Izrael objašnjava zašto je protiv isporuka Željezne Kupole Ukrajinu

Benjamin Netanyahu
15 komentara

Izrael je zabrinut da bi, ako Kijevu budu dostavljeni najsavremeniji sistemi protivvazdušne odbrane Željezna Kupola, oružje moglo da nađe put do Irana, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U razgovoru za Wall Street Journal, Netanyahu je rekao da se Izrael do sada suzdržavao od pridruživanja zapadnim naporima da naoruža Kijev jer je njegova situacija drastično drugačija od situacije u kojoj se nalaze drugi podržavaoci Ukrajine.

Premijer je rekao da je Izraelu potrebna “sloboda delovanja” u Siriji, regionu sa jakim ruskim vojnim prisustvom. Osim toga, Netanyahu je napomenuo da bi, ako bi izraelsko oružje bilo zarobljeno na bojnom polju u Ukrajini, na kraju moglo biti dato Iranu.

„Zabrinuti smo… mogućnošću da sistemi koje ćemo dati Ukrajini padnu u iranske ruke i da bi mogli biti reverzibilni“ i upotrijebljeni protiv Izraela, rekao je.

Netanyahu je također rekao da zapadni Jerusalem ne može dozvoliti da SAD pošalju Ukrajini protuzračni odbrambeni sistem Željeznu Kupolu koju je Izrael razvio, a koji Izrael koristi da odbrani raketne napade za koje kaže da ih izvode militantne grupe koje podržava Teheran.

„Ako bi taj sistem pao u ruke Irana, milioni Izraelaca bi ostali bez odbrane i ugroženi“, rekao je on. U petak su američki senatori Lindsey Graham i Chris Van Hollen rekli da je Izrael blokirao prijenos dva sistema Željezne Kupole u vlasništvu SAD-a u Kijev zbog “ozbiljnih zabrinutosti”, bez daljeg pojašnjenja.

“Ne tražimo od Izraela da prenese svoje sisteme Gvozdene kupole koji su ključni za njihovu sigurnost, već jednostavno da dozvolimo Sjedinjenim Državama da prebace naše vlastite baterije kako bi pomogli narodu Ukrajine”, napisali su senatori .

Iako je Izrael osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, nije učestvovao u zapadnim sankcijama Moskvi i uzdržao se od pružanja smrtonosne pomoći Kijevu, fokusirajući se umjesto toga na humanitarnu pomoć.

Netanyahu je ranije izrazio zabrinutost zbog potencijalnog prelivanja izraelskog oružja. Prošle sedmice je rekao da širenje oružja “nije teoretska mogućnost”, ističući da je zapadno protutenkovsko oružje namijenjeno Ukrajini već našlo put do Bliskog istoka.

Benjamin NetanyahuIZRAELukrajinaŽeljezna Kupola
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
10 mjeseci prije

Izraelci nisu glupi. Ukrajina je načistička i kao takva protiv jevreja.

Ivan
10 mjeseci prije

Ovog treba ubit ili ugusit

rope
10 mjeseci prije

ne postoji nikakva zeljezna kupola postoji proturaketna odbrana bazirana na thad i patriot koje su izraelci poboljsali!!!!???? a ako to isporuce ukraini a rusi polupaju………

Grdi
10 mjeseci prije

Sad zamislite da izrael posalje elenskom rakete ili tankove kako se suska …. a ovi zalijepe na to oruzje totenkopf, schwarze sonne ili zeljezni kriz !!?? ………. bilo bi boghuljstvo …..

Medo
10 mjeseci prije

Ne morate vi svoje dati. Mi ćemo svoje poslati. Nije drek nego se pes posral. Bagra. Nacističke Američke Države

Max
10 mjeseci prije

Bibiju se ne isplati ljutiti Putina.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Ukri?? Preprodali dalje!?
Objede i laži.

Mamu im *bem americku-satanisticku
10 mjeseci prije

Prpaaaaa , eto zasto

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Netanyahu ima 73 godine i prije nego je ponovo izabran za premijera, znao je u uskom krugu reći da je sebi postavio za cilj da osigura sigurnost i opstanak Izraela…
Ako se to ima na umu i kroz tu prizmu posmatraju njegovi postupci, puno toga postaje jasnije.

P.S.
Baba, da Izraelci prodaju one stare tenkove Merkava Mk.2 i Mk.3….
Oni bi bili odlični za nas!!
Zašto za nas?!?
Ovdi nema Hezbollaha…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI