Izjava B. Izetbegovića odjeknula do Moskve: „Ako Srbi u BiH neće u NATO, neće se ići“

Bakir Izetbegovic
120 komentara

Iako u Rusiji samo nekoliko medija veću pozornost posvećuju događajima u regiji, najnoviju izjavu Bakira Izetbegovića o ulasku, bolje rečeno neulasku Bosne i Hercegovine u NATO, su prenijele sve agencije, jer je zaista vrijedna pozornosti.

Iako uz neke stavove koji su uobičajeni za vođu Stranke demokratske akcije, kao i za predstavnike srpskog i hrvatskog naroda u BiH, Bakir Izetbegović je poručio „kako zemlja, ako to Srbi i RS ne žele, neće ući u NATO“.

I jednom od rijetkih intervjua za RTRS iz Banja Luke, Bakir Izetbegović je iznio ovaj stav, što za neke predstavlja radikalni zaokret u politici SDA.

„U ovoj zemlji nitko nikome ništa više neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i RS, ako neće u NATO, neće se ići u NATO. Nema članstva u NATO-u, ali slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) mora biti, jer je to provedba ranije usvojenih zakona i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine prava“, kazao je Izetbegović.

Naime, poručio je kako će i dalje insistirati na slanju Godišnjeg nacionalnog programa u Bruxelles, jer bi se u suprotnom kršili važeći zakoni i strategije u BIH. Međutim, ANP je u pravilu korak koji prethodi Akcijskom planu za članstvo (MAP), ali Izetbegović to opovrgava i tvrdi kako je moguće revidirati ANP do te mjere da se naglasak stavi samo na civilni dio.

„Prethodno usvojeni zakoni i odluke moraju se poštivati i o tome sam se dogovorio s čelnicima Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem i Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Miloradom Dodikom 5. kolovoza.  Što se nas tiče, to može biti minimalni ANP. Naglasak može biti stavljen potpuno na civilni dio. Možemo koordinirati tempo sa Srbijom. Na kraju krajeva, možemo prihvatiti ovo što je od presudne važnosti za Srbe, a to je da nema članstva u NATO-u bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni i strategije ove zemlje moraju poštovati“, dodao je Izetbegović.

Podsjetimo, 5. listopada su čelnici vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpisali u Sarajevu sporazum o osnovnim načelima na kojem će se formirati Vijeće ministara, odnosno Vlada Bosne i Hercegovine. Nakon potpisivanja dokumenta je Milorad Dodik rekao da je za vrijeme pregovora sporno bilo samo pitanje usvajanje godišnjeg programa koji vodi ka aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO paktu (MAP), na čemu je tada insistirala Stranka demokratske akcije.

Iako bi ovo mogao biti dobar početak raspleta ovog gorućeg pitanja, budući da SDA i HDZ u pravilu govore o euroatlantskim integracijama, a predstavnici srpskog entiteta u BiH o europskim integracijama, neki su se mediji potrudili da izvuku iz konteksta dio izjave Izetbegovića i prikažu je „kako SDA uvodi Srbe u NATO“, što niti je istina, niti je s ovakvim ustrojem Bosne i Hercegovine i pravom veta bilo kojeg od konstitutivnih naroda moguće.

Tako je, na primjer, izvijestio Blic, formalno u vlasništvu švicarske kompanije Ringier AG, koji je prenio vijest „kako se u Predsjedništvu BiH mogu riješiti važne stvari i tamo se već vode pregovori“.

„To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže rješenje. Naći će se rješenje i za ANP i NATO. A taj će se sastanak svesti na raspodjelu položaja“, navodno je izjavio Bakir Izetbegović.

Gotovo sve ostale agencije su korektno prenijele izjavu čelnika SDA i što je točno rekao. Ako je to istina, onda to znači da političari koji predstavljaju tri konstitutivna naroda ulaze u razdoblje razumijevanja činjenica da je nemoguće da ijedna strana nameće svoju volju drugoj ili trećoj i da to samo vodi destabilizaciji zemlje koja je u pravilu uzrok teške ekonomske situacije i osiromašenja.

Narednih nekoliko tjedana će pokazati je li to bila retorička izjava ili je ovo zaista zaokret za 180 stupnjeva, kako neki nazivaju novi kurs SDA. No, on nije nerazumljiv. Naime, nije tajna da je SDA u bliskim kontaktima s Ankarom, a kako je Turska na rubu raskida veza sa zapadnim „saveznicima“, ne može se isključiti da SAD sada ne vidi smisla u žurbi za ulaskom u NATO, što je proces koji samo može dovesti do političkih sukoba u BiH, a jednako se i ostvari cilj, iako nije jasno kako, Turska možda i ne bude članica NATO pakta.

Što se tiče Rusije, ministar vanjskih poslova Sergej Lavov je početkom listopada izjavio kako NATO silom želi uvući BiH u savez, iako „Washington i njegove europske pristaše su pokrenuli proces uvlačenja Bosne i Hercegovine u NATO. Za ostvarenje tog cilja se služe svim trikovima, uključujući i reviziju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, rekao je Sergej Lavrov prošlog mjeseca na XVI godišnjem sastanku Međunarodnog raspravnog kluba Valdai.

Prema ustavu predloženom u Općem okvirnom mirovnom sporazumu za Bosnu  Hercegovinu, poznatom i kao Daytonski sporazum, potpisanom 14. prosinca 1995. u Parizu, državu Bosnu i Hercegovinu čine dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine s 51% teritorija i Republika Srpska s 49% zemlje, kao i Brčko s posebnim statusom distrikta. Državni sustav Bosne i Hercegovine jedan je od najkompleksnijih u svijetu. U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO nije moguć bez pristanka svih entiteta i predstavnika sva tri naroda. U tom je smislu parlament Republike Srpske u listopadu 2017. usvojio rezoluciju o neutralnosti zemlje glede vojnih saveza. Bosanski Srbi protive se ulasku u NATO i ranije usvojenu parlamentarnu rezoluciju na saveznoj razini vide kao prvi korak ka referendumu o pristupanju Bosne i Hercegovine Sjevernoatlantskom savezu.

Sada se čini da je Bakir Izetbegović odbacio tu mogućnost. Iz kojih točno razloga, to tek treba vidjeti, kao i je li bio iskren kada je dao ovu vrlo tešku političku izjavu, kako za BiH, tako i za regiju i Europu općenito.

Tanjug / Tass / EADaily

Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
4 godine prije

Ma da, isto kao što kramp izjavi da se povlači iz Sirije, ovaj spin mu je netko došapnuo na uho, ako zaista to misli budu postavili drugoga poslušnijeg.

Ivo
4 godine prije

Dobro je, znači rusi su popričali s njime uz kavicu. Ima nade za BiH.

eu kolonija
4 godine prije

jedini ispravan put za narode na balkanu I bih jeste ispružena ruka I put suradnje na podizanju standarda građana bih I balkana. nikakvo članstvo u nekim od vojnih organizacija nije put da se riješe prijepori između susjeda. grčka I turska su bile članice nato pakta kada su ušle u međusobne sukobe I rat. ništa se bitnije nebi promjenilo I kada bi svi ušli u nato.

tihobl
4 godine prije

Bakir je genetski nasljednik Alije koji prije podne misli jedno, popodne drugo, a uvece trece. Ne moze protiv genetike.
Uostalom on je nebitan. Zasto Visoki Prestavnik ne podnese zahtjev za clanstvo, Brisel proglasi pristupanje i kraj price? Sto glume nekakve legaliste kad to nikad nisu bili. Postenije je ono americko “mi ostajemo u Siriji da stitimo americku naftu”.

Perun
4 godine prije

Pametna ti je ova Bakire …Ima nade za tebe nisi izgubljen slucaj….Izgleda da si pametniji od Mile Crnogorca( citaj Mile Djukanovica zvanog prilivoda) i novog Makedonca Zaeva ….Jos samo Valentinu Inzcku da kupis kartu u jednom pravcu i otpravis ga kuci u Austriju i mirna Bosna ….

Perun
4 godine prije

Zar je Nato donio nesto drugo sem oruzja ,ratne retorike i sukoba …..pa oni su u stanju raspadanja ,to je buduci vojni otpad …..

Kvisko
4 godine prije

Bakir i njegov otac nikada nisu ni pomisljali ulaziti u asocijacije zapada,ako su to nekad i govorili ,to je bilo s dvije fige u dzepu.Oni su bili i ostali vjerni sultanovoj politici, odnosno krilatici koja ga je s mjesta gradonacelnika Istanbula, lansirala na sultansko prijestolje “Minareti su nase bajonete,dzamije su nase kasarne a vjernici nasa vojska”.
A sto se tice bosanskih Srba,tja, ako se car i sultan jos malo intimnije zblize, mozda i padne dogovor izmedju Dodika i Bakira, pa fino svi skupa udju u Otomansko carstvo, gdje realno i pripadaju.

Son of Alerik
4 godine prije

Bakir ostavlja vrata NATO-a otvorenim, sve u skladu s turskom politikom. Ostane li Turska u NATO-u i uputi li Bakiru tu naredbu Erdogan, onda će on ponovo na vrata NATO-a i revidirati svoje izjave. RS se neće previše buniti jer će ista naredba biti upućena i u Beograd, dakako od strane istog ‘najvećeg investitora u regiji’.
Izađe li Turska iz NATO-a, onda će SDA nastaviti dalje s pričom o vetu i konstituivnim narodima i o svom pronađenom snu o ravnopravnosti suverenih naroda u BiH.

Tbilisi
4 godine prije

U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Moš mislit….

Perun
4 godine prije

Washington priznao „Armenski genocid“ – Turska ogorčena i najavljuje odgovor a izgleda da je i Bakir dio te price i bajke o Nato i BiH…Ko vuk (citaj Nato pakt) i Crvenkapica (citaj BiH) …..

Siniša
4 godine prije

Nije to srpski entitet…frustrira me što Vojsku Republike Srpske zovu srpskom vojskom, u toj je vojsci bilo svih naroda i ostalih, nekog manje nekog više ali nije ni srpska vojska ni srpski entitet.

Perun
4 godine prije

državu Bosnu i Hercegovinu čine Brcko distrikt 0% i dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine s 51% teritorija i Republika Srpska s 49% zemlje, . Državni sustav Bosne i Hercegovine jedan je od najkompleksnijih u svijetu. U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi , Hrvati i ambasadori USA ,V.Britanije ,Saudijske Arabije,Turske,Njemacke ,Austrije,Francuske,Rusije ,zemlje Visegradske grupe i svi obespravljeni gradjani koji nemaju od cega zivjeti u BiH vec zive i rade u dijaspori,

Koba
4 godine prije

Ako ima kakva ženska da vjeruje u ovakve priče slobodno da mi se javi. Slab je junior, babo je bio mnogo bolji tekijaš.

Alex
4 godine prije

Bakir radi ono sto mi gazda is Stambula naredi!

Koba
4 godine prije

Inače gospodar Bosne i Hercegovine demantirao je izjave alijinog bilmeza. Nikakav ANP neće proći. Živio nam car Dodik.

basso
4 godine prije

Ako nece i nato zasto onda salje ANP?

Ray
4 godine prije

Nato je samo instrument kojim bi da podjarme Srbiju. Ne treba nam, fala,sami cemo se vratiti na celo tablice,kao i uvek do sad

alfa33
4 godine prije

Reko mu Turčin da ne ide….

Toni
4 godine prije

“ali slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) mora biti, jer je to provedba ranije usvojenih zakona i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine prava“, kazao je Izetbegović.”
Kao, neko će nasjesti na tu fintu. Moron.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Bilo ovo istina ili bacanje “buva” nije loše za čuti. Bakir prati Ankaru što je poznato. Ali ponavljam ako je iskren to je odlična vijest za ovu napaćenu zemlju. Sada čekamo “međunarodnu zajednicu”….

Kajzer Soze
4 godine prije

Znači da trio fantastikus Dodik,Bakir i Čović ponovo spremaju neku zajebanciju narodu !

puf
4 godine prije

Politički oligarsi u BiH nisu tu da služe na upravu narodu, nego su tu da tiraniziraju taj isti narod. Politički oligarsi u BiH NISU birani glasovima građana, nego spletkama i lažima. Birani su vojskom onih koji rade u javnoj upravi i u firmama koje su u vlasništvu entiteta, kantona i opština. Oni i članovi njihovih porodica moraju da glasaju za koga im se kaže, inače im prijeti gubitak posla, ili će neko blizak njima da izgubi posao. Njegovo dijete ne bi imalo mogućnosti da dobije stipendiju. Dospjeli bi na crnu listu nepoželjnih i svuda bi im bila zatvorena vrata. U BiH demokratija ne postoji, niti je ikada postojala. Par porodica upravlja državom i sve se vrti oko njih i njihovih poslušnika. U BiH ovi isti politički oligarsi sa sve tri strane, a i poneki još, idu na eci peci pec ili kružno i ispiru stanovništvu mozak. Poslije svakih izbora neko… Čitaj više »

Milance iz Ceske
4 godine prije

Citam tu da Turska odlucuje o BiH i ulaska u Nato..Nicem Turska neodlucuje,Erdogan i Turska neodlucuju vis eo Turskoj a ne o Bih..premalo informacija imate o svemu tome a bahrija izetbegovic najmanje o svemu odlucuje..on je zadnja rupa na svirali sto se tice toga..Turskoj je uskoro odzvonilo u Nato snagama kao i smaom Natu u svijetu..karte su vec poslozene..

TiTTO
4 godine prije

Opet Erdogan progovara iz usta Bakir Izetbegovića. ..S kao Sirija. ..

izmetbegović
4 godine prije

bosnu treba vratit u granice iz 925 .

pipistrela
4 godine prije

Ameri trebaju NATO vojnike i da narodi u nazovi alijansama kupujz njihovo skupo oružje, za vanjskog i unutrašnjeg neprijatelja (poznata neka retorika= pa tako i velika Hrvatska kupuje borbene helikoptere za nekoliko stotina miliona dolara , a nastavnici štrajkaju jer nemaju pristojne plaće, pa naravno što će hrvatinama pbrazovanje i znanje , vojničine sa krunicom su brendimuškaračine, koje voli BATO tajnica

Alex
4 godine prije

Proradila osovina Putin -Erdogan na ovim prostorima.Budale koje ližu Yankie šupke ostat će izolirani.

Siniša
4 godine prije

Kao što rekoh….grize… “Milorad Dodik je rekao da je nezabeleženo u svetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast. Prema njegovim rečima, BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspešniji i imali bi daleko više napretka, prenosi Srpskainfo. “Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom – naglasio je Dodik u intervjuu za Srpski list, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji. On je rekao da bi BiH imala budućnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati… Čitaj više »

Nil1
4 godine prije

Hvala Bogu da su naša 3 plemena dobila napokon sposobna vladara Draška Stanivukovića to će bit naš Putin kad zavlada.

Wasbewill
4 godine prije

Nažalost, iako nemamo dobro mišljenje o NATO-u, nama Bošnjacima je to u ovom vremenu i okruženju jedini izlaz iz Velikosrpskih i Velikorvatskih politika prema našoj zemlji. Ko misli da možemo zajedno živjeti sa tim zločinačkim ideologijama koje su i razbile Jugoslaviju taj se grdno vara, protiv njih smo se i borili. Zato Bakir Izetbegović griješi ako misli da će se ne ulaskom u NATO naše dobre komšije urazumiti i postati ko normalni ljudi.

Perun
4 godine prije

Ako i dodje do koncenzusa u Sjedinjenim Bosanskim Drzavama (citaj Fedracija BiH,Republika Srpska i Distrikt Brcko) i sta onda ovako u ratrojenom stanju Sjedinjene Bosanske Drzave raspiruju mastu hegemona iz svih regiona svijeta …..Hebes zemlju koja Bosne nema ….

Janko
4 godine prije

U Nato zele oni politicari,koji bi da im Nato cuva stolicu.Za narod i drzavu od Nato nikakve koristi,osim da mali covjek bude puscano meso u ostvarenju interesa mocnih.

Mijo
3 godine prije

Vjerodostojnost sekte Muslimanskog bratstva je na ispitu u odnosu na kafire? Stvarno? Zar vi Srbe i Rusa smatrate budalama poput Hrvata?

miki
3 godine prije

ravo Bakir,i ne samo to treba pod hitno dignuti 10 m zid uzdus nove Shengenske granice . mirna Bosna,Srbija A nadasve Evropa I puni sigurniji ceo svet.

pera
3 godine prije

Cvrc, Srbiji ode Kosovo, boje se da BIH ne ostane bez RS.

čajnik
2 godine prije

Drugim riječima, Stoltenberg nije donio dovoljno debelu vreću u Sarajevo. Bakir odjednom jako demokratičan. Za umrijeti od smijeha. Prije bih rekao da su se nacionalno potkovani odjednom uplašili smjene generacija (i Čovoć i Izetbegović i Dodik), pa sad populistički prtljaju ne bi li ušićarili koji postotak u anketama popularnosti.

Usput je nezgodno Bakiru biti pro-NATO uz toliko selefija i mudžahedina kojima je podijelio državljanstvo posljednjih godina.

Udaranje po NATO-u je odaranje mrtve mačke. Taj savez je ionako postao vojno besmislen i služi za pumpanje američkih ekonomskih interesa. Kao kolateral te pljačke je smislen jedino baltičkim prčijicama koje se boje Putina kao Biden testa kognitivnih sposobnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.