fbpx

Indija potpisala pakt s Amerikom – Pentagon će New Delhiju slati sve podatke o kineskoj floti

Američka delegacija u posjeti Indiji

Nakon ne baš uspješne posjete ranije ovog tjedna Pakistanu, američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane James Mattis su otputovali u Indiju, gdje su uglavnom dobili što su htjeli.

Sjedinjene Države i Indija potpisali su u četvrtak sporazum COMCASA o vojnoj suradnji o kompatibilnosti i sigurnosti u području komunikacija. U svjetlu rastuće moći Kine, posjet Mikea Pompea Indiji, gdje je američki državni tajnik tražio saveznika za indo-pacifičku strategiju, zaključivanjem sporazuma s New Delhijem je bio uspješan.

U New Delhiju su se Pompeo i američki ministar obrane Mattis susreli s kolegicama, ministricom vanjskih poslova Sushmom Swaraj i ministricom obrane Nirmalom Sitharaman. Pregovori su vođeni u takozvanom formatu “2 + 2”, a tema je bila jačanje partnerstva između SAD-a i Indije. Ministrica Sitharaman je pozdravila sporazum COMCASA kao podizanje bilateralnih odnosa “na nevjerojatnu razinu”, dok ga je američka strana prikazivala kao “proboj u odnosima”.

Što je sporazum COMCASA?

Sporazum o kompatibilnosti i sigurnosti u području komunikacijama će omogućiti Indiji da dobije naprednu šifriranu vojnu tehnologiju i hardver iz Sjedinjenih Država. Američki vrh i indijske ministrice vanjskih poslova Sushma Swaraj i ministrica obrane Nirmala Sitharaman su se u ovom formatu od 2016. sastali dva puta, tj. od kada su SAD označile Indiju kao “glavnog obrambenog partnera”.

1. COMCASA dopušta dvjema zemljama da dijele posebno važne šifrirane komunikacijske i satelitske podatke.

2. Kada američki ratni brod ili zrakoplov detektira kineski ratni brod ili podmornicu, indijska će mornarica sada odmah biti upoznata s tim. Sigurne šifrirane podatke će američka strana prenositi na prijamnik instaliran u pomorskom stožeru u New Delhiju.

3. Sporazum je ujedno i pravni okvir za prijenos obrambene tehnologije.

4. Potpisivanjem sporazuma COMCASA će Indija steći dronove “Sea Guardian”, koji mogu otkriti i gađati neprijateljske ratne brodove.

5. Odluka Indije o potpisivanju sporazuma COMCASA dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Države izrazile svoje protivljenje indijskoj akviziciji ruskih sustava S-400, jer se time krši Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije.

Što će biti s kupnjom ruskih sustava S-400 i iranskom naftom?

Indija je tradicionalno važan kupac ruskog oružja i sklopila je sporazum o nabavi sustava S-400. New Delhi je ranije insistirao da je obrana zračnog prostora prioritet nacionalne sigurnosti i da se ne mogu osloniti na “globalni američki proturaketni štit”, stoga je i donio odluku u kupnji ruskih sustava.

Vjerojatno zadovoljan postignutim u suzdržavanju Kine, Mike Pompeo izjavio je kako su u tijeku pregovori o tome hoće li se za Indiju odobriti izuzeće od američkih sankcija zbog kupnje ruskih sustava S-400.

“Nije donesena odluka o tome. Razumijemo povijest odnosa Indije s Rusijom i da zemlja ima naslijeđene sustave. Naše nastojanje, nije da kaznimo velike strateške partnere poput Indije, glavnog obrambenog partnera. Sankcije ne namjeravaju negativno utjecati na zemlje kao što su Indija, nego su dizajnirane da utječu na sankcioniranu zemlju, što je u ovom slučaju Rusija. Radit ćemo na ovom putu kroz odricanje i odgovornost narednih tjedana, a to ćemo činiti zajedno s našim partnerom Indijom”, rekao je Pompeo novinarima nakon potpisivanja sporazuma COMCASA, jednog od četiri “temeljna” sporazuma za povećanje interoperabilnosti između dvije vojske.

Pompeo je, naravno, pregovarao i o prestanku kupnje iranske nafte od strane indijskih kupaca. Ranije je New Delhi rekao “kako su američke sankcije jednostrane, nije ih potvrdilo Vijeće sigurnosti i stoga ih neće poštovati”.

Mike Pompeo je rekao kako u skladu s američkim sankcijama protiv Irana treći najveći uvoznik nafte na svijetu i drugi najveći kupac iranskih treba pronaći nove izvore nabave, čaki po višim cijenama.

Kako bi ostvario glavni cilj, Pompeo je rekao kako Washington predlaže odricanje sankcioniranja Indije, kako bi zemlji dao vremena da odustane od nabave iranske nafte i pronađe nove dobavljače.

Neki indijski dužnosnici su priopćili kako je nemoguće poputno obustaviti uvoz iz Irana, osobito u vrijeme porasta svjetskih cijena nafte i slabljenja nacionalne valute.

“Mi ćemo uzeti u obzir izuzeća gdje je to prikladno, ali su naša očekivanja da će kupnja iranske nafte pasti na nulu u svakoj zemlji ili će biti nametnute sankcije. Radit ćemo s Indijcima i vjerujem da ćemo to učiniti”, rekao je Pompeo.

Indija uvozi 70 posto svojih energetskih potreba, a troškovi su vrlo važna stavka za zemlju od 1,3 milijarde ljudi s rastućom potrošnjom. Rupija je ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, budući da zbog većih globalnih kamatnih stopa i trgovinskog rata svi strahuju od pada vrijednosti valuta tržišta u nastajanju.

To bi, uz odustajanje od jeftine iranske nafte, moglo bi imati značajan utjecaj na indijsku inflaciju i gospodarski rast zemlje.

“Želimo istaknuti da se Indija jako oslanja na uvoz nafte i 83 posto potreba dolazi iz vanjskih izvora”, piše lokalni indijski list The Economic Times. Ostali visoki dužnosnici su izjavili kako zemlja neće u potpunosti smanjiti iranski uvoz, jer je to nemoguće. No. Čini se da je Washington pritisak oko sustava S-400 i iranske nafte ostavio za kasnije.

Trenutno je dobio više što je mogao, posebno nakon hladnih razgovora u Islamabadu. Čini se da je panični strah Indije od rastuće vojne moći Kine učinio svoje i New Delhi je pristao na prvi od četiri sporazuma jačanja vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama.

Indija zbog jačanja vojne moći Kine pristala na pakt s Amerikom

Dio obrazloženja za obnovljenu američku indo-pacifičku strategiju, što je izraz kojeg Trumpova uprava preferira za opisivanje velikog područja od zapadne obale SAD-a do Indije, jeste da New Delhi potencijalno može djelovati kao rastuća regionalna protuteža Pekingu.

Jamess Mattis je rekao da “kako vidi jačanje indijske demokracije, njezine vojske i njezina gospodarstva kao stabilizirajući element u svijetu”.

Produbljivanje odnosa SAD-Indija usmjereno je na promicanje regionalnog programa “osiguranja slobodnog mora i neba, promicanje tržišne ekonomije, podržavanje dobrog upravljanja i zaštitu suverenih država od prisile”.

Zbog toga je Washington 2016. New Delhi proglasio glavnim američkim obrambenim partnerom, a sporazum COMCASA će “doprinijeti protuterorističkoj i obrambenoj suradnji”.

Dok je dio američke turneje u Indiji prošao relativno glatko, pregovori u Islamabadu nisu dali nikakav rezultat. Pompeo je nakon sastanka s novim pakistanskim premijerom Imranom Khanom izrazio nadu da će dvije zemlje “ponovno uspostaviti odnose”.

Osim toga, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je Pakistan nazvao “čeličnim bratom” svoje nacije, posjetio je jučer Islamabad i razgovarao o jačanju saveza za suzbijanje terorističke prijetnje koja dolazi iz Afganistana.

Iz strateških i ekonomskih razloga suradnju s novom pakistanskom vladom žele i Washington i Peking, a je Kina već uložila 60 milijardi dolara u infrastrukturne projekte u susjednoj zemlji, a pakistanske trupe su nedavno sudjelovale u vježbama s oko 3000 vojnika s ostalim zemljama Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koja uključuje i kinesku vojsku.

Kako je odnos Pakistana i Sjedinjenih Država na najnižoj razini novijoj povijesti, Mike Pompeo i Mattis su pod svaku cijenu morali postići nešto u pregovorima s Indijom.

Pompeo je prošlog mjeseca posjetio Indoneziju, Singapur i Maleziju, a turneja je bila osmišljena kako bi vidjela jasne konture američkih planova u Indiji tako i  promicanju američke indo-pacifičke strategije, koju se već kritizira zbog percipirane prijetnje koja dolazi iz Kine.

Pompeo je obećao da će SAAD u regiju uložiti oko 113 milijuna dolara usmjerenih u tehnologiju, energetski sektor i infrastrukturu, što u odnosu na kineske milijarde izgleda smiješno. Doduše, Pompeo je rekao kako su ova ulaganja “samo kapara budućih velikih obveza SAD-a u regiji”.

Dodatni pritisak na Bijelu kuću je kineska monumentalna ambicija i infrastrukturni projekti vrijedni 1000 milijardi dolara, od kojih su mnogi u fazi izgradnje.

U tom kontekstu su mnogi skeptični kada je u pitanju odanost regionalnih saveznika Washingtonu, jer su SAD politički, ekonomski i sigurnosno potpuno inferiorne za provedbu svog indo-pacifičkog plana.

Čak i uz uspješno potpisivanje sporazuma COMCASA u četvrtak u Indiji, pitanja o strateškim ambicijama Kine nisu riješena, osobito s obzirom na opseg kineskih planova.

Kako je Kina reagirala na sporazum Indije i Washingtona?

Kineski Global Times uopće nije prenio ovu vijest, što je, blago rečeno, neobjašnjivo, jer se ipak radi izravnom o prijenosu šifriranih informacija o kretanju kineske flote od strane američke vojske Indiji. Državna agencija Xinhua također šuti i čini se da ćemo morati pričekati izjave Pekinga, ako ih uopće bude.

Izvori: NDTV / Times of India / CNBC / Military Times

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Pristat ce i pakistan, samo polako. Zna amer sta radi

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Mister ?

…kako da ne…pakistan stari indijski prijatelj…

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  igi

Igi:Ne zna Indija ,da ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obiju…

GetRiddicked
Gost
GetRiddicked
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Pakistan zapravo vojno i ekonomski surađuje sa Kinom budući da u Indiji vide zajedničkog neprijatelja. I taj animozitet i rivalski odnos Indije prema Kini (koji je počeo kao teritorijalni spor) je nešto što će možda američka administracija njegovati ne bi li preraslo u nešto više.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Zar Indija i Kina nisu “partneri i saveznici”, BRICS…@ Mister Ne možete vi to ” Putinoljupcima ” objasniti!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Željko

Pojesce te mrznja kao kiselina.
Prijateljstva su ljudska kategorija , ne drzavnicka.

milan
Gost
milan
2 godine prije

Indija je inace i u Komonweltu, sto bi znacilo da sjedi ne na dvije stolice vec je to stanje za Indiju mnogo kompleksnije od potpisivanja jednog ili nekoliko ugovora. Lici mi to na ucjenu da su morali potpisati to sto su potpisali jer, slijedi im indijsko proljece. USA i VB traze partnere po svijetu samo, koliko uopce mogu biti pouzdani i oslonjivi dogovoreni partneri, kao i USA i VB, druga su to pitanja!

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  milan

MILANE, Comonwelth, je govnu brat, samo forma, mrtvo slovo na papiru.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

indija će dobijati vatrenu vodicu u zamjenu da se odreknu vlastitog života. dobijat će poruke o kretanju kineskih brodova u zamjenu da obustave uvoz nafte iz irana. da su pitali kineze vjerojatno bi im kinezi sami rekli sve o kretanju svojih brodova I vjerojatno bi uložili u indiju 300 milijardi dolara ako su u pakistan uložili 60 milijardi dolara

ps. mislio sam da su ljudi nešto naučili iz povijesti indijanaca

Adsriana
Gost
Adsriana
2 godine prije

Kinez uloži puste milijarde u infrastrukturu zemalja, od čega mnogi imaju neke koristi. Amer uloži par milijuna friško štampanih novčanica u džepove nekolicine. Tko bolje prolazi?

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Adsriana

Pitaj Afrikance što misle o kineskim korporacijama. I njima i Amerima što dalje kuća.
Indijci? Oni koji su imali posla s njima malo toga dobrog su o njima rekli. Ciganska posla!
Kakav BRICS, kakva Šangajska skupina, kakvi bakrači… Zio-nazi hijene uvijek idu sa oprobanom taktikom još od vremena Rimljana – Divide et impera. Znaju da su Pakistan i Kina oduvijek u dobrim odnosima (uostalom Pakistanci mogu Kinezima i zahvaliti na razvoju nuklearnog oružja), a i jedni i drugi u napetim sa Indijom…

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Nažalost, ameri uvijek postignu svoj cilj ili barem većim dijelom. Evidentno je da Kina i Rusija uvijek rade sporazume na obostranu korist dok SAD to radi prvenstveno u svoju korist, na nečiju štetu, i što manju korist strane s kojom pravi sporazum, što prethodni komentari dobro oslikavaju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Tomica

Ima jedan dobar vic:”Bili Rus,Amer i Englez…ne znam kako se sve izdesavalo ali Rus je ispao napametniji,najbolji i sve ih je pobijedio.”.
Tako izgleda sa NATO zlocincima,ne znam kako ali frustrirajuceje da na kraju imaju pednost,makar prividnu….

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Samo su nam još vicevi ostali. U američkim filmovima su Amerikanci i NATO uvijek najbolji u svemu i daleko pravedniji i moralniji od svih ostalih. Problem je što SAD režira i svjetsku politiku te živote ljudi na skoro cijelom svijetu.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Tomica

Ali da nemaju manjinske partnere u zločinu koji su redovito glupi i pokvareni, što je slučaj i sa Indijom u ovom slučaju, ne bi im baš ovakve spletke niti uspjevale. Eto, Kinezi se spremaju za desant na Indiju.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Rusiji ostaje samo Kina. Ili je uvijek i bila samo Kina.
Hinduse nikad nisam ni smatrao ozbiljnom velesilom i pored toga što imaju nuklearno oružje. Nemaju tradiciju ratovanja, osim s Pakistanom koji je otprilike kao i oni.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Komunista

glupost, imaju daleko više ratova nego što će europske zemlje ikad imati.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Smeđi su robovi ciokaubojgusarski od kad je prvi bobrokgusar stupio na njeno tlo. U nadolazečem krešendu će biti saveznik tami.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ne kontam, ali je Kina Indiji ponudila ekonomski koridor BCIM (Bangladeš, Kina, Indija, Mijanmar ). Navodno je Narendra Modi pristao, govorim uvjetno, jer ne želi biti dio koridora s Pakistanom. Kina je ponudila i “susjedni” koridor Kina-Nepal-Indija. Sve s kineskim parama i kreditima. Što neko reče, da je Indija pristala na to, rekli bi im Kinezi sami gdje su brodovi, kao da je brod gumeni čamac. Kina za sada šuti. Ali što će Indija dobiti s ovim, upitno je?

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Indija je zaslužila jednu poštenu nogu u dupe nakon ovoga. Što će ti takav nepouzdani partner, koji na svaki mig zio-nazi Sotone, ne samo da skoči, već samo pita: Koliko visoko?

shah
Gost
shah
2 godine prije

ovo je šah briksu. ne može se od toga pobjeći. meni su ti indijanci i prije bili sumnjivi kad su amerima dozvolili inspekciju ruske podmornice.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

PA STA OCEKIVATI OD ONIH GDIJE JE KRAVA BOZANSTVO……..

.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Fatih

I goveče nešto peče?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Fatih

Pakistanci su jos gori od njih , po svim parametrima …

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Indija je u gabuli Kina-Pakistan!
Mora da se bori i snalazi.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

Od BRIKS-a je trenutno ostalo samo RKS. A i nije Indija bogzna što. Sigurno Kina neće morati mijenjati svoje strateške planove zbog ovog prijateljstva sa SAD-om.
Bila moja snaha prije koji mjesec u Indiji. I vratila se sa nekoliko stotina slika. Gledamo mi to a to kao da čovjek uskoči u vremeplov i vrati se tamo negdje oko željeznog doba (doduše sa strujom). Ne može se povjerovati kakva je to prljavština (govorim o Delhiju), koja zbrka vlada, kakvi higijenski standard, koja sirotinja. Ne kažem, sigurno postoje i bogate četvrti ali ono što sam vidio ne ostavlja dojam zemlje koja bi mogla biti bilo kome problem osim samoj sebi.
Indija nije bila od riječi čak ni dok je bila u pokretu nesvrstanih. Nikada ona nije istinski bila nesvrstana. Slično kao Kuba. Tako da ni sadašnje balansiranje ne čudi. Na koncu pravi problem te zemlje nisu druge države nego siromaštvo, prenapučenost, mnoštvo etničkih skupina i velika ovisnosnost o tuđoj tehnologiji.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  Piretis

Bio sam 2014 u Indiji 2 mjeseca, istinu zboriš što se tiče zbrke, prljavštine i sirotinje u velikim gradovima, nažalost…90% i više Indije je Treći svijet, definitivno.

GetRiddicked
Gost
GetRiddicked
2 godine prije
Reply to  Piretis

Dok čitam ovo pada mi napamet film Milioner sa ulice (2008) sa Dev Patelom i Irrfan Khanom.

Mirko
Gost
Mirko
2 godine prije
Reply to  Piretis

Bio sam u Indiji,Mumbai,također, prije par godina.Zemlja nevjerovatnih kontrasta.U istoj ulici se može vidjeti nevjerovatno siromaštvo isprepleteno sa modernim autima i neboderima,slamovi sa 10 cm prašine na krovovima.Vozimo se rikšom kad ono tip kolje kozu na ulici.Odjednom smrad stoke,pogledam ulijevo,vidim tor sa kravama odmah uz vrlo prometnu ulicu.Njušaka svih vrsta,boje kože u sto nijansi.Promet je žešća zbrka,svi se samo salijeću na križanjima,pješaci i automobili,rikše,mopedi,trubi se sve u šesnaest.Kad smo ulazili u trgovački centar koji je vrlo pristojan i moderan,da bi se ušlo u njega mora se preći preko mostića ispod kojeg teče neki potok,riječica ili slično.Na tom mostiću tako smrdi da je mene peklo u grlu još koju minutu.Uglavnom ako se želite krstiti po cijeli dan,posjetite Indiju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Mirko

A jeste svi bili po bijelom svijetu, hahaa. Da vam zaista vjerujemo?
Znate li da ima izvjestan broj ljudi sa ex-yu područja, koji su u Indiji ostvarili karijere. Neke djevojke iz BiH, nastupaju u bolivudskim filmovima, a jedna djevojka iz Splita, uči i pleše klasični sjeveroindijski ples. Mislim da živi u Delhiju.
Čuo sam priču, da kada su je pitali, kako može živjeti u toj prljavštini, ona je rekla, pa vjerujte mi, osim nekih četvrti, grad ništa nije prljaviji od mog Splita, ili drugih gradova u našem okruženju. Jedino šta ja mislim da je zrak zagađeniji, jer ipak je brzorastući mnogomilijunski mega-grad.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  Piretis

Bio mi je šef u Indiji mjesec dana, okolina Bombaja, Pune. Nevjerovatno koja prljavština i bijeda.
Takođe, dolaze i moju firmu indijci.. Generalno, lična higijena im nije baš na nivou. A fakultetski su obrazovani. Kakvi li su tek seljaci njihovi…

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Komunista

KOMUNISTA, turisti iz Indije zadnjih godina masovno dolaze u Hrvatsku. Kako živim na Jadranu, u Splitu, stalno ih viđam. Jasno se vidi tko su Indoarijci, a tko su Dravidi, ako uopće znaš o čemu pišem.
Nisam primijetio da su takvi kakvim ih opisuješ, usput, baš sam jučer u ulici Kralja Zvonimira vidio neke mlade Indijce. Djevojke uopćene nose sari (znaš li šta je to?), ali sam viđao neke starije gospođe da su usred Splita nosile sari. Ono šta je zanimljivo, putuju zajedno cijele obitelji. Djeca, roditelji, baka, djed….to mi je zaista neobično, ali mladi putuju bez roditelja.
Šta se tiče higijene, svatko tko je dugo putovao zna da na putu nije lako održavati osobnu higijenu, a svi mi sa Jadrana znamo da ima i Evropljana prljavih samo tako……….Dovoljno je pogledati one bicikliste koji pedaliraju danima sa kraja na kraj Evrope. Znaju smrditi od znoja i neopranosti. No, i oni ponekad negdje prenoće i operu se.

P.S. Šta se tiče higijene, zašto smo tek nedavno počeli uvoziti iz Indije npr.strugač jezika? Do sada su mi to donosili neki prijatelji koji su stalno putovali u Indiju, na jug, ali više ne putuju…ostarili su, hahaha. No, srećom, našao sam taj za higijenu, strugač jezika u prod.tzv.zdrave hrane. Uvoz iz Indije. Napokon.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Indiju treba gledati kroz mentalitet njihovih davno emigriranih zemljaka Roma.Ne mogu oni dalje od toga.Mislim da će Rusi razmisliti da li će im prodati S-400 i raditi zajedničke projekte poput lovca 5 generacije.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

“Monsanto’s seed monopolies, the destruction of alternatives, the collection of superprofits in the form of royalties, and the increasing vulnerability of monocultures has created a context for debt, suicides and agrarian distress which is driving the farmers’ suicide epidemic in India. ”
Nije im bilo dosta da se ubilo cc 60 000 indijskih poljoprivrednika jer su pustili da im Monsanto kroji agrarnu politiku proizvodnje duga sadnjom monokultura pamuka patentiranog sjemenja i obaveznih pesticida.A 50 % ljudi se bavi poljoprivredom..Još nek ih usa navuku na svoju naftu,koja će “sigurno” biti jeftinija…Smrt i dug…to donosi takvo “kompanjonstvo”…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Zapadna granica Indije je takva još iz doba ilirskog vođe Aleksandra Makedonskog i to se mora cijenit. Ali, to je samo jedna davna povijest, današnji Indijci nisu ni sjena nekadašnje velike kulture.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

