Izrael optužuje Bidena da pokušava svrgnuti Netanyahua

Netanyahu i Biden
4 komentara

Najnovija obavještajna procjena iz Sjedinjenih Država sugerira da Bidenov režim želi ukloniti Netanyahuov režim u Izraelu, prema riječima izraelskog najvišeg političkog izvora koji je govorio za Channel 12.

Ovaj “vrlo visoki” izraelski dužnosnik, kako ga se opisuje, uzvratio je na procjenu obavještajnih službi, u kojoj se izražava zabrinutost zbog načina na koji premijer Benjamin Netanyahu vodi rat u Gazi. Prema dužnosniku, Netanyahuova bi vlada “mogla biti u opasnosti” zbog toga.

Nakon što je pročitao procjenu obavještajnih službi, vrlo visoki dužnosnik je izjavio da su “oni koji biraju premijera Izraela građani Izraela i nitko drugi”.

“Izrael nije protektorat SAD-a, već neovisna i demokratska država čiji su građani ti koji biraju vladu”, dodao je dužnosnik. “Očekujemo da naši prijatelji djeluju na svrgavanju terorističkog režima Hamasa, a ne izabrane vlade u Izraelu.”

Netanyahu otišao “razbješnjen”

Obavještajna procjena Bidenovog režima o Netanyahuovom režimu navodi da među članovima javnosti raste “nepovjerenje” u pogledu Netanyahuove sposobnosti da učinkovito vlada Izraelom.

“Nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja produbilo se i proširilo u javnosti s već visokih razina prije rata, te očekujemo velike prosvjede koji će zahtijevati njegovu ostavku i nove izbore”, stoji u ocjeni.

“Drugačija, umjerenija vlada je mogućnost.”

U procjeni se dalje navodi da je unatoč inzistiranju Izraela da će njegov odgovor na napad Hamasa 7. listopada biti brz i jamčiti “potpunu pobjedu”, stvarnost, prema Bidenovom režimu, jest da će Hamas vjerojatno godinama predstavljati prijetnju Izraelu doći.

Dok izraelska javnost “široko podupire” uništenje Hamasa, “Izrael će se vjerojatno suočiti s dugotrajnim oružanim otporom Hamasa godinama koje dolaze, a vojska će se boriti da neutralizira Hamasovu podzemnu infrastrukturu, koja pobunjenicima omogućuje da se sakriju, povrate snagu i iznenade Izraelce snaga”, nastavlja se procjena.

Vrlo je moguće da je visoki dužnosnik koji je razgovarao s Channel 12 bio sam Netanyahu, s obzirom na to kako je objavljeno da ga je čitanje procjene ostavilo “bijesnim”.

Od tada se izvješćuje da je Netanyahu “odlučio upustiti se u snažne, javne i dramatične sukobe s predsjednikom Sjedinjenih Država” oko te procjene.

U isto vrijeme, Netanyahu se upravo pojavio na godišnjem lobističkom skupu AIPAC-a (Američko-izraelski odbor za javne poslove) u Washingtonu, D.C., kako bi zahvalio Bidenovom režimu na potpori.

Govoreći u ime Izraela, Netanyahu je rekao da “duboko cijeni potporu koju smo dobili od predsjednika Bidena i administracije i nadam se da će se tako nastaviti”.

“Ali da budem jasan”, dodao je Netanyahu. “Izrael će dobiti ovaj rat, bez obzira na sve”, dodajući da Izrael “mora uništiti preostale bataljune Hamasa u Rafi” kako bi dobio sukob.

“Hamas će se pregrupirati, ponovno okupiti i ponovno zauzeti Gazu ako se to dogodi”, nastavio je Netanyahu o onome što vjeruje da će se dogoditi ako Hamas ne bude iskorijenjen iz Rafe.

“To je nepodnošljiva prijetnja našoj budućnosti i mi to nećemo prihvatiti. Uništit ćemo Hamas, osloboditi naše taoce i osigurati da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu.”

Netanyahu i dalje tvrdi da Izrael čini sve što može kako bi izvukao civile iz opasnosti prije nego što operacija Rafah započne.

“Ne možete reći da podržavate pravo Izraela da postoji i da se brani, a zatim se suprotstavljate Izraelu kada koristi to pravo”, dodao je Netanyahu, šireći SAD i druge saveznike koji su izrazili zabrinutost zbog velikog broja smrtnih slučajeva civila koji su se već dogodili prije operacije Rafah.

BidenIZRAELNetanyahuSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
No.1
1 mjesec prije

Opet glume…

Max
1 mjesec prije

Prije će biti obratno.

FELIX
1 mjesec prije

I TREBA GA SKINUTI TO JE JEDAN LIDERA KOJI NE SLUSA AMERIKU KOJ RADE SVIM SILAMA NA PREKIDU VATRE I USPOSTAVI MIR I SA TIM SPASE OD UNISTENJA HAMAS KOJI SE SVIM SILAMA TRUDI DA UNISTI ZIDOVSKU DRZAVU I BACI SVE ZIDOVE U MORE GDE NEBI PRAVILI RAZLIKE MEDZU, MUSKIM, ZENAMA, DECE NI STARCIMA, DA SAM U PRAVU MOLIM VAS POZANIMAJTE SE O TOME KO JE SPASAO PRED SIGURNIM UNISTENJEM PLO BORCE ZAJEDNO SA ARAFATOM, KAD SU BILI POTPUNO OBKOLJENI U BEIRUTU I PREVEZENI U TUNIS I TAKO BILI SPASENI OD UNISTENJA OD STRANE ISRAELSKE VOJSKO, TAJ PODATAK JE DOSTUPAN SVIMA, ODGOVOR JE AMERISKA MORNARICA JIH JE SPASLA POTPUNOG UNISTENJA JER BI U SUPROTNOