Istočna granica i sirijska pustinja može postati mjesto sukoba “svih protiv svih”

Napredovanje prema istočnoj granici Sirije
11 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, iračke šiitske Hashd Al-Shaabi su ostvarile veliki pomak na bojištu i izbile na sirijsku granicu kod grada Umm al-Jaris.

Umm Al-Jaris se nalazi se točno na granici pokrajine Ninive sa sirijskom pokrajinom Hasaka, koju u ovom trenutku kontroliraju većinom kurdske “Sirijske demokratske snage” (SDF), koje pomažu SAD.

Međutim, na drugoj strani, u Iraku, mnoge milicije lokalnih Jezida, nekada u sastavu iračkih Peshmerga snaga, odlučile su se pridružiti iračkim šiitima i sudjelovati u ofenzivi oslobađanja iračko-sirijske granice.

Nakon što su zauzele ovu točku na sjeveru granice, Hashd Al-Shaabi snage namjeravaju osloboditi Al-Qaim, posljednje uporište “Islamske države” na granici između Sirije i Iraka.

Zapovjednik šiitskih snaga, Hadi Al-Amiri, izjavio je da će se njihove snage početi kretati od Umm al-Jarisa prema Al-Qaimu i dalje, kako bi potpuno zatvorile granicu za teroriste, a tim će postignućem snage “kalifata” biti podijeljene u dva velika džepa, po jedan na svakoj strani granice.

Al-Amiri je također izjavio kako se protivi bilo kakvom sudjelovanju američke vojske u tom području, ali i da sve akcije koordinira sa sirijskim vladom.

Glasnogovornik Hashd Al-Shaabi snaga, Karim Nouri, izjavio je kako bi njihove snage na kraju mogle prijeći iz Iraka u Siriju i nastaviti se boriti protiv terorista, ako to Damask želi i dopusti.

U međuvremenu, sirijska vojska i saveznici napreduju kroz pustinju Sirije prema Iraku i vrlo su blizu graničnog prijelaza Al-Tanf. U tom se području sukobljavajući s militantima kalifata i proameričkim pobunjenicima takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Iako su u američkom zapovjedništvu naveli da neće dozvoliti da im se sirijske snage približe na manje od 50 kilometara, proteklih dana je objavljeno nekoliko fotografija i snimaka na kojima se u “društvu” sirijskih snaga i njihovih saveznika vide pripadnici specijalnih ruskih postrojbi, što je dodatno zakompliciralo planove Washingtona.

Financial Times javlja kako je američka upozorila sirijske snage na moguće napetosti zbog njihove kampanje protiv ISIL-a na istoku zemlje.

Pogranični grad Al-Tanf riskira da postane točka globalne eksplozije

Naime, Al-Tanf je mjesto u kojem se nalaze od strane Pentagona potpomognuti sirijski pobunjenici, ali i američki vojnici. Američko zapovjedništvo je upozorilo sirijsku vladu da ne napreduje prema grade na tromeđi granici Sirije, Iraka i Jordana.

Financial Times javlja kako je američka koalicija upozorila sirijske snage da će, ako nastave napredovati prema gradu u kojem se nalaze američke snage i njihovi saveznici, biti napadnute.

“Aktivisti” kažu kako je koalicija bacila letke s upozorenjima na područje u kojem su sirijske snage, ističući kako Al-Tanf riskira da postane točka zapaljenja koja bi mogla u sukob uvući svjetske sile.

Takozvani “oporbeni aktivisti” kažu kako vladine snage, koje se kreću prema gradu, podupiru proiranske milicije i rusko zrakoplovstvo. Američke i druge zapadne sile, kao i sirijske “oporbene skupine”, još se uvijek nalaze u Al-Tanfu.

Ako se napredak vladinih snaga iz pravca zapada i iračkih šiitskih milicija sa sjevera nastavi, doći će do eksplozije napetosti koje će predstavljati prvi veliki test za američkog predsjednika Donalda Trumpa u regiji, čija administracija nadvodno pokušava poboljšati odnose s Rusijom, ali je oštro kritizirala i upozorila Iran.

Istočna Sirija je regija bogata naftom i strateški je važna za sve skupine koje se bore u šestogodišnjem ratu u zemlji. Kontrola nad tim područjem će odrediti koji će regionalni savez osloboditi granicu s Irakom od prisutnosti terorista “kalifata”. Naravno, pobjeda sirijske, ruske i iranske strane može Teheranu kopnenu vezu sa svim regionalnim saveznicima, koji se protežu od Irana kroz Irak i Siriju do Libanona, zaključuje Financial Times.

Američke snage su namjeravale pripremiti skupine sirijskih “pobunjenika”, koji bi u narednom mjesecu trebali pokrenuti borbu protiv ISIL-a u tom području. Umjesto toga, sada se moraju baviti sa sirijskim snagama i savezničkim milicijama koje sve brže napreduju prema Iraku i Al-Tanfu.

Američki instruktori su planirali napad na grad Al-Bukamal, kojeg drži ISIL, iz kojeg bi, kako kažu, “oslobodili” veći dio istočne Sirije.

No, proamerički militanti u Al-Tanfu kažu da su iranski milicije poslale velika pojačanja u to područje i osigurale brz napredak vladinih snaga. Iako je američko zrakoplovstvo ranije ovog mjeseca bombardirala jedan manji konvoj, jer se, navodno, kretao prema Al-Tanfu, Damask nije odustao od cilja.

Diplomati kažu kako između Rusije i SAD-a postoji dogovor da nijedna sila ne smije biti unutar 50 kilometara od Al-Tanfa. Međutim, službene potvrde za ovu informaciju nema.

Pobunjenici tvrde da čak i kada bi sirijske, ruske i proiranske snage izbjegavale tu zonu, one se uvijek mogu kretati dalje, odnosno, sjeverno od baze koju podržava Pentagon i tako osujetiti američke planove u istočnoj Siriji.

Abu Mahdi Al-Mohandiss: “Oslobodit ćemo granicu sa Sirijom i boriti se protiv Amerikanca, ako bude trebalo”

U međuvremenu je intervju za libanonski Al-Akhbar dao Abu Mahdi Al-Mohandiss, potpredsjednik iračkih Hashd Al-Shaabi snaga i potvrdio što su rekli Al-Amiri i drugi zapovjednici, odnosno da će preuzeti kontrolu nad cijelom granicom Iraka sa Sirijom.

U intervjuu za Al-Akhbar je Abu Mahdi Al-Mohandiss rekao da objasnio da Hashd Al-Shaabi snage, ako sirijska vlada uspije kontrolirati tu granicu, neće morati ići tamo, ističući “kako je ova vojna intervencija, kao i one ranije u Faludži i Anbaru, nužnost, a ne njihova puka želja”.

Na pitanje je li kretanje prema granici zapravo utrka s Amerikancima, zapovjednik Al-Mohandiss je objasnio “kako se Iračani utrkuju s vremenom kako osigurali sigurnost svoje zemlje, njeno preživljavanje, bez da se oslanjaju na sumnjive saveze”.

“Amerikanci dugo vremena planiraju kontrolu nad regijom, ali većina Iračana odbacuje američku prisutnost u zemlji”, izjavio je Al-Mohandiss.

Iako je rekao da se ne slaže s odlukom Bagdada da prihvati američku pomoć u borbi protiv ISIL-a, Abu Mahdi Al-Mohandiss će poštovati vladine odluke.

“Vlada je uvjerena u djelotvornost saveza s koalicijskim snagama, ali ova koalicija, uključujući i američku stranu, beskorisna je i neučinkovite. Irak ih zaista ne treba”, rekao je Al-Mohandiss.

Podsjetio je da su snage iračkog naroda ostvarile svoje pobjede s osrednjim sredstvima i uz pomoć iračkog ratnog zrakoplovstva u velikoj pustinji zapadnog dijela pokrajine Ninive, što znači da su im one dovoljne.

Irak je dio regionalnog projekta u kojem svi njegovi susjedi surađuju u borbi protiv terorizma. Vlada je donijela odluku o otvaranju zračnog prostora za iranske i ruske zrakoplove za podršku Siriji, unatoč pritisku iz SAD-a. naša nacionalna sigurnost zahtijeva sigurnost Sirije, Libanona, Jemena i svih zemalja u regiji”, rekao je dozapovjednik iračkih Hashd Al-Shaabi snaga.

Mogući sukobi?

Na pitanje o mogućem povratku Amerikanaca u Irak pod izgovorom borbe protiv terorizma, Al-Mohandiss je otvoreno ponovio apsolutno odbacivanje bilo kojeg stranog prisustva, vojnog i sigurnosnog, kao i privatnim zaštitarskim tvrtkama.

“Vjerujemo da nam njihova prisutnost nije potrebna”, tvrdi Al-Mohandiss.

U tom smislu je upozorio da se protivi sve većem broju stranih vojnika, koji dolaze pod izgovorom zaštite zračne luke, ceste i granice.

“Ta prisutnost je crvena linija boje krvi. Ona potkopava suverenitet i pozivamo vladu i političke snage da preispitaju svoje stavove. Zbog toga je moguć i sukob između Hashd Al-Shaabi snaga i američkih snaga, posebno u slučaju napada na irački suverenitet. No, do sada je Glavni stožer komunicirao sa zapovjedništvom koalicije kako bi se izbjegli incidenti”, rekao je Al-Mohandiss.

Borba protiv “kalifata” u Siriji

Što se tiče vojnih operacija, Al-Mohandiss je rekao da je u tijeku čišćenje zapadnog dijela pokrajine Ninive i uspostava kontrole nad granicom, a napredovanje će otvoriti priliku za borbu protiv ISIL-a i na sirijskom teritoriju, kako bi se razorile utvrde terorizma.

“Imamo sva prava da se borimo protiv terorizma u Siriji, ali se to može postići samo dogovorom između vlade u Bagdadu i Damaska, a Sirija u Iraku vidi suverenu zemlju s legitimnom vladom”, naglasio je.

Na pitanje je li bilo otpora za djelovanje Hashd Al-Shaabi snaga u Iraku, on je odgovorio: “Neki su tvrdili da mi ne smijemo intervenirati u Faludži, ali smo intervenirali na zahtjev Zapovjedništva za zajedničke operacija, kada federalna policija i snage za borbu protiv terorizma nisu uspjele ostvariti svoju misiju.”

No, odbio samo svojim borcima pripisati zasluge za pobjedu.

“Podvig je bio pobjeda svih javnih službi, kao i svih vojnih i sigurnosnih institucija države”, tvrdi vojni zapovjednik dok nadgleda vojne operacije “Mohammad Rassoullallah”, čiji je cilj doći do iračko-sirijske granice.

Prema Al-Mohandissu, Hashd Al-Shaabi snaga u Iraku djeluju pod vodstvom Glavnog zapovjedništva oružanih snaga, premijera Haidar Al-Abadija, od kojeg su tražili dozvolu da izbiju na granicu.

Te granice su problem koji se mora riješiti“, zaključio je Abu Mahdi Al-Mohandiss.

FOTO – Iračke Hashd Al-Shaabi snage su izbile na sirijsku granicu kod grada Um Al-Jaris

Karta istoka Sirije

Al-Mohandissistočna granicaUmm Al-Jaris
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piretis
6 godine prije

Cijela utrka u kontroli granica je priča o prolivenom mlijeku. Prije šest godina je Asad (i Rusi, zašto ne) trebao u korijenu sasjeći “mirne” prosvjede u Siriji. Sada je to popravljanje štete, tj. zauzimanje što bolje pozicije za mirovni sporazum, kojim će završiti rat.

Sarka
6 godine prije

Ovo je bitna recenica i ako je Ovako prenesena u ostalim medijima, onda bi svima trebalo bit vec jednom jasno o cemu se ovdje radi… “Američko zapovjedništvo je upozorilo sirijsku vladu da ne napreduje prema grade na tromeđi granici Sirije, Iraka i Jordana”. Dakle, bez obzira sta je “trebao” uraditi Asadprije 6 Godina, danas je jasno da da je Americka vlada, us tvari vlada jedne velike korporacije (Subaru je zove-tama ili bobrok) i da tu nema nikakvog interesa americkog naroda, a kamoli nekog sirenja demokratije kako nas se zamlacuje cim pocnemo preispitivati razloge rata. Danas bi vec i oni okorjeli skeptici trebali uvidjeti da razlozi rata nisu teorija zavjere nego ocigledna zavjera, a u cilju prekrajanja granica, koje ce americkim saveznicima/korporaciji produziti zivot za…koliko jos?…i puniti i onako prepune novcanike. Da americki gradjani ovo poslusno sprovode i niko se ni po guzici ne pocese, mogu shvatiti. Ali da Evropa, stara… Čitaj više »

Tadmur
6 godine prije

Uz duzno postovanje prema ovoj sijtskoj ekipi i njihovim uspjesima gledajuci kakvim kapacitetima raspolazu ovo ide ipak malo presporo.Anbar je pustinjsko i rijetko naseljeno podrucje.Pitaje je imaju li adekvatnu zracnu podrsku od Bagdada?S druge strane sta smrdljivi kurdi traze juzno od Tabqe? Vjerovatno im je cilj sto vise udaljiti Tigrove od Rake i prodora prema Resafi i D-zoru.

Alen
6 godine prije

Odgore ,od turske sa sjevera moze doci do sukoba svih protiv svih.. Jedino tako bi se nato i ovi ostalii i usudili.. Imaju zaledjinu kolko-tolko sigurnu.. Ove druge strane su nesigurne .. Mozda i nagovore koga od lakomislenih petrodolarskih arapa da zapocnu nesto ali to ce im biti skupa i kratkotrajna avantura…
U ovoj borbi mora se ici do kraja , bilo kakva druga opcija je poraz…

subaru
6 godine prije

Sumnjam da će onaj tko je sve ovo zamislio dozvoliti da sirijci i iračani uzmu granične prelaze, volio bi da me razuvjere događaji. Još se dolje nije pravo ni zakuhalo. Rusima, irancima, kinezima se dolje radi o biti ili nebiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.