MAJK, da nešto znaš, onda bi znao da ono šta zovemo Indija, nikada nije bila jedna država, jedan narod, jedan jezik, jedna kultura. Na području Potkontinenta od vremena Aleksandra, na Potkontinentu je prohujalo na stotine i stotine država i državica…Pa pobogu, kada je Britanski Imperij od 18-tog do 19-tog stoljeća polako i bez oružja osvajao Potkontinent, postojalo je oko 650 nezavisnih i polunezavisnih državica. Lako ih je takve bilo osvojiti.
O kojoj granici pišeš? Aleksa nije došao dalje od rijeke Ind, a to danas nije Indija, nego Pakistan.
Šta ste svi toliko nenačitani, majko mila.
I kako misliš da nisu ni sjena nekadašnje kulture, ti to ozbiljno? Ne možemo govoriti o indijskoj kulturi, već o indijskim kulturama. Samo u današnjoj Indisjkoj Uniji imamo 23 službena jezika, 12 službenih pisama,…itd

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Hm… zašto nisam iznenađen?
Kina je jedini pravi saveznik Rusiji. O obratno.
U ovom trenutku ali i, makar srednjeročno.
I samo te dvije države mogu nešto i učiniti.
Ostalo je sve ….

MILAN
Gost
MILAN
2 godine prije

Da je Indija ovo učinila prije onda ne bi morali čekati da vidimo kako će je Ameri syeb…u glavu

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

No u ovom članku nigdje ne piše kakve je ustupke Amerika dobila ovim sporazumom. Mislim da je to puno važnije od onoga što Amerikanci “nude” Indijcima.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

Ovi Indijci nikako da se probude. Toliko im se urezao kolonijalni podanicki mentalitet, da nisu sposobni da ista sami urade ili pokrenu.
Indija je potpuno izolovana drzava, nepovezana sama od sebe, a da ne govorim o povezanosti sa drzavama sa kojima granici. Veza sa Mijanmarom, Kinom i Pakistanom nema, sa Butanom i Nepalom jako malo i jako lose infrastrukturno povezana. Jedino ima dobre odnose sa Bangladesom i sa istim e donekle cestovno i zeljeznicki povezana.

Indija je drzava koja ima 1.3 milijarde stanovnika od kojih cak 800 miliona zavisi od subvencionirane hrane od strane vlade. To je drzava sa ogromnim klasnim razlikama gdje imaju mali krug ultra bogatih i apsolutnu vecinu ultra siromasnih stanovnika.

Umjesto da iskoristi rastucu moc Kine i da se uveze u euro-azijski zeljeznicki i cestovni saobracaj Indija odbija bilo kakav dodir sa susjedima. Npr. Kazahstan i ostatak centralne Azije su sada zeljeznicki povezani sa Kinom, bez obzira na razlicitu sirinu pruge, jer se teret premjesta na vagone odgovarajuce sirine u Horgošu u zapadnoj Kini.

Umjesto da se uveze na taj sistem i tako sebi otvori azijsko i evropako trziste, Indija se igra misa i macke i glumi da je vazna i bitna.

Indija i Kina su 1950-ih bile na manje-vise istom.nivou, izuzev po pitanju mentaliteta, ali je Kina shvatila da samo s jakom infrastrukturom moze da napreduje. Indija se s druge strane sve vise zatvarala.samu u sebe.

Dok sada Kina polako preuzima inicijativu u Pakistanu, Iranu, Kazahstanu, Uzbekistanu, Tadzikistanu, Afganistanu, Mongoliji, pa cak i Rusiji; dok sebi otvara vrata cijeloga svijeta sa mnostvom cesta i zeljeznica, luka i plovnih kanala, Indija glumi nekog egoisticnog jogija ili gurua koji misli da je sam sebi centar svijeta, iako je svima oko njega jasno da je nebitan.

Stvarno zalosno! Uz saveznike koji subtubsamo kada im treba pokvariti odnose sa susjedima ne vidim da ce Indija ikada moci parirati Kini.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, ma bravo. Kina prva atomska bomba 1964, Indija prva atomska bomba 1974, prvi satelit u Svemiru Kina 1970, Indija prvi satelit u Svemiru 1980.
Kina prvi čovjek u Svemiru 2003, Indija objavila da će prvog čovjeka poslati do 2022, kao četvrta država u Svijetu.
Jesi li znao to? I da , tko će to graditi željeznicu preko Himalaje? Bivši SSSR nikada nije izgradio željeznicu preko Kavkaza, već su postojale samo dvije pruge, koje su zaobilazile Kavkaz. Na zapadu uz Crno more, na istoku uz Kaspijsko jezero. Te pruge postoje i danas. Kroz Kavkaz nema željezničke pruge i neće je nikada ni biti.
Kavkaz je teško prohodan, a kavkaski lanac je sitnica prema Himalaji.
Šta ste svi veliki stručnjaci?

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane

Ja uopce ne govorim o pojedinacnim uspjesima u obje drzave, nego o generalnom stanju stvari od kojih zavise zivoti vecine stanovnika. To sto 1% elite u bilo.kojoj drzavi radi apsolutno ne mijenja svakodnevnicu obicnog covjeka.

Ko je spomenuo Himalaje? Zasto konstantno glumis da si najpametniji, najnacitaniji, da imas najbolji pristup svemu? Slobodno se spusti malo na zemlju!

Hello drug, Pakistan na zapadu, Mijanmar i djelic Kine na istoku. Zeljeznice i putevi u jako losem stanju u samoj drzavi. Ko pobogu spomenu Himalaje?

Ti si najpametniji, tako da ti znas sta je Karakorum Highway te da bi se i Indija mogla nadovezati na isti, bez obzira sto prolazi kroz Aqsum. Pa BiH, HR i SR su ratovale prije 20-ak godina pa eto sada i trguju i imaju dobre odnose i sta sve ne. Sve je stvar logike, a ne busanja u prsa. Da Indija da Kini priliku da se nadoveze na indijsku cestovnu i zeljeznicu infrastrukturu u Nagaalandu, mislis da bi Kina to propustila?

Idem da prosetam malo prije posla, ugrijalo sunce. Cisto da se odmorim od tvog puhanja.

I da sve se moze kad se hoce i kad se mora, bas sve.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  krkan

KRKANE, ne znam tko je najpametniji, ali neki klinac znam o temi kada se javim. Nekako mislim da si ti najpametniji.
Koja elita od 1%? Elita svuda čini nekih do 5%. Usput ta srednja klasa u cijeloj Indiji, je u velikom porastu. Jasno, ovisi šta se smatra srednjom klasom, ali obične srednje klase i viših srednjih klasa u cijeloj Indiji ima barem 500 milijuna.
Kada se Indija osamostalila, imali su 70% stanovništva ispod nivoa siromaštva, danas 20%.
Hm, pruga između Indije i Pakistana postoji, ali ne postoji između Pakistana i Irana. Prema Kini? A kuda? Ni sama Kina sa druge strane granice u Tibetu nema nikakvu cestovnu i željezničku mrežu, sve je to pusto područje.
Evo baš maločas gledam na snimkama na googlu, fotke novih auto-puteva diljem Indije, imaju i po 4 trake samo u jednom pravcu, pa lupetaj šta te volja.
Od željezničke mreže, barem je pola već elektrificirano, odnosno sve magistralne pruge.
Metro-sistemi grade se u nizu milijunskih gradova Indije, a samo u Delhiju ima već preko 200 km metro linija. Možda i preko 250 km. Nemam volje sada tražiti, ali željeznička gradska mreža u Mumbaiju ima točno 303 km, plus nove metro linije i monorejl (vlak na jednoj tračnici).

P.S. Ako se sve može kada se hoće, probij glavom zid, pa se uvjeri u te seljačke mitove da se sve može. Usput, ja koji sam cijeli život na neki način bio povezan sa brodogradilištem, znam vrlo dobro koliko su tada jugoslavenska, a zapravo hrvatska brodogradilišta izgradila brodova za Indiju. Tankeru “Jawaharlal Nehru” godine 1969, kuma je bila drugarica Jovanka Broz. Kada je govorila: Dragi brode……………publika je ostala pafff, koji je kreštavi glas imala. Ja sam prisustvovao tom događaju, kao i tisuće i tisuće građana Splita. Mislim kada je taj brod bio porinut.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  zlatan

Skreci s teme na temu, valjda te to cini jos pametnijim i jos vaznijim. Klasicni primjer egocentrizma.

Al hajde ionako nemam drugog posla, pa da igramo tvoju igricu.

Britanici su izgradili veliku mrezu zepjeznica na indijskom potkontinentu, te se tu ubraja i zeljeznicka mreza u Indiji i Pakistanu. Iako su drzave zeljeznicki i cestovno povezane opet između njih gotovo da nema nikakvw trgovind ni prometa. Na određenim granicnim prelazima se odvija određeni vid trgovinske razmjene, ali je sve to slabo kada se uzme u obzir broj stanovnika u obje drzave i duzina granice koju dijele ove dvije drzave.

Da, tacno da između Pakistana i Irana nema zeljenice, tu si upravu. Tu se ogleda bivsa kolonijalna granica između britanske i perzijske imperije, te se vidi da se ni do danas nije nista promijenilo. Isto tako ne postoji ni zeljdznicka povezanost između centralne Azije i Pakistana, te se tu ogleda granica između britanske i ruske imperije.

Međutim, Kina je uradila.mnogo posla da poveze svoj teritorij zeljeznicom. Tu spada izgradnja zeljeznice do Urumčija, pa onda do kinesko-kazahstanske granice. Time se Kina povezala sa sovjetskim zepjeznickim sistemom te.tako sebi otvorila put prema centralnoj Aziji i Evropi, kao i put evropskim prpizvodima u Kinu kopnenim putem. Zatim je izgradila zeljeznicu do Lase, glavnog grada Tibeta, te tako povezala i taj dio drzave sa pstatkom.Kine.

Zatim je otisla.korak dalje. Kroz Aqsum, pakistanski dio Kasmira i ostatak Pakistana je pocela.da pravi Karakorum Highway. To ukljucuje autoput od kineske granice do Indijskog okeana. Izgradila je posebnu luku Gwadar za transport kineske robe. Pri tome je izgradila mnogo solarnih i vjetroelektrana sirom Pakistana, jer Pakistan ima problema sa redovnom opskrbom elektricnom energijom. Time js Kina sebi stvorila uporiste na svom jugozapadu, kao i na zapadu, te je tako pocela.da izvlaci siri region iz izolacije i da ga povezuje.

Prije 20 godina je bilo nezamislivo da bi cak Lasa mogla.da.bude zelkeznicki povezana, a da ne govorim.da se autoput izgradi kroz planinski masiv Karakorum, koji predstavlja zapadni ogranak Himalaja. Međutim, danas stvadi idu mnogo lakse nego prije 20.godina po pitanju tehnologije, tako da nista nije iskljucivo.

Indija se moze nadovezati na Karakorum Highway preko Pakistana da zeli, ili cak izgraditi krak autoputa od Delhija preko svog dijela Kasmira do kineske granice da zeli. Ali, ali,ali….. Kina bi veona rado pristala i na izgradnju autoputa i zeljeznice kojim bi se uvezala na indijski sistem.puteva i zeljdznica u Nagaalandu i Assamu, ali Indija to ne zeli. Radije sebe drzi u izolaciji, nego da naljuti Velikog brata. U slucaju kada bi Kina dobila pristup izgradnji u Nagaalandu i Assamu kroz Sikkim do Kalkute, onda bi izasla.iz izolacije u kojoj se jos uvijek nalazi. Imala bi Gwadar i Karači u Pakistanu i Kalkutu u istocnoj Indiji. Tako bi izbjdgla.djelimicnu americku pomoraku kontrolu koja se proteze od Japana, preko Juzne Koreje, Tajvana, Filipina do Malezije i Singapura.

Dalje po pitanju elite, neka je i 10%, a ne 1% ili 5%, shvatio si moju poentu, samo se pravis da nisi nista shvatio. Zivot male.manjine ne predstavlja zivot velike vecine. Vidis Svicarska ne salje ljude u svemir, niti planira za sada, jer ne glumi da je bitna. Dostatna je sama sebi, i nema potrebe da se kome dolazuje. Međutim, Indija ima tu potrebu cisto da bi drugima.rekla.da je jos uvijek tu. Bez obzira sto Indija ima megalopolise, a ne samo metropolise, sto ima najskuplji aerodrom na svijetu u Mumbaiju koji je kostao preko 2 milijarde USD, a oko kojeg se nalaze straćare, ili kolibe kako.mi ovdje kazemo, Indija je za BiH rupa nad rupama. I ti to znas. Mozes ti sad meni da nabrajas njihove naucnike, astronome, institute, projekte i sta sve ne, ali cinjenica ostaje: prosjecni standard zivota u BiH je mnogo visi nego prosjdcni standard zivota u Indiji. I to astronomski mnogo visi. Sta se drugo tu moze primijetiti, to da je opet BiH jedna od najsiromasnijih evropskih drzava, jer je zivotni standard u Evropi jako visok. Međutim, iako BiH nema astronome, atomsku bombu, ili sta sve ne, covjek u BiH zivi mnogo bolje nego.covjek u Indiji. To sto Indija odbija da zivi u sadasnjosti je njena stvar koja je itekako kosta.

Zeljno iscekujem vas odgovor Zlatane!

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Svi koji usu se zanosili iluzijom… da je Indija neka neovisna sila…su naivni. Indijska politička vrhuška i strukture vlasti su u službi anglo-cionista i duboke države. Kao i vrhuške svih ostalih bivših britanskih kolonija. Englezi su davno napustili te zemlje u kojima su vladali, ali njihov utjecaj je posvuda ostao. Pompeo i Bilderbergovac i ratni zločinac Mattis, dvojica jastrebova, plaćenika ultracionističkih neokonsa…došli u Indiju, sve jasno.
Pa pogledajte , ovo nedavno što je Vrhovni sud Indije donio presudu, sa kojom homosekusalni seksulni čin nije više kažnjiv– naravno da iza te presude stoji anglo-cionistička elita, koja kontrolira indijsku vlast i sudove. Iako se vjerojatno 90% indijskih stanovnika, bilo hindusi, bilo siki ili muslimani, svi protive toj presudi. Ta odluka Vrhovng siuda, samo je prvi stupanj ka uvođenju gej braka, što će usljediti nakon toga. Naravno da je sve to bio igrokaz za javnost. Jer taj kazneni članak o kažnjivosti homoseksualnog čina je bio još iz 19. stoljeća i zadnjih godina se ionako rijetko primjenjivao u stvarnosti. Ali sve se to preko medija javno napumpalo, kao da jadni gejevi strahovito pate– poznati scenarij, jer kako rekoh, krajni cilj je uvođenje gej braka, jednoga dana i u Indiji.
Taj scenarij već je prijemjernjivan u SAD.u, Njemačkoj i ostalim zapadnim zemljama. U svim zapadnim i europskim zemljama, također je postojao kazneni članak po kojem su homoseksualne radnje kažnjive, i taj je članak u zakonima svih europskih država postojao još sve do 80-ih, pa čak i do 90-ih godina, ali je on većinom, bio mrtvo slovio na papiru i u stvarnosti se odavno nije primjenjivao, već od 60-ih godina, gejeve na Zapadu nitko nije kažnjavao zbog toga. Naprimjer u Njemačkoj je takav kazneni članak (koji je uveden još za vrijem Bismarcka u 19. stoljeću), ukinut tek 1994. iako gejeve tamo od 68-aške revolucije nitko više kazneno nije progonio…. Dakle sve samo igrokaz za uvođenje gej braka.
Primjer drugi: baš je Indija bila prva država koj je djelimično ukinula gotovinski novac i uvela “virtualni” novac, plaćanje samo sa karticama i preko interneta i slično, A iza toga ukidanja gotovine, kako je to izvrsno objasnio njemački novinar Norbert Haring, stoji naravno ciohazarska lihvarska klika iz SAD-a, Goldman Sachs, i ostala ekipa
Pakistan, kao također bivša britanska kolonija, je također pod kontrolom anglo-cionista.

Asu
Gost
Asu
2 godine prije
Reply to  alan ford

Pises gluposti. Cinjenica je da postoje gay ljudi, nevidim nista lose u tome da ih se ne progoni.
Isto tako bezgotovinsko placanje je jednostavniji nacin placanja od gotovinskog, podotovo online.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Asu

Nažalost, to je istina. Vjerovati da se takve stvari rade iz brige za nekoga ili za boljitak ljudi je, u najmanju ruku, naivno, Koliko god bile dobre te stvari, samo su plašt koji prekriva stvarne namjere onih koji ih promoviraju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  alan ford

ALANE FORDE, odakle ti podatak da se 90% Indijaca protivi homoseksualnosti? Da nešto znaš, znao bi da je hinduistička civilizacija bila gej-frendli, kako se to kaže. Kao što je bila i pretkršćanska Evropa. Lijepo pročitaj Kama sutru, ako uopće znaš šta je to. Ili pogledaj kasnosrednjovjekovne hramove na kojima ima kipova u gej ljubavnim pozama.
Točno, postojao je taj zakon, ali koji se u Indiji uopće nije provodio. Pa je bio ukinut pred nekih 10 ili 15 godina, pa opet uveden, iako su ga neke savezne države Indije ukinule. Ovo sada, je vjerojatno ukinut u cijeloj Indiji. Možda jedino neće biti ukinut u pretežno muslimanskome Kašmiru.
Inače već godinama se u mnogim indijskim gradovima održavaju gej-parade, a Indija je zemlja milijunskih gradova. Za razliku od mnogih istočnoevropskih gradova u kojima su te parade čuvali specijalci (pa i kod na su ex-yu), u indijskim gradovima ne čuva ih nitko. Lijepo šetaju u desecima tisuća, a građani naokolo hodaju i baš ih briga.
Znam za to da je bila djelomično ukinuta gotovina u Indiji, iako sam zaboravio detalje. No, ako su morali plaćati karticama ili preko interneta kao što pišeš (je li zaista bilo tako?), hm, a ovdje svi Indijce opisuju kao životinje? Zar imaju internet?

P.S. Koji ti klinac smetaju gej ljudi, šta bi ti nekog u tamnicu samo zato šta je peder? Radije na youtubeu pogledaj gej-parade diljem Indije, a kao ima li su taj antipederski zakon, hahaaa.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  alan ford

Inače ., lupetaš o tome kada je i gdje u Evropi ukinut antigej zakon. Francuska taj zakon nema od 1793, a mnoge evropske zemlje ukinule su ga još u 19-tom stoljeću. Zemlje Latinske Amerike, su praktički sve ukinule taj primitivni zakon još u 19-tom stoljeću, a jedna Osmanska Imperija i kasnija moderna Turska, nikada ga nisu ni imali.
U cijeloj SFRJ, nedavno je bila naka studija o tome, kažnjeno je zbog toga samo 250 muškaraca, i to sve do sredine ili kraja pedesetih i gotovo. I svi su bili kratko, svega nekoliko mjeseci u zatvoru. Osobno vjerujem da je u pitanju bio neki javni skandal.
U ex-SFRJ protiv homoseksulaca su ti zakoni ukinuti već 1977 u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i pokrajini Vojvodini, a u BiH; Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, tek nakon 1990. Samo, uopće s enije primjenjivao nakon sredine ili kraja pedesetih.
Vidim ja da bi ti mašingeverom riješio taj (za tebe) problem, hahaa-:) !!!

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Nemojmo biti previse ili uopce sigurni da ce Indija ispostovati ovaj sporazum, Indija je clanica BRIXA i to joj je zanimljivo i bitno jer se zasniva na ravnopravnosti bez dominacije i popovanja neke od clanica Clanstvo u Commonwealth-a smo dotle dok Britanci redovno uplacuju godisnju pomoc i tako barem djelom vracaju opljackano.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Trenutačni odnos USA prema Indiji je veoma poučan.
Nedavno im je upućena poruka da bi se mogli naći pod sankcijama ako kupe ruski S-400. Onda se Matis založio za to da neke zemlje budu izuzetak od toga. Indija očito spada u tu kategoriju. Ako se ovo komparira sa američkim odnosom prema Turskoj u svezi kupovine S-400, nameće se zaključak da je Turska ”saveznik”, prevedeno već apsolvirana, a Indija je mlada udavača, kontrapunkt Kini i Pakistanu, koju još treba vabiti.
Indija je velika zemlja, regionalna sila i uspješno je do sada lavirala između najvećih sila, gledajući svoj interes. Politička klima u svijetu sve više sužava taj prostor, tako da se odnosi sve više svode na ono ”ako nisi sa mnom, onda si protiv mene”. Kako će Indija nastaviti, ostaje da se vidi.
Indija je baš zbog toga laviranja između velikih sila, nabavljala oružje i od Rusije i od Zapada. Tako u svom zrakoplovstvu ima npr. ruske SU-30 i francuske Rafale. U tijeku je modernizacija njihovih SU-30 i raspisivanje tendera za 124 nova lovačka zrakoplova.
Nedavno je Lockheed Martin objavio da će se izvršiti transfer tehnologije i da će indijska Tata proizvoditi krila za F-16. Naglase da to nije uvjetovano novim tenderom za nabavu lovačkih zrakoplova. Ali ako se ovi ipak nekim slučajem odluče za nabavu F-16 to će unaprijediti…….bla bla bla.
Ameri su maheri, znaju svoj posao i to im se treba priznati. Doktorirali mrkvu i batinu. Bit će zanimljivo pratiti što će ispasti iz toga svega.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

DALTONE, ima i kod nas automobila marke Tata. Malo, ali ima ih.

cool
Gost
cool
2 godine prije

Bojim se da je ovo više dim nego vatra; pokazati će budućnost.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik