Izrael bijesan nakon što je poljski predsjednik odobrio zakon koji sprječava žrtve holokausta da traže povrat imovine

Andrzej Duda
37 komentara

Poljski predsjednik Andrzej Duda odobrio je zakon koji efektno sprječava žrtve holokausta i komunizma da povrate imovinu koja im je oduzeta. Taj potez izazvao je pobunu u Izraelu, koji je rekao da “neće prihvatiti” zakon.

Duda je zakon odobrio u subotu i postavlja 30-godišnji rok zastarjelosti imovinskih zahtjeva prema državi. Duda je poljskoj novinskoj agenciji PAP rekao da se nada da će zakon okončati lažne tvrdnje “reprivatizacionih mafija” i da će zatvoriti eru “pravnog haosa”.

Zakon je prošao kroz poljski parlament suočen sa glasnim protivljenjem Sjedinjenih Država i Izraela, razjarenih što će porodicama žrtava holokausta biti onemogućeno da povrate imovinu oduzetu tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, poljski premijer Mateusz Moraviecki ranije je rekao da Poljska “neće platiti za njemačke zločine”, dok je Duda odbacio optužbu da je zakon namijenjen samo žrtvama holokausta.

Tadašnja velika jevrejska zajednica u Poljskoj skoro je potpuno iskorijenjena tokom Drugog svjetskog rata jer je njemačka nacistička partija organizovala masakr oko šest miliona evropskih Jevreja u holokaustu. Međutim, oduzimanje imovine od Jevreja i nejevreja takođe se dešavalo tokom decenija komunističke vladavine koje su uslijedile, a zahtjevi za restituciju žrtava komunizma takođe će biti odbačeni prema novom zakonu.

Izraelski premijer Naftali Benet bio je užasnut. “Ovo je sramotna odluka i pokazuje sramotan prezir prema sjećanju na Holokaust”, napisao je on na Twitteru. “Ovo je ozbiljan korak koji Izrael neće prihvatiti u dobroj vjeri.” Ministar spoljnih poslova Yair Lapid takođe je najavio da će opozvati ambasadora svoje zemlje u Poljskoj i savjetovatiti sljedećeg ambasadora koji ga treba zamijeniti da ostane u Izraelu, preneo je Jerusalem Post.

„Poljska je postala antidemokratska, neliberalna zemlja koja ne poštuje najveću tragediju u istoriji čovječanstva“, rekao je Lapid.

Tokom svojih šest godina na funkciji, Duda je direktno odbacio bilo kakve optužbe o saučesništvu svoje zemlje u holokaustu. Njegova stranka PiS izazvala je kontroverze 2018. godine kada je uvela zakon koji kriminalizuje svaku sugestiju da je Poljska pomogla u masakru Jevreja. Međutim, zakon je na kraju ublažen, nakon intenzivnih kritika SAD i Izraela.

Andrzej DudaHolokaustIZRAELPoljskazakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Koliko će Duda ostati predsjednik?

Malomorgen
2 godine prije

poljski lopovi…. 😒

ipdrgbswergtimwergiu
2 godine prije

Znači Poljskom vladaju poljaci buahahaha………………………

Segota
2 godine prije

Ne razumijem?🤔 Šta se uopće bune, pa sta oni dandanas rade Palestincima??🧐

057
2 godine prije

Nek dodaju u covid cjepivo boost protiv bjesnoče i bit če mirni i zdravi.

Malimali
2 godine prije

Nema poštenja više ni među lopovima

Neko tamo
2 godine prije

Čekaj, zar nisu Nemci izvršili holokaust? Oni treba da vrate imovinu ne samo Židovima, nego i ostalim narodima. Recimo, ratni zajam koji su oteli od Grčke kao i za milione pobijenih Poljaka, Rusa, Srba, Hrvata…….

Marlov
2 godine prije

Koliko žive dugo ti židi i njihova pokoljenja? To znači da će tražiti imovinu u narednih 5 milijuna godina. Palestincima su oteli zemlju 1948 i vrše duže Teror nego Hitler, i nikom ništa, koje licemerje, ako ima pravde neka poljaci isplate Palestincima za sva židovska nedjelja u palesini i holokaust u palestinci, govna obična, na žalost onda ne bi drugog toka, danas nebi bilo tih problema, danke

g1 g2
2 godine prije

sasvim ispravna odluka. Poljska nema nista s tim, neka traze povrat od nacista.

g1 g2
2 godine prije

ja sam se sv. majci trsatskoj jucer zarekao da cu govoriti samo istinu. pa evo je.
poljaci su jedni od najvecih alkoholicara i pijanaca na svijetu.

Gazoggwzogh
2 godine prije

Ukrali ? Pa kad im niste dali da se bilo čime bave jer ste gamad

Martin
2 godine prije

TEMA BROJ. JEDAN TREBA. BITI…
NACI VRSILI EXPERIMENTE. I
DANAS PONOVO IMAMO EXPRIMENTE SA EXPERIMENTALNOM VAKCINOM
NIJE. ODOBRENA. FDA

Gentoo
2 godine prije

Hrvatine smrde.

Jacques
2 godine prije

Bravo Poljaci!

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Slavenska braca,jes da su nekulturni i pijani ,barem su nasi.

Goran25
2 godine prije

Kad će taj isti Izrael isplatiti Palestini za njihove gubitke i zahtjeve,banana država uz blagoslov amerike ih godinama ugnjetava

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI