
Azija je otpisana , bliski istok takodjer , evropa isto ,afrika isto , jedino im ostaje njihovo dvoriste sto evo zapocinju vec sad s venecuelom , gdje je jedina namjera ovladati resursima te zemlje a nakon nje i resursima ostalih J.Americkih zemalja ,milom ili silom..
Jedini problem je sto je vec jasno da je usa u fazi poniruceg pada te ce i j.americke zemlje da pruze zestok otpor.

Nedavno sam napisao da jedino sta mogu je da rasporede nuklearno stratesko naoruzanje tako da zaprijete i evropi i aziji i BI i da tramp nije lud da ga upotrebi ali sigurno je dovoljno lud da to koristi kao nekakv adut za usporenje pada i kakvu takvu stabilizaciju usa..

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Alen

zaboravi Madura, on će sad kad je zagustilo igrat igre vruće hladno, malo zaoštravanja malo popuštanja ali nema mu više ustupaka od strane SAD, već je donijeta odluka da se s njim mora konačano završit

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Burte venecuela je zadnja drzava na koju su nasrnuli usa i naravno da nece da uspiju nista i to ce ti biti pecat kraja njihove dominacije

Ljudi nemojte sebi uskracivati zadovoljstvo gledanja ovog beautiful pada amerike misleci da tu ima neka strategija i plan…

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  burt

Ustupaka od strane SAD?Kojih ustupaka?Ja za sada ne vidim da se ista dogadja osim sto su i vojni i civilni stakori pusteni da izadju na povrsinu.

Vrag_1
Gost
Vrag_1
1 godina prije
Reply to  burt

Burte,kad te netko dovede u situaciju da ti drzava bankrotira a stanovnistvo
ima placu ispod 10 dolara onda ti taj isti napravi kaos u drzavi a zamrzne tvoja financijska sredstva (zlato i novac) zna se scenarij kako se to radi znaci tvoim novcem,novcem od trgovine kokainom i heroinom koje isti proizvodi i distributira cak i svojem stanovnistvu ako nejde sa potkupljenim izdajnicima onda ide sa ubojstvima sto vise neduznog stanovnistva ii onda je tebi taj isti spasitelj.
Ako ti tako mislis onda se ubij sam bilo cime ali nemoj zamarati normalan narod.
Ako te netko za to placa ja postujem tvoj trud da zaradis za burek i jogurt.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Bez namjere da te uvrijedim, mislim da si više izrazio jedan optimistički spisak svojih želja nego stvarno stanje na terenu.
Ništa nije otpisano. U Aziji se tek zauzimaju pozicije. Učvršćuje se utjecaj nad Južnom Korejom i Japanom, ojačava se Tajvan, pokušava se u svoju orbitu privući Indija, Filipini i Indonezija se drže na oku. Kina tome nastoji parirati, širi svoj utjecaj na moru, stvara preduvjete za projeciranje pomorske moći na oceanu. Zaštitu pomorskih puteva na oceanima. Na Bliskom istoku, pozicije SAD su oslabljene u odnosu na prošlost, ali to još ni izdaleka nije završena priča. U Europi, igraju na kartu sukoba zemalja EU, po principu ”stare Europe” i novih članica, mahom bivših zemalja Varšavskog pakta, izrazito rabijatnih prema Rusiji. Letimičnim pogledom na kartu se vidi jedna vrsta ”vojne krajine”, uspostavljena od Skandinavije do Crnog mora, kratkim prekidom na Bliskom istoku, pa Avganistanom prema Japanu. Afrika je posebna priča, tu se uz tradicionalno prisutnu Francusku, ubacuju i svi drugi, čak i Japan, i tu će se još igrati. Južna Amerika je transferom Brazila u drugi klub, uglavnom riješena. Ovo što je ostalo je kamen u cipeli, ali u slučaju neke velike opasnosti za SAD, to bi se nastojalo riješiti brzo i bez rukavica.
Istina je da su pozicije SAD slabije nego prije, s tendencijom daljnjeg pada, iako se igra sve grublje, ali sve to je još vrlo, vrlo daleko od nekog raspleta. A nitko se ne usuđuje prognozirati krajnji ishod. Sigurno je samo jedno. Dosadašnji svjetski poredak se urušava, a novi se još nije počeo stvarati. I u tom među prijelazu leži velika opasnost.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Daltone , zaboravljas da amerika nema vise šoldi kao sto je imala , niti vise moze istom magijom da namakne te šolde kao prije… Tu dalje sva prica pada u vodu , jer jednostavno nemaju s cime to da financiraju a svako stacioniranje kosta jako puno a nece ni zemlje domacini biti voljni to da financiraju niti ce i oni biti u mogucnosti jer to se nemoze zacepiti ,ta rupa..

Tako da s koje god strane pogledas poniranje je beautiful i brzo.. Sve se to raspe kao kula od karata brze nego sto shvatimo da se rasulo..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Ne zamjeri skeptiku s iskustvom. 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Daltone jedino sta nas treba zabrinjavati je hoce li ili nece u svom rasulu stisnuti crveni gumb , ali kako sojgu rece oni vec dvije godine unazad su krenuli s proizvodnjom raketa malog dometa i ovih mini nuklearki a i zakon je u raspravi da i kongres ima mogucnost na ga stisne , sto znaci da se pripremaju da nas jako zabrinu..

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Hoce li Venecuela biti samo kamen u cipeli ili gangrena koja ce zaraziti cijelu Juznu Ameriku ovisi o procjeni Madura koliko ce Rusi i Kinezi biti spremni zastititi ga.Ako procijeni da nisu za to spremni sam ce otici, u suprotnom imamo Sirija vol.2 sa poznatim ishodom.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Da, o tome i govori članak. Karte čak predviđaju ulazak tog nesigurnog prostora, krajine, u Kazahstan.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Odličan tekst Babiću. Ja ne bih puno mudrovao već samo rekao: Neka je prokleta anglocionistička banda. Ja sam optimist i vjerujem da će pravda i istina kad tad pobijediti. Ovo zlo ne može trajati dovijeka.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Kontrolirani kaos nije planiran.On nastaje samom prirodom činjenice da ameri nemaju dovoljno moći da završe poslove koje su započeli.A započeli su ih puno jer imaju prevelika usta.I na njihovu žalost premalo ruku.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Veneceuelanski problemi su i Bjeloj kuci, mozda bi trebalo tu kucu prebojati i preimenovati.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
1 godina prije

Tekst je nepotpun, jer opisuje tehnike ali ne i uzroke postojanja imperijalnih pretenzija. Postojanje zajednice udruzenih americkih drzava nije uzrok postojanja imperijalnih pretenzija. One se sada ponasaju na jednak nacin, kao sto bi se ponasale i druge drzave koje pocivaju na kapitalistickom uredjenju, a posjeduju moc za utjerivanje poslusnosti.
Kapitalizam zivi od ekspanzije i zato se zaplice u krvave konflikte u svijetu koji svakodnevno postaje sve manji. Ratovi koje gledamo su zapravo pokazatelj nesposobnosti kapitalistickih odnosa, da prezive u malom sokaku. Grdno se varaju oni koji pokazuju prstom na skandinavski kapitalizam, kao model mirnog kapitalizma. To je opsjena. Svedjani izbacuju Volvo na USA trziste na jednak nacin kao sto USA vojna industrija izbacuje bombe na vruci libijski, iracki i sirijski pijesak. Bez masovnog bacanja bombi se ne kupuju niti automobili. Oni bogati poput obitelji Saud smatraju, da je bolje kupiti bombe od proizvodjaca, nego da iste budu na njih bacene. Sve je podredjeno trzistu, odnosno profitu. Ovaj portal bi trebao konacno presjeci pricu o USA kao leglu svega imperijalnog zla i prepoznati, da EU zajednica djeluje na istim principima, s tom razlikom da koristi usluge svjetskog policajca za utjerivanje vlastitih interesa po svijetu. Americke trupe kao izlaze iz Sirije ali francuzi ostaju, zar ne?
Portal Logicno se opredijelio za pracenje medjunarodne politike i to je hvale vrijedna inicijativa. Medjutim, primjetno je, da ste se ponajprije fokusirali na tehnike djelovanja imperijalnih sila, a o uzrocima se pise sporadicno. Danas, sutra, kada se USA uruse u socijalnim nemirima, pojaviti ce se “new vawe” imperijalizma ali ce nazalost ostati stari problemi, jer je ovaj svijet sve manji kako u informacijskom, tehnoloskom, pa i kulturnom smislu. Morate poceti razmisljati kako da ostvarite odrzivi svijet, a toga ovdje nema, cak niti u zametku.
Osobno, nisam uvjeren, da ce multipolarni svijet pruziti zadovoljavajuci odgovor, premda je ta ideja daleko prihvatljivija od unipolarnog ili bipolarnog politickog diktata.
Onome koji prati ovaj portal barem nekoliko mjeseci, moralo bi, vec iz naslova tekstova, biti jasno kakvi ce se scenariji odigrati u pojedinim konfliktnim podrucjima. Malo, pomalo, sve skupa postaje rutina i nezanimljivo, te se ljudi okrecu drugim sadrzajima.
Tuzno je ovo vrijeme kada u ulozi dezurnog provokatora moram biti konstruktivan.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Mali od Fahre

Slazem se,prikazivanje SAD-a kao neke azdaje a EU kao neke dobrice koja se nalazi u kandzama americkog imperijalizma i htjela bi ali eto ne moze(zbog amera) pomoci potlacene je izvrtanje stvarnosti.
EU(Njemacka,Francuska,V.Britanija) je hijena koja marljivo hoda iza predatora,kupi mrvice njegove gozbe i pazljivo gleda da se predatoru ne dogodi nista

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Mucke

Na čelu svih koje ste nabrojali su isti (ne)ljudi.Ne radi se o državama,oni nemaju državu,oni samo negdje žive….Spremni su žrtvovati svaki narod na planeti,pa i prividno svoj….Žrtvuju Francuze(žuti prsluci) , Nijemce,(willkommen migranti) i Šveđane(välkommen) , Amerikance(direktno kao vojnike u privatnim ratovima)..etc….a sve zajedno …banksterskim manipulacijama koje isisavaju životni sok iz ljudi i kulturološkim društvenim preobrazbama koje uništavaju ljudskost …
onaj najgl…..veći Dalton@je u pravu(svi bi voljeli da nije).Inteligentno zlo,ne treba ga podcijeniti…
Ali da im se drma,drma se…

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  nonwo

….nonwo…hebiga…znao sam….nisam im nikada vjerovao….jednom češ mi ispričati kako si uspio klisnuti iz opkoljenog berlina.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  igi

Igi@kroz dugački tunel ,zovu ga Goebbelsov tunel mraka,i onda na kraju ..i bi svjetlo…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  igi

https://www.dnevno.hr/planet-x/hazari-lazni-zidovi-najveci-su-neprijatelj-covjeka-i-krista-970303/
” Ako pogledate prošlost vidjet ćete svoju budućnost koja je isplanirana za vas bez vašeg pristanka. Mi smo samo potrošni resurs; kmetovi, poljoprivrednici, radnici, prostitutke, kupci njihova psiho konzumerizma i oni nam se smiju čitavo vrijeme.”
Z.K.zna povremeno zabrazditi,komentatori su se znali sprdati njenim”ludim tezama” i pozivali ju da popije dnevnu dozu lijekova…Zapravo jer su ignoranti i neznalice…
Kao i uvijek u povijesti su istinu “prije vremena”,jedine smjele iznositi “dvorske lude”..
2016,od kad je članak su i Dnevno posjećivali drugačiji,progresivni čitaoci…a onda ih je kupio hns da ne bi otvarali neugodne teme,…i od tada ih nitko i ne čita…
Prvi puta mi link nije prošao,probam još jednom…Šteta bi bila da ne prođe jer u biti je sve navedeno,ne iz nekog duboko analitičkog pristupa(ima i takvih koliko hoćeš,i takvi potvrđuju navode ovog članka-tko traži taj i nađe),…ali za shvatiti sliku,sasvim dovoljno..
Vjerski pristup ovdje nije bitan(zapravo jest ali o tom po tom),tako da i ateisti mogu tome pristupiti sagledavanjem povijesnih činjenica..

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Mali od Fahre

@Mali od Fahre
Tekst je ionako predug, da je malo duži 90% bi odustalo… 🙂
Imperijalizam nije karakteristika kapitalizma, to je prirodna težnja sile i ispoljava se uvek kada nije ograničena. Isto smo imali u feudalizmu samo u manjem obimu. I SSSR je imao imperijalističke poduhvate – da li smo već zaboravili 48.?
SAD je dugo vremena bila najjača, ničim sputana sila. Mogla je da ide mnogo više đonom ali je izabrala efikasniji put. Pošto mekši put više nije efikasan prelazi se na đon.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Mali od Fahre

To su ti uglavnom ljudi koji su 1789 u Francuskoj revoluciji stekli legitimitet pa se proširili na centar Londona, 13 kolonija, a onda i na Offshore.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  RoPe

