Iran i poslije rata ostaje u Siriji

Sastanak Irana i Sirije radi nastavka vojne suradnje
14 komentara

Prije dva dana je u službeni posjet Damasku doputovao general Mohammed Bagheri, zapovjednik Glavnog stožera iranske vojske i Iranske revolucionarne garde.

Nakon susreta s visokim vojnim dužnosnicima sirijske vojske i predsjednikom Basharom Al-Assadom, general Mohammed Bagheri je otputovao u Aleppo, gdje je na prvoj crti bojišnice osobno provjerio borbenu spremnost i situaciju na terenu na kojem su raspoređene proiranske milicije koje se u Siriji bore na službeni poziv vlade iz Damaska i predsjednika države.

Po povratu iz Aleppa iranski se general još jednom sastao sa zapovjednikom Glavnog stožera sirijske vojske, generalom Alijem Abdullahom Ayyoubom, s kojim je potpisao Memorandum o dvije vojske.

Dolazak iranskog generala u Damask se dogodio samo dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonom zvao Vladimira Putina u Rusiju i još jednom tražio da se iranske snage i Hezbollah u Siriji udalje najmanje 60 kilometara od područja koja pod nadzorom drže izraelske snage i okupiranog Golana.

Nakon razgovora s ruskim liderom, navodno je Netanyahu, kako bi se smirio, umjesto dosadašnjih 5 dobio ”tampon zonu” od 15 kilometara, ali ovu vijest nitko službeno nije potvrdio.

Osim toga, Netanyahu je negodovao i zbog toga što su sirijske protuzračne snage gađale izraelski F-35, koji ne nakon toga uništio jednu protuzračnu bateriju 50 kilometara istočno od Damaska.

Prema nepotvrđenim izvorima, budući da izraelske snage ne žele pokazati letjelicu, F-35 je ipak pretrpio lakša oštećenja, što je bilo moguće zbog ažuriranja sirijskih protuzračnih sustava S-200 od strane iranskih vojnih stručnjaka.

U svakom slučaju, što god da se dogodilo tog dana, činjenica je da su Sirijci zapucali prvi, što su priznali i izraelski komentatori, koji su bili ”vrlo iznenađeni drskošću i smjelošću sirijske protuzračne obrane”

Intenziviranje vojnih odnosa Damaska i Teherana je izazvalo lavinu negativnih komentara u izraelskim medijima, koji s pravom tvrde da će iranska vojska ostati nazočna u Siriji i nakon završetka rata protiv terorista.

U tom smislu se može govoriti o strateškom preokretu. Naime, Izrael je uložio sve napore kako bi terorističke skupine svrgnule Assada s vlasti, a sada najviši iranski vojni dužnosnik dolazi u Damask kako bi zapečatio iransku vojnu nazočnosti na izraelskim granicama.

FOTO – Iranski general Mohammed Bagheri u inspekciji vojnih položaja proiranskih milicija na sjeveru Sirije

Iranski general Mohammed Bagheri u inspekciji vojnih položaja proiranskih milicija na sjeveru Sirije
Iranski general Mohammed Bagheri u inspekciji vojnih položaja proiranskih milicija na sjeveru Sirije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

i treba ostati…..dobra vijest

Majk Majers
6 godine prije

Iran, Hezbolah,Rusi,Turci i Ameri, koje ce tesko potpuno izbacit iz zemlje. A tu su i kurdi…svi oni ce, kad zavlada mir trazit dio kolaca. Previse krokodila u maloj bari.

elijah magnier
6 godine prije

Bibi može biti zadovoljan,tampon zona od 15 km je super! Iranci imaju rakete
dometa najviše do 10 km.He…he…hee

Travis
6 godine prije

Neće biti dovoljno. Mora ostati i cijela ruska vojska, inače ode Assad.

elijah magnier
6 godine prije

Ode Brko među besmrtnike.Čovjek negove karizme,Druz,mogao se
pokazati kao faktor integracije na ovim prostorima.

most
6 godine prije

Dok se sirijska PZO (fol de gol ujedinjena sa ruskom PZO) ne ažurira sa S-400 (koji se prodaje sirijskim krvnicima), a zapravo se nigdje nije niti pokazao u borbi, Odabrani će se i dalje bahato ponašati. A je li Gazdi možda palo na
pamet pitati ovu Sotonu kog vraga njegova vojska uopće radi na Golanu? Neka fino pokupi prnje i dobit ćdm tih svojih 60 km. Sad je dobio 15 km, nakon slijedećeg poziva dobit će 25 km. Daš prst ode ruka. Hezbollah je najbolji lijek za bolest zvanu zio-nacizam.

f16
6 godine prije

sad će ih trumpiša isprcat zbog kurdistana…samo da prođe vikend američkim snagama

Bobi
6 godine prije

Kolo sreće se okreće

čitatelj portala
6 godine prije

Izrael je uložio sve napore kako bi terorističke skupine svrgnule Assada s vlasti.
Zapamtite, dragi komentatori i kauč generali, zlo su zaustavili sirijska vojska, ruska avijacija i Iranaci. Hvala im!!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.