Iz ruske perspektive: “Zašto Hrvatskoj odjednom treba prijateljstvo s Rusijom?”

Vladimir Putin - Kolinda Grabar Kitarović - cvijeće
96 komentara

Bivši ruski časnik Evgenij Krutikov u analizi za ruski Pogled piše kako se vlasti Hrvatske ponašaju čudno.

“Donedavno je to bila gotovo najglasnija antiruska zemlja na Balkanu. Sada se u Zagrebu dižu spomenici ruskim piscima, a predsjednica zemlje poziva Zapad na uspostavljanje odnosa s Moskvom, naziva Rusiju “svjetskom silom” i traži prijateljstvo s patrijarhom Kirilom. Što se dogodilo?”, pita se Krutikov.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je Zapad na normalizaciju odnosa i dijalog s Rusijom.

Vidim Rusiju kao jaku državu, svjetsku silu, što jest u svakom slučaju, i moramo nastaviti razgovarati o mnogim pitanjima”, izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović citira ruski analitičar.

“Mnogi ove izjave smatraju gotovo senzacionalnima, jer dolaze usred antiruske histerije na Zapadu. Netko ih povezuje s oružjem na Balkanu kojim Rusija nedvosmisleno podupire strateškog partnera Srbiju. Pitanje je, međutim, nešto složenije”, nastavlja Evgenij Krutikov.

“Naravno, utrka u naoružanju je važan čimbenik. Formalno, Hrvatska je bila ta koja ga je pokrenula, bilo samostalno ili  zbog želje da obnovi teško topništvo, posebno raketne bacače, te da uzme proizvode po NATO standardima. Polazeći od iskustva ratova sa Srbima , smatrali su da je ključno razviti snage za brzu ofenzivu na uskom sektoru fronta, a za to treba mnogo oružja i raketni sustavi na prvom mjestu”, pojašnjava stručnjak.

“Odgovarajući odgovor na takav kanon vojne znanosti je izgradnja zrakoplovne flote, koja teško topništvo čini beskorisnim. Prva isporuka Srbiji od šest zrakoplova MiG-29 iz Rusije je za Hrvatsku bila šok. Prvo, kao mjere odmazde su u Zagrebu odlučili koristiti metode informacijskog i obavještajnog rata. Mediji su “iznenada” našli staru priču o kupnji iz Rusije u ranih ’90-ih, dakle tijekom rata, sustava S-300 koji se negdje još skrivaju, ali se mogu koristiti protiv srpskih zrakoplova MiG-29, tako da su “Rusi i Hrvati braća oduvijek”, pogotovo od trenutka napada na Vukovar. Sljedeći korak bilo je kazališno poricanje očitog. Ogorčeni ministar obrane Ante Kotromanović je počeo tvrditi da opskrbe ruskim oružjem Srbije neće biti, jer Srbi nemaju novca. Međutim, Beograd je došao do zaključka da s Rusijom sklopi glavne sporazume o gotovo punoj modernizaciji svoje vojske, čime su demantirane izjave dužnosnika iz Zagreba”, nastavlja Krutikov.

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ovoj novoj situaciji se prvo ponašala predvidljivo, kako dolikuje bivšoj pomoćnici glavnog tajnika NATO pakta. Počela je optuživati Moskvu da rasplamsava situaciju na Balkanu i provocira novi veliki rat u kojem će opremiti neprijateljsku Srbiju, koja sanja povratak. U isto vrijeme se u Zagrebu odvija burni obračun zbog “kostura iz ormara” iz ’90-ih i zloglasnih S-300, kao i glupe nabave tog oružja. U to vrijeme su i ukrajinski zanatlije iz Odese uspjeli prevariti Kotromanovića s remontom zrakoplova MiG i Hrvatskoj prodati neispravne letjelice. Skandal je bio čudovišan. Iako je bivši ministar Kotromanović obećavao da će se ubiti, jednostavno je otišao s dužnosti”, piše Krutikov.

“Promjene u ponašanju Grabar-Kitarović dolaze nakon izbora predsjednika Donalda Trumpa. Hrvatska predsjednica je brže od mnogih shvatila činjenicu da je američka politika na Balkanu krenula naopako i Zagreb hitno treba diversificirati svoje inozemne kontakte. Inače, nije baš dobar dan zaista se naći licem u lice sa srpskom T-72, BTR-2, zrakoplovima MiG-29, “Uraganima”, “Suncima”, “Buratinima”, na kraju i sa sustavima S-400. Članstvo u NATO paktu tu ne može pomoći, niti olakšati situaciju. A ako slabljenje američke pozicije na Balkanu u Trumpa bude potrajalo, a ide u tom smjeru, Zagreb će morati promijeniti prioritete vanjske politike. Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno tvrdi da je Zagreb, svrstavši se samo na jednu stranu među suprotstavljenim supersilama, previše izgubio u gospodarskoj sferi, a sada postoje problemi u pitanjima nacionalne sigurnosti”, pojašnjava stručnjak.

Spomenik Puškinu i puno novca

“Kolinda Grabar-Kitarović je počela utirati svoj put do Moskve kroz osjetljive humanitarne sfere. Očigledno joj je netko objasnio da Rusi ne vole nepoštivanje njihove kulture i povijesti. U proteklih godinu i pol dana su u Zagrebu u rekordnom vremenu podignuti spomenici Aleksandru Puškinu, Sergeju Jesenjinu i Juriju Gagarinu. Istina, prošle godine su spomenik prvom kozmonautu oskvrnuli vandali, ali su ubrzo uhvaćeni i kažnjeni. Onda je predsjednica u svakoj prilici podsjećala na Matiju Zmajevića, hrvatskog pomorca rođenog u Boki koji je postao admiral pomorske flote Petra Velikog, a pod Katarinom Petrovnom je postao guverner Astrahana i pokopan je u Moskvi. Tada se dogodio slučaj “Agrokor”. Ovaj hrvatski poljoprivredni div počeo je kupovati maloprodajne mreže diljem Balkana, ali je precijenio svoj potencijal i bankrotirao. Njegov najveći vjerovnik je bila Sberbanka s više od milijardu eura, dok je banka VTB također sudjelovala u projektu. Ljude je nekako trebalo spasiti, ali bi nekoliko zemalja moglo ostati bez maloprodajnih supermarketa. U tim okolnostima je Hrvatska doživjela renesansu u gospodarskoj suradnji s Rusijom. Zemlja troši puno ruske nafte i plina. Preko 2,3 milijuna tona nafte prolazi kroz hrvatske luke za kupce u istočnoj Europi. Grabar-Kitarović ritualno ponavlja kako Hrvatska nastoji “diversificirati potrošnju energije”, ali u praksi pomaže Ruskoj Federaciji u gospodarskom rastu. Da, planira se izgradnja LNG terminala na otoku Krku, ali stav prema ovom projektu varira.

Usprkos sankcijama, robni promet između Hrvatske i Rusije također raste. Istodobno, neki projekti imaju sve znakove strateškog partnerstva, primjerice sudjelovanje brodogradilišta u Trogiru u izgradnji nove flote za razbijanje leda u Rusiji. Ipak, to se i dalje slabo osjeti. Hrvatska je prisiljena neprekidno se osvrtati na Europsku uniju i takozvanu koordiniranu politiku. Usput, u Zagrebu, barem na javnoj razini, već je postalo jasno da je trenutna ovisnost o stavovima Sjedinjenih Američkih Država i glavnih europskih sila nenormalna i ne odgovara nacionalnim interesima zemlje. Hrvatski mediji pišu da je sada Hillary Clinton u Bijeloj kući, ne bi bilo govora o približavanju Moskvi”, piše ruski stručnjak.

“U isto vrijeme, entuzijazam i energiju Kolinde Grabar-Kitarović ne dijele sve političke snage. Prema ustavu premijer Hrvatske ima veće ovlasti nego predsjednik. Jasno je da na Balkanu u većini slučajeva ustav baš i nije “Sveto pismo”, tako je u listopadu prošle godine gospođa predsjednica stigla u posjet Rusiji bez ministara, uključujući i ministricu vanjskih poslova i ministra gospodarstva. Jasno je da se radi o izravnom natjecanju u vanjskoj politici između Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića”, tvrdi Krutikov, što nije nepoznato ni hrvatskoj javnosti.

“Hrvatska nikada neće postati “vječni prijatelj” Rusije i iz objektivnih razloga. Njezina orijentacija prema Zapadu i gotovo totalna identifikacija hrvatskog društva sa zapadnom Europom to jednostavno neće dopustiti. To je društveno i vjersko pitanje, a ne ekonomsko ili vojno. Važno je napomenuti da je kao odgovor na pokušaje Grabar-Kitarović da dotakne ruski nacionalni ponos izgradnjom, Vladimir Putin izjavio kako razmatraju podići spomenik u Moskvi filozofu iz XVII stoljeća, hrvatskom teologu Jurju Križaniću, misionar, utemeljitelju panslavizma, koji je nastojao stvoriti “čisti slavenski jezik” i da Slaveni budu nezavisni od pripadanja jednoj ili drugoj crkve, za što je optužen za promicanje Unijatske crkve i prognan na 16 godina u Tobolsk. No, do sada ni u Moskvi, niti u Tobolsku, gdje je napisao svoja glavna djela, nije pronađeno mjesto za Križanića. On je kritizirao okrutnost Ivana Groznog, zatražio od Moskve da se odrekne prava Trećeg Rima, pojma “kralja”, pa čak i iz grba s dvoglavim orlom. Nakon oprosta odlazi u Poljsku, gdje se pridružio Jezuitskom redu, a umro je od turske sablje kod Beča u vojsci Jana Sobieskog. Dakle, Rusija neće podizati spomenike radi poboljšanja gospodarskih odnosa s Hrvatskom. U svojoj želji da prikaže maksimalnu lojalnost ruskom nacionalnom duhu, Grabar-Kitarović je čak zatražila sastanak s čelnikom Ruske pravoslavne crkve. “Njegovu Svetost smatramo našim partnerom u jačanju pozitivnih vrijednosti u vjerskim zajednicama”, rekla je, jasno prekoračivši svoje ovlasti i izazivajući val kritika kod kuće od strane konzervativnih političara i dijela katoličkog svećenstva. Konačno, Grabar-Kitarović je pozvala Putina da posjeti Hrvatsku 2018. godine, što se dogodilo prije predsjedničkih izbora u Rusiji. Sada je ovo pitanje tema rasprave. Od novih gospodarskih projekata se mogu razmotriti mogućnosti isporuke hidroglisera Hrvatskoj. No, koliko daleko Grabar-Kitarović može ići u renesansi rusko-hrvatskih odnosa ne ovisi samo o tome. U otvorenoj zapadnoj orijentaciji Hrvatske se neće ništa promijeniti. Druga stvar je da u regiji može doći do slabljenja napetosti, što će automatski značiti jačanje pozicije Rusije na Balkanu. A onda – tko zna što će biti tamo?”, ovim retoričkim pitanjem Evgenij Krutikov završava svoje viđenje iznenadne privrženosti predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović poboljšanju odnosa s Ruskom Federacijom.

Izvor: vz.ru

Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bill Clinton
6 godine prije

Ovaj Vladimir Vladimirovich mora da ima čelične nerve, tj. živce kad opći sa ovim europskim i američkim patuljcima in… (kako se kaže na hrvackom ženski patuljak?)…

shumadinac
6 godine prije

Ekonomski razlozi za približavanje Rusiji da, samo budala danas ne vidi da zemlje Zapada šargarepu čuvaju za sebe a batinu ako ne upotrebljavaju onda bar drže na vidnom mestu za “mlađe saveznike”. I uopšte, glupo je ograničavati se. Možda je najbolji primer Bugarska koja je odustala od Južnog toka dok Nemačkoj ruski gas “nije toliko neprijateljski”. Ali da je konfrontacija sa Srbijom razlog je čist promašaj. Kako može Srbija da bude vojna pretnja Hrvatskoj kada je ona u NATO paktu. Pa čak i da NATO ne želi da brani Hrvatsku da li postoje BILO KAKVE NAZNAKE da Srbija ima agresivne namere? Kako god, više od svega me raduje bilo kakvo približavanje Hrvatske Rusiji JER JE TO JEDINI NAČIN DA NE DOĐE DO NOVOG SUKOBA NA BALKANU mada sam i ja skeptik po pitanju snage hrvatske vlasti u odbacivanju zapadnog uticaja. Ja bih pre rekao da je u pitanju politička trgovina… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Uz dužno poštovanje ali gospodin stručnjak u prvom dijelu teksta malo serucka,posebno dio vezan za famozne srpske migove i tenkove T72 .Drugi dio je druga priča a prvi huškanje i ništa drugo.Nivo kolumne sa jednog direktno hr.ili informera rs.

Petar
6 godine prije

Eu je tvorevina od tri razreda,u prvi spadaju; njemacka,francuska, engleska,holandija i luksemburg, u drugome su italija,spanjolska,belgija,svedska,finska,danska, a u trecom svi ostali, ali su hrvatska,bugarska i rumunjska jos u magarecoj klupi tog najlosijeg razreda,sa vrha trpeze do zadnjeg stola padne gje koja mrvica,znaci nema druge nego use i u svoje kljuse,taman bilo i sepavo,ali kako ce ta prica zavrsiti je pitanje od milion dolara,””””” jer onaj sto se topi, taj se i za pjenu vata “””””

davor
6 godine prije

Prestao sam čitati nakon “utrka o naoružanju” u kontekstu Hrvatske i Srbije. Gade mi se analize patuljiziranja nekih globalnih zvijeri na primjerima našeg podneblja jer odatle i izlaze sva sranja i mitovi kao “križarski judeokršćani” ili “pravoslavna braća”. Nema neprijateljstva što se mene tiče tako da niti je “odjednom” prijateljstvo, sve treba biti razumski, umjereno i nikad na štetu međuslavenskih odnosa. Ako neki ruski pisac dobije trg u Zagrebu to neće biti ni u čemu povezano sa MIGovima ili F16-icama, isto kao i kad se otkrije Križanićev spomenik u Moskvi. Pisci i polihistori su mi draži spomenici od bilo kojih voštanih anglosaksonskih kljusadi ili brončanih političara ili željeznih vojskovođa, domaćih ili stranih.

palermo
6 godine prije

Gledaš svoje interese, a ne trebaš biti ni neprijatelj, ni vazal ikome. Ali vi ovdje i pišete većinu stvari iz ruske perspektive.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Ne znam tko je taj Krutikov, ali analiza mu je 0 bodova

eu kolonija
6 godine prije

pa kada mogu bezpogovorno provoditi anglosaksonske nacionalne interese onda je ovo mala gesta pažnje. naravno da hrvatima i hrvatskoj tek predstoji borba za neovisnost i slobodu od anglosaksonske stege

Trubadur
6 godine prije

Nek, me neko ispravi ako griješim… Sve ovo mlako približavanje Hrvatske Rusiji je započelo negdje istovremeno, kao primjer Todorič…. Tako, da sam siguran, da nema veze sa Sberbankom ili možda ima…Mah… Ja sam Slovenac, pa verovatno ne razumjem sve to…

Zagor
6 godine prije

@ Logično, Dali je ovo navlakuša?

Moris
6 godine prije

Shumadinac, slažem se s tobom da konfrontacija sa Srbijom nije razlog želji za približenje Rusiji. Razlog je isključivo ekonomski. A isto tako svaka budala vidi da USA više nije toliko dominantna u ekonomiji i da zapravo ništa ne pruža svojim saveznicima s te strane i ta tendencija je sve jače izražena kako Kina ekonomski jača. Na ovom prostoru ostaje nam najbliža Rusija. Od Njemačke isto tako ne treba imati nikakva velika očekivanja osim eksploatacije. Pogledajte samo ponašanje Hrvatskog Telekoma ( Deutsche Telecom ), na našem tržištu, ili neka strana ulaganja gdje su zaposlenici u stvarnosti eksploatirani. Ili poslovi na izgradnji infrastrukture financirani iz fondova EU ne da su na granici rentabilnosti nego su neke naše tvrtke na njima ostvarile milijunske gubitke prilikom izvođenja. Moj mali geodetski ured isto je tako radio na praćenju izgradnje infrastrukture pa znam iz prve ruke kakvi su to poslovi. Jednostavno ste okupirani sa puno nepotrebne… Čitaj više »

Zax
6 godine prije

Vrijedi spomenuti da su devedesetih upravo Rusi spasili hrvatsku brodogradnju velikim narudžbama kada nitko na zapadu nije htio poslovati s hrvatskom zbog rata. Zbog toga ali i mnogih drugih stvari hrvatska politika prema Rusiji je sramotna.

Buzz
6 godine prije

Cini mi se da Hrvatska pricidnica ovon prilikon oce stisnit i prnit, a to ako pali sa Srbima jer pate od amnezije, nece gospe mi proc sa Rusima. Pridobro Ruje nju citaju i ono sta kaze i ono sta primuci.

Zeljko
6 godine prije

Zato jer hrvati vise ne zele biti pusionicari.
Zato jer smo se opametili.
Treba nam rusija, jer rusi su nasa krv i buducnost……

Laki Topalović
6 godine prije

Prvo ,nigdje se ne spominje sukob između Hrvatske i Srbije, kojeg neće i ne može biti, jer su u prošlom ratu, nažalost ili jednom zauvijek, što dugoročno može biti dobro, razmijenili stanovništvo i udarili granice. Utrku u naoružanju potuče NATO, jer je za RH nepotrebno uzimati raketne sustave i one samohodne haubice, za koje za neutralizaciju treba malo bolje zrakoplovstvo, a modificirani MiG-29 je više nego dovoljan. No, rata svejedno neće biti. jer nema zašto i nema motiva ili razloga da ga bude. Gotovo je. Zbog povijesnih prijepora i različitog tumačenja povijesti se ratovi ne vode. Autor se zapravo pita što se uopće događa? jer , objektivno, vanjska politika Pantovčaka ide u jednom smjeru, i to iznenada, a Banskih dvora drugim, po diktatu EU. Kako veli: “Kolinda je skontala da SAD nema nekih većih interesa za Balkan i da se mora okrenuti drugim akterima”. Njemačka sigurno, Rusija da, Kina je… Čitaj više »

Bruno
6 godine prije

Milan Bandic diže ruske spomenike po Zagrebu. Stari trgovac Mile postao veći Rus i od samih Rusa. Namirisao Mile gdje je lova i na vrijeme se bori za svoju poziciju.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Zašto ” eminentni stručnjak” nije naveo prave razloge straha HR predsjednice i želje da popravi odnose sa Moskvom.To nisu razlozi tipa : srpski tenkovi,migovi ,s400 i buratinjo..Prvi dio njegove pisanijie obična lakrdija.KGK uopšte nije mutava niti naivna kakvom je predstavljaju.Zna ona vrlo dobro da ljudi iz Putinove ekipe nisu mačke da grebu i ujedaju odmah,nego mudri strpljivi i čekaju pravi momenat.Ona je svjesna da su neki njeni zasrali motku i ničim izazvani lako pljuvali Rusiiju .Pljuvali bez ikakvog razloga i huškali Ukrajince.Ruski odgovor će biti tih i brutalan,toga je ona svjesna ,e sad je pitanje hoće li ona uspjeti i koliko će joj to netko dozvoliti.Znamo ko.Ovakva Rusija ne prašta ,svima je to jasno.

nonwo
6 godine prije

Bez obzira što tko o njoj mislio Kolinda nije od jučer.S imalo”čuke” se vidi da navijanjem/bolje rečeno uvlačenjem zapadu uglavnom ne dobivamo ništa korisnog ,naprotiv- razne financijske obaveze,kretenske zakone krojene za osiromašenje i svakojaku devastaciju društva i mogućnost da se kao topovsko meso nađemo na heb…enoj strani ako psihopati prolupaju-što u odnosu na Ruse,a i na susjede(ovisno o njihovom izboru).Očito je da se sve većem i glasnijem broju ljudi s ovog područja ne sviđa ideja krvavih sukoba za korist gospodara kaosa ,pogotovo što smo to već proživjeli.Uz to gospodarski tonemo usprskos ili zahvaljujući zapadnim “prijateljima” i bilo bi nam pametnije da u gospodarskim odnosima s Rusima gledamo SVOJE ,a ne tuđe interese.Stoga,približavanje Rusiji je logičan potez ako imaš imalo pameti.Pri tom se naravno očekuju packe zapada,…ali ako od nekog nemaš neke koristi nemaš što ni izgubiti…A ako te bivši “prijatelji” s nečim kazne(financijski),okreneš se budućima da ti pomognu…To je i… Čitaj više »

Đuro
6 godine prije

Da li bi mi cijenjeni admin. objasnio što mi izbrisa komentare?

Stephen
6 godine prije

Hrvatski političari moraju shvatiti da se ne mogu osloniti na zapad osim na Njemačku, Austriju i na Rusiju koja za sada po meni igra naj pošteniju igru, a ostalo su očajnici kojima pod hitno treba veliki rat, naravno radi pljačke Libija, Irak su samo jedan mali segment takve igre.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

mi smo rusima tate a rusija je nama majka ma koliko marionetska vlada bila protiv

Vlastimir
6 godine prije

Kod Rusa ne prolaze latinski fazoni gospođe Kitarević.

Imam
6 godine prije

Igraju se vladari is senke sa nama patuljcima. Filmski redatelj je jednom rekao kako ce rusija imati kontrolu nad slavenskim zemljama… Ovo je valjda pocetka . mi to dozivjeti necemo jer generacije zaboravljaju i ne uce od starijih.

Suvorov
6 godine prije

Trebali bi Rusi malo prokomentirati približavanje bratske im Srbije europskoj uniji, a možda i NATO-u. Uskoro će im srbi morat uvesti sankcije.

Ivan
6 godine prije

Bas fina analiza. Moze li sad jedna o Vucicu i Brnabic?

Suvorov
6 godine prije

Jasno je zašto treba prijateljstvo prema Rusiji, nakon zločinačke haške osude Praljka i drugih, te politike amera prema Bosni.

Svojeglavi
6 godine prije

Iz ruske perspektive”što je to Hrvatska…? Jel’ se to jede ili jebhe?” … Što Rusija ima s Hrvatskom…. Otkad je, kad već autor članka svašta u članak ubacuje, nakon što je rješen klirinški dug RF prema RH u vidu 2 ,AN-32 za potrebe ministra Krstičevića da švera kompjuterske koji komponente (što je javno rekao na svojoj prezentaciji 2010. mislim u Vukovaru) i par helikoptera, umjesto MIG-29 što je i Predsjednik Mesić zagovarao više Rusiji Hrvatska nije ništa nego prišt na stražnjici…

alan ford
6 godine prije

va analiza tog ruskog autora Krutikova je većinom promašena. Očito je da autor nema baš puno pojma o hrvatskim političkim prilikama, a ne baš ni o hrvatskom mentalitetu, već je ovdje naklapao, ono što je vjerojatno pokupio iz pojedinih desnih srpskih medija ili nekih hrvatskih medija ili drugih medija iz regije, koji lupetaju svašta. Teza Krutikova je dakle da se Hrvatska želi približiti Rusiji, jer se Hrvatska najprija naoružavala kao članica NATO-a, da bi zaplašila Srbiju, ali kada je vidjela da Rusija ozbiljno naoružava Srbiju, onda se Hrvatska usrala i zato misli da je bolje da se malo ulizava Rusiji. Ovo je glupost. I pojedini srpski i pojedini hrvatski mediji, proteklih 2-3 godine su lupetali gomilu gluposti, i održavali namjerno tu nekakvu umjetnu tenziju između Hrvatske i Srbije. Lupetalo se da je Hrvatska “predziđe Zapada” i NATO-a, a Srbija “predziđe” Rusije. Posebno, su se u tome istakli, korporativni mediji u… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

pitanje je, misli li Kolinda iskreno, je li ona doista napravila zaokret i suprostavlja se cionističkoj pudlici Plenkoviću, ili ona samo igra nekakvu ukogu. Teško je to još ocjeniti, vidjet ćemo uskoro, Ali sudeći prema reakcijama briselskih i siroševh plaćenika i cionista izgleda da je Kolinda razljutila svoje gazde. Prije nekoliko dana je izišao frontalni napad na Kolindu u Globusu/Jutarnjem od strane cionista Ive Goldsteina. Tu je on pokaao svoje pravo cionstičko lice, Naravno svi hazari rado pametuju o antifašizmu, o borbi protiv nacioinalizma, svačijeg nacionalizma, smao ne vlastitog hazarskog nacionalizama-cionizma, koji brutalno ubija Palestince i zbog kojeha je razjeban cijeli Bliski istok. Goldstein je u tom opširnom članku nabrojao svašta o Kolindi, iz zadnje 2 godine, uglavnom marginalne i beznačajne stvari, kako se Kolinda dodvorava hrvatskim nacionalistima i desničarima i slično ili kako je to sam Goldstein rekao: “KGK svoje javne aktivnosti u dobroj mjeri svodi na banalnu nacionalističku… Čitaj više »

Ivex
6 godine prije

Da eto Srbi su se oslobodili sami od Turaka, naravno glupost u koju vjeruju Srpski megalomani, oslobođene Srbije Bugarske dijela Rumunjske i najvećih Cigana Grka je bilo posljedica puno veće geostrategiske igre Ruskoga carstva Britanskoga zvanoga Velika igra u kojoj su kujice s balkana odigrale ulogu tek kada je Ruska vojska ušla u Bugarsku Bugari su se pobunili isto vrijedi za Srbe naravno brzo su zamjenili Pro Ruske Obrenoviće Karađorđevićima pa su na blagoslov Britanske imperije dobili državu postavši Britanska kujica i to su vratili igrajući za Krunu u 1 svjetskom ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.