Iran predstavio vlastiti protuzračni sustav koji može presresti istodobno 6 ciljeva

F-35-vazdusne-struje
64 komentara

Novi protuzračni iranski sustav predstavljen je javnosti 9. lipnja, a koji je proizveden u Iranu. Ovaj protuzračni sustav može detektirati ciljeve na 150 kilometara.

Iranski ministar obrane Amir Hatami, na ceremoniji održanoj 9. lipnja u Teheranu, predstavio je novi raketni obrambeni sustav Hordad 15, izvijestila je tiskovna agencija Tasnim. Taj bi sustav mogao pogoditi nekoliko ciljeva s iranskim raketama Sayyad 3.

Sustav je sposoban otkriti različite ciljeve, uključujući vojne zrakoplove i bespilotne letjelice, u krugu od 150 kilometara i pratiti ih na udaljenosti od 120 kilometara, rekao je Hamat. Također je u stanju detektirati slabe mete u radijusu od 85 kilometara i dostići ih unutar 45 kilometara. Sustav je sposoban istodobno presresti šest ciljeva.

Mobilnost ovog sustava omogućuje vojsci da ga pripremi za uništavanje ciljeva za manje od pet minuta, dodao je Hamat. Hordad 15 je već službeno predan vojsci Islamske Republike Iran.

Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

F35 je zavrsio karijeru !

Admin
4 godine prije

Poštovani of Watcher the Skies, Već više puta smo objasnili zašto pišemo o naoružanju, ali ćemo još jednom ponoviti. Prije 700-800 godina, jedan tuniški filozof je lijepo objasnio kako funkcinira svijet. Njegovi postulati vrijede i danas. Da bi jedna država opstala ona mora imaju jake financije i jaku vojsku. Sve ostalo je puno lakše. Čim oslabi jedna od ove dvije karike, priča za tu državu polako završava. Drugi razlog zašto pišemo o naoružanju je vrlo pragmatičan. Iza svake vrste naoružanja sjede kreativni znanstvenici koji nisu niti agresivni, niti bi mrava zgazili, međutim njihov rad unaprijeđuje svijet. Mislite li da tamo neke vucibatine koje u ratovima pljačkaju i siluju, mogu stvoriti čvrsta i tečna goriva za rakete. Vjerujete li da takvi ljudi mogu stvoriti mini nuklearni reaktor koji se koristi u novim ruskim raketama? Bi li ti prašinari mogli napraviti sustav satelita koji služe na navigaciju? Vidite li sada razlog zašto… Čitaj više »

efnviuerivberiubvervbervberv
4 godine prije

Dok ih rusi i kinezi ne naoružaju jarsovima i dongfengovima da bi zaštitili Moskvu i Peking ništa neće tamu spriječiti da napadne Iran.

zx16
4 godine prije

Svega par zemalja ima resurse za stvaranje, konstruisanje, novih sistema dok se ostali bave kloniranjem već postojećih. I ovaj, Iranski, sistem je po izgledu klon američkog Patriota. Verovatno su nešto dodali i sa Ruskog S300, koji su dobili prošle godine.
U svakom slučaju, ako je taj sistem zaista operativan, onda on može predtavljati problem američkom militantnom ponašanju u Persijskom zalivu.
E sad, da li je operativan ili je ovo samo propaganda u trenutnom “nadlajavanju” između Irana i USA, vreme će pokazati.

Ante
4 godine prije

Čini se da Irancima jako dobro ide kopiranje oružja. Još da kopiraju i unaprijede onaj F-14 tomcat. Pa da uspiju proizvesti više jedinica tih aviona i protuzračnog oružja onda bi Iran bio siguran od Amerike agresije.

Z.A.
4 godine prije

Iranu se mora odati priznanje na ovom PVS.Ovo je proizvod Iranske misli i inteligencije.Sistem je sigurno operatabilan.Da, podsjeca na americki patriot samo u segmentu lansirnih cijevi,sistem nema vise nikakve daljne slicnosti sa Patriotom,najvjerovatnije slicnosti su sa sistemima S-300.A ako je ovo imitacija??Ruskih PVS,nemoze bas puno zemalja u svijetu napraviti dobru imitaciju.Ovaj sistem dolazi poslije predstavljanja Bavar PVS kojeg su Iranci ranije proizveli i koji bar po mojim saznanjima ima jace bojeve karakteristike.PVS Hordad15 predstavlja samo nastavak uspjesnog inovativnog rada na polju protiv vazdusne odbrane.I ovo nije za potcjenjivanje,koliko zemalja u svijetu proizvodi protiv vazdusne sisteme.Iran ovim dokazuje da nije zemlja koja samo prodaje naftu.A s obzirom da su pod raznoraznim sankcijama vec 40godina ovo sve govori o Iranu.Nikad gora nije situacija za Iran ko danas, ovim Iran pokazuje da nije slomljen.Sta bi Iran danas bio da mu nisu sustavno uvodjene sankcije sa namjerom da ta zemlja bude na nivou(zao mi… Čitaj više »

Miro
4 godine prije

Samo da nije kao onaj stealth avijon od drveta

Kažun
4 godine prije

Meni ova raketa sliči RIM-66,koju je u Iranska Mornarica dobila za
svoje brodove u vrijeme Reze Pahlavija od USA.
Reverse Engineering – može biti.Nije toliko bitno,bitno je da se Iranci
sami snalaze i sami proizvode oružje koje im je potrebno za
obranu suvereniteta.

Trubadur
4 godine prije

Detection of air targets – 150 kilometers.
Tracking air targets – 120 kilometers.
The number of simultaneously driven targets – 6 pieces.
The maximum work height is 27 kilometers.
Effective defeat of small targets (UAVs, stealth aircraft and cruise missiles) – 45 kilometers, detection from 85 kilometers.
The rocket for the complex is made in Iran.
Phased array radar …… Karakteristike…Vir .. Colonelcassad…

Alen
4 godine prije

Unatoc svoj tehnici ipak boj bije srce u junaka…
Bitno je znati da americka pjesadija ne zeli da ratuje ukoliko nema superiornu zracnu podrsku a americki piloti ne zele da ratuju tamo gdje postoji i minimalna mogućnost da će biti oboreni…
S toga za drzave koje ne zele da im usa uvodi demokraciju je neophodno ulagati u pvo sisteme jer dobra protuzracna zastita remeti sve planove invazije…
Usa sigurno neće lako naći dobrovoljce koji će zeliti isprobati ovaj novi iranski sistem..

Konrad
4 godine prije

Off topic, da li netko zna što je sa g. Babićem, duže vrijeme nema njegovih članaka!

Trubadur
4 godine prije

Propellant Solid fuel
Operational
range
Sayyad 2: 100–120 km
Sayyad 3: 120-150 km
Flight altitude Sayyad-2: up to 27 km
Sayyad-3: 27-30 km
Speed Sayyad-2: Mach 3.6-4
Sayyad-3: Mach 4.5-5.1

damir zimsek
4 godine prije

bravo Perzianci.Vi ste velika kultura

J B TITO
4 godine prije

Nadam se da nece biti kao s300 imamo a ne smijemo koristiti

Sardelino
4 godine prije

Teheransko sveučiliste ulazi u red od 10 najboljih sveučilišta na svijetu.
Imaju vise naučnika nego izrael ubojitih kišobrana.

s 650
4 godine prije

di je moša ?

Max
4 godine prije

Pozdrav svima dragi prijatelji. Kako ste mnogi od vas pisali a ja također Iran je još jednom pokazao da je suverena zemlja jaka vojno znanstveno i svakom drugom pogledu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.