Ne. Vidjela sam puno puta da se Fran.revolucija pokušava pripisati tim ‘tipovima’.
Upravo je to podvala, jedna od mnogih, polupismenima, recimo, manjkavog obrazovanja. Kao što su ‘raji’ uvalili i ravnu zemlju.
Na taj način ne samo da diskvalificiraju revoluciju, već negiraju svaku mogućnost da narod bilo kada i bilo gdje – nešto napravi.
Pa tko su bili Danton, Robespjer?
Zašto ne pročitate nešto o toj revoluciji od povjesničara, ne ‘povjesničara’.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Crvenkapica

“Ti ljudi” su se pojavili iza ‘doba velikih otkrića’. Posuđivali su kraljevima novac za vojsku. Bolji legitimitet ti ne treba.

nnn
Gost
nnn
1 godina prije

a na ciju bi se ti stranu svrsta

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

najvece umijece je natjerati covjeka na rad. negdje to rade pomocu ekonomske ucjene; nema rucka, kredit pa ovrha, beskucnistvo, obecanje osobnog uspjeha. drugdje dijele udarnicke znacke i uvode antiparazitske zakone.
u venecueli su izvukli 70% stanovnistva iz siromastva ali im istovremeno nisu rekli da treba i raditi. svima kojima drzava pokloni kucu vise se ne moze narediti da ustanu u 4 ujutro i odu zidati neku novu kucu za nekog drugog.
nedostaje robe jer su siromasnu klasu premetnuli u neku drugu bogatiju klasu a da prethodno nisu osigurali proizvodnju i proizvode koju bogatija klasa konzumira.
toaletnog papira ce ponovo biti kad se 70% stanovnistva toliko osiromasi da ga nece biti u stanju kupovati. a onda da vidite sjaj i bljestavilo izloga … .

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Ne postoji “američka projekcija”, jer se stanovnika SAD-a ništa ne pita, isto kao što se i u Hrvatskoj, stanovnika ništa ne pita.
Ta “američka projekcija” je projekcija “duboke države”- ciohazarske mafije, koja je vlasnik korporacije SAD. Oni su SAD pretvorili u imperiju zla.
Ovdje spomenuti Brzezinski, Samuel Huntington i Francis Fukuyama bili su svi takozvani nežidovski cionisti i hazarski plaćenici.
Sva trojica su bili članovi glavnog odbora CFR-a. (Rokefelerovo “Vijeće za vanjske odnose”- glavno predstavništvo duboke države). Kissinger i Soros su naravno također članovi glavnog odbora CFR-a. Brzezinski je bio i masončuga, a njegova kći Mika Brzezinski je jedna od vodećih novinarki na lažljivom CNN-u. Prve izvadke poznate knjige Huntigtona “Sukob civilizacija”, tiskao je magazin “Foreign Affairs”, 1993. To je službeni magazin CFR-a.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

nisu takozvani neokonzervativci” malo poznata frakcija američke desnice, već su to podmukli ultracionistički hazari, koji se kriju iza lažnog i napuhanog agresivnog američkog patriotizma, Taj patriotizam ne zastupaju oni stvarni amerikanci iz Texasa, Kansasa, Colorada, Nevade, Indiane, Minesotte, itd…. Oni ne žele niti to stalno održavanje neprijateljstva protiv Rusije, niti te stalne ratove na Bliskom istoku. Ali, kako rekoh običnih amerikanaca se ništa ne pita.
Leo Strauss je naravno bio hazar, kao što su danas i 97-98% takozvanih “nekononzervativaca”. ili kako ih u SAD, skraćeno nazivaju “neocons”- sve hazari. To kaže i Paul Craig Roberts. Onih preostalih 2-3% “neokonsa” su “nežidosvki cionisti”, kao John Bolton i Mike Pompeo, koje je duboka držabva očito nametnula Trumpu, da ga drže na lancu, i da ne dopuste, da Trump poboljša odnose sa Rusijom. Pa Maduro je u intervjuu za RIA Novosti, odao da je Trump bio spreman na dijalog, da se sastane sa njim, ali da je Bolton to “zabranio Trumpu”. Bolton je član PNAC/FPI, glavne organzacije neokonsa. Bolton i Pomeo su newka vrsta “konsiljera” za ciohazarske nekonse,. Njih dvojhica kao nežidovski cionisti, izvršavaju prljave poslove za ciohazare.
Kvaka svega je ta, da Venecuela ne dopušta da ciohazarska rotšildova i rokefelerova mafija, sa svojim kompanijama preuzme venecelansku naftu i da sa svojim bankama preuzme cijelu državu. I zato Maduro mora pasti. Isti razlog je bio, što su ciohazari još 1953. u Iranu srušili demokratski izabranog predsjednika Mohammeda Mosadegha i onda su postavili svog čovjeka, šaha Rezu Pahlavija. Koji je odmah dopustio lihvarima da uđu u Iran i zaposjednu sve. 1979. dolazi zo islamske revolucije i Pahlavi pada. vlast preuzimaju imam Homeini i mule. I oni su onda opet protjerali ciohazarske kompanije i banke iz Irana. I zato ciohazarska korporacija SAD evo već skoro 40 godina, vodi hladni rat protiv Irana, sa sankcijama, blokadama, prijetnjama,.. itd.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Takozvani “neokonzervativci” (neocons), su u stvari ultracionistički hazari, koji kontroliraju američku vanjsku politiku tamo negdje od 1989. od vremena Busha starijega, pa do danas. Američki glavni mediji koriste ovaj izraz “neokonzervativci”, koji zbunjuje one neupućene. To nisu nikakvi vrijednosni konzervativci, naprimjer, kći Dicka Cheneya, “neokonzervativca” (bivšeg dopredsjednika Bushu mlađem), je lezba i “oženila” je svoju djevojku, a na svadbi je bila i cijela obitelj Bush. Bushevi spadaju u takozvane “nežidovske cioniste” ili kako ih Mladen Lojkić naziva “krščanski cionisti”. Neoconsi-cionisti su u zadnjh 26 godina su komandirali ovom agresivnom američkom vanjskom politikom i ratovima, oni su izazvali sva sranja na Bliskom istoku, oni su izazavali sranje u Ukrajini, oni po svaku cijenu žele rat sa Rusijom.

Glavna organizacija cio-neokonsa je PNAC (Project for a New American Century). PNAC su osnovali utjecajni hazari-cionisti: William Kristol i Robert Kagan. William Kristol je sin hazara Irvinga Kristola, koji važi kao otac ideologije “neokonzervatizma”. W. Kristol je bio savjetnik izbornog stožera Johna McCaina na izborima 2008. Robert Kagan, je jedan od najutjecajnih aktivista, koji je bio savjetnik mnogih američkih državnika, uključujuči Johna McCaina i Mitta Romneya na zadnjim izborimna 2012. Bio je također i savjetnik Hillary Clinton dok je ona bila ministrica za vanjske poslove. Kagan piše analize za korporativne novine Washington Post i New York Times i član je dvaju najvećih i najutjecajnijih Rockefelerovih think tankova, koji su političko krilo FED-ova lihvarske mafije: Vijeće za vanjske poslove (CFR) i Broookings Institution.
Kaganov otac Donald Kagan, hazar rođen u Litvi, je još počasni sveučilišni profesor na Yaleu, i Donald Kagan je također bio suosnivač PNAC-a. Ustvari su se oni u SSSR-u prezivali Kaganovič, pa su nakon useljenja u SAD, skratiliu prezime u Kagan.
Supruga Roberta Kagana je poznata Victoria Nuland (pravo prezime Nudelmann), također hazrka. Ona je bila pomoćnica u aneričkom ministarsvu vanjskih poslova i poznata je po tome, što je zajedno sa Sorosom i NED-om vukla konce u ukrajinskom puču, i što je ona postavila Arsenija Jacenjuka za premjera Ukrajine, koji je također hazar, kao i novi sadašnji ukrajinski premjer Vladimir Groisman.
2009. PNAC se preimneovao u: Foreign Policy Initiative (FPI) , a osnivači su bili opet W. Kristol i R. Kagan, plus još dvojica hazara: Eric S. Edelman i Dan Senor. Eric Edelman je bivši tajnik ministarstva obrane, a Dan Senor je također bio savjetnik Mita Romneya i Paula Ryana na izborima 2012. Utjecajnim hazarima-neoconsima pripadaju između ostalih i Richard Perle i Rick Rubin (bivši ministar financija u Clintonovoj vladi). Obojica su sudjelovali na sastancima Bilderberga. Glavni neokon za vrijem 8 godina vladavine GW Busha, bio je Paul Woflowitz (član CFR-.a i bivši predsjednik Svjetske banke). On je bio Bushov strate svih ratova na Bliksom istoku.
U stvari, u pozadini cijele ideje “neokonzervatizma” stoji neoprikosnovena uloga Izraela, kojem se moraju potčiniti sve ostale arapske i muslimanske države na Bliskom istoku i sve te države moraju biti uništene ili onesposobljene. Neoconsi (cionisti) ustvarnosti koriste državu SAD i napuhani američki patrotizam kao smokvin list za prikrivanje svojih stvarnih ciljeva. I tako u stvari drže ciječu državu SAD, kao svog taoca.

Evo što o neokonzervaticima kaže neovisni njemački novinar Wisniewski:
“neokonzervativci su sve drugo nego konzervativci, Oni crpe svoju ideologiju iz militantnog univerzalizna 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i zastupaju radikalni oblik američkog progresivnog idealizma, koji teži ka stvaranju novog svjetskog poretka unilateralne američke hegemonije i preoblikovanja svijeta po američkom uzoru. Neokonzervativci povezuju dijelove reformskih ideja ljevice sa neograničenim vjerom u tržišnu privredu i neograničenu privatizaciju. Oni su ideološki nasljednici Woodrowa Wilsona, koji je sebe i SAD vidio pozvane da oblikuju svijet po američkoj viziji demokracije. Nekonzervativna ideologija održava dakle bizarnu povezanost ljevičarskih i potpuno neoliberalnih ideja, a ako se ide još dalje u dubinu , nekonzervativna ideologija ima i povezanost sa trockizmom. Spomenuti ideolog neokonzervativizma, Irving Kristol je u mladosti bio član lijevo radikalne organizacije “Young People’s Socialist League”. (Socijalistička liga mladih)

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Korištenje pojmova kao “impetrijalizam” “neoimperijalizam”, “konzervativna desnica”, “ljevica” i slično, vodi samo u zabunu. Ti su pojmovi od jučer. Nema tog više, Treba shvatiti da iza svega stoji ciohazrska duboka država, a da su svi ti pojmovi zastarjeli i da služe samo za zavarvanje javnosti.
Jer danas su baš ljevičari glavni oslonac ciohazarske mafije iz duboke države. I u SAD-.u, gdje je Demokratska stranka u svim pitanjima, 100% na strani duboke države, a i u Europi, gdje je kompletna europska ljevica, svi Socijaldemokrati, pa i većina onih, koji sebe smatraju nekavom stvarnom ljevicom (kao njemačka stranka Die Linke).. svi su oni u Sorosevom šupku, i svi su na strani duboke držve, globalizacije i neoliberalizma i “skakavačkog kapitalizma”. Tzv. ljevica je pokazal svoje pravo lice.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

Je li itko čak pročitao pozadinu Juana Guaida. Da vidimo došao je od nigdje ili?. Diplomirao je na sveučilištu George Washington u Washingtonu d.c. on je mlad, gladan, naivan i lako ga je manipulirati i kontrolirati. Glavni kandidat za vođu. Dopustite mi da vam kažem što će se dogoditi. Ući će, uzeti zajam od US. za sljedećih 75 godina po nepravednoj kamatnoj stopi, čime je Venezuela porobljena u rad za plaćanje kamata za kredit, kada prođe loše, povečati će dug za veći kredit s većim kamatama, neplaćenje tog duga? US će reći NEMA problema, platite nam u zlatu ili nafti 🙂 Dakle … BESPLATNA nafta BESPLATNO ZLATO i BESPLATNI rad u zamjenu za lažni novac bez pokrića najzaduženije zemlje na svijetu, a građani venecuele gladni žedni i bosi, sa smanjivanjem prava na besplatno lječenje i zatvaranjem škola i vrtića SVAKE GODINE

Madurov put, iako teži, pravi je put za slobodu, ili ćete biti robovi u.

mozda Maduro ima IQ zlatne ribice, mozda pravi ogromne pogreške. ALI “Ja više volim opasnu slobodu nego mirno ropstvo” Thomas Jefferson. bio je jedan od utemeljitelja Amerike. Amerika danas je totalna sramota

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Teorija o naoruzanom narodu Josip Broz Tito.dr vojnih nauka .Kada neko donosi odluke umjesto tebe trebas da se zapitas jesi li biljka ili zivo bice .U borbi nema pobjednika ima samo prezivjelih.Duel definira pobjednika a to je sasvim druga kategorija .Zasto Veliki brko iz Venezuele odbija humanitarnu pomoc .Americka politika bi narod Venezuele prikazala kao zrtve socijalizma a kupovali bi naftu za dzabe od Venezuelanaca.Maduro ima pravo Amerikance treba natjerat da pociste smece ispred valastitog praga pa tek onda sjest i pricat s njima o politici

POVEZANE VIJESTI

Izbornik