fbpx

Izjava B. Izetbegovića odjeknula do Moskve: „Ako Srbi u BiH neće u NATO, neće se ići“

Bakir Izetbegovic

Iako u Rusiji samo nekoliko medija veću pozornost posvećuju događajima u regiji, najnoviju izjavu Bakira Izetbegovića o ulasku, bolje rečeno neulasku Bosne i Hercegovine u NATO, su prenijele sve agencije, jer je zaista vrijedna pozornosti.

Iako uz neke stavove koji su uobičajeni za vođu Stranke demokratske akcije, kao i za predstavnike srpskog i hrvatskog naroda u BiH, Bakir Izetbegović je poručio „kako zemlja, ako to Srbi i RS ne žele, neće ući u NATO“.

I jednom od rijetkih intervjua za RTRS iz Banja Luke, Bakir Izetbegović je iznio ovaj stav, što za neke predstavlja radikalni zaokret u politici SDA.

„U ovoj zemlji nitko nikome ništa više neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i RS, ako neće u NATO, neće se ići u NATO. Nema članstva u NATO-u, ali slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) mora biti, jer je to provedba ranije usvojenih zakona i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine prava“, kazao je Izetbegović.

Naime, poručio je kako će i dalje insistirati na slanju Godišnjeg nacionalnog programa u Bruxelles, jer bi se u suprotnom kršili važeći zakoni i strategije u BIH. Međutim, ANP je u pravilu korak koji prethodi Akcijskom planu za članstvo (MAP), ali Izetbegović to opovrgava i tvrdi kako je moguće revidirati ANP do te mjere da se naglasak stavi samo na civilni dio.

„Prethodno usvojeni zakoni i odluke moraju se poštivati i o tome sam se dogovorio s čelnicima Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem i Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Miloradom Dodikom 5. kolovoza.  Što se nas tiče, to može biti minimalni ANP. Naglasak može biti stavljen potpuno na civilni dio. Možemo koordinirati tempo sa Srbijom. Na kraju krajeva, možemo prihvatiti ovo što je od presudne važnosti za Srbe, a to je da nema članstva u NATO-u bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni i strategije ove zemlje moraju poštovati“, dodao je Izetbegović.

Podsjetimo, 5. listopada su čelnici vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpisali u Sarajevu sporazum o osnovnim načelima na kojem će se formirati Vijeće ministara, odnosno Vlada Bosne i Hercegovine. Nakon potpisivanja dokumenta je Milorad Dodik rekao da je za vrijeme pregovora sporno bilo samo pitanje usvajanje godišnjeg programa koji vodi ka aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO paktu (MAP), na čemu je tada insistirala Stranka demokratske akcije.

Iako bi ovo mogao biti dobar početak raspleta ovog gorućeg pitanja, budući da SDA i HDZ u pravilu govore o euroatlantskim integracijama, a predstavnici srpskog entiteta u BiH o europskim integracijama, neki su se mediji potrudili da izvuku iz konteksta dio izjave Izetbegovića i prikažu je „kako SDA uvodi Srbe u NATO“, što niti je istina, niti je s ovakvim ustrojem Bosne i Hercegovine i pravom veta bilo kojeg od konstitutivnih naroda moguće.

Tako je, na primjer, izvijestio Blic, formalno u vlasništvu švicarske kompanije Ringier AG, koji je prenio vijest „kako se u Predsjedništvu BiH mogu riješiti važne stvari i tamo se već vode pregovori“.

„To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže rješenje. Naći će se rješenje i za ANP i NATO. A taj će se sastanak svesti na raspodjelu položaja“, navodno je izjavio Bakir Izetbegović.

Gotovo sve ostale agencije su korektno prenijele izjavu čelnika SDA i što je točno rekao. Ako je to istina, onda to znači da političari koji predstavljaju tri konstitutivna naroda ulaze u razdoblje razumijevanja činjenica da je nemoguće da ijedna strana nameće svoju volju drugoj ili trećoj i da to samo vodi destabilizaciji zemlje koja je u pravilu uzrok teške ekonomske situacije i osiromašenja.

Narednih nekoliko tjedana će pokazati je li to bila retorička izjava ili je ovo zaista zaokret za 180 stupnjeva, kako neki nazivaju novi kurs SDA. No, on nije nerazumljiv. Naime, nije tajna da je SDA u bliskim kontaktima s Ankarom, a kako je Turska na rubu raskida veza sa zapadnim „saveznicima“, ne može se isključiti da SAD sada ne vidi smisla u žurbi za ulaskom u NATO, što je proces koji samo može dovesti do političkih sukoba u BiH, a jednako se i ostvari cilj, iako nije jasno kako, Turska možda i ne bude članica NATO pakta.

Što se tiče Rusije, ministar vanjskih poslova Sergej Lavov je početkom listopada izjavio kako NATO silom želi uvući BiH u savez, iako „Washington i njegove europske pristaše su pokrenuli proces uvlačenja Bosne i Hercegovine u NATO. Za ostvarenje tog cilja se služe svim trikovima, uključujući i reviziju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, rekao je Sergej Lavrov prošlog mjeseca na XVI godišnjem sastanku Međunarodnog raspravnog kluba Valdai.

Prema ustavu predloženom u Općem okvirnom mirovnom sporazumu za Bosnu  Hercegovinu, poznatom i kao Daytonski sporazum, potpisanom 14. prosinca 1995. u Parizu, državu Bosnu i Hercegovinu čine dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine s 51% teritorija i Republika Srpska s 49% zemlje, kao i Brčko s posebnim statusom distrikta. Državni sustav Bosne i Hercegovine jedan je od najkompleksnijih u svijetu. U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO nije moguć bez pristanka svih entiteta i predstavnika sva tri naroda. U tom je smislu parlament Republike Srpske u listopadu 2017. usvojio rezoluciju o neutralnosti zemlje glede vojnih saveza. Bosanski Srbi protive se ulasku u NATO i ranije usvojenu parlamentarnu rezoluciju na saveznoj razini vide kao prvi korak ka referendumu o pristupanju Bosne i Hercegovine Sjevernoatlantskom savezu.

Sada se čini da je Bakir Izetbegović odbacio tu mogućnost. Iz kojih točno razloga, to tek treba vidjeti, kao i je li bio iskren kada je dao ovu vrlo tešku političku izjavu, kako za BiH, tako i za regiju i Europu općenito.

Tanjug / Tass / EADaily

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
121 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
Gost
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
11 mjeseci prije

Ma da, isto kao što kramp izjavi da se povlači iz Sirije, ovaj spin mu je netko došapnuo na uho, ako zaista to misli budu postavili drugoga poslušnijeg.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Tačno tako,a sa Bakirom je kao i sa pijetlom….pustiš ga na prag a on se vati grede.

Bajro
Gost
Bajro
11 mjeseci prije

A kako je sa Dodikom?

sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
Gost
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
11 mjeseci prije

Vjerovao ili ne oba rade zs istoga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Evo ovoga, nisi popio terapiju pa opet vidiš reptiloide.

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Tip koji nije u stanju sebi izabrati ime za komentarisanje nego lupa po tastaturi nasumice.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@Laki Topalović Malo kulture nije naodmet zar ne?! Ne vrijeđa vas čovjek čemu vaša “reakcija”!!

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

On grize ruku, zato zipa loma…

Marshal
Gost
Marshal
11 mjeseci prije

Bajro koliko sam ja upoznat sa prilikama u Bosni sa Dodikom uvjek znas na cemu si…on je veliki zagovornik otcjepljenja RS i ne ulaska u NATO i to na svakom koraku istice, dok sa Bakirom nikada nisi nacisto…hrvati sa njim moraju biti vrlo oprezni jer jedno prica a drugo radi.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Još si zaboravio napisati: a treće misli!!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Dobro je, znači rusi su popričali s njime uz kavicu. Ima nade za BiH.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Po tvome, znači da ima nade za Bosnu uz pokroviteljstvo Rusa??!!

Davor
Gost
Davor
11 mjeseci prije

Popričao je on s Erdoganom,i čuo da bi i Turska mogla van,pa što bi onda on ulazio….

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Ivo
Mislim da je tu prije Erdogan nazvao Bakira i savjetovao mu da se malo “pravi lud”… (ipak Rusi ne bi trebali baš trčati ispred Turske, sada kada su “prijatelji”)

dragi
Gost
dragi
6 mjeseci prije

Jedino kao unija 3 republike.Ali muslimansko bratstvo hoće sve i na kraju zato neće dobiti ništa.Uostalom i babo mu je bio takav radi jedno misli drugo a govori treće.Sa islamistima se nemože fino to samo silu razumije.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Kakva “kavica”? Mali izetbegović srče kahvu!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
11 mjeseci prije

jedini ispravan put za narode na balkanu I bih jeste ispružena ruka I put suradnje na podizanju standarda građana bih I balkana. nikakvo članstvo u nekim od vojnih organizacija nije put da se riješe prijepori između susjeda. grčka I turska su bile članice nato pakta kada su ušle u međusobne sukobe I rat. ništa se bitnije nebi promjenilo I kada bi svi ušli u nato.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije

Pravedno je ovo što pričaš u vezi puta na Balkanu ali je istina ta da Visoki predstavnik odlučuje o svemu u BiH i njegova je zadnja,ovi dole su da to sprovedu u djelo,bez toga nema financija.U ovoj situaciji je očito da BiH ne ulazi u NATO jer taj isti NATO ima trenutno problema s Turskom(koje koincindencije da Turska puno ulaže u BiH) i dok taj problem riješavaju,BiH je nečiji adut,čiji,tu se zasad lome koplja,za sve treba vremena.No,mene trenutno ne zabrinjava to u toliko velikoj mjeri,mene zabrinjava više razvoj situacije oko Schengenske granice,ako Hrvatska bude kasnila u toj granici dok ovi pregovaraju,jao nama.Ako nebude kasnila,sve ok,drugi plačaju i postavljaju.Ali ako uzmem u obzir koga imamo za premijera,moglo bi biti,jao nama.A oni se tuku oko plaća u školstvu pored tolikog povečavanja proračuna i pored tolikih uhljeba u državnoj upravi.Profesorica Hrvatskog i Engleskog u osnovnoj školi “Rugvica” ima plaću od 11 000 kn.Jel vam je sad jasnije kako se vrši zapošljavanje u školstvu,jel vam je jasnije kako teku pregovori oko zapošljavanja,jel vam je jasnije za koga se sindikati bore u štrajku koji nije štrajk.Malo sam skrenuo s teme ali mislim da sam to napravio opravdano.

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Kakvo školstvo, kakvo zapošljavanje.., hej! Ovdje je riječ o članstvu u zločinačkoj organizaciji.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije

@Toni-bravo Toni….

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
11 mjeseci prije

Ne smeta ti zločinačka organizacija s ovih prostora koja drži monopol od svog nastanka. Da i ti nisi neki iz “službe” ?

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

E, da ga hebeš, nemam pojma na šta misliš.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

mladen
Plaće, platne liste prosvjetara objavljene na index.hr.
Od 5500-6500…otprilike…
Toliko može imati ako radi dodatno u večernjoj, npr

Bilo tko
Gost
Bilo tko
11 mjeseci prije

Profesori u Hrvatskoj rade za oko 5000-6000 kn. Tvrdnja da netko zarađuje 11000 je zlonamjerna laž, kojoj je cilj još više obezvrijediti obrazovanje u interesu neoliberalnog iživljavanja!

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Promjenilo bi se…na gore!

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

Pročitao sam pozorno sve komentare i što reći da nitko nije “pogodio u sridu” jer nove vlasti u Bosni i Hercegovini, na kojoj inzistira “sultan” jer on je najveći srpski saveznik na Balkanu a nije Bošnjačko-muslimanski jer sve novce ulaže u Srbiji a kod “braće” u Bosni i Hercegovini ne ulaže skoro ništa, neće biti jer sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju se složiti, Dodik i Izetbegovićeva marioneta Džaferović, koji se pita isto što i ja u Zaprešiću, Bosanskom Brodu ili Tuzli dakle ništa, su za novu vlast bez MAP ali Željko Komšić nikada neće dati svoj potpis za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bez MAP jer on nema svojih uhljeba kojima trebaju zapadni novci: IMF, ECB, WB, etc. jer država Bosna i Hercegovina zavisi od zapadnih kreditora i od dijaspore koja čini cca. 55% od predratnog broja stanovnika a samo država se može zadužiti a ne niži oblici vlasti (entitetski, županijski, gradski, općinski), tako da očekujem veliku “bitku” za Bosnu i Hercegovinu između “velikog brata” sa jedne i Rusa i Turaka kao ruskih “suflera” sa druge strane, EU i Kina su samo statisti u svezi Bosne i Hercegovine!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Vidis promasio si. Bitka se vec vodi izmedju britanaca i svaba. Ameri, rusi, turci, iranci, arapi su jos uvijek sporedni igraci, a evo i francuzi pokusavaju da se ubace sa svojim novootkrivenim stavovima.

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije

Mislis na devedesetu,gdje je polamilijuna vikalo dajte nam oruzje.Prosla su vrimena moci jedni na drugima.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

Vjenčani kum Izetbegovica je profesor doktor Srđan Hrisafović po nacionomu Srbin a i danas mu je najbolji prijatelj.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Bakir je genetski nasljednik Alije koji prije podne misli jedno, popodne drugo, a uvece trece. Ne moze protiv genetike.
Uostalom on je nebitan. Zasto Visoki Prestavnik ne podnese zahtjev za clanstvo, Brisel proglasi pristupanje i kraj price? Sto glume nekakve legaliste kad to nikad nisu bili. Postenije je ono americko “mi ostajemo u Siriji da stitimo americku naftu”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Nemoj tako, politika nije ljubav, nego ku*va. Ja bih volio da je ovo zabaš istina, čak i i ako je pravi razlog Turska i spor Erdogana s NATO paktom. Ako je tako, a može biti tako, gdje je problem. Sve je bolje nego svađa. A ovo je drago čuti svima u RS. Što tu ima loše

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Laki Erogan ne moze vidjeti Bakira ocima, jer je na gulenovoj strani. Bakira kontrolisu angloatlantisti. Sta mislis sto se sultan onoliko drzi Vucica i sto ulaze u Srbiju, a ne u BiH?

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

ova ti je dobra tihobl…Bakir je genetski nasljednik Alije koji prije podne misli jedno, popodne drugo, a uvece trece i ne razlikuje se od ostalih ,,casnih” politicara i lidera iz regiona i sire ….skida gace tamo gdje treba ….

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Tramp kaze, mi ostajemo u Siriji da pljackamo naftu,a ne da to rade Kurdi.Koji licemjer,a za koga su Kurdi krali naftu,nego za SAD.Turska terala zeca a isterala lisicu.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Daleko je manje licemjeran od briselskih politicara. Oni bi krenuli da je nemoralno da se nafta vrati Siriji i da ce je oni uzeti ali nerado. Znas i sam njihove price.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@tihobl Cijenim vas kao vrsnog komentatora ali da budemo realni, Izetbegović Jr. mlađi je klasični diktator i kriminalac kao i ostala dva “zaštitnika svojih naroda, Dodik i Čović! Izetbegović Alija je bio pošten čovjek ali nije bio za politiku rođen!!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Alija je bio mufljuz koji je mrzio uglednije ljude od njega – Filipovica, Zulfikarpasica, Abdica, itd. Mutljaros ih je sve sklonio u stranu i okruzio se olosem. Najobicniji laktaros. Njegov ekvivalent kod srba je Seselj, bivsi vatreni komunista, koji zbog mjesta asistenta, napusta partiju i pravi zaokret za 180 stepeni. I Alija da se mogao probiti u SKJ bio bi vatreni komunista.

cro crv
Gost
cro crv
6 mjeseci prije

A STA STITE OPLJACKANU NAFTU NE AMERICKU TO ONI SIGURNO NISU KUPILI NO DOBRO JE BAR PRIZNAJU PLJACKASI SMO KO BANDITI NOVOG SVJETSKOG PORETKA

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Pametna ti je ova Bakire …Ima nade za tebe nisi izgubljen slucaj….Izgleda da si pametniji od Mile Crnogorca( citaj Mile Djukanovica zvanog prilivoda) i novog Makedonca Zaeva ….Jos samo Valentinu Inzcku da kupis kartu u jednom pravcu i otpravis ga kuci u Austriju i mirna Bosna ….

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Kad kucne čas za nešto, nitko neće ni za što pitati ni Bakira ni Dodiga, a ni Ruse!!

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije

Bakir je prokuzijo svoje porjeklo.Cuvaj se Bakire onoga za stolom i pod stolom.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Zar je Nato donio nesto drugo sem oruzja ,ratne retorike i sukoba …..pa oni su u stanju raspadanja ,to je buduci vojni otpad …..

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Bakir i njegov otac nikada nisu ni pomisljali ulaziti u asocijacije zapada,ako su to nekad i govorili ,to je bilo s dvije fige u dzepu.Oni su bili i ostali vjerni sultanovoj politici, odnosno krilatici koja ga je s mjesta gradonacelnika Istanbula, lansirala na sultansko prijestolje “Minareti su nase bajonete,dzamije su nase kasarne a vjernici nasa vojska”.
A sto se tice bosanskih Srba,tja, ako se car i sultan jos malo intimnije zblize, mozda i padne dogovor izmedju Dodika i Bakira, pa fino svi skupa udju u Otomansko carstvo, gdje realno i pripadaju.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Neces vjerovati, ali bolje je tamo. Bolesnik na Bosforu i u najgorim vremenima bio je zdraviji nego sto je briselski bolesnik sada.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
11 mjeseci prije

Briselski je rođen bolestan a onaj na Bosforu je obolio kroz život. Bitna razlika.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Bakir ostavlja vrata NATO-a otvorenim, sve u skladu s turskom politikom. Ostane li Turska u NATO-u i uputi li Bakiru tu naredbu Erdogan, onda će on ponovo na vrata NATO-a i revidirati svoje izjave. RS se neće previše buniti jer će ista naredba biti upućena i u Beograd, dakako od strane istog ‘najvećeg investitora u regiji’.
Izađe li Turska iz NATO-a, onda će SDA nastaviti dalje s pričom o vetu i konstituivnim narodima i o svom pronađenom snu o ravnopravnosti suverenih naroda u BiH.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Konačno se slažem, iako ne mislim da Turska zbog ulaganja u Srbiju ima utjecaja na politiku BG.- Osim ako nije netko drugi. Rusija tradicionalno računa na utjecaj kojeg ima u Srbiji, pa što?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Gle, kažu da je politika umjetnost mogućega. Svatko gleda iz svoje pozicije iskoristiti najbolje okolnosti. U BiH je to ipak specifično jer konstituivni narodi ne nastupaju zajedno, nego se vode politike koje dovode do majorizacije jednih, supremacije drugih, tj nekomu na štetu. Srbija je još uvijek u poziciji birati kamo će, no bojim se da je Erdoganova što financijska, što svemuslimanska poluga s kojom raspolaže u Srbiji malčice prejaka.

Đuro
Gost
Đuro
11 mjeseci prije

Meni se čini da je Putinova poluga trenutno najjača.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Putinu je biologija naj veći problem i ne samo njegov negoli problem svakog čovjeka. On je već relativno star čovjek i neće moći još dugo biti na čelu svoje države, a njegovi nasljednici se već postavljaju u red i već kuju svoje planove, koji baš i ne moraju biti kompatibilni sa Putinovom doktrinom i političkim kursom. Mnogo puta provjereno kroz istoriju!!

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

@Son
Znate kad su pitali Andriju Hebranga zašto je lagao? A on odgovara: “pa nisam lagao, samo nisam govorio istinu”
A to vam je kod političara vrlo česta pojava i večina se drži toga.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Vučić je kao i riba, koja vidi samo mamac, a ne vidi da je taj na udici i znamo što može biti, kad riba posegne za mamcem i proguta ga zajedno sa udicom!

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Nista mi ne birami, mi smo pod kolonijalnom upravom i bice uprava kaze.

Kora
Gost
Kora
11 mjeseci prije

@Laki Topalović

“Rusija tradicionalno računa na utjecaj kojeg ima u Srbiji, pa što?”

A Bakir tradicionalno računa na utjecaj koji Rusija tradicionalno ima u Srbiji, nadajući se da će mu ova “promjena paradigme” omogućiti državnički posjet Putinu i političku podršku Rusije. Međutim, Bakir je tudum koji kuži samo to da mu se “drma stolica”, ali nije u stanju izvući nikakav zaključak iz Netanyahuovog slučaja.

Ukratko, od cijele ove senzacionalističke priče neće biti ništa jer Bakirov lik ne može više spasiti ni lik “moćnog cara Putina”; on mu eventualno može dodijeliti samo “posljednju pomast”.

Game over za Bakira, Al-Bagdadija i Netanyahua.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Makron je uk..njao stvar izjavom o prosirenju a ,,guske ” iz regiona ( citaj nadobudni politicari i lideri) su odustale od leta u Natovo jato zbog magle iznad Atlantika i Britanskih otoka(citaj Brexita)……P.S leti perje na sve strane od politicara i lidera ,ostace gologuzi na vjetrometini svjetske politicke scene ….

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Dobar,Brexit napravio pravu pometnju,kome carstvu se sada prikloniti?

Đuro
Gost
Đuro
11 mjeseci prije

Ma nema ovo nikakve veze sa Erdoganom.Čista retorika i taktika da se prihvati Anp.
A podrška dolazi direktno iz ambasade USA

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Čekaj, ako se taj ANP revidira da se stavi “Kvaka 22” da nije put u MAP, pa neka ga usvoje, ionako svi sa svim surađuju i održavaju vježbe. Koliko god mislili da su glupi, nisu. Hoću reći Mile od laktaša kad je zajogunio da taj ANP ne može biti u onom dogovoru. Taj , kako kaže Bakir, reducirani i civilne svrhe, iako još treba vidjeti što je to, ako je tako. Gdje je problem? Budi siguran da ga ovi neće potpisati ako ima skrivene zamke, zarez na “krivom mjestu” koji mijenja smisao rečenice i sl.-

Đuro
Gost
Đuro
11 mjeseci prije

Misliš, da se drže narodne volje kao u Makedoniji ili Crnoj Gori?
He He,od neulaska u NATO zavisi opstanak Republike Srpske i Nema igranja sa tim.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Djuro u pravu si. NATO birokratija je ocajna i plasi se raspada. Ako se posalje ANP ili nesto slicno prihvati ce ga kao da je zahtjev za prijem i primice BiH po skracenom postupku.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@tihobl Ukoliko “veliki brat” želi da “usisa” Bosnu i Hercegovinu u NATO “veliki brat” će to milom ili silom učiniti i ukoliko želi Bosnu i Hercegovinu u EU, biti će dovoljan samo jedan poziv ka EU i Bosna i Hercegovina je u EU nešto slično Bugarskoj i Rumunjskoj!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

A zasto Visoki prestavnik ne posalje zahtjev i ovi ne prime BiH?

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@tihobl Tko je spominjao visokog predstavnika ja sigurno nisam?!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ja. VP ima ovlasti vece nego sto su imali kolonijalni guverneri. Mogao je do sad odraditi reforme i uvesti nas u EU, NATO i ostalo da je to MZ htjela. Ali cinjenica je da ce prije primiti Tursku u EU nego BiH. Vrijeme je da se izbiju iluzije iz glave; ne zele BiH i nikad je nece primiti.

Kora
Gost
Kora
11 mjeseci prije

@Đuro

Što Vi mislite, kad je lik Donald Trump objavio da je “ubijen” lik Al-Bagdadi, odnosno lik zamjenik Al-Bagdadija, je li lik Donald Trump pod zamjenikom podrazumijevao lik zvani MbS ili lik zvani Bakir? 😉

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Situacija će se rasčistiti tek onda, kad Erdogan izgubi izbore i kad poslije toga bude eliminiran iz turske politike. Turska će se opet vratiti na stari kurs i pokušati će, čim prije zaboraviti “Erdoganov zeman”. Erdogan je zajašio tigra i kad sjaše, tigar će ga rastrgati i to je vrlo izvjesno!

Đuro
Gost
Đuro
11 mjeseci prije

Kakvog tigra?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
11 mjeseci prije

U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Moš mislit….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

To je valjda prema Daytonu trebalo biti, a kako će se provoditi proporcionalna zastupljenost, kad im je trebalo dva desetljeća, koliko, da naprave popis stanovništva.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Sve se radi po popisubiz 91.,mislim da i ako sledeći popisu budu prihvaćeni da će se i dalje tajbključ mjeriti po popisu iz 91.;fora je što se taj ključ poštuje u RSrpskoj i ima naroda (zamisli SNSD pun Hrvata i Muslimana 🤔) ali u federaciji prosto nema Srba u dovoljnom broju pa ih onda po ulici hvataju i naravno u Federaciji se nepoštuje pa imaš presude ustavnog sudabkoje još nisu izpoštovane.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Washington priznao „Armenski genocid“ – Turska ogorčena i najavljuje odgovor a izgleda da je i Bakir dio te price i bajke o Nato i BiH…Ko vuk (citaj Nato pakt) i Crvenkapica (citaj BiH) …..

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nije to srpski entitet…frustrira me što Vojsku Republike Srpske zovu srpskom vojskom, u toj je vojsci bilo svih naroda i ostalih, nekog manje nekog više ali nije ni srpska vojska ni srpski entitet.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
11 mjeseci prije

Mantre, fliskule ili šta već… Na tome se formira mišljenje već duže vrijeme. Kako subaru kaže:programira se mozak zemljanina.

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Pa nerviraj se, ako baš moraš.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

državu Bosnu i Hercegovinu čine Brcko distrikt 0% i dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine s 51% teritorija i Republika Srpska s 49% zemlje, . Državni sustav Bosne i Hercegovine jedan je od najkompleksnijih u svijetu. U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda, Bošnjaci, Srbi , Hrvati i ambasadori USA ,V.Britanije ,Saudijske Arabije,Turske,Njemacke ,Austrije,Francuske,Rusije ,zemlje Visegradske grupe i svi obespravljeni gradjani koji nemaju od cega zivjeti u BiH vec zive i rade u dijaspori,

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

uskoro ide preformacija bosne i mnogih drzavica na balkanu..sve je vec pripremljeno i kad dođe pravo vrijeme,proces ce biti spusten.

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Plasim se da si u pravu i da ce biti sranje, opet, po ko zna koji put.

Koba
Gost
Koba
11 mjeseci prije

Ako ima kakva ženska da vjeruje u ovakve priče slobodno da mi se javi. Slab je junior, babo je bio mnogo bolji tekijaš.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@Koba ADMIN Ovo liči na GOVOR MRŽNJE!!

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Bakir radi ono sto mi gazda is Stambula naredi!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Jok.
Slusa engleskog hambasadora.

Koba
Gost
Koba
11 mjeseci prije

Inače gospodar Bosne i Hercegovine demantirao je izjave alijinog bilmeza. Nikakav ANP neće proći. Živio nam car Dodik.

basso
Gost
basso
11 mjeseci prije

Ako nece i nato zasto onda salje ANP?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

U tome i jeste kvaka.

Ray
Gost
Ray
11 mjeseci prije

Nato je samo instrument kojim bi da podjarme Srbiju. Ne treba nam, fala,sami cemo se vratiti na celo tablice,kao i uvek do sad

alfa33
Gost
alfa33
11 mjeseci prije

Reko mu Turčin da ne ide….

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

“ali slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) mora biti, jer je to provedba ranije usvojenih zakona i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine prava“, kazao je Izetbegović.”
Kao, neko će nasjesti na tu fintu. Moron.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
11 mjeseci prije

Bilo ovo istina ili bacanje “buva” nije loše za čuti. Bakir prati Ankaru što je poznato. Ali ponavljam ako je iskren to je odlična vijest za ovu napaćenu zemlju. Sada čekamo “međunarodnu zajednicu”….

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

O cemu ti to ?
Bakir prati Sebiju koja je mozak porodice, a ona hambasadora MZ.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
11 mjeseci prije

Znači da trio fantastikus Dodik,Bakir i Čović ponovo spremaju neku zajebanciju narodu !

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ne oni vec hambasadori.

puf
Gost
puf
11 mjeseci prije

Politički oligarsi u BiH nisu tu da služe na upravu narodu, nego su tu da tiraniziraju taj isti narod. Politički oligarsi u BiH NISU birani glasovima građana, nego spletkama i lažima. Birani su vojskom onih koji rade u javnoj upravi i u firmama koje su u vlasništvu entiteta, kantona i opština. Oni i članovi njihovih porodica moraju da glasaju za koga im se kaže, inače im prijeti gubitak posla, ili će neko blizak njima da izgubi posao. Njegovo dijete ne bi imalo mogućnosti da dobije stipendiju. Dospjeli bi na crnu listu nepoželjnih i svuda bi im bila zatvorena vrata. U BiH demokratija ne postoji, niti je ikada postojala. Par porodica upravlja državom i sve se vrti oko njih i njihovih poslušnika.

U BiH ovi isti politički oligarsi sa sve tri strane, a i poneki još, idu na eci peci pec ili kružno i ispiru stanovništvu mozak. Poslije svakih izbora neko od njih ciljano i smišljeno izmisli neku krizu, NEPOSTOJEĆU inače, da bi narod držali u stanju tenzija i netrepeljivosti. Sada je to uradio Bakir, prije toga je to radio Čović, a prije toga Dodik. Krize se izmišljaju i prije izbora, i traju po godinu i više dana, kako bi isti ovi dobii izbore. Oni će svakako dobiti izbore jer imaju vojsku glasača koji nemaju izbora nego da glasaju za koga im se kaže, ali ovim potezima izmišljanja nepostojećih kriza žele da budu sigurni da će ipak vlast i dalje da ostane njima. Ovi isti politički oligarsi u BiH upravljaju DOGOVORNO i ORGANIZOVANO, svi za jednog, jedan za sve, jer su svjesni da bi ih u suprotnom čekao zatvor, konfiskacija imovine i javna sramota koje se njihovi potomci ne bi riješili decenijama.

Mi koji živimo u BiH, a posebno mi mlađi od četrdeset godina smo savršeno svjesni ovoga svega i ne nasjedamo na ovakve priče. Bakir nije ništa ni bolji ni gori od Čovića, Dodika, Komšića, Raguža, Ivanića, Nikšića, Lagumdžije ili nekoga drugog. Svi spadaju u skupinu nasmrdljivijeg smeća koje postoji na ovoj planeti, koje smrdi u pravcu svih kontinenata i susjednih planeta. Ova trenutna priča oko ANP-a ili NATO puta je samo oedna u nizu njihovih spletki, koju su OSMISLILI ZAJEDNO. Samo je razlika što je sada na Bakiru bio red da pritisne i izađe u javnost. Prije toga je na redu bio Čović sa izbornim zakonom, a još prije toga Dodik sa kojekakvim referendumom. Ciljano-dogovorno-zajedno-smjrdljivo-ološko-oligarski. Ne budimo naivni, i prestanimo objavljivati tekstove ovoga tipa koji su nemaju veze s vezom.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Eh kad bi bilo sve tako jednostavno.
Problem je puno dublji. Problem je sto vi narocito mladji od 40 godina nemate pojma. Ovo sto si napisao je ono cim te je nafilovala MZ. Dosadilo mi je da slusam iste price: nasi politicari kradu, slusajmo postene politicare iz MZ; mi smo glupi da nesto poizvodimo, gasimo fabrike i uvozimo; mi nemamo pojma o ekonomiji, prodajmo sve stranim investitorima za male pare; ovde nema perspektive, odselimo u Irsku da peremo sudje.
Sve to MZ plasira preko svojih medija, preko svojih NVO i svoje armije agenata koja se prodala za kikiriki. Bar u BiH sve je transparentnije. Jasno se vidi da je u rukama MZ vojska, policija, pravosudje i monetarni sistem. Oni upravljaju ekonomijom (zato se ne razvijamao), oni upravljaju borbom protiv korupcije (zato je nema), oni upravljaju standardom gradjana (zato se iseljavamo kako bi njima namirili nedostataka radne snage).

Ovde se moze jedino napraviti podjela na patriote i izdajnike. Kad se povuce linija onda je jasno ko je strani placenik. Sve ostalo je prazno teoretisanje.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Doboro si me pdosjetio: pored domacih izdajnika i stranih placenika postoje i korisni idioti. Neprijatelju su oni najbolji jer ne traze pare.

puf
Gost
puf
11 mjeseci prije

Po čemu sam to ja korisni idiot, moliti ću lijepo?
Možeš li ijednu stvar koju spomeneš da potkrijepiš adekvatnim argumentima koji nisu u domenu kojekakvih teorija zavjere?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Opa poceli smo sa potezanjem teorija zavjere kao argument kako bi prikrili zavjeru. Evo jedan argument: ko je nagovorio prevrtljivog i neodlucnog Aliju da povuce potpis sa lisabonskog sporazuma i otpocne rat?
Nastavi sa spinovanjem kako su svi politicari isti i kako su jedini krivci za stanje u kojem se nalazimo, a da je MZ cvijece koje nam samo zeli dobro. Samo guraj spinove. Nemoj slucajno da se desi da strajkaci u Sarajevu odu pred OHR umjesto kantonalne vlade. Ni pod razno se ne smiju dosjetiti da kantonalna vlada nije nadlezna za ekonomiju i da nema ni jednu ekonomsku polugu u rukama i da je monetrana politika u rukama MZ.

puf
Gost
puf
11 mjeseci prije

De malo skači sa teme na temu, možemo ovako do vašara u mom gradiću sljedeće ljeto.

Nisam fan niti Alije niti njegovog El sina, niti bilo kojeg političara iz tog vremena. Ali ne mogu da se grohotom ne nasmijem. Alija otpočeo rat? Drug moj, rat u BiH je počeo dugo prije nego što se službeno navodi. Tačnije, sukobi i opće ratno stanje između Srba i Hrvata u Hrvatskoj, etničko čišćenje Hrvata po Vojvodini i Crnoj Gori, se samo prelilo i u BiH. Tako da je rat u BiH započeo kada i rat u Hrvatskoj, manje-više. Još početkom oktobra 1991. godine je spaljeno jedno od najvećih hrvatskih sela u istočnoj Hercegovini – Ravno, sa desetinama manjih hrvatskih sela u okolini. Sukobi Srba i Hrvata su se prelili i na sve dijelove BiH gdje su Srbi i Hrvati napadali jedni druge. Potom su rijeke izbjeglica i iz srpskih i iz hrvatskih sela bježale u bošnjačka sela radi zaštite. Pa su ovi treći u mnogo slučajeva postajali meta i prvih i drugih.

Mnogo prije nego je bilo i riječi o kojekakvom referendumu u BiH, i u vrijeme kada je taj isti Alija kojeg ti spominješ govorio kako to nije muslimanski rat, ti njegovi isti Muslimani su bili već uvučeni u rat i patili su istom mjerom. Blokada cesta, spaljivanje sela, izbjeglice, glad, zaustavljanje rada škola, bolnica, opći strah. Sve ovo je pogađalo sve tri strane, uključujući Alijine Muslimane. Tako da je rat u BiH započeo kada i rat u Hrvatskoj.

Drži se ti svog spinovanja i igre riječi. Možda ti i pomogne.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Znaci sad nije kriva MZ vec srbi i hrvati? Znaci uvijek je neko drugi kriv, samo je MZ uvijek djevicanski nevina. Izvini sto ti diram zjenicu oka i bacam ljagu na MZ.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@puf Bravo!!

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

@puf ….dobar komentar….prestanimo objavljivati tekstove ovoga tipa koji su nemaju veze s vezom….

Koba
Gost
Koba
11 mjeseci prije

Ha, ha ha. Bola mi mlađi od 30 ne pušimo tu tvoj šuplju koju si možeš zabiti pravo u Komšićevu i Suljagićevu bulju ili bolje njegovih zapadnih i istočnih sponzora. Čudno kako se ti “gradžani” ne bune na pokušaje islamizacije lansirane , barem službeno, iz IZ BiH. Ljudi zahtjevaju ekskluzivan ugovor s državom, kakav nemaju ostale vjerske zajednice, pomoću kojeg bi faktički uveli šerijat na mala vrata. Tko ne vjeruje nek gugla, spomenuti prijedlog ugovora je javan. Što više još su optuživali za “fašizam” Čovića i Ivanića koji su ga odbili potpisati. Kao osvetu za to izabran je Komšić za hrvatskog člana predsjedništva, srpskog nisu mogli izabrati, u srpskoj su statistička greška. Kako ti veliki građani, kojima kao nacija nije bitna, zahtjevaju dekret po kojem bi gradonačelnik Srebrenice morao biti Musliman. Čudno, jako čudno.
I vidi ti tog poganog čovića on bi da hrvati mogo svojim glasovima izabrati svoje predstavnike u predsjedništvu i domu naroda, kako se samo usuđuje ćafir jedan.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Citam tu da Turska odlucuje o BiH i ulaska u Nato..Nicem Turska neodlucuje,Erdogan i Turska neodlucuju vis eo Turskoj a ne o Bih..premalo informacija imate o svemu tome a bahrija izetbegovic najmanje o svemu odlucuje..on je zadnja rupa na svirali sto se tice toga..Turskoj je uskoro odzvonilo u Nato snagama kao i smaom Natu u svijetu..karte su vec poslozene..

TiTTO
Gost
TiTTO
11 mjeseci prije

Opet Erdogan progovara iz usta Bakir Izetbegovića. ..S kao Sirija. ..

izmetbegović
Gost
izmetbegović
11 mjeseci prije

bosnu treba vratit u granice iz 925 .

pipistrela
Gost
pipistrela
11 mjeseci prije

Ameri trebaju NATO vojnike i da narodi u nazovi alijansama kupujz njihovo skupo oružje, za vanjskog i unutrašnjeg neprijatelja (poznata neka retorika= pa tako i velika Hrvatska kupuje borbene helikoptere za nekoliko stotina miliona dolara , a nastavnici štrajkaju jer nemaju pristojne plaće, pa naravno što će hrvatinama pbrazovanje i znanje , vojničine sa krunicom su brendimuškaračine, koje voli BATO tajnica

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Proradila osovina Putin -Erdogan na ovim prostorima.Budale koje ližu Yankie šupke ostat će izolirani.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Kao što rekoh….grize…
“Milorad Dodik je rekao da je nezabeleženo u svetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast.

Prema njegovim rečima, BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspešniji i imali bi daleko više napretka, prenosi Srpskainfo.

“Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom – naglasio je Dodik u intervjuu za Srpski list, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji.

On je rekao da bi BiH imala budućnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali.
“Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. Njihov prvenstveni cilj je uništenje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. Republika Srpska je svoju državnost unela u Dejtonski sporazum, ona je postojala pre dejtonske BiH. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje, naglasio je Dodik.

On je rekao da je u sadašnjim okolnostima Republika Srpska samo na gubitku u svakom pogledu, jer je stopira nivo BiH.“

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@Sinisa Dodik će u daču u Moskvi ali gdje ćete vi ako se “veliki brat” opet vrati natrag nakon srpnja 2007. u Bosnu i Hercegovinu!? Ne priželjkujte raspad Bosne i Hercegovine, pazite što želite, da se ne probudite jedan dan u Šumadiji!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Tako su i kurdi prijetili sirijcima dok su imali ameicke baze. Smanji retoriku i ne uzdaj se u velikog brata.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@tihobl “Veliki brat” je garant opstojnosti: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova!

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Jedino nije garant Srbije, kada je Srbija u pitanju može se i oteti teritorija, može se i bombardovati, Srbe je dozvoljeno ubijati jer eto tako veliki brat kaže…..Željko molim te ne brabonjaj.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Žikć živci zbor….ovo je bilo namjenjeno Bajri kao odgovor na pitanje o Dodiku, Dodig grize zato zipa loma Bajrice.
A od mene nikada nisi čuo o konačnom statusu BiH,čim mućnem glavom sjetim se rata a rat ne volim.

Nil1
Gost
Nil1
11 mjeseci prije

Hvala Bogu da su naša 3 plemena dobila napokon sposobna vladara Draška Stanivukovića to će bit naš Putin kad zavlada.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ne moze ispasti Putin iz soroseve radionice.

Wasbewill
Gost
Wasbewill
11 mjeseci prije

Nažalost, iako nemamo dobro mišljenje o NATO-u, nama Bošnjacima je to u ovom vremenu i okruženju jedini izlaz iz Velikosrpskih i Velikorvatskih politika prema našoj zemlji. Ko misli da možemo zajedno živjeti sa tim zločinačkim ideologijama koje su i razbile Jugoslaviju taj se grdno vara, protiv njih smo se i borili. Zato Bakir Izetbegović griješi ako misli da će se ne ulaskom u NATO naše dobre komšije urazumiti i postati ko normalni ljudi.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Ako i dodje do koncenzusa u Sjedinjenim Bosanskim Drzavama (citaj Fedracija BiH,Republika Srpska i Distrikt Brcko) i sta onda ovako u ratrojenom stanju Sjedinjene Bosanske Drzave raspiruju mastu hegemona iz svih regiona svijeta …..Hebes zemlju koja Bosne nema ….

Janko
Gost
Janko
6 mjeseci prije

U Nato zele oni politicari,koji bi da im Nato cuva stolicu.Za narod i drzavu od Nato nikakve koristi,osim da mali covjek bude puscano meso u ostvarenju interesa mocnih.

Mijo
Gost
Mijo
5 mjeseci prije

Vjerodostojnost sekte Muslimanskog bratstva je na ispitu u odnosu na kafire? Stvarno? Zar vi Srbe i Rusa smatrate budalama poput Hrvata?

miki
Gost
miki
3 mjeseci prije

ravo Bakir,i ne samo to treba pod hitno dignuti 10 m zid uzdus nove Shengenske granice . mirna Bosna,Srbija A nadasve Evropa I puni sigurniji ceo svet.

pera
Gost
pera
3 mjeseci prije

Cvrc, Srbiji ode Kosovo, boje se da BIH ne ostane bez RS.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
121
0
()
x