Izborima na Kosovu slijedi nova faza političke konfrontacije sa Srbima s „pravom veta“

Kosovo
23 komentara

Jučer su na Kosovu održani vrlo važni izbori koji će, barem kratkoročno, odrediti budućnost ove samoproglašene republike.

Kakvo raspoloženje vlada među kosovskim Albancima najbolje govori pobjeda, iako relativna, stranke Samoodređenje Albina Kurtija, mladog kosovskog nacionalista s radikalnim idejama za rješenje svih gorućih pitanja Prištine, od veza s Beogradom do suradnje sa zapadnim sponzorima, koje Kurti često optužuje da su izdali sva obećanja koja su dali kosovskim Albancima.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova je objavilo podatke i navelo da je prema preliminarnim rezultatima i na temelju 95,88 posto prebrojanih glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima pobijedilo Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 25,7% glasova. Druga stranka je Demokratski savez Kosova koju vodi Isa Mustafa, koja je dobila 25,07%, odnosno samo 4775 glasova manje od Samoopredjeljenja.

Treća je Demokratska stranka Kosova Hashima Thaçija s osvojenih 21,15% glasova.

Slijede koalicija Saveza za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Çekua s 10,58% osvojenih glasova.

Međutim, osim pobjede „neugodnog“ Albina Kurtija, koja je iznenađenje za inozemne promatrače i upravu protektorata, najveća bitka se vodila za 10 mjesta u parlamentu koja po ustavu pripadaju kosovskim Srbima. Naime, nijedan zakon u Prištini se ne može usvojiti ako ga ne podrži barem jedan srpski zastupnik.

Priština je kalkulirala s nekoliko odanih srpskih zastupnika i učinila sve što je mogla da samo jedan od njih bude izabran u parlament, kako bi sve odluke parlamenta bile pravno valjane.

S druge strane je Beograd vodio žestoku kampanju da kosovski Srbi ne izaberu nikoga od kandidata odanih Prištini i da svih 10 zastupnika bude sa stranke Srpska lista, koja ne skriva da na Kosovu predstavlja interese srpske države.

Srpska lista, koju podupire i financira službeni Beograd, na prijevremenim je izborima na Kosovu ostvarila “najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti”, osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama i prema službenom Beogradu će Srbi u kosovskom parlamentu imati “sjajno političko predstavljanje”.

„Srpski narod je nedvojbeno rekao koga želi da zastupa njegove interese“, ocijenio je Aleksandar Vučić i poručio sunarodnjacima na Kosovu da “večeras mogu mirno slaviti i da uvijek mogu računati na svoju državu”.

Srbijanski predsjednik je, komentirajući preliminarne izborne rezultate albanskih stranaka, rekao da je spreman razgovarati s legitimnim predstavnicima Albanaca, “ma tko to bio“.

Nova situacija, bez obzira na najbolje ostvareni rezultat Samoopredjeljenja, ne znači da će Albin Kurti uspjeti formirati vladu. Kako će sve to izgledati, vidjet ćemo narednih dana i tjedana. Ono što je dobro jeste to da se „borba“ između Albanaca i Srba seli u parlament u Prištini. Međutim, kosovski Srbi su sa svih 10 zastupničkih mjesta koji idu Srpskoj listi praktično dobili pravo veta. Bilo koji zakon da se glasa, svojim „ne“ taj zakon ne može biti usvojen.

Dakle, situacija se u tom smislu prilično zakomplicirala, naravno, iz perspektive vladajućeg albanskog bloka, tko god ga oformio. S druge strane Beograd ima razloga za slavlje, jer je ostvario cilj kojeg su sve televizije na nacionalnoj razini tjednima uoči izbora proglasile „sudbonosnim za budućnost južne srpske pokrajine“.

To znači da Kosovo čeka burno razdoblje političke konfrontacije s udarcima ispod pojasa i svim vrstama političkih smicalica. Dobro je što se bitka vodi u političkoj areni, a što slijedi, pokazat će nadolazeći tjedni.

Izbori u kosovu
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opet ja
4 godine prije

Izbori po ustavu narko kvazi države na koje pristaju Vučić i njegovi krimi puleni na Kosovu kršeći Ustav R Srbije. Samo sam hteo da vam pojasnim o čemu se tu radi…

smart tool
4 godine prije

Ovo je korak naprijed, jer su kosovari izgleda raskrstili sa ratnim vodjama. Srbi sad vam je prilika da napravite nesto za svoju zajednicu ako stvarno hocete.

Red Dog
4 godine prije

Desetak ljudi moze lako zadesiti nesreca. Ili se moze desiti nesto porodici. Ne bi bilo prvi put.
Sta ces? Znas, ali do sada je islo. Ko god da cacka u to ga moze zadesiti nesreca.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Smart tool
Nista se nemere normalno napraviti sve dok taj teren ne napusti imperija zla …a nema sumnje da ce napustiti i to mnogo brze nego sto mnogi misle….Eno jutrosnje naredbe Trampa da vojska imp.zla napusta Siriju.Tako ce biti i s KiM tj. Srbijom.

Lucija
4 godine prije

O.K.
Hajde da postavimo dva osnovna pitanja:
1.) Zašto Srbija nije jednostavno proglasila okupaciju Kosova?
2.) Zašto nikad nije proveden referendum a neovisnost na Kosovu, nego se parlament samoproglasio?

Konstantin
4 godine prije

Postovani pobratimi … ima puno nepoznanica vezano za t.z. “Kosovo” t.j. KiM. Ali verujem da ce se vecina sloziti …. da je nakon toliko decenija Srbija t.e. Srpski politicari konacno naucili lekciju da na svaku akciju (provokaciju) ne idu sa reakcijom (makljaze, upotreba policije i vojske) …. vec diplomatskim sutiranjem ispod stola. E sada dali ce i koliko uspeti to zavisi od mnogo stvari (unutrasnja politicka stabilnost u Srbiji, politika suseda, politika “zapadnjaka”, politika Rusije, Kine itd itd). Do sada koliko god pljuvali po Vucica … ipak ima vise pozitive u korist Srbije nego li u njihovu stetu. A za t.z. Kosovo ne treba ni trositi reci. pozzzz

Zax
4 godine prije

Vrlo vazni izbori koji ce odrediti buducnost kosova. Skoro sam umro od smijeha. O buducnosti kosova,a i sire odlucit ce tzv veliki. Ni srbe ni albance na kosovu nitko nece nista pitati. Eventualno saslusati i pokazati razumijevanje.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Kosovo je Srbija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.