Izrael i Ukrajina ‘nisu isto’

Josep Borell
15 komentara

Kijev ne bi trebao tražiti istu vrstu podrške koju je Zapad pružio zapadnom Jerusalemu tokom iranskog napada jer se te dvije situacije ne mogu porediti, rekao je šef vanjske politike EU Josep Borrell.

SAD, Velika Britanija i Francuska saopćile su da su u subotu sarađivale s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) kako bi oborile neke od pristiglih iranskih projektila i dronova. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski od tada je pozvao Washington i njegove saveznike da učine isto za Kijev.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u utorak, Borrell je rekao da su dvije situacije “različite stvari koje se ne mogu porediti”.

“Iranski napadi nadlijetali su zračne baze vojski Francuske, SAD-a, Velike Britanije i Jordana. Prešli su preko svojih baza, koje su tada djelovale u samoodbrani”, rekao je Borrell. „Nema vazdušnih baza Velike Britanije ili SAD, a još manje Jordana, naravno, na teritoriji Ukrajine ili na teritoriji preko koje lete ruski projektili. Dakle, ne može se dati isti odgovor jer okolnosti nisu iste.”

Izrael je takođe potrošio mnogo vremena i novca na izgradnju sistema protivvazdušne odbrane Iron Dome, koji EU ne bi mogla da izgradi preko noći u Ukrajini “čak i da imamo novca u kutiji”, rekao je španski diplomata. Blok ipak pokušava da Kijevu obezbedi dodatne sposobnosti protivvazdušne odbrane, dodao je on.

Na pitanje da li je EU učestvovala u odbrani Izraela, Borel je rekao da taj blok nije direktno uključen, jer nije država i nema vojsku, ali neke njene članice jesu.

„Sa te tačke gledišta mogu reći da su Unija, odnosno države članice Unije koje imaju mogućnosti da to urade, to učinile“, rekao je on. “Učestvovali smo, naravno, u prenošenju informacija koje su obavještajne službe imale o tome koliko je napad neminovan. Bili smo upozoreni, kao i mnogi drugi.”

To je omogućilo mobilizaciju vojnih kapaciteta – insistiram, ne Unije, već nekih država članica koje su bile dostupne u tom području i koje su aktivno učestvovale u eliminaciji onoga što je ovaj napad predstavljao za Izrael.

Iran je u subotu lansirao niz dronova, balističkih i krstarećih projektila protiv Izraela. Prema Teheranu, napad je bio zakonita odmazda za izraelski zračni napad na iranski konzulat u Damasku u Siriji ranije ovog mjeseca u kojem je ubijeno sedam visokorangiranih oficira Kuds snaga Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC).

BorellIZRAELukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
13 dana prije

Da u Ukrajini je jedno zidovsko govno dok ih je u Izraelu puna septicka jama..

Pavo
13 dana prije

U Rusiji 50 000 mrtvih
U Ukraini 500 000 mrtvih KOLIKO JOS SLAVIJANI ???

Dax
12 dana prije

Kad Amerikanci porede Izrael i Ukrainu, Izrael je supruga, a Ukraina kurva.

Mirro
12 dana prije

Izrael, Engleska, Australia…I jos neki, spadaju u americki prvi krug satelita a Ukrajina mozda sesti krug, Hrvatska peti krug.

Darko
12 dana prije

Boreli pas ti je..o mrtvu mater. kad ćeš i ti nahraniti crve?

tihobl
12 dana prije

Znaci sve dok ne bude britanskih, francuskih i jordanskih baza u bivsoj Ukrajini nemaju sta braniti.

Bruno
12 dana prije

Bravo genijalac. Ukraina je u Europi, a Izrael u Aziji. Osim kada je eurovizija ili basket u pitanju. Ma ko je tebi učitelj bio. Tako nadareno dijete, a sada nadareni starac. Demenko.

Steve
12 dana prije

Kao što ni ti nisi isti slučaj sa nekim, ko je npr pametan…

Bruno
12 dana prije

I Rusi imaju bolje avione i rakete za obaranje naših aviona.

Zlovenac
12 dana prije

Tako mu amerikanci naručili.

Max
12 dana prije

To znamo.

FELIX
12 dana prije

TO BI TREBALO DA BUDE SVAKOME JASNO ALI SU OBOJE ODREDZENI ZA UNISTENJE TO JE I PLAN GLOBALISTA SAMO NE IZ ISTIH RAZLOGA

tango
12 dana prije

Tacno tako ovi su manhe vrijedni i sluze vam ko kolaterslna steta protiv ruja,cioni su vlasnici many i svega povezanog s lovom u stvari vase gazde,aj stari ne pravi se pametan ostaces takav.

Samo U Prolazu
12 dana prije

Nisu, Ukraina se brani a Izrael je agresor!
(Svako u svom sukobu)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI