Izrael odbio “ponudu Rusije” o iranskom problemu i Lavrovu dao svoje zahtjeve

52 komentara

Kako su borbe za oslobođenje juga Sirije pri kraju, a na drugoj strani se zaoštrava retorika između Washingtona i Teherana, uz spominjanje izravnog sukoba, jučer su Zapadni Jeruzalem doputovali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i načelnika Glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov.

Na sastanku s premijerom izraelskog režima, Benjaminom Netanyahuom, čelnik ruske diplomacije Sergej Lavrov je razgovarao o situaciji u Siriji.

Na sastanku su sudjelovali i general Gerasimov i zapovjednik izraelske vojske, general Gadi Eizenkot.

Ruska i izraelska strana navode da je posjeta Lavrova i Gerasimova trajala nekoliko sati i nije predviđen razgovor s medijima.

Prema riječima izraelskog premijera, dolazak ruske delegacije je dogovoren za vrijeme nedavnog telefonskog razgovora Netanyahua s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su Rusija, SAD i Jordan pokrenuli aktivni proces trilateralnih pregovora o Siriji i sigurnosti Izraela. Putin je na konferenciji za novinare s Trumpom u Helsinkiju 16. srpnja izjavio kako je Rusija zainteresirana za osiguranje mira na Golanskoj visoravni i samom Izraelu.

Agencije prenose kako je ruska strana došla u Izrael s prijedlogom da se iranske snage povuku 100 kilometara sjeverno od granice okupiranog Golana.

Reuters javlja kako je Netanyahu odbio razgovarati o tom rješenju i iznio je svoje zahtjeve, iako je Vladimir Putin u razgovoru s Netanyahuom u Moskvi  ranije rekao “kako je nerazumno očekivati da će se Iran i Hezbollah u potpunosti povući iz Sirijske Arapske Republike”.

“Izrael je u ponedjeljak odbacio ruski prijedlog o povlačenju iranskih snaga u Siriji najmanje 100 kilometara od linije prekida vatre na Golanskoj visoravni”, izjavio je za Reuters izraelski dužnosnik.

Rekao je i kako je Netanyahu rekao Lavrovu “da Izrael neće dopustiti Irancima da budu i sjevernije od 100 kilometara od granice”.

FOTO – Linija navodnog prijedloga Rusije iza koje bi se povukle iranske, snage Hezbollaha i ostale proiranske milicije

Golan - karta - Sirija

Zapravo je i ovaj prijedlog prilično upitan i uopće nema potvrde s ruske strane da je Lavrov o tome govorio, obzirom da bi seu tom slučaju Moskva obvezala na pomjeranje svih iranskih i proiranskih vojnih uporišta koja je na svojoj stranici objavio Charles Lister, direktor međunarodnog centra za borbi protiv terorizma i ekstremizma sa sjedištem u Washingtonu, Londonu i Istanbulu. Ako usporedite ovu kartu s gornjom, to je nemoguća misija i “očito nečije divlje fantazije”, kako je rekao Lister.

Međutim izraelski režim ne samo da je odbio razgovarati  o ovom prijedlogu, koji je teško provediv, jer Moskva može izvršiti jak utjecaj na Damask, ali ne može prisiliti Siriju da donese takvu odluku, nego je postavio svoje zahtjeve. Njih se, naravno, ne može promatrati izvan okvira aktualnih napetosti između Irana i Sjedinjenih Država.

FOTO – Navodna mjesta iranskih i proiranskih vojnih položaja u južnoj Siriji 

Sirija Izrael

Barak Ravid za izraelski Channel10 piše kako je Netanyahu Sergeju Lavrovu iznio svoje zahtjeve, a oni su, navodno, sljedeći:

  • Iran mora povući sve rakete i oružje dugog dometa iz Sirije.
  • Iran mora zaustaviti proizvodnju preciznih projektila u Siriji.
  • Iran mora povući svoje sustave protuzračne obrane iz Sirije.
  • Moraju se uspostaviti nadzor graničnih prijelaza između Sirije i Libanona, kako bi se zaustavili krijumčarenje oružja za Hezbollah.
  • Granični prijelazi između Sirije i Iraka također moraju biti kontrolirani kako bi se spriječilo infiltriranje šiitskih milicija u Siriju.

Naravno, ovim bi se praktično zacementirale sirijske granice, Damask bi se morao odreći vojno-tehničke i drugih oblika strateškog savezništva s Iranom, Irakom i Hezbollahom, a izraelski zračni udari na sirijski teritorij bi se nastavili provoditi većim intenzitetom nego ranije.

To je sigurno, ali je sigurno, ako su sve ove informacije točne, da odbijanje navodne ruske ponude od strane Izraela i iznošenje zahtjeva koje je nemoguće ispuniti pokazuju koliko je strah zavladao među dužnosnicima režima u Tel Avivu, koji su svjesni da pred sobom više nemaju gerilske skupine i slabu vojsku, nego koaliciju koja može okupiti nekoliko stotina tisuća boraca i sposobna je planirati i voditi bitke na velikom području dugo vremena. Stoga je strah Izraela razumljiv, iako iza židovske države stoje SAD. No, čak i tamo je sve manje Amerikanaca spremno na bilo kakav sukob i novi rat u zemljama za koje ne znaju ni gdje se nalaze na zemljopisnoj karti, da ne govorimo o za njih nerazumljivim motivima “nužnosti obrane Izraela”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
m.ivanisevic
5 godine prije

Nevezano za ovu temu: Izrael je upravo srušio Sirijski Suhoj patriot raketama (pretpostavljam Su-22M4, ili Su-24M2).

Sarajevo
5 godine prije

Najveca oslobodilacka armija danasnjice brze no ikad koraca k’ centru Daesha. Ne zbori se vise o Halebu, Homsu, Guti, Palmiri…glavna je tema aneksirani Golan. (…) i neka je!

Ivo
5 godine prije

Na neki način ovo ponašanje izrahella podsjeća na ponašanje amera, koji i dalje inzistiraju da ih se bezpogovorno sluša, iako su realno sve slabiji i slabiji. U slučaju izrahella jedina je nepoznanica koliko utjecaja iza scene imaju na Rusiju i Putina.

Ako je suditi po ovome do sada, imaju dobre odnose sa Rusijom, ali je isto tako očigledno i da je Rusija pokrenula događanja u smjeru koji dalekosežno ne odgovara čuvarima konclogora, i koji to vrlo dobro uviđaju. (Jačanje Sirije, Irana i Hezbollaha u svakom pogledu, pogotovo vojnom, smanjenje američke dominacije na BI i sl.) Stoga panika i ishitreni potezi, koji ne vode nigdje, osim u još veće probleme.

Izrahell je u ozbiljnim problemima, podsjeća na još jednu apartheid ržavu-Južnoafričku Republiku,koja je uporno radila na segregaciji i ubijanju većinskog stanovništva, dok joj se to nije obilo o glavu. Čini se da izrahell ide istim smjerom.

Laki Topalović
5 godine prije

Čekaj, sad mi nije jasno, čitam Sanu i piše na tri jezika i Google prijevodu arapskog, Izrael je GAĐAO / NAPAO, a ne oborio, dok onaj Leith Fadel piše OBORIO i pilot je poginuo. Ovo je informacija Marije Bljuzge, što je moj pokjni ćaća govorio. Bem ti propagandiu smrdljivca leitha. On zagovara sirijsko-izraelski rat od prvog dana sa svojim vijestima., i to baš sad, kad ne treba. Treba ići na Idlib ili vidit što s Kurdima.-

Borac2
5 godine prije

11. zelja: Da Iran, Rusija+ Hezbollah predaju siriju ISISu kako je bilo u planu u pocetku rata.

igi
5 godine prije

….uopće je poznato da izrael,britanija,USA i EU podržavaju teroriste stoga podrška ISILu nije upitna….

malo o ovome
5 godine prije

ahahahaaa, vidim vec ima postova pa da i ja dodam.ajd logicno malo o ovome……

kako ide ona narodna, koga rusija brani………ahahahahaaa

Israel shoots down Syrian fighter jet as military claims it had infiltrated its airspace

anix
5 godine prije

Definitivno kada je izrael u pitanju rusija malena i nemocna jer to izrael pokazuje iz dana u dan …
Rusija oklijeva da naoruza kako iran tako i siriju PVO a ovo PVO sto u siriji ima je sav iranski koji nije ni blizu s 300 ali eto nije ni beskoristan nesto i skine no mislim da ce se to rusima obiti o glavu a po meni i treba….

Alen
5 godine prije

Izrael jednostavno nema vremena , rekao sam da rusija ,iran i sirija na granici izraela znace paranoju za izrael…
Oni ne mogu dopustiti da se stvari slegnu vec moraju vuci opasne poteze ,otud i odbijanje ruskog predloga…
Amerikanci htjeli ili ne moraju slusati zapovjedi izraela…

Vjetovatno niti izrael niti usa niti Burt nisu racunali na ovako brz raspad na jugu sirije pa su i sankcije i provokacije ka iranu bile bazdarene za kraj godine…
Stvari su se ubrzale i mozemo ocekivati neke krupne stvari uskoro….

Weteran
5 godine prije

Naravno da Moskva, na tom prostoru, prvenstveno vodi računa o Izraelu!
Svako kome to nije jasno, taj nije upućen!?
A tek ovo:
Nako sastanka u Helsinkiju, Vladimir je, između ostalog, rekao ovo: sjajno smo sarađivali do sada u Siriji !?
O čemu mi onda ovde pričamo?

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Sirija, Iran i Rusija trebaju dati Zlocinackoj Judeisticko cionistckoj drzavi Izrael ultimativni rok napustanja Golana i povratka u svoje medjunaordne granice, te napustanje svih okupiranih teritorija.

palermo
5 godine prije

A Izrael ne treba ništa napraviti? Kakvih 100 kilometara, kakvi bakrači?! Pa je li im Hamas ubio jednog vojnika neki dan, i odmah Uebermensch potpisuju primirje.

H'ghar
5 godine prije

Izrael je potreban svima, izuzev arapima u njegovom susjedstvu!
Oni kojima je potreban se pak ne mogu “dogovoriti” kakav treba biti i tko će njime”upravljati” (izvana)

Ivan
5 godine prije

Nadam se da ih Rusi neće ostaviti nacjedilu, kao svojedobno Egipat, ako ih Rusi ostave na cjedilu, onda će štetu osjetiti i Rusi, zato pamet u glavu

davor
5 godine prije

Nema Amerika nikakvih napetosti s Iranom osim izraelskih napetosti. Sve ostalo su bajke. Da nema Izraelskih makinacija Teheran bi bio već odavno regionalni centar i vjerovatno sjedište nekih američkih globalnih korporacija. Boeing prvi.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

nemaju muda uzvratit a ubijaju ih ko mušice

Siniša
5 godine prije

A zipa sada ovo….
“”„Takva saopštenja nisu tačna. Odgovorno tvrdimo da je pregovor ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova sa premijerom Benjaminom Netanijahuom bio konstruktivan“, rekao je zamenik direktora departmana za informacije i štampu MIP-a Rusije Artjoma Kožina na sajtu Ministarstva.

Prema rečima Kožina, „rukovodstvo Izraela je visoko ocenilo ruske napore na formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije, što je predviđalo povlačenje svih nesirijskih oružanih formacija iz ovog regiona“.””

STroj
5 godine prije

Iz ovih događanja je vidljivo kako je rat nastavak politike drugim sredstvima. Svi koji pratimo Siriju znamo tijek događanja, 2011 kako je započelo i tko je pokrenuo. A znamo tko je u rujnu 2015 okrenuo smjer. I danas kad je priča iz 2011 daleko od ostvarivanja svojih ciljeva, dapače, hladno možemo konstatirati da su izgubili rat, oni opet iste zahtjeve postavljaju kao da su prespavali ovih zadnjih par godina u kojima su im Iranci zbilja došli na granice, a pokrenuli su napad na Siriju da bi spriječili takav razvoj događaja. Njihovi zahtjevi su nebulozni i okidač su velikog rata koji se sprema i za koji izgleda da je Sirija bila zagrijavanje i kalibriranje.
No, mislim da je bitno shvatiti kako su Izraelu šanse jako male, unatoč silnom IDF-u i moćnom zaštitniku US. Teritorijalno su stisnuti, a globalno je njihova moć u padu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.