fbpx

Istočna granica i sirijska pustinja može postati mjesto sukoba “svih protiv svih”

Napredovanje prema istočnoj granici Sirije

Kao što smo ranije izvijestili, iračke šiitske Hashd Al-Shaabi su ostvarile veliki pomak na bojištu i izbile na sirijsku granicu kod grada Umm al-Jaris.

Umm Al-Jaris se nalazi se točno na granici pokrajine Ninive sa sirijskom pokrajinom Hasaka, koju u ovom trenutku kontroliraju većinom kurdske “Sirijske demokratske snage” (SDF), koje pomažu SAD.

Međutim, na drugoj strani, u Iraku, mnoge milicije lokalnih Jezida, nekada u sastavu iračkih Peshmerga snaga, odlučile su se pridružiti iračkim šiitima i sudjelovati u ofenzivi oslobađanja iračko-sirijske granice.

Nakon što su zauzele ovu točku na sjeveru granice, Hashd Al-Shaabi snage namjeravaju osloboditi Al-Qaim, posljednje uporište “Islamske države” na granici između Sirije i Iraka.

Zapovjednik šiitskih snaga, Hadi Al-Amiri, izjavio je da će se njihove snage početi kretati od Umm al-Jarisa prema Al-Qaimu i dalje, kako bi potpuno zatvorile granicu za teroriste, a tim će postignućem snage “kalifata” biti podijeljene u dva velika džepa, po jedan na svakoj strani granice.

Al-Amiri je također izjavio kako se protivi bilo kakvom sudjelovanju američke vojske u tom području, ali i da sve akcije koordinira sa sirijskim vladom.

Glasnogovornik Hashd Al-Shaabi snaga, Karim Nouri, izjavio je kako bi njihove snage na kraju mogle prijeći iz Iraka u Siriju i nastaviti se boriti protiv terorista, ako to Damask želi i dopusti.

U međuvremenu, sirijska vojska i saveznici napreduju kroz pustinju Sirije prema Iraku i vrlo su blizu graničnog prijelaza Al-Tanf. U tom se području sukobljavajući s militantima kalifata i proameričkim pobunjenicima takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Iako su u američkom zapovjedništvu naveli da neće dozvoliti da im se sirijske snage približe na manje od 50 kilometara, proteklih dana je objavljeno nekoliko fotografija i snimaka na kojima se u “društvu” sirijskih snaga i njihovih saveznika vide pripadnici specijalnih ruskih postrojbi, što je dodatno zakompliciralo planove Washingtona.

Financial Times javlja kako je američka upozorila sirijske snage na moguće napetosti zbog njihove kampanje protiv ISIL-a na istoku zemlje.

Pogranični grad Al-Tanf riskira da postane točka globalne eksplozije

Naime, Al-Tanf je mjesto u kojem se nalaze od strane Pentagona potpomognuti sirijski pobunjenici, ali i američki vojnici. Američko zapovjedništvo je upozorilo sirijsku vladu da ne napreduje prema grade na tromeđi granici Sirije, Iraka i Jordana.

Financial Times javlja kako je američka koalicija upozorila sirijske snage da će, ako nastave napredovati prema gradu u kojem se nalaze američke snage i njihovi saveznici, biti napadnute.

“Aktivisti” kažu kako je koalicija bacila letke s upozorenjima na područje u kojem su sirijske snage, ističući kako Al-Tanf riskira da postane točka zapaljenja koja bi mogla u sukob uvući svjetske sile.

Takozvani “oporbeni aktivisti” kažu kako vladine snage, koje se kreću prema gradu, podupiru proiranske milicije i rusko zrakoplovstvo. Američke i druge zapadne sile, kao i sirijske “oporbene skupine”, još se uvijek nalaze u Al-Tanfu.

Ako se napredak vladinih snaga iz pravca zapada i iračkih šiitskih milicija sa sjevera nastavi, doći će do eksplozije napetosti koje će predstavljati prvi veliki test za američkog predsjednika Donalda Trumpa u regiji, čija administracija nadvodno pokušava poboljšati odnose s Rusijom, ali je oštro kritizirala i upozorila Iran.

Istočna Sirija je regija bogata naftom i strateški je važna za sve skupine koje se bore u šestogodišnjem ratu u zemlji. Kontrola nad tim područjem će odrediti koji će regionalni savez osloboditi granicu s Irakom od prisutnosti terorista “kalifata”. Naravno, pobjeda sirijske, ruske i iranske strane može Teheranu kopnenu vezu sa svim regionalnim saveznicima, koji se protežu od Irana kroz Irak i Siriju do Libanona, zaključuje Financial Times.

Američke snage su namjeravale pripremiti skupine sirijskih “pobunjenika”, koji bi u narednom mjesecu trebali pokrenuti borbu protiv ISIL-a u tom području. Umjesto toga, sada se moraju baviti sa sirijskim snagama i savezničkim milicijama koje sve brže napreduju prema Iraku i Al-Tanfu.

Američki instruktori su planirali napad na grad Al-Bukamal, kojeg drži ISIL, iz kojeg bi, kako kažu, “oslobodili” veći dio istočne Sirije.

No, proamerički militanti u Al-Tanfu kažu da su iranski milicije poslale velika pojačanja u to područje i osigurale brz napredak vladinih snaga. Iako je američko zrakoplovstvo ranije ovog mjeseca bombardirala jedan manji konvoj, jer se, navodno, kretao prema Al-Tanfu, Damask nije odustao od cilja.

Diplomati kažu kako između Rusije i SAD-a postoji dogovor da nijedna sila ne smije biti unutar 50 kilometara od Al-Tanfa. Međutim, službene potvrde za ovu informaciju nema.

Pobunjenici tvrde da čak i kada bi sirijske, ruske i proiranske snage izbjegavale tu zonu, one se uvijek mogu kretati dalje, odnosno, sjeverno od baze koju podržava Pentagon i tako osujetiti američke planove u istočnoj Siriji.

Abu Mahdi Al-Mohandiss: “Oslobodit ćemo granicu sa Sirijom i boriti se protiv Amerikanca, ako bude trebalo”

U međuvremenu je intervju za libanonski Al-Akhbar dao Abu Mahdi Al-Mohandiss, potpredsjednik iračkih Hashd Al-Shaabi snaga i potvrdio što su rekli Al-Amiri i drugi zapovjednici, odnosno da će preuzeti kontrolu nad cijelom granicom Iraka sa Sirijom.

U intervjuu za Al-Akhbar je Abu Mahdi Al-Mohandiss rekao da objasnio da Hashd Al-Shaabi snage, ako sirijska vlada uspije kontrolirati tu granicu, neće morati ići tamo, ističući “kako je ova vojna intervencija, kao i one ranije u Faludži i Anbaru, nužnost, a ne njihova puka želja”.

Na pitanje je li kretanje prema granici zapravo utrka s Amerikancima, zapovjednik Al-Mohandiss je objasnio “kako se Iračani utrkuju s vremenom kako osigurali sigurnost svoje zemlje, njeno preživljavanje, bez da se oslanjaju na sumnjive saveze”.

“Amerikanci dugo vremena planiraju kontrolu nad regijom, ali većina Iračana odbacuje američku prisutnost u zemlji”, izjavio je Al-Mohandiss.

Iako je rekao da se ne slaže s odlukom Bagdada da prihvati američku pomoć u borbi protiv ISIL-a, Abu Mahdi Al-Mohandiss će poštovati vladine odluke.

“Vlada je uvjerena u djelotvornost saveza s koalicijskim snagama, ali ova koalicija, uključujući i američku stranu, beskorisna je i neučinkovite. Irak ih zaista ne treba”, rekao je Al-Mohandiss.

Podsjetio je da su snage iračkog naroda ostvarile svoje pobjede s osrednjim sredstvima i uz pomoć iračkog ratnog zrakoplovstva u velikoj pustinji zapadnog dijela pokrajine Ninive, što znači da su im one dovoljne.

Irak je dio regionalnog projekta u kojem svi njegovi susjedi surađuju u borbi protiv terorizma. Vlada je donijela odluku o otvaranju zračnog prostora za iranske i ruske zrakoplove za podršku Siriji, unatoč pritisku iz SAD-a. naša nacionalna sigurnost zahtijeva sigurnost Sirije, Libanona, Jemena i svih zemalja u regiji”, rekao je dozapovjednik iračkih Hashd Al-Shaabi snaga.

Mogući sukobi?

Na pitanje o mogućem povratku Amerikanaca u Irak pod izgovorom borbe protiv terorizma, Al-Mohandiss je otvoreno ponovio apsolutno odbacivanje bilo kojeg stranog prisustva, vojnog i sigurnosnog, kao i privatnim zaštitarskim tvrtkama.

“Vjerujemo da nam njihova prisutnost nije potrebna”, tvrdi Al-Mohandiss.

U tom smislu je upozorio da se protivi sve većem broju stranih vojnika, koji dolaze pod izgovorom zaštite zračne luke, ceste i granice.

“Ta prisutnost je crvena linija boje krvi. Ona potkopava suverenitet i pozivamo vladu i političke snage da preispitaju svoje stavove. Zbog toga je moguć i sukob između Hashd Al-Shaabi snaga i američkih snaga, posebno u slučaju napada na irački suverenitet. No, do sada je Glavni stožer komunicirao sa zapovjedništvom koalicije kako bi se izbjegli incidenti”, rekao je Al-Mohandiss.

Borba protiv “kalifata” u Siriji

Što se tiče vojnih operacija, Al-Mohandiss je rekao da je u tijeku čišćenje zapadnog dijela pokrajine Ninive i uspostava kontrole nad granicom, a napredovanje će otvoriti priliku za borbu protiv ISIL-a i na sirijskom teritoriju, kako bi se razorile utvrde terorizma.

“Imamo sva prava da se borimo protiv terorizma u Siriji, ali se to može postići samo dogovorom između vlade u Bagdadu i Damaska, a Sirija u Iraku vidi suverenu zemlju s legitimnom vladom”, naglasio je.

Na pitanje je li bilo otpora za djelovanje Hashd Al-Shaabi snaga u Iraku, on je odgovorio: “Neki su tvrdili da mi ne smijemo intervenirati u Faludži, ali smo intervenirali na zahtjev Zapovjedništva za zajedničke operacija, kada federalna policija i snage za borbu protiv terorizma nisu uspjele ostvariti svoju misiju.”

No, odbio samo svojim borcima pripisati zasluge za pobjedu.

“Podvig je bio pobjeda svih javnih službi, kao i svih vojnih i sigurnosnih institucija države”, tvrdi vojni zapovjednik dok nadgleda vojne operacije “Mohammad Rassoullallah”, čiji je cilj doći do iračko-sirijske granice.

Prema Al-Mohandissu, Hashd Al-Shaabi snaga u Iraku djeluju pod vodstvom Glavnog zapovjedništva oružanih snaga, premijera Haidar Al-Abadija, od kojeg su tražili dozvolu da izbiju na granicu.

Te granice su problem koji se mora riješiti“, zaključio je Abu Mahdi Al-Mohandiss.

FOTO – Iračke Hashd Al-Shaabi snage su izbile na sirijsku granicu kod grada Um Al-Jaris

Karta istoka Sirije

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
piretis
Gost
piretis
3 godine prije

Cijela utrka u kontroli granica je priča o prolivenom mlijeku. Prije šest godina je Asad (i Rusi, zašto ne) trebao u korijenu sasjeći “mirne” prosvjede u Siriji. Sada je to popravljanje štete, tj. zauzimanje što bolje pozicije za mirovni sporazum, kojim će završiti rat.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Ovo je bitna recenica i ako je Ovako prenesena u ostalim medijima, onda bi svima trebalo bit vec jednom jasno o cemu se ovdje radi…
“Američko zapovjedništvo je upozorilo sirijsku vladu da ne napreduje prema grade na tromeđi granici Sirije, Iraka i Jordana”.
Dakle, bez obzira sta je “trebao” uraditi Asadprije 6 Godina, danas je jasno da da je Americka vlada, us tvari vlada jedne velike korporacije (Subaru je zove-tama ili bobrok) i da tu nema nikakvog interesa americkog naroda, a kamoli nekog sirenja demokratije kako nas se zamlacuje cim pocnemo preispitivati razloge rata.
Danas bi vec i oni okorjeli skeptici trebali uvidjeti da razlozi rata nisu teorija zavjere nego ocigledna zavjera, a u cilju prekrajanja granica, koje ce americkim saveznicima/korporaciji produziti zivot za…koliko jos?…i puniti i onako prepune novcanike.
Da americki gradjani ovo poslusno sprovode i niko se ni po guzici ne pocese, mogu shvatiti.
Ali da Evropa, stara kurva, suti k’o zalivena…e to mi ide nekako teze.
Pa gdje nestade generacija 68-me????

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Sarka

Upravo je ta generacija iz 68. radila na ovom projektu uništavanja europskih nacija. Ako pogledaš biografije pro EU političara strašno ćeš se iznenaditi. Gotovo su svi bili vođe 68. Mi smo ih kopirali, a da to nismo ni znali, jer smo bajke progutali.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Uz duzno postovanje prema ovoj sijtskoj ekipi i njihovim uspjesima gledajuci kakvim kapacitetima raspolazu ovo ide ipak malo presporo.Anbar je pustinjsko i rijetko naseljeno podrucje.Pitaje je imaju li adekvatnu zracnu podrsku od Bagdada?S druge strane sta smrdljivi kurdi traze juzno od Tabqe? Vjerovatno im je cilj sto vise udaljiti Tigrove od Rake i prodora prema Resafi i D-zoru.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Tadmur

visoka politika ne da. motivacija bojovnika je na razini.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Daj mi recite, čime je kolega Tadmur zaslužio minuse?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Odgore ,od turske sa sjevera moze doci do sukoba svih protiv svih.. Jedino tako bi se nato i ovi ostalii i usudili.. Imaju zaledjinu kolko-tolko sigurnu.. Ove druge strane su nesigurne .. Mozda i nagovore koga od lakomislenih petrodolarskih arapa da zapocnu nesto ali to ce im biti skupa i kratkotrajna avantura…
U ovoj borbi mora se ici do kraja , bilo kakva druga opcija je poraz…

Brane
Gost
Brane
3 godine prije
Reply to  Alen

Alen, nisi u pravu, zaboravljaš centar sveg zla, a to je Izrael. Ta strana je amerima najsigurnija, naredbodavci su im tamo, i ići će se svakako na proširenje sigurnosne zone prema Golanu, i prekid opskrbe za Hezbollah. Centar bojišta je upravo ovdje, i upravo zbog čifutske države koja se nalazi u blizini. Pravi sukob, ako ga bude, biti će baš tu. Turci i ostali su boranija za čifute i njihove sotonske namjere.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Brane

Jest pa da izrael nastrada.. Sumnjam da ce to dopustiti…Cilj je zapaliti sve okolo bez da budes dotaknut.. A ako bi izrael to dozvolio sigurno je svjestan da se ne bi lijepo proveo u svemu tome…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Sumnjam da će onaj tko je sve ovo zamislio dozvoliti da sirijci i iračani uzmu granične prelaze, volio bi da me razuvjere događaji. Još se dolje nije pravo ni zakuhalo. Rusima, irancima, kinezima se dolje radi o biti ili nebiti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Sigurno je da sirija,irak,iran,rusija rade na tome.. Male probleme mogu umati jedino ako petrodilerski princ se malo zaigra.. A po svemu sudeci planiran je za zrtvovanje.. A onda ode i petrodolar.. Dalje ni nesmijem nagadjati…

Uglavnom subaru slazem se.. Ovo ce biti igra do puha…Nece ovo stati ni na kakvim podjelama/ dogovorima i slicno..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik