Irački parlament usvojio „Zakon o odlasku američke vojske iz zemlje“

Irački parlament odlučio Američka vojska mora van

Danas u 13:30 je na izvanrednoj sjednici iračkog parlamenta, nakon kratke rasprave o statusu američkih trupa u zemlji, 140 zastupnika odmah stavilo svoj potpis na nacrt rezolucije kojim se de facto protjeruju američke snage iz Iraka. Kako bi se rasprava pokrenula, nedostajalo je još desetak glasova 25 glasova, da bi agencije iz Bagdada izvijestile da je ubrzo nacrt rezolucije potpisalo još 30 zastupnika i ukupan broj potpisa je bio dovoljan za pokretanje rasprave o usvajanju nacrta rezolucije o protjerivanju američkih trupa iz zemlje.

Sjednica je uslijedila dva dana nakon udara američkog bespilotnog zrakoplova na konvoj na aerodromu u Bagdadu u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Qassem Suleimani i zamjenik načelnika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis.

“Nema potrebe za prisustvom američkih snaga nakon poraza protiv ISIL-a”, rekao je Ammar Al-Shibli, zastupnik i član parlamentarnog pravnog odbora, izvijestio je Reuters.

“Imamo vlastite oružane snage koje su sposobne zaštititi zemlju”, rekao je.

Oko 5000 američkih vojnika je još uvijek u Iraku, većina njih u savjetodavnom svojstvu.

Irački parlament je bio suočen s povijesnim izazovom, jer je na temelju volje iračkog naroda morao glasati o protjerivanju američkih trupa iz Iraka. Protjerivanje tih trupa se praktički pretvorilo u “nacionalni zahtjev”.

Tijekom pogrebne povorke generala Suleimanija, zapovjednika Quds snaga IRGC i Al-Muhandisa u Bagdadu, Al-Kadhimiyi, Karbali i Najafu, stotine tisuća bijesnih i ožalošćenih Iračana su nosili su plakate zahtijevajući hitno povlačenje „američkih terorista“ iz njihove zemlje.

Nakon terorističkog napada Sjedinjenih Država, irački premijer Adel Abdul Mahdi zatražio je od parlamenta da zauzme formalni stav na temelju članka 58. iračkog ustava o “ilegalnoj akciji” američke vojske.

Premijer je rekao da je potez Sjedinjenih Država kršenje iračkog suvereniteta i uvreda nacionalnom ponosu.

Premijer Adel Abdul Mahdi je američke akcije nazvao i opasnim potezom koji će pokrenuti još jedan razorni rat u Iraku i regiji.

Od američkog terorističkog napada suparnički politički čelnici su zatražili protjerivanje američkih trupa iz Iraka u neobičnoj demonstraciji jedinstva među frakcijama koje su se svađale mjesecima.

Hadi Al-Amiri, glavni kandidat za nasljednika Al-Muhandisa, ponovio je svoj poziv američkim trupama da napuste Irak u subotu, tijekom velike pogrebne povorke za ubijene u napadu.

Kvorum je osiguran i počinje glasanje

Kao što smo naveli u početku, prvo glasanje i potpisivanje nacrta rezolucije nešto poslije 13:00 po srednjoeuropskom vremenu je bilo za pokretanje rasprave i osiguranje kvoruma.

U 14:30 po srednjoeuropskom vremenu je predsjednik parlamenta Mohammad Al-Halbusi počeo čitati rezoluciju.

Uz osigurani kvorum, koji je narastao na 172 zastupnika, oko 14:45 je irački premijer Adel Abdul Mahdi počeo držati govor pred zastupnicima. Premijer Adil Abdel Mahdi je preporučio parlamentu kako organizirati i kontrolirati odnos sa Sjedinjenim Državama nakon završetka sporazuma s američkom koalicijom i povezanosti s njihovom prisutnošću kao vojne sile u Iraku.

U 15:30 je irački parlament većinom glasova odobrio prekid prisutnosti svih stranih snaga u zemlji i zabranio im da koriste zemlju i nebo Iraka.

Rezolucija je pravno obvezujuća, jer vlada treba rezoluciju parlamenta za koju je premijer Abdel Mahdi predstavio svoj nacrt. Vlada sada nema drugog izbora nego provesti zakonodavnu rezoluciju.

Izglasavanje prijedloga zakona znači protjerivanje američke vojske iz Iraka i to će biti prvi put od 2003. godine da američke trupe nisu legalno unutar zemlje.

The National

Pretplatiti se
Obavijesti o
259 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

amerokenjci=ubojice i sponzori terorizma.. f**k off kući!

P***!

dyfogvnasidfvnaisudnviuadsivusnidvnisaudvsud
4 godine prije

The Thing čildren se neće osvrtati na to. Mizantropi vladaju svijetom a filantropima prodaju maglu. Pravda je u jačem buzdovanu, dva desetljeća ga vidim jedino u asteroidu.

Mirko
4 godine prije

Nece ovo tek tako fino da prođe , sad ce da se aktiviraju suniti pa i Saudijska granica je u blizini. Doci ce olos iz celog sveta. Mrznja između frakcija tamo je jos veca nego do Amerikaca

preseren3
4 godine prije

Iskreno priznajem, nisam vjerovao…, da če smoči…
E, pa sada, da vidimo, gdje če, da li uopšte hoče…

Gott mit uns!
4 godine prije

Prije samo deset godina imali su cilj preuzeti kontrolu nad cijelom Sirijom, Libanonom i dijelom Iraka. Sad su sve izgubili, Assad ostao na vlasti, Šiiti u Iraku prevladali, Libanon uspješno odoljeva cionističkim nasrtajima, a Iran politički i vojno nikada snažniji. Plus na čelu SADa je čovjek koji nije dorastao toj funkciji.

dyfogvnasidfvnaisudnviuadsivusnidvnisaudvsud
4 godine prije

Pitali Kaprentera zašto njegov film “dej liv” je tako svjež i nakon tri dekade: to je bio dokumentarac a ne fikcija. Kako se fino osvetio onima čija ga kritika sahranila a kako vrijeme ide sve je više na cijeni sve što je uradio unatoć pljuvanju holivuda zna se čijeg.

Tupko Glupko
4 godine prije

Očekivana odluka.
Hoće li UN američke snage proglasiti terorističkom organizacijom ako se izuzetni ne povuku iz Iraka, budući da se ovom odlukom od danas one tamo nalaze ilegalno po odluci demokratski izabranih predstavnika iračkog naroda?
Hoće li im dati sankcije, hoće li se one sprovesti?
Naravno da neće.
Ubrzo slijedi raspad UN-a kakvoga ga znamo.

Feha
4 godine prije

Sta sad? Kuda dalje?

Busola
4 godine prije

I sada pazite oni se neće povući , nego će se truditi zakuvati rat.

Ništa ovo vrijeme nije bolje od vremena nacističke Njemačke tamo kraj 30-tih…

MilanPraha
4 godine prije

Na žalost admini Logicno nepuste link,dá málo vise i kvalitetnije informacije oko slucaj sulejmani procitate,dá shvatiti o sto ide kako své to funkcionira globalnoj politici.

Alen
4 godine prije

Trud i znoj rahmetli kasima se pretvara u stvarnost.. Na ovome se dugo radilo..

Blue Eye
4 godine prije

Mene interesira jesu li dronovi stacionirani u Iraku i šta će ih spriječiti da i dalje lete (i ubijaju) u Iraku?
Plašio sam se da će smoći hrabrosti da izglasaju tu rezoluciju a nadam se da će smoći i snage da je sprovedu.

Jack
4 godine prije

Moja mačka je kakala i nejr dala da ju počesljam u mačku guzicu macji šupak ona je jako zljočesta i stalno hoce papati. Ja mislila da moja mačka hoce kakati u pjesak a ona kaka u moj krevet. Mačji šupak eto šta amerikanci misle o iodlukama irackog parlamenta hahhaa

mmne
4 godine prije

hm…sve je to ok…znaci li sad de ce oni stvarno otici?

Max
4 godine prije

Tako se to radi . Ali mislim da Amerikanci neće htjeti napustiti Irak . Mislim da će biti rat.

nova geopolitika
4 godine prije

SAD.exit, NATO.exit, EU.exit

Davor drugi
4 godine prije

“Rezolucija je pravno obvezujuća, jer vlada treba rezoluciju parlamenta za koju je premijer Abdel Mahdi predstavio svoj nacrt. Vlada sada nema drugog izbora nego provesti zakonodavnu rezoluciju”.
Da li je i pravno obvezujuca i za USA, gledano iz njihove percepcije? U kojem vremenskom roku? Kakve su pravne posljedice za USA u sliucaju ne ispunjenja rezolucije? Tužba UN-u? Hag? Ilegalno su i u Sirijji, iz Afganistana se povlače posljednjih 15 godina itd. U silu vjeruju, silom raspolažu i sa strane sile pregovaraju i postupaju. Silom ih istjerati, bit će jako teško i mukotrpno. Irak, kao suverena država je sa svoje strane, za sada, učinio koliko je mogao, i najbolje za sve strane u sukobu bilo bi da na tom političkom i diplomatskom putu i ostanu, a uz to se i podrazumjeva politčka i dplomatska potpora njihovih saveznika.

shumadinac
4 godine prije

Dobro, za Sulejmanija je jasno ali zašto Iračanin? Pogledajte mapu Bliskog Istoka. Zamislite da SAD žele da drže Iran pod blokadom ili da ga čak napadnu. Na jugu Irana je more, tu američka mornarica ne sme da priđe jer je preblizu da bi se sa sigurnošću branili. Na istoku su Avganistan u kome Ameri imaju trupe i Pakistan koga lako mogu da ucene (trebalo bi da je svima jasno kako i zašto je nastala najnovija konfrontacija sa Indijom). Irak ostaje Iranu najbolja opcija za razbijanje blokade posebno zbog bliskih političko-vojnih veza koje su posle američke agresije na Irak značajno ojačale. Ali Irak je odlična ruta i za američke snage u cilju blokade ili čak invazije Irana. I granica sa Turskom je bitna ali je Irak najvažniji. Da su Ameri hteli da dovedu dodatne trupe u Irak prema važećim dogovorima morali su pitati irački parlament za dozvolu. Da li treba naglašavati… Čitaj više »

Riddick
4 godine prije

Cak i mrtav Sulejmani SAD pravi probleme, jos jedan dokaz koliko je bio veliki covek za zivota, nije zalud poginuo.
Neka pociva u miru.

Alen
4 godine prije

Tadmure , mozel šemsa proći za usa , kao onomad za kurde ..

Burazer
4 godine prije

Na svom glasačkom listiću napisa sam slijedeće:

Živija Qasem Sulejmani!
Prikrižija kolindu i zorana i napisa cionističke kurve.
Smrt izraelu

Ajde sačekajmo i vidimo, živi bili, kako će se novi pricidnik oglasit po tom pitanju.
Isto ka šta bi i opcija b.

Jel vam jasno sve?

Rolling Bluesman
4 godine prije

Trump povuce vojsku, ustedi novac, America greaat again, ide na izbore i ima drugi mandat.
Naravno sa malo prepiranja sa demokratima.
Ludo, proslo mi kroz glavu, igram loto koje je tesko dobiti.

Kažun
4 godine prije

Prebaciti će se u Erbil i uz pomoć Kurda iz Sirije i Iraka napraviti Kurdsku
državu,moguće i dodavanjem komada Turske???

Jack
4 godine prije

Amerikanci pišaju po rusima irancima europi i kinezima i nitko im ne moze nista. Kraj povijesti

Sarmat
4 godine prije

Kako natjerati na to terorističkog monstruma koji ne poštuje ničije zakone?
Nikako.

Alen
4 godine prije

Opet udari kaćušama po ambasadi

Malivz
4 godine prije

Pa neće Ameri otići ako to nije u interesu SAD. Tko šiša tamo neki Irački parlament….

Ivo
4 godine prije

Ameri nakon ovoga imaju dvije opcije: pod jedan ostati u Iraku, dovući pojačanja i ratovati tamo do iznemoglosti, ili pod dva pokupiti se iz Iraka i time odustati i od Sirije i od Iraka, a pogotovo Irana. Obje opcije su im loše, a ukoliko se odluče za ovu drugu, gazde iz telaviva će podivljati. Cijela priča sa napadom na Irak i Siriju je i napravljena upravo da bi se napao Iran, tako da bi to bio disaster za psihopate iz susjedstva. Ameri su poslali 3000 ljudi iz 82 brigade, vjerovatno da se osigura moguća evakuacija, brojka je premalena za bilo što drugo. Najrealnija ratna opcija je da ameri izvrše masovne zračne udare po Iranu i unazade ga ekonomski i vojno za nekih 20-30 godina. U telavivu će svršavati od sreće u tom slučaju. Kako istovremeno misle spriječiti uzvratne udare Irana i Hezbolaha na izrahell nije najjasnije, no moguće računaju da… Čitaj više »

Mucke
4 godine prije

Ne znam ,mozda sam ja malo uvrnut pa vidim stvari kroz neke druge naocale nego vecina ali ako su Trump i ameri htjeli isprovocirati rat sa Iranom,onda nisu mogli povuci bolji potez.Iran je sad u poziciji da ,sta god da urade ne valja.Ako ne odgovore ( a odgovor ne smije biti proxy nego direktan) suprotna strana ce to smatrati slaboscu i sa velikom vjerovatnosti mozemo,kroz par mjeseci, ocekivati raketu u predsjednicku rezidenciju u Teheranu.S druge strane ako odgovore ,(onako kako ja ocekujem) imat ce direktnu vojnu konfrontaciju sa najjacom vojnom silom na svijetu uz ,cini mi se,jako bojazljive saveznike. Ukratko na njihovom mjestu bih skinuo rukavice i krenuo u fajt i istjerao sve na cistinu.Ili cu dobit taj fajt i vjecnu slavu ili ce kinezi ostati bez nafte i samim time biti ekonomski uguseni a rusi ce posljedicno dobiti americke vojne baze na kaspijskom jezeru i posljedicno nakon toga biti… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

“Роберт О`Брајен, саветник Доналда Трампа за националну безбедност, поручио је званичном Багдаду, а и Ирачанима у целини:

„Вашингтон ће бити веома разочаран ако Багдад замоли да америчка војска због убиства иранског генерала Сулејманија напусти Ирак. Да, бићемо веома разочарани ако таква непријатељска одлука буде изгласана у ирачком парламенту“.

burt
4 godine prije

nema povlačenja iz Iraka isto kao što nije bilo povlačenja iz Sirije, sve se ovo moglo i očekivati da će se razni zapovjednici IRGC-a i proiranskih milicija iz Iraka i LIbanona sada javno početi najavljivati osvete i konačni obračun ali najveća vojna sila čvrsto ostaje na braniku zapadne slobode, demokracije, slobodnog tržišta i zapadnog načina života iako sljedbenici Homeinija umjesto zapadne demokracije nude stroga vjerska tumačenja i stapanje vjere s državom u skladu sa Homeinijevim tumačenjima, sad se javljaju Nasrallah, Sadr i kojekakvi šeici i zapovjednici raznih organizacija i utrkuju u radikalnim izjavama protiv SAD-a ali zna se da se najveća vojna sila na svijetu ne povlači iz jedne od trenutno najvažnijih država u borbi za slobodu i demokraciju prema željama nekih vjerskih ekstremista

karma
4 godine prije

Govoru japanci da se ameri jos nisu izvinili za dva japanska grada sta su zbrisali u jezivim atomskim eksplozijama 1945 god.
To je posebno stanje mozga kad mislis da si Bog ?

Tisucu malih dijelova
4 godine prije

Svim obozavateljima moje malenkosti toplo preporucam moj twitter feed, Qasam_Soleimani. Trump nije jedini koji ima dugme koje radi! Revolucija se nastavlja!

korisnik
4 godine prije

Prvi potez – blokirati ceste prema Kurdistanu, nek se izvlace u S. Arabiju i Kuvajt. Drugi, zatvoriti im ulaz preko granicnih prijelaza. Samo izlaz, osim Sirije.

Trump se prijeti sankcijama (lol), ali odluka ce svejedno biti provedena – ona je obvezujuca.

eks
4 godine prije

Tramp izjavio da imperija zla neće napustiti Irak (ukoliko vlada u Bagdadu potvrdi odluku parlamenta) dok Irak ne plati imperiji zla milijardu dolara na ime troškova izgradnje američke avio-baze nedaleko od Bagdada. Znači to ide ovako: bombarduješ nezavisnu državu, izvršiš agresiju i okupiraš državu, pljačkaš prirodne resurse, ubiješ preko milion stanovnika te zemlje, izgradiš vojnu bazu da bi osiguravao okupaciju i onda još tražiš milijardu dolara… Psihopate USA nemaju konkurenciju u svetu po bahatosti, drskosti, bezobrazluku i zločinima . Upravo zbog toga zaslužuju uništenje, a amerofili treba da preispitaju svoju glavu i njen sadržaj .

deno
4 godine prije

Sada u kupnju protuotrova za USA “demokraciju” BUK,Pancir S-75>>>>S-400 . Nema slobode dok ti iznad glave lete lešinari .

imalijosnade
4 godine prije

niko ih ne zeli bas su jadni kauboji.

Lurker
4 godine prije

Ne zakon nego neobavezna preporuka premijeru Iraka…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.