Indija potpisala pakt s Amerikom – Pentagon će New Delhiju slati sve podatke o kineskoj floti

Američka delegacija u posjeti Indiji
53 komentara

Nakon ne baš uspješne posjete ranije ovog tjedna Pakistanu, američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane James Mattis su otputovali u Indiju, gdje su uglavnom dobili što su htjeli.

Sjedinjene Države i Indija potpisali su u četvrtak sporazum COMCASA o vojnoj suradnji o kompatibilnosti i sigurnosti u području komunikacija. U svjetlu rastuće moći Kine, posjet Mikea Pompea Indiji, gdje je američki državni tajnik tražio saveznika za indo-pacifičku strategiju, zaključivanjem sporazuma s New Delhijem je bio uspješan.

U New Delhiju su se Pompeo i američki ministar obrane Mattis susreli s kolegicama, ministricom vanjskih poslova Sushmom Swaraj i ministricom obrane Nirmalom Sitharaman. Pregovori su vođeni u takozvanom formatu “2 + 2”, a tema je bila jačanje partnerstva između SAD-a i Indije. Ministrica Sitharaman je pozdravila sporazum COMCASA kao podizanje bilateralnih odnosa “na nevjerojatnu razinu”, dok ga je američka strana prikazivala kao “proboj u odnosima”.

Što je sporazum COMCASA?

Sporazum o kompatibilnosti i sigurnosti u području komunikacijama će omogućiti Indiji da dobije naprednu šifriranu vojnu tehnologiju i hardver iz Sjedinjenih Država. Američki vrh i indijske ministrice vanjskih poslova Sushma Swaraj i ministrica obrane Nirmala Sitharaman su se u ovom formatu od 2016. sastali dva puta, tj. od kada su SAD označile Indiju kao “glavnog obrambenog partnera”.

1. COMCASA dopušta dvjema zemljama da dijele posebno važne šifrirane komunikacijske i satelitske podatke.

2. Kada američki ratni brod ili zrakoplov detektira kineski ratni brod ili podmornicu, indijska će mornarica sada odmah biti upoznata s tim. Sigurne šifrirane podatke će američka strana prenositi na prijamnik instaliran u pomorskom stožeru u New Delhiju.

3. Sporazum je ujedno i pravni okvir za prijenos obrambene tehnologije.

4. Potpisivanjem sporazuma COMCASA će Indija steći dronove “Sea Guardian”, koji mogu otkriti i gađati neprijateljske ratne brodove.

5. Odluka Indije o potpisivanju sporazuma COMCASA dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Države izrazile svoje protivljenje indijskoj akviziciji ruskih sustava S-400, jer se time krši Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije.

Što će biti s kupnjom ruskih sustava S-400 i iranskom naftom?

Indija je tradicionalno važan kupac ruskog oružja i sklopila je sporazum o nabavi sustava S-400. New Delhi je ranije insistirao da je obrana zračnog prostora prioritet nacionalne sigurnosti i da se ne mogu osloniti na “globalni američki proturaketni štit”, stoga je i donio odluku u kupnji ruskih sustava.

Vjerojatno zadovoljan postignutim u suzdržavanju Kine, Mike Pompeo izjavio je kako su u tijeku pregovori o tome hoće li se za Indiju odobriti izuzeće od američkih sankcija zbog kupnje ruskih sustava S-400.

“Nije donesena odluka o tome. Razumijemo povijest odnosa Indije s Rusijom i da zemlja ima naslijeđene sustave. Naše nastojanje, nije da kaznimo velike strateške partnere poput Indije, glavnog obrambenog partnera. Sankcije ne namjeravaju negativno utjecati na zemlje kao što su Indija, nego su dizajnirane da utječu na sankcioniranu zemlju, što je u ovom slučaju Rusija. Radit ćemo na ovom putu kroz odricanje i odgovornost narednih tjedana, a to ćemo činiti zajedno s našim partnerom Indijom”, rekao je Pompeo novinarima nakon potpisivanja sporazuma COMCASA, jednog od četiri “temeljna” sporazuma za povećanje interoperabilnosti između dvije vojske.

Pompeo je, naravno, pregovarao i o prestanku kupnje iranske nafte od strane indijskih kupaca. Ranije je New Delhi rekao “kako su američke sankcije jednostrane, nije ih potvrdilo Vijeće sigurnosti i stoga ih neće poštovati”.

Mike Pompeo je rekao kako u skladu s američkim sankcijama protiv Irana treći najveći uvoznik nafte na svijetu i drugi najveći kupac iranskih treba pronaći nove izvore nabave, čaki po višim cijenama.

Kako bi ostvario glavni cilj, Pompeo je rekao kako Washington predlaže odricanje sankcioniranja Indije, kako bi zemlji dao vremena da odustane od nabave iranske nafte i pronađe nove dobavljače.

Neki indijski dužnosnici su priopćili kako je nemoguće poputno obustaviti uvoz iz Irana, osobito u vrijeme porasta svjetskih cijena nafte i slabljenja nacionalne valute.

“Mi ćemo uzeti u obzir izuzeća gdje je to prikladno, ali su naša očekivanja da će kupnja iranske nafte pasti na nulu u svakoj zemlji ili će biti nametnute sankcije. Radit ćemo s Indijcima i vjerujem da ćemo to učiniti”, rekao je Pompeo.

Indija uvozi 70 posto svojih energetskih potreba, a troškovi su vrlo važna stavka za zemlju od 1,3 milijarde ljudi s rastućom potrošnjom. Rupija je ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, budući da zbog većih globalnih kamatnih stopa i trgovinskog rata svi strahuju od pada vrijednosti valuta tržišta u nastajanju.

To bi, uz odustajanje od jeftine iranske nafte, moglo bi imati značajan utjecaj na indijsku inflaciju i gospodarski rast zemlje.

“Želimo istaknuti da se Indija jako oslanja na uvoz nafte i 83 posto potreba dolazi iz vanjskih izvora”, piše lokalni indijski list The Economic Times. Ostali visoki dužnosnici su izjavili kako zemlja neće u potpunosti smanjiti iranski uvoz, jer je to nemoguće. No. Čini se da je Washington pritisak oko sustava S-400 i iranske nafte ostavio za kasnije.

Trenutno je dobio više što je mogao, posebno nakon hladnih razgovora u Islamabadu. Čini se da je panični strah Indije od rastuće vojne moći Kine učinio svoje i New Delhi je pristao na prvi od četiri sporazuma jačanja vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama.

Indija zbog jačanja vojne moći Kine pristala na pakt s Amerikom

Dio obrazloženja za obnovljenu američku indo-pacifičku strategiju, što je izraz kojeg Trumpova uprava preferira za opisivanje velikog područja od zapadne obale SAD-a do Indije, jeste da New Delhi potencijalno može djelovati kao rastuća regionalna protuteža Pekingu.

Jamess Mattis je rekao da “kako vidi jačanje indijske demokracije, njezine vojske i njezina gospodarstva kao stabilizirajući element u svijetu”.

Produbljivanje odnosa SAD-Indija usmjereno je na promicanje regionalnog programa “osiguranja slobodnog mora i neba, promicanje tržišne ekonomije, podržavanje dobrog upravljanja i zaštitu suverenih država od prisile”.

Zbog toga je Washington 2016. New Delhi proglasio glavnim američkim obrambenim partnerom, a sporazum COMCASA će “doprinijeti protuterorističkoj i obrambenoj suradnji”.

Dok je dio američke turneje u Indiji prošao relativno glatko, pregovori u Islamabadu nisu dali nikakav rezultat. Pompeo je nakon sastanka s novim pakistanskim premijerom Imranom Khanom izrazio nadu da će dvije zemlje “ponovno uspostaviti odnose”.

Osim toga, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je Pakistan nazvao “čeličnim bratom” svoje nacije, posjetio je jučer Islamabad i razgovarao o jačanju saveza za suzbijanje terorističke prijetnje koja dolazi iz Afganistana.

Iz strateških i ekonomskih razloga suradnju s novom pakistanskom vladom žele i Washington i Peking, a je Kina već uložila 60 milijardi dolara u infrastrukturne projekte u susjednoj zemlji, a pakistanske trupe su nedavno sudjelovale u vježbama s oko 3000 vojnika s ostalim zemljama Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koja uključuje i kinesku vojsku.

Kako je odnos Pakistana i Sjedinjenih Država na najnižoj razini novijoj povijesti, Mike Pompeo i Mattis su pod svaku cijenu morali postići nešto u pregovorima s Indijom.

Pompeo je prošlog mjeseca posjetio Indoneziju, Singapur i Maleziju, a turneja je bila osmišljena kako bi vidjela jasne konture američkih planova u Indiji tako i  promicanju američke indo-pacifičke strategije, koju se već kritizira zbog percipirane prijetnje koja dolazi iz Kine.

Pompeo je obećao da će SAAD u regiju uložiti oko 113 milijuna dolara usmjerenih u tehnologiju, energetski sektor i infrastrukturu, što u odnosu na kineske milijarde izgleda smiješno. Doduše, Pompeo je rekao kako su ova ulaganja “samo kapara budućih velikih obveza SAD-a u regiji”.

Dodatni pritisak na Bijelu kuću je kineska monumentalna ambicija i infrastrukturni projekti vrijedni 1000 milijardi dolara, od kojih su mnogi u fazi izgradnje.

U tom kontekstu su mnogi skeptični kada je u pitanju odanost regionalnih saveznika Washingtonu, jer su SAD politički, ekonomski i sigurnosno potpuno inferiorne za provedbu svog indo-pacifičkog plana.

Čak i uz uspješno potpisivanje sporazuma COMCASA u četvrtak u Indiji, pitanja o strateškim ambicijama Kine nisu riješena, osobito s obzirom na opseg kineskih planova.

Kako je Kina reagirala na sporazum Indije i Washingtona?

Kineski Global Times uopće nije prenio ovu vijest, što je, blago rečeno, neobjašnjivo, jer se ipak radi izravnom o prijenosu šifriranih informacija o kretanju kineske flote od strane američke vojske Indiji. Državna agencija Xinhua također šuti i čini se da ćemo morati pričekati izjave Pekinga, ako ih uopće bude.

Izvori: NDTV / Times of India / CNBC / Military Times

Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Pristat ce i pakistan, samo polako. Zna amer sta radi

milan
5 godine prije

Indija je inace i u Komonweltu, sto bi znacilo da sjedi ne na dvije stolice vec je to stanje za Indiju mnogo kompleksnije od potpisivanja jednog ili nekoliko ugovora. Lici mi to na ucjenu da su morali potpisati to sto su potpisali jer, slijedi im indijsko proljece. USA i VB traze partnere po svijetu samo, koliko uopce mogu biti pouzdani i oslonjivi dogovoreni partneri, kao i USA i VB, druga su to pitanja!

eu kolonija
5 godine prije

indija će dobijati vatrenu vodicu u zamjenu da se odreknu vlastitog života. dobijat će poruke o kretanju kineskih brodova u zamjenu da obustave uvoz nafte iz irana. da su pitali kineze vjerojatno bi im kinezi sami rekli sve o kretanju svojih brodova I vjerojatno bi uložili u indiju 300 milijardi dolara ako su u pakistan uložili 60 milijardi dolara

ps. mislio sam da su ljudi nešto naučili iz povijesti indijanaca

Adsriana
5 godine prije

Kinez uloži puste milijarde u infrastrukturu zemalja, od čega mnogi imaju neke koristi. Amer uloži par milijuna friško štampanih novčanica u džepove nekolicine. Tko bolje prolazi?

Tomica
5 godine prije

Nažalost, ameri uvijek postignu svoj cilj ili barem većim dijelom. Evidentno je da Kina i Rusija uvijek rade sporazume na obostranu korist dok SAD to radi prvenstveno u svoju korist, na nečiju štetu, i što manju korist strane s kojom pravi sporazum, što prethodni komentari dobro oslikavaju.

Komunista
5 godine prije

Rusiji ostaje samo Kina. Ili je uvijek i bila samo Kina.
Hinduse nikad nisam ni smatrao ozbiljnom velesilom i pored toga što imaju nuklearno oružje. Nemaju tradiciju ratovanja, osim s Pakistanom koji je otprilike kao i oni.

bbbb
5 godine prije

Smeđi su robovi ciokaubojgusarski od kad je prvi bobrokgusar stupio na njeno tlo. U nadolazečem krešendu će biti saveznik tami.

Laki Topalović
5 godine prije

Ne kontam, ali je Kina Indiji ponudila ekonomski koridor BCIM (Bangladeš, Kina, Indija, Mijanmar ). Navodno je Narendra Modi pristao, govorim uvjetno, jer ne želi biti dio koridora s Pakistanom. Kina je ponudila i “susjedni” koridor Kina-Nepal-Indija. Sve s kineskim parama i kreditima. Što neko reče, da je Indija pristala na to, rekli bi im Kinezi sami gdje su brodovi, kao da je brod gumeni čamac. Kina za sada šuti. Ali što će Indija dobiti s ovim, upitno je?

shah
5 godine prije

ovo je šah briksu. ne može se od toga pobjeći. meni su ti indijanci i prije bili sumnjivi kad su amerima dozvolili inspekciju ruske podmornice.

Fatih
5 godine prije

PA STA OCEKIVATI OD ONIH GDIJE JE KRAVA BOZANSTVO……..

.

Weteran
5 godine prije

Indija je u gabuli Kina-Pakistan!
Mora da se bori i snalazi.

Piretis
5 godine prije

Od BRIKS-a je trenutno ostalo samo RKS. A i nije Indija bogzna što. Sigurno Kina neće morati mijenjati svoje strateške planove zbog ovog prijateljstva sa SAD-om. Bila moja snaha prije koji mjesec u Indiji. I vratila se sa nekoliko stotina slika. Gledamo mi to a to kao da čovjek uskoči u vremeplov i vrati se tamo negdje oko željeznog doba (doduše sa strujom). Ne može se povjerovati kakva je to prljavština (govorim o Delhiju), koja zbrka vlada, kakvi higijenski standard, koja sirotinja. Ne kažem, sigurno postoje i bogate četvrti ali ono što sam vidio ne ostavlja dojam zemlje koja bi mogla biti bilo kome problem osim samoj sebi. Indija nije bila od riječi čak ni dok je bila u pokretu nesvrstanih. Nikada ona nije istinski bila nesvrstana. Slično kao Kuba. Tako da ni sadašnje balansiranje ne čudi. Na koncu pravi problem te zemlje nisu druge države nego siromaštvo, prenapučenost, mnoštvo… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Indiju treba gledati kroz mentalitet njihovih davno emigriranih zemljaka Roma.Ne mogu oni dalje od toga.Mislim da će Rusi razmisliti da li će im prodati S-400 i raditi zajedničke projekte poput lovca 5 generacije.

nonwo
5 godine prije

“Monsanto’s seed monopolies, the destruction of alternatives, the collection of superprofits in the form of royalties, and the increasing vulnerability of monocultures has created a context for debt, suicides and agrarian distress which is driving the farmers’ suicide epidemic in India. ”
Nije im bilo dosta da se ubilo cc 60 000 indijskih poljoprivrednika jer su pustili da im Monsanto kroji agrarnu politiku proizvodnje duga sadnjom monokultura pamuka patentiranog sjemenja i obaveznih pesticida.A 50 % ljudi se bavi poljoprivredom..Još nek ih usa navuku na svoju naftu,koja će “sigurno” biti jeftinija…Smrt i dug…to donosi takvo “kompanjonstvo”…

Majk Majers
5 godine prije

Zapadna granica Indije je takva još iz doba ilirskog vođe Aleksandra Makedonskog i to se mora cijenit. Ali, to je samo jedna davna povijest, današnji Indijci nisu ni sjena nekadašnje velike kulture.

čitalac
5 godine prije

Hm… zašto nisam iznenađen?
Kina je jedini pravi saveznik Rusiji. O obratno.
U ovom trenutku ali i, makar srednjeročno.
I samo te dvije države mogu nešto i učiniti.
Ostalo je sve ….

MILAN
5 godine prije

Da je Indija ovo učinila prije onda ne bi morali čekati da vidimo kako će je Ameri syeb…u glavu

Fitcher
5 godine prije

No u ovom članku nigdje ne piše kakve je ustupke Amerika dobila ovim sporazumom. Mislim da je to puno važnije od onoga što Amerikanci “nude” Indijcima.

krkan
5 godine prije

Ovi Indijci nikako da se probude. Toliko im se urezao kolonijalni podanicki mentalitet, da nisu sposobni da ista sami urade ili pokrenu. Indija je potpuno izolovana drzava, nepovezana sama od sebe, a da ne govorim o povezanosti sa drzavama sa kojima granici. Veza sa Mijanmarom, Kinom i Pakistanom nema, sa Butanom i Nepalom jako malo i jako lose infrastrukturno povezana. Jedino ima dobre odnose sa Bangladesom i sa istim e donekle cestovno i zeljeznicki povezana. Indija je drzava koja ima 1.3 milijarde stanovnika od kojih cak 800 miliona zavisi od subvencionirane hrane od strane vlade. To je drzava sa ogromnim klasnim razlikama gdje imaju mali krug ultra bogatih i apsolutnu vecinu ultra siromasnih stanovnika. Umjesto da iskoristi rastucu moc Kine i da se uveze u euro-azijski zeljeznicki i cestovni saobracaj Indija odbija bilo kakav dodir sa susjedima. Npr. Kazahstan i ostatak centralne Azije su sada zeljeznicki povezani sa Kinom, bez… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

Svi koji usu se zanosili iluzijom… da je Indija neka neovisna sila…su naivni. Indijska politička vrhuška i strukture vlasti su u službi anglo-cionista i duboke države. Kao i vrhuške svih ostalih bivših britanskih kolonija. Englezi su davno napustili te zemlje u kojima su vladali, ali njihov utjecaj je posvuda ostao. Pompeo i Bilderbergovac i ratni zločinac Mattis, dvojica jastrebova, plaćenika ultracionističkih neokonsa…došli u Indiju, sve jasno. Pa pogledajte , ovo nedavno što je Vrhovni sud Indije donio presudu, sa kojom homosekusalni seksulni čin nije više kažnjiv– naravno da iza te presude stoji anglo-cionistička elita, koja kontrolira indijsku vlast i sudove. Iako se vjerojatno 90% indijskih stanovnika, bilo hindusi, bilo siki ili muslimani, svi protive toj presudi. Ta odluka Vrhovng siuda, samo je prvi stupanj ka uvođenju gej braka, što će usljediti nakon toga. Naravno da je sve to bio igrokaz za javnost. Jer taj kazneni članak o kažnjivosti homoseksualnog čina… Čitaj više »

Kolega 105
5 godine prije

Nemojmo biti previse ili uopce sigurni da ce Indija ispostovati ovaj sporazum, Indija je clanica BRIXA i to joj je zanimljivo i bitno jer se zasniva na ravnopravnosti bez dominacije i popovanja neke od clanica Clanstvo u Commonwealth-a smo dotle dok Britanci redovno uplacuju godisnju pomoc i tako barem djelom vracaju opljackano.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Trenutačni odnos USA prema Indiji je veoma poučan. Nedavno im je upućena poruka da bi se mogli naći pod sankcijama ako kupe ruski S-400. Onda se Matis založio za to da neke zemlje budu izuzetak od toga. Indija očito spada u tu kategoriju. Ako se ovo komparira sa američkim odnosom prema Turskoj u svezi kupovine S-400, nameće se zaključak da je Turska ”saveznik”, prevedeno već apsolvirana, a Indija je mlada udavača, kontrapunkt Kini i Pakistanu, koju još treba vabiti. Indija je velika zemlja, regionalna sila i uspješno je do sada lavirala između najvećih sila, gledajući svoj interes. Politička klima u svijetu sve više sužava taj prostor, tako da se odnosi sve više svode na ono ”ako nisi sa mnom, onda si protiv mene”. Kako će Indija nastaviti, ostaje da se vidi. Indija je baš zbog toga laviranja između velikih sila, nabavljala oružje i od Rusije i od Zapada. Tako u… Čitaj više »

cool
5 godine prije

Bojim se da je ovo više dim nego vatra; pokazati će budućnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.