Indija će kupovati iransku naftu neovisno o američkim sankcijama

Iran India
9 komentara

Indijske rafinerije su priopćile kako su spremni nastaviti otkupljivati iransku sirovu naftu unatoč jednostranoj odluci Sjedinjenih Američkih Država o ponovnom uvođenju ekonomske blokade protiv Teherana, koja uglavnom utječe na iranski naftni sektor, izvijestio je jučer singapurski u utorak portal S&P Global Platts.

Iran je treći po veličini izvoznik energije u Indiju. Prema privremenim podacima indijskog Ministarstva nafte, iranski proizvođači su indijskim kupcima od travnja 2017. do siječnja 2018. izvezli oko 18,4 milijuna tona nafte.

Indijska državna kompanija Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) trenutno ima ugovor s iranskom Nacionalnom naftnom kompanijom (NIOC) za kupnju milijun tona nafte između travnja 2018. i ožujka 2019. godine, koja će biti isporučena rafineriji Kochi.

Isto tako, Indian Oil Corp (IOC) ima ugovor s Iranom za nabavu 180 000 barela dnevno. Ugovor traje cijelu u tekuću iransku fiskalnu godinu koja završava u ožujku 2019.

“IOC želi zadržati svoje trgovinske veze  s odnos s Nacionalnom naftnom kompanijom Irana, jer Teheran nudi dulji rok kreditiranja od uobičajenih 30 dana kojeg nude druge nacije koje izvoze naftu”, izjavio je za S&P Global Platts dužnosnik indijske kompanije.

Indija, zajedno s ostalim zemljama, nastavlja uvoziti iransku naftu još od 2011. godine, kada je Islamska Republika bila na udaru ekonomske blokade Zapada.

Iran i Indija ne koriste dolar

Za Indiju nije problem nastaviti trgovati s Iranom u ovim okolnostima, jer su se dvije zemlje još 2016. dogovorile da će dug za prethodno isporučenu naftu i buduće isporuke biti plaćeni u euru, ne u američkim dolarima.

Financial Times je tada potvrdio kako je Indija kontaktirala tursku Halkbanku zbog lakšeg plaćanja oko 6,5 milijardi dolara koje je dugovala Iranu za uvoz sirove nafte u vrijeme zapadnih sankcija.

“Indijska vlada je sama tražila da plati dug od 6,5 milijardi dolara i želi se pripremiti za poslovanje u bankarskom sektoru. Primatelj tog novca bit će turska Halkbanka, a novac će biti isplaćen u eurima”, sredinom 2016. je izjavio indijski ambasador u Teheranu Saurabh Kumar.

Iran je tada tražio bržu naplatu nafte, ali u eurima, što je dogovoreno tijekom dvodnevne posjete indijskog premijera Narendre Modia 22. i 23. svibnja 2016. Iranu.

Suočene s mogućnošću negativnog učinka američkih protiv Irana, vlada u New Delhiju je predložila Teheranu da se u slučaju da bude ugrožena bilateralna trgovina vrate na nastavak u plaćanju nacionalnim valutama, indijskom rupijom i iranskim rijalom, što se već činili prije 2016.

Indija može plaćati Iranu naftu u rupijama putem državne UCO banke, koja nije izložena američkim mjerama i može poslovati bez obzira na bilo kakve američke sankcije.

“Trgovina u nacionalnim valutama je opet tema rasprave, a od nje bi koristi imao i Iran, koji bi imao stalan dotok novca za svoje naftne derivate, dok se Indija ne bi suočila s prekidima opskrbe”, rekao je indijski državni dužnosnik za indijski  Financial Chronicle.

Ovaj je mehanizam još uvijek u praksi, iako je znatno smanjen od početka 2016. kada su ukinute sankcije Iranu. S druge strane, Iranu pogoduje isplata nafte u valuti koju je lako zamijeniti za euro.

Međutim, ako sankcije budu nametnule samo SAD, ne i Europska unija, trgovina u eurima se može nastaviti bez ograničenja.

Međutim, ako SAD uspiju spriječiti pristup iranskim bankama globalnom sustavu transakcija SWIFT, čime bi blokirale sve transakcije u stranim valutama, to ne bi ostavilo alternativu Indiji i New Delhi bi se morao vratiti mehanizam plaćanja u nacionalnim valutama.

Iran danas proizvodi gotovo 4 milijuna barela dnevno. Iran je 2011. bio drugi najveći dobavljač sirove nafte u Indiji, odmah nakon Saudijske Arabije, da bi zbog sankcija pao na sedmo mjesto.

Iran je ponovno postao treći po veličini dobavljač nafte u Indiji i procjenjuje se da je godišnja isporuka iranske nafte zaključno s četvrtim kvartalom ove godine, biti 27,2 milijuna tona nafte za indijske kupce.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Svaka roba ima svoju mušteriju

tuf
5 godine prije

Modi ima pune ruke posla. Zongira izmedju zapada i istoka.
S jedne strane kupuje pola milijarde dolara vrijedne americke helikoptere, s druge strane se druzi kod Putina na kavi i raspravlja gdje je zapelo sa zajednickim projektom vojnih zrakoplova.
S jedne strane Izraelu dogovorio prelet preko Saudijske Arabije, s druge strane indijski predsjednik Mukherjee prenocio u Palestini, na “radost” Bibija i ekipe.
S jednom nogom je u BRICS-u, s drugom nogom provodi Rotschildovu zelju o bezgotovinskoj drzavi koja je uzrokovala nevidjene probleme za Indijce.
SAD ih hoce kao mocni alat u suzbijanju Kine i njihova robna razmjena s Indijom raste, a s druge strane im ga ovi metnu s Iranom i rusenjem petrodolara.
I dalje mi nije simpatican jer mu ne vjerujem, ali vidim da mu je zabavno u zivotu. Imati ce sto pisati u memoarima.

Kile
5 godine prije

Neka, neka

Pero
5 godine prije

Pa neka predju na CIPS. To i je poanta BRICSa

Rustam
5 godine prije

cini se da americi ponestaje mjera za sve neposlusne

Hogar
5 godine prije

Upravo je 1,5 milijardi ljudi otkazalo poslušnost SAD. Ne da su ih nešto zarezivali i do sada (daleko manje nego npr. EU) ali ovo je šamar za SAD.
Uz izvoz na kinesko tržište, Iran može računati da sačuva oko 65-75% trenutne prodaje, uprkos sankcija.
Kao što Pero reče, još ako se pridruže CIPS, i uđu u BRICS makar kao pridruženi član, dobiće i Brazil i Južnu Afriku kao potencijalne mušterije. Možda ne velike (Brazil masovno koristi etanol, Južna Afrika uvozi svega oko 10% nafte iz Irana) ali cifre mogu da porastu ako cena iranske nafte zbog sankcija padne. Svaka se sitnica računa.

Alen
5 godine prije

Iran ,rusija ,kina trebaju ovaj napad sankcijama na iran odbiti i pokazati svijetu da se moze i mora protiv njih…
Mnogi ce im se pridruziti jer ce vidjeti da ipak postoji drugi put ,dovoljno jak da ih zastiti ako se na njega odluce…
S toga sam siguran da ce iran imati maksimalni podrsku i rusije i kine i ostalih zemalja bliskih njima.u ovoj borbi protiv monstruma…

Sparkling
5 godine prije

Nista njih “izuzetne” ne boli toliko kao gubitak vrijednosti petro dolara. Za sada nemaju pravo rjesenje, a ako Indija bude vise gledala prema Rusiji i Kini, nazire se buduci scenario i nadam se ne nasilan pad petro dolara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.