Izrael “ispravlja povijesnu nepravdu” – Od arapskih zemalja i Irana traži 250 mlrd dolara odštete

Morate platiti
56 komentara

Nakon što su u samo nekoliko desetljeća, uz blagoslov britanske krune i pozivajući se na “povijesno pravo iz svetih knjiga”, okupirali i etnički očistili preko 20 000 kvadratnih kilometara i proglasili državu, Židovi Izraela su sada došli na novu ideju.

Izrael poziva arapske zemlje i Iran da isplate 250 milijardi dolara za imovinu Židova koju su u tim zemljama ostavili kada su otišli.

Novac dobiven od osam zemalja neće biti dodijeljen pojedinim obiteljima, navodi se u izvješću, već će ga država distribuirati putem posebnog fonda. Ministrica Gamliel koordinira proces, zajedno s Vijećem za nacionalnu sigurnost Izraela, koje radi iz ureda premijera.

Izrael je 2014. donio zakon kojim se svakog 30. studenog obilježava odlazak i deportacija Židova iz arapskih zemalja i Irana, a cilj je povećanje svijesti međunarodne zajednice o pitanju židovskih izbjeglica iz arapskih zemalja i Irana i njihovog prava na naknadu.

“Vrijeme je da se ispravi povijesna nepravda pogroma u sedam arapskih zemalja i Iranu, uz naknadu za stotine tisuća Židova koji su izgubili svoju imovinu, koja je pravno bila njihova”, rekla je Gila Gamliel, izraelska ministrica za socijalna jednakost, zadužena za imovinu Židova koji su napustili te zemlje kada su emigrirali na teritorije koje je okupirao Izrael.

Prema izvješću koje je objavio Times of Israel, režim u Tel Avivu namjerava od Tunisa zatražiti 35 milijardi dolara, od Libije 15 milijardi, a ostatak iznosa koji će biti nadoknađen bit će podijeljen između Maroka, Iraka, Sirije, Egipta, Jemena i Irana.

Izraelski režim, kako bi promijenio demografsku sliku okupiranih palestinskih teritorija u svoju korist, povremeno organizira poziv Židovima u svijetu i kako bi ih privolio da emigriraju na okupirana područja.

Izraelski mediji ističu da je ovaj zahtjev izraelskog režima strategija kojom se vrši pritisak na te zemlje da prihvate takozvani “posao stoljeća”, proizraelski plan kojeg je predstavio američki predsjednik Donald Trump s ciljem rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba u korist cionističkog entiteta.

Trump je podržao plan za rješenje sukoba uzimajući u obzir izraelski zakon iz 2010. koji predviđa da svaki mirovni sporazum mora osigurati naknadu za imovinu židovskih zajednica i pojedinih Židova koji su bili prisiljeni napustiti arapske zemlje i Iran.

“Ne može se govoriti o Bliskom istoku bez uzimanja u obzir prava Židova koji su zbog nasilja bili prisiljeni napustiti svoje uspješne zajednice. Svi zločini koji su izvedeni protiv tih židovskih zajednica moraju biti priznati”, rekla je ministrica Gila Gamliel, članica stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Meir Kahlon, predsjednik Središnje organizacije za Židove iz arapskih zemalja i Irana, navodi kako je riječ o “gotovo 800 000 ljudi koji su u Izrael došli nakon 1948. godine, te njih još 56 000 koji su otišli u Sjedinjene Države, Francusku, Italiju i drugdje”.

Palestina je prije deset godina zatražila 100 milijardi dolara od Izraela

Palestinska vlada je također tražila odštetu od 100 milijardi dolara od izraelskog režima, budući da je nakon njegove 1948. godine kaznenim djelima uzrokovao bijeg milijunima Palestinaca iz njihovih domova.

U travnju 2018. godine je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) istaknula da je režim Tel Aviva zakonski obvezan nadoknaditi Palestincima ekonomske štete uzrokovane desetljećima okupacije, kao i štetu zbog blokade gospodarskih aktivnosti okupiranih područja.

Izrael se oglušio na ovu i sve druge obvezujuće i neobvezujuće rezolucije Ujedinjenih naroda i tijela ove organizacije. Kao što napominje Times of Israel, prvi zahtjevi za isplatu naknada će biti upućeni Tunisu i Libiji, od kojih bi režim u Tel Avivu vrlo lako mogao dobiti željene iznose, posebice od Libije, čiji se suvereni fondovi nalaze u europskim bankama. Aktualna marionetska vlada Tunisa bi također mogla pristati na isplatu 35 milijarde dolara, ali vjerojatno s nagodbom, obzirom da je zemlja u teškoj ekonomskoj i financijskoj situaciji. Odgovor Maroka, Iraka, Sirije, Egipta, Jemena i Irana još nije stigao, iako nije teško pretpostaviti kakav će on biti.

Times of Israel / UNCTAD

Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Acrobat
5 godine prije

Znamo koliko su puta derali Švabe, za jevrejske žrtve, jevrejsku imovinu, jevrejsko zlato…pa onda Švicarce. Ovima je očigledno malo neprijatelja u svijetu. Izgleda da će sve to jednog dana naplatiti i to s kamatama!

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Mnogo bolje i efektnije poslati im samo 2500 prostitutki zarazenih HIV ili SIDOM

Siniša
5 godine prije

Jbt ovi se manijaci ponašaju kao da Arapi seru pare!!!!

Siniša
5 godine prije

Dosadan si.

Borac2
5 godine prije

Sauditi ce sigurno platiti, ionako placaju ispod stola jos od 1948 kad su prodali palestinu

Alen
5 godine prije

E tako to oni rade ,to su te provokacije..Ovakvim nastupima nastoje isprovocirati pa kasnije upirati prstom kako ih arapski svijet ne podnosi.. To je sve u cilju nihovog konacnog cilja , potpune dominacije bliskim istokom ..

jezevakucica
5 godine prije

Hoćeš li reketarenje ili raketiranje ? Biraj !

Alen
5 godine prije

Evo jos nekoliko cionistickih “mudrosti” ili provokacija ..Cionisti nisu jevreji ,oni se skrivaju iza jevreja.. • “Kada smo se naselili na arapsku zemlju, svi Arapi su mogli samo da se komešaju kao nadrogirani žohari u bočici.” (Raphael Eitan, načelnik štaba izraelskih snaga odbrane, New York Times, 14. april, 1983). • “Da sam arapski lider, nikada ne bih potpisao sporazum s Izraelom: to je normalno, mi smo uzeli njihovu zemlju; to je istina – Bog nam je to obećao, ali kako bi ih to moglo zanimati? Naš Bog nije njihov, zašto bi to prihvatili? ”(Nahum Goldman u Jevrejskom Paradoksu, str. 121). • “Svaki put kad nešto uradimo, kažete mi da će Amerika to uraditi, Amerika će to učiniti. Želim da vam kažem nešto vrlo jasno: ne brinite zbog američkog pritiska na Izrael. Mi, jevrejski narod, kontrolišemo Ameriku i Amerikanci to znaju ”(izraelski premijer Ariel Šaron, 3. oktobar 2001., govoreći Shimonu Peresu,… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Ako nekog zanima na koje je načine Izrael “dovodio” židove u Izrael neka prouči malo što je izraelska vlada radila prošlog stoljeća u Etiopiji i kako su se etiopski židovi “prilagođavali” u telavivskim kvartovima. Brojni židovi preziru Izrael i ono na kakav glas ih dovodi svaka konotacija sa pripadnošču Izraelu. Sefardski arapski židovi nisu toliko naivni kao oni europski, pa i nisu mogli tako olako prihvatiti demografsku katastrofu koju je izazvalo osnivanje Izraela, dok su se oni europski polakomili za novim svijetom da bi kad su tamo došli shvatili da su pozvani da budu topovsko meso Irgunista i kasnije IDF-ovaca.

Mate
5 godine prije

Koji lažljivci. Židovi u Iranu imaju sva vjerska prava. Njihova djeca u Iranu ne idu subotom u školu, imaju svoje klaonice i mesnice itd.
Pa kako ih nije sram ?

Zvrk
5 godine prije

Platit će to u mjesecu trpnju.

VasilisaPremudra
5 godine prije

Kourosh se okrece u Pasargadu.

Riddick
5 godine prije

Poslednja ratna odsteta koja je placena, platila je Nemacka nakon drugog sv rata.
Ovo su prazne price…

Mario
5 godine prije

Jedini narod koji je kroz povijest bio toliko mucen i proganjan, a to se desava i danas. Zive u okruzenju ciste mrznje, a jedini su na citavom Bliskom istoku pa i svijetu koji su svijetu dali najvece znanstvenike, umjetnike a ponajvise kulturu koja je u temelju sve tri najvece vjere. Kazes “… imovinu koju su ostavili kada su otisli…” Da, trebali bi vjerovati da su ostavili svoju imovinu i svoj dom tek tako, a sada to traze nazad samo da bi zadirkivali Arape. Tragedija je da vecina citalaca to i vjeruje. Cinjenica da svatko moze pisati i citati ce nas malo po malo unistiti.

Ivo Lola
5 godine prije

Bolje su ti Židovi iz Irana i arapskih država prošli, ngo što prolaze Palestinci u Izraelu! Židovi znaju da nijedna kuća, nijedan grob predaka, nijedna teritorija, himna, zastava, jezik, nisu vrijedni života. Otud proističe liberalizam, a i boja se slaže. Boja je simbol kontinuiteta iste ideologije, a sve je drugo podložno promjenama.

Duki
5 godine prije

Ajde ,neka probaju poslati “izračun”za Ruske Židove,koji su nakon ww ll otišli u novu državu?
Recimo Putinu ????? pa odrape jedno 40mlrd$.! Alaj bi dobili odgovor!!!
Hvala kolegama komentatorima na citatima židovskih političara i oficira!
I to je dio civilizacije !,??

giordano bruno
5 godine prije

Rusija, Indija i Iran planiraju da pokrenu međunarodni transportni koridor „Sever-jug“, dug 7,2 hiljade kilometara, što će biti jeftinija i kraća alternativa Sueckom kanalu.
Rusija preko Arktika „zakopava“ Suecki kanal.
Dva medjunarodna puta svile, a gde je tu USA. Pa nema je. U igru se ubacuje kopneni nosac aviona za Bliski Istok, koji cuva USA interese i izmislja razloge za konflikt, kao i uvek.
Na Rusiju, ne sme.
Na Indiju, ne sme.
Na Iran.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Vi ste vise duzni samo Palestini, da ostale ne nabrajamo!

Emiliano Zapata
5 godine prije

Pocinjem se brinuti za Zidove.
Ako ovako nastave, mogli bi opet zavrsiti kao u ww2…
Ko da se vec jednom nisu “opekli” u pecima???

Tom
5 godine prije

Zidovi su sotone

Kile
5 godine prije

Dobar vic ili dobre droge

Alanis
5 godine prije

Pozivaju se na Svete knjige koje su oni napisali, a državu im dao ateista.

kli
5 godine prije

Od Irana mogu dobiti samo po P…i.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

bolje da tuže rimljane…oni su ih izbrisali sa mape

netman
5 godine prije

Haha, pa koja će vlada na to pristati. To je isto kao da tražimo reparaciju od Turske…

Daruvarac
5 godine prije

Jako dobar članak. Židovi su dosta patili neka cijeli svijet plaća reparaciju za njihove patnje to je jedino ispravno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.