Irački general zbog predaje Mosula ISIL-u 2014. osuđen na smrt

Mahdi Al-Gharawi
10 komentara

Irački general Mahdi Al-Gharawi, koji se u vrijeme uspona prijateljski osmjehivao američkim okupacijskim vlastima i časniku osuđen je na smrt zbog veleizdaje i predaje Mosula teroristima “Islamske države” u ljeto 2014. godine.

Presudu je izrekao irački vojni sud, što je prvi put da je pod iračkim premijerom Haiderom Al-Abadijem jedan od zapovjednika iračke vojske dobio smrtnu kaznu, prenosi Al-Sura News.

Naime, ISIL je preuzeo kontrolu nad Mosulom 2014. godine s nekoliko stotina boraca. Prema najnižim procjenama ih je bilo oko 800, a najvišim 1500.

To je bilo moguće zbog zapovijedi  generala Mahdija Al-Gharawija, koji je naredio naglo povlačenje oko 10 000 iračkih vojnika pod zapovjedništvom u tom području.

Prema lokalnim šiitskim milicijama je general Mahdi Al-Gharawi bio čovjek postavljen od strane okupacijskih snaga  “na pravo mjesto u pravo vrijeme“.

Poznato  je da su američke okupacijske snage vrlo dobre u raspoređivanju svojih pijuna na strateške mjesta, osobito kada su zemljama koje su vojno porazili. Stoga mnogi s pravom pretpostavljaju da je Mosul s ogromnom kontingentom iračke vojske i svim vrstama naoružanja namjerno predan u ruke tisuću militanata, takoreći bez otpora.

General Al-Gharawi je bio u pravo vrijeme kada je ISIL napao Mosul i vojska je uspjela odbiti prve napade. Povratila je kontrolu nad nekoliko gradskih četvrti i uz kontrole zračne luke se mogla braniti prilično dugo. Međutim, general odjednom donosi odluku o masovnom povlačenju i bio je među prvima koji je napustio grad, ostavljajući one koji su htjeli pružati otpor bez vodstva i koordinacije.

Iz tog razloga ga je irački sud osudio na smrt strijeljanjem.

Uz generala Al-Gharawija, zapovjednika bivše vojne oblasti Niniva, uhićeni su i optuženi za bijeg general Abboud Qambar i general Ali Ghaidan.

Mahdi Al-Gharawismrtna presuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
victory
6 godine prije

Hmm, ovaj general je možda znao nešto o koordinaciji SAD-a i ISIL-a. Međutim, mrtva usta ne govore.

kladionicar
6 godine prije

Da li ce kod nas ikad iko biti osudjen makar i na dugogodisnju tesku robiju a kamoli na smrtnu kaznu zbog pro(e)daje i unistavanja silnih nekada uspjesnih preduzeca, zemljišta, javnih dobara i prirodnih bogastava. Da mi je docekati dan da moje oci i to vide.

17 novembar
6 godine prije

ne mogu da vjerujem sta citam americke okupacijske snage koliko mi je poznato kod nas u banana drzavama svi se dive i niko in ne naziva okapacijskim snagama cak sta vise domaci vojnici koji sluze nato paktu povratkom u zemlju se docekuju sa odusevljenjem dok zene sire noge cim vide te okupacijske vojnike samo jedan savjet portalu logicno ako nastavite ovako sa prozivanjem bojim se da cete se brzo naci na udaru domaci sluga okupatora nasi prostora jer ste jedni od rijetki portala gdje gledate realno na pravo stanje puno srece u buducem radu

Cigo
6 godine prije

Uvjek bilo i bit ce izdajnika.Al imali su vise srece od nas.Nisu se raspali kao SFRJ….

Hari1
6 godine prije

Ono što nedostaje članku je izjava ili detalji obrane optuženih. Ovako imamo samo jednostrane informacije “što o tome misli” autor članka ili agencija koja prenosi podatke ili irački sud.

dalmata
6 godine prije

Sta je skuva,to je pokusa.Ovaki zakon je jedino pravedan.Smrt izdajicama(i petoj koloni,tkz.”nevladinim organizacijama” i svima koji su sluge USrA,EU,NATO),Svaka,slobodna drzava i u miru,a u ratu pogotovo, mora streljat kolaboracioniste,izdajice i svaku prodanu nakazu koja radi protiv vlastitog naroda

Zvrk
6 godine prije

On je samo jedan od brojnih korumpiranih generala i političara koji su doveli do toga.
Što ćemo s Babakerom Zebarijem, bivšim načelnikom GS i etničkim kurdom kojeg su USrA nametnule na tu poziciju. Koliko se to oružja preprodalo trećim, petim i desetim stranama? Srećom pa mu se zadnjih godina smanjio utjecaj, a pretpostavljam da će i najboljem slučaju za nj ići u političku i vojnu izolaciju negdje u iračkokurdskoj zabiti.
A tek najgori od svih, korumpirani pokvarenjak Atil An-Nudžajfi koji se radi vlastite zarade ne libi prodati vlastitu majku, a kamoli ne čitav grad s okolicom gdje je bio politički prvak. Njega jedino spašava što je na turskoj sisi inače bi mu se sudilo za veleizdaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.