Izgleda da će Ukrajina jednostrano odustati od sporazuma iz Minska, rekao je Putin, pozivajući Merkel da “izvrši pritisak” na vlasti u Kijevu

Ukrajina izlazi iz Minskog sporazuma
11 komentara

Čini se da su ukrajinske vlasti spremne da napuste sporazume koji su nekada uspjeli da zaustave sukob na istoku zemlje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, pozivajući Njemačku da “izvrši pritisak” na njih i da to spriječi.

Govoreći tokom zajedničke konferencije za novinare nakon razgovora Kremlja sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak, Putin je podigao uzbunu zbog akcija Kijeva.

„Dovoljno je pogledati izjave najviših zvaničnika države: one pokazuju da Kijev ne želi da ispuni sporazume iz Minska“, rekao je predsjednik.

Novi zakon koji trenutno razmatra ukrajinski parlament, nazvan „O prelaznom periodu“, posebno je zabrinjavajući, naglasio je Putin. Njegovo usvajanje bi „de-fakto značilo jednostrani izlazak Ukrajine“ iz Minskog sporazuma koji su Kijev, Moskva i samoproglašene republike Lugansk i Donjeck potpisali još 2015. godine. Između ostalog, zakon predviđa „de-okupaciju“ otcjepljenih teritorija, eksplicitno označavajući samoproglašene antikijevske vlasti i trupe kao „okupatori“.

“Nadajmo se da će gospođa Merkel izvršiti pritisak na ukrajinske vlasti i da se zakoni neće usvojiti”, rekao je Putin.

Iako su međunarodne strane u više navrata naglašavale da sporazumi iz Minska, uz posredovanje Francuske i Njemačke, ostaju jedina opcija za okončanje trajnog krvoprolića, njihova primjena je dugo u zastoju. U stvari, zaraćene strane čak nisu uspjele da uspostave solidan prekid vatre, a borbe niskog intenziteta i dalje se nastavljaju u regionu.

Dok sporazum predviđa ponovnu integraciju otcjepljenih teritorija nazad u Ukrajinu, vlasti u Kijevu su efikasno zahtjevale da se samoproglašene republike predaju, insistirajući na tome da ukrajinske snage treba da povrate kontrolu nad granicom sa Rusijom. Granica je pod kontrolom pobunjenih republika od 2014. godine, kada je nakon krvavih događaja „EuroMaidan“ u Kijevu izbio višegodišnji sukob u istočnoj Ukrajini.

MerkelPutinrusijaSporazum iz Minskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Bajden izvrsi pritisak na Merkelovu da preuzme finansiranje Ukrajine u zamjenu za pustanje ST2. Merkelova pristane. Putin sad pritisne Merkelovu da natjera ukre da postuju minski sporazum. Merkelova pristane. A za mjesec dana baba ode u penziju.

Alen Mihović
2 godine prije

Za one koji neznaju o čemu se radi s Ukrajinom, stvara se novo hazarsko carstvo.
Sustavno se ubijaju kršćani po ukrajini a iza svega stoje kao i uvijek cia i mossad, dakle jevreji prave sebi novu državu, ili staru kako vam drago.

Max
2 godine prije

Ukrajina SAD marioneta.

2 godine prije

Ove klovnove i marionete satanistivckih kamatara – je bas degutantno i vidjeti…

Koji idiot jos moze cak i pomisliti da se ova dva gmaza sa slike – nesto i pitaju u tzv “drzavama”…?
Smijesno….

Krle
2 godine prije

Odustala – ne odustala, nikad ih nije ni poštivala. Od početka je jasno da su sporazumi potpisani silom prilika a bez namjere, s ukrajinske strane, da se poštuju, i bez namjere, sa strane zapadnih potpisnica, da ih primoravaju na to. Uz pomoć američkih i britanskih agencija stvaraju se politički, vojni i ekonomski uvjeti da se izbjegne poštivanje sporazuma i održi krizno žarište, koje će Rusiju držati napetom i trošiti joj resurse na sprječavanje eskalacije.

postenlopov
2 godine prije

Ajmo ukrajinci ,dogovorite se s mozgom, u napad ili zaboravite na to sto ste izgubilli. Sa ovim muljanjem vec ste postali dosadni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI