Iranski F-4 je „kanta“ od aviona – „Ne baš“, tvrdi Military Watch

Iranski zrakoplov F-4
99 komentara

Najbrojniji borbeni zrakoplov iranskog ratnog zrakoplovstva je teški F-4 Fantom iz Vijetnamskog rata i zasigurno može obavljati brojne zadaće u obrani Islamske Republike. Šest od šesnaest eskadrila u službi se sastoje se od Fantoma u tri varijante, sve kasnije i modernije iteracije dizajna, uključujući F-4D, F-4E i RF-4E, od kojih je treći dizajniran za izviđanje na velikim visinama, ali je modificiran i za borbu. Iako su stari, Fantomi su teži, brži i mogu raditi s većih visina od rivalskih platformi kao što su  F-16E Fighting Falcons Ujedinjenih Arapskih  Emirata i Super Hornetsi američke mornarice F-18E i s velikim domaćim modernizacijama predstavljaju vjerodostojne prijetnje.

Dok je F-4E, inačica Fantoma koja se najviše koristi, bila dizajnirana prvenstveno za superiornost u zraku, Iran se, kako bi zaštitio svoj zračni prostor od neprijateljskih zrakoplova, uvelike oslanjao na svoje flote F-14 i MiG-29 i raketne baterije zemlja-zrak.

Fantomi u iranskoj službi sve više dobivaju napadačku ulogu. To uključuje i konvencionalne udare na kopnene ciljeve, što su pokazale i operacije protiv „Islamske države“ u Iraku, kao misije u Perzijskom zaljevu.

Za iransku vojsku ključna sposobnost ostaje mogućnost prijetnje neprijateljskim ratnim brodovima u vodama Perzijskog zaljeva, posebno u uskom, ali strateški kritičnom Hormuškom tjesnacu. Dok se Iran uvelike oslanja na svoj arsenal balističkih raketa za napad na neprijateljske vojne objekte diljem Bliskog istoka, na drugoj su strani razvijeni različiti sustavi oružja kako bi se neutralizirale neprijateljske ratne flote i nosači zrakoplova i tako umanjila sposobnost potencijalnih protivnika da izvedu napad na zemlju.

Nakon detaljnog proučavanja operativnih udarnih grupa američke mornarice, iranska flota napadačkih brodica i podmornica na dizel, uključujući najsuvremenije ruske brodove klase Kilo i brojne američke platforme, ima sve potrebno za odvraćanje neprijateljskih ratnih brodova i napada na zemlju.

Iranska vojska se također u velikoj mjeri oslanjala na pomoć bliskog obrambenog partnera, kineske vojske, koja Teheranu pomaže u razvoju brojnih vrhunskih protubrodskih raketnih sustava.

Iran je u velikom broju i pod domaćim oznakama izgradi kineske krstareće rakete, kao što je učinila s preimenovanjem domaćih u sjevernokorejske balističke rakete.

Protubrodska krstareća raketa Nasr, najsposobnija platforma kratkog dometa u iranskom arsenalu, izravni je derivat i gotovo identičan kineskom projektilu C-704. S dometom od 35 kilometara i sposobnošću približavanja neprijateljskim ratnim brodovima na malim visinama, raketa je modificirana tako da se može razmjestiti na iranske teške borbene zrakoplove F-4.

Budući da svaki Fantom može razmjestiti više ovih projektila i zbog dugog dosega zrakoplova može to učiniti daleko od iranske obale, F-4 naoružani za provođenje pomorskih udara mogu predstavljati značajnu prijetnju neprijateljskim ratnim brodovima.

Nadopunjavajući Nasr, druga protubrodska raketa autohtono proizvedena za Fantom, na temelju naprednog kineskog dizajna, je krstareća raketa srednjeg dometa Qader, izvedena iz kineske nadzvučne platforme C-802. Ova je raketa sposobna pogoditi neprijateljske ciljeve udaljene do 200 kilometara.

U stanju da napadne neprijateljske ciljeve u svom dometu, izdrživost Fantoma, kao i veličina iranske zone uskraćivanja pomorskog područja znatno su poboljšali zabranu pristupa neprijateljskim brodovima.

Kako se izvještava, Iran je modernizirao tehnologije ove dvije kineske rakete, te poboljšao njihovu učinkovitost čak i u slučaju da protivnik djeluje s naprednim sustavima elektroničkog ratovanja. F-4 je glavna platforma za lansiranje dviju krstarećih raketa koje putuju na velikim nadmorskim visinama i pri brzinama većim od 2 Macha, dok im zrakoplov može prenijeti značajnu kinetičku energiju prilikom samog lansiranja. Fantomi također uživaju značajnu prednost u brzini i nadmorskoj visini u odnosu na bilo koje borbene zrakoplove sa zapadnih nosača zrakoplova koji su trenutno u službi, poboljšavajući svoje borbene kapacitete prilikom napada na neprijateljske mornaričke udarne skupine blizu njegovih obala.

Nekoliko desetaka zrakoplova F-4 Fantom, naoružani projektilima Nasr i Qader, mogu se pokazati vrlo učinkovitom dopunom ostalim naprednim sustavima kojima je zadaća uskratiti nekome pravo na plovidbu iranskih pomorskim područjem.

Military Watch

FOTO: F-4 i projektili koji stari zrakoplov čine opasnim za neprijateljske pomorske skupine

Iranski projektili
Iranski projektili
F-4
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patetika
4 godine prije

Moze on obaviti najvazniju duznost u obrani Irana, kao i sve druge komponente iranskih oruzanih snaga.

Sehidsku.

Riddick
4 godine prije

Turska, J.Koreja, Japan i Grcka i dalje koriste ovaj avion.

Miro
4 godine prije

Bez politicke korektnosti ovo jest kanta od avijona, a tehnologija unutra tolko je savremena ko onaj Iranski stealth avijon od nekoliko godina nazad prikljucen na steker

Ante
4 godine prije

Ne gorim ovo da bi sada se pravio važan na forumu, nego spominjem kao primjer da je vještina jako bitna kod pilota, pritom nije previše bitno koliko moderan avion imaš.

Hrvatski piloti su vježbali sa američkom mornaricom iznad Jadrana. U vježbi Hrvatski pilot miga se uspio se neopaženo prekrstit Američkom F-14 Tomcat avionu i izvesti simulaciju napada na američki avion. Ameri su bili iznenađeni koliko vještinu imaju piloti migova. 2006 godine -F-14 je povučen iz upotrebe. Možda je ovo igralo ulogu u povlačenju tog aviona iz upotrebe, ali kada su Srbi srušili njihove najmodernije avione sa protuavionskim sistemom Neva iz sedamdesetih godina ne bi me začudilo da je igralo ulogu kada je povučen ta F-14.

TerraMarique
4 godine prije

Koliko je meni poznato, a na bazi mislljenja mnogih vojnih krugova jedina KANTA trenutno je F35 . Zovu ga leteca kanta – flying bucket ili leteca svinja , flying pig

Lucija
4 godine prije

Malecki off: izvor webtribune
“Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podneo je izveštaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je na dežurstvo stupio prvi raketni kompleks strateške namene sa blokom „Avangard“.”
Noćas vidjela negdje da su Rusi napravili novu raketicu, koja može nositi dvostruko više bojevih glava od ‘Bulave’, ali za razliku ide na tekuće gorivo. Ima nečuveno dobar odnos korisnog tereta i startnog…

Trubadur
4 godine prije

Samo jedam mali off…. O danas je hipersonički Avangard, potpuno operativan i predat ruskoj vojsci u servis….

samo tako
4 godine prije

Military Watch upozorava jastrebove da je smanje apetit

Siniša
4 godine prije

F4…zbilja prelijepa mašina.

Blue Eye
4 godine prije

Svako oružje ima svoju svrhu i moć da nanese gubitke neprijatelju. Kako bi se odvijao i završio potencijalni sukob SAD i Irana ne znam a ni SADisti nisu sigurni. Jedno je sigurno, Iran neće napasti SAD a kako stvari stoje ni SAD se ne usudi samo tako napasti Iran. Koliko se sjećam tražili su neku koaliciju, pa bi kao s njima napali Iran. Bili su zainteresirani samo KSA i GB a s toliko saveznika ne bi vjerovatno napali ni SRJ.

Max
4 godine prije

Koliko dugo ja već pišem da je Iran u stanju obraniti se od bilo koga sad to potvrđuju i sami Amerikanci

dulebg
4 godine prije

Ne slažem se da se hriščćanstvo i komunizam ne slažu – kako, u čemu? Ruski komunizam je prepisano pravoslavlje, samo bez Boga; pravi komunista živi po 10 Božjih zapo0vesti i dopunskih 6, sve svojr razdaje sirotinji, ko ga ošamari – on mu okrene drugi obraz.

Perun
4 godine prije

To je leteca lansirna rampa nije to u funkciji aeroplana vec dugi niz godina
F-4F Phantom
RF-4E Phantom
P.S broj poginulih pilota koji su poginuli na ovim letjelicama u rutinskim letovima je fantomski …..http://www.military-info.de/
samo jedan drugi model drzi neslavan rekord F-104 Starfighter njega su nazvali ,,leteci grob”….Analizu i prodajni asortiment NATO vojnog otpada prepustite ,,strucnjacima ”’ na buvljoj pijaci

Plavi
3 godine prije

Fantom je teški avion koji je primarno napravljen za djelovanje po metama na zemlji i moru. Zbog toga je težak i nije baš za blisku borbu protiv drugog aviona, hoću reći da je tek sekundarno lovac.
ALI… u Vjetnamskom ratu pokazao se superiorniji od MIGova koji su isključivo lovci, puno lakši okretniji itd..itd.
Ali je zapanjujući omjet pobjeda F4 naspram MIGa 21 koji je tad bio sami vrh sovjetske avijacije.
Ukratko Ameri tj. Famtomi su RASTURILI Ruse i njohove najbolje avione u to vrijeme.
Danas se rusi opravdavaju da su krivi piloti, neobičeni vjetnamci. A to je LAŽ, piloti su isključivo bili Rusi, uz pokojega vjetnamca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.