Iran je okupio Rusiju, Kinu i EU na jednu stranu barikade

David O'Sullivan
24 komentara

Krajem veljače se zbio izniman događaj. Naime, veleposlanik Europske unije u Sjedinjenim Američkim Državama je oštro kritizirao neke odluke američkog predsjednika Trumpa, okrivio je SAD za kršenje načela trgovine i obećao da će EU sabotirati američke pokušaje da se nametnu nove međunarodne sankcije protiv Irana. Ovaj vrlo težak demarš je europski diplomat očito uskladio s Bruxellesom i Berlinom, što govori da se transatlantska solidarnost o ključnim pitanjima međunarodne politike bliži kraju.

Nakon što se u Washingtonu ponovo počelo govoriti o snažnim akcijama protiv Irana, a Donald Trump je posljednji put produžio nuklearni sporazum za 120 dana, što je rok kojeg je dao Europskoj uniji da se pridruži Washingtonu u zahtjevima za revizijom ili poništenjem ovog dogovora, stvorila se paradoksalna situacija. Europska unija i Rusija su se našli na istoj strani barikade, ujedinjeni protiv američke politike o ovom strateški važnom pitanju.

O tome je li Trump spreman i dalje insistirati na reviziji sporazuma, samo kako bi udovoljio ambicijama i otklonio fobije svojih sponzora u Sjedinjenim Državama i na Bliskom istoku, ovisi hoće li ove godine započeti veliki rat na Bliskom istoku.

David O’Sullivan, veleposlanik Europske unije u Sjedinjenim Državama, 26. veljače je održao u Washingtonu poseban sastanak s predstavnicima američkih medija i  objasnio im zašto se EU snažno protivi željama predsjednika Donalda Trumpa da se raskine nuklearni sporazum s Iranom i uvedu “međunarodne” sankcije protiv Islamske Republike.

Iranski nuklearni sporazum je sporazum kojeg je Iran potpisao sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom, Britanijom i Francuskom, kao i s Njemačkom i Europskom unijom. U stvari, sporazum predviđa odbijanje razvoja vojnog nuklearnog programa od strane Irana i pristanak na međunarodni monitoring aktivnosti Irana, ponaša li se ta zemlja u skladu sa svim odredbama, dok u zamjenu Teheran dobiva ukidanje sankcija nametnutih od strane Ujedinjenih naroda. Iranski nuklearni sporazum je potpisao i predsjednik Obama, unatoč prosvjedima mnogih američkih i izraelskih političara koji su insistirali na nastavku pritiska na Iran ili čak pozivali na vojnu intervenciju protiv Teherana. Donald Trump je tijekom predizborne kampanje vrlo negativno govorio o iranskom sporazumu i zahtijevao vraćanje sankcija protiv Irana i ukidanje svih postojećih sporazuma.

David O’Sullivan je rekao kako američki predsjednik traži puno kruću verziju “iranskog sporazuma”, koja ne izgleda kao sporazum dvije strane, nego bi značila očitu kapitulaciju Teherana.

Oštri zahtjevi američke administracije daju dojam da Washington ne traži novi kompromis, nego izgovor za početak gospodarske blokade Irana, da bi se potom prešlo na vojnu intervenciju. Za ovu opciju se zalaže vrlo utjecajan dio američke političke elite.

Veleposlanik EU u Washingtonu je jasno naglasio negativan stav Bruxellesa o ponovnom uvođenju sankcija protiv Teherana o raskidanju nuklearnog sporazuma.

“Ne možemo mirne savjesti opet uvesti sankcije bez dobrog razloga”, rekao je veleposlanik O’Sullivan, čime je jasno aludirao na činjenicu da želje američkog vojno-industrijskog kompleksa za profitom i Trumpove političke ambicije nisu na popisu “dobrih razloga”.

Slično je govorio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Francuske, Jean-Yvesom Le Drianom.

“Mi, kao i Francuska, smatramo da je potrebno u potpunosti provoditi Zajednički sveobuhvatni akcijski plan. Ako se želi razgovarati o bilo kojem drugom pitanju vezanom za Iran, onda to treba činiti njegovim obveznim sudjelovanjem i konsenzusom, a ne kroz ultimatume”, rekao je Lavrov.

Sada se Trumpova uprava suočava s neugodnim i lošim izborom. Prvo, može se potruditi i pritisnuti Europsku uniju, te tražiti da Bruxelles, Berlin i Pariz promijene svoje stavove. Kao argument može pokušati iskoristiti prijetnje sankcijama protiv europskih tvrtki koje posluju s Iranom, kao i optužbe da EU ima trgovačke interese povezane s ulaganjima u iransku ekonomiju.

Međutim, čini se da se Europa udaljava od ideala transatlantskog jedinstva i oglušuje se na zahtjeve Washingtona i Tel Aviva koju insistiraju na potrebi poduzimanja odlučnih mjera protiv Islamske Republike.

“Problem s ovim pristupom je da je u određenim krugovima u Sjedinjenim Državama stvorena cijela mitologija da smo zainteresirani samo za trgovinu s Iranom i da smo spremni prodati dušu za priliku da prodamo više automobila ili zrakoplova. Pa, isto radi i Boeing”, rekao je veleposlanik O’Sullivan, navodeći da američka korporacija pokušava prodati zrakoplove Iranu za 20 milijardi dolara.

“Mi ne prodajemo načela za nekoliko ugovora”, rekao je europski diplomat, čime je neugodno iznenadio američki politički vrh.

David O'Sullivan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milivoje
6 godine prije

ocigledno je da su u sirij amerikanci doziveli debakl. sada cackaju novo zariste. iran je odlican za njihovo novo pritiskanje i ucenjivanje. to sto je iran velika i bogata zemlja, sa dugom istorijom i sto ima i gasa i nafte je razlog jos visi. jedan novi rat bi dobro dosao americkoj vojnoj industriji.a i izraelu. evropa nije vise poslusna i kao da dolazi k sebi. sto je dobar znak. a rusi samo mogu da profitiraju ako evropa ne poslusa prekomorskog partnera.

Alex
6 godine prije

Sve je to krasno i divno ali “ talk is cheap”. Svakih šest mjeseci svi ko jedan, bez puno price glasaju za produživanje sankcija Rusiji. Čak i najveći EU “prijatelji” Rusije. Samo jedna zemlja treba da kaže ne. Ajd da vidim ko će prvi reci dosta je bilo.

Riddick
6 godine prije

Jedna reč PETRODOLAR.
Sve ostalo je šuplja filosofija.

fbslo
6 godine prije

Nikad mi nije bilo jasno,
kako neke zemlje može imat nuklearno oružje, neke ne.
Izraelu nitko nije dozvolio, a nije Izrael ni pitao, oko tog oružja.
A po Iranu može šetati nebroj “stručnjaka”, kojim treba, da se pokaže svaka zgrada, koju žele vidjeti.
Pa ajmo spustiti još u Izrael hrpu ovih ljudi, pa neka traže mjesecima- nezamislivo, a?

Suština: ko meni garantuje, da je Kim veči idiot od Trumpa, i če prvi stisnut crveno dugme. Moguče je baš kontra…

Good Old Rebel
6 godine prije

Okosnicu svjetskog stanovništva, ekonomije, i zbivanja, čini transverzala koja prolazi Evropom, Turskom, Iranom, Pakistanom Indijom, Velikim otočnim državama, Indo-Kinom, Kinom, Korejom i Japanom. Rusija je prislonjena uz taj teritorij i prirodno mu pripada. Amerika je daleko i boji se te transferzale, koju Kina zove “putom svile”. To Amerika pokušava ugroziti i spriječiti na najslabijim karikama, gdje može izazvati kaos. To je u ovom trenutku Iran. Svi nabrojeni na ovoj transferzali imaju interes da ne dopuste Americi da pravi zbrku. Ukoliko uspiju, Amerika ispada iz igre, kao vodeći igrač u svijetu. Ostaje van glavnog toka ekonomskih zbivanja, gdje živi 80% svjetskog stanovništva.” Stari” svijet je ekonomski moćniji od “Novog” svijeta.

tedi
6 godine prije

Uvjek je u pitanju trgovina.Ljepo je to u bebe rekao veleposlanik O’Sullivan.Vi uvodite sankcije i nas naterujete a nas bi da kaznjavate,a sami trgujete.Pitanje “tko ce kontrolirati kontrolora”?

Mate
6 godine prije

EU vazalski šljam. Najprije su podržavali sankcije SAD protiv polovice svijeta a sada se “približavaju” Rusiji. Treba im vjerovat koliko i SAD-u.

Zvrk
6 godine prije

To će biti tako dok se poklapaju interesi.

okupljanje
6 godine prije

e hebo ti drzave koje iran okuplja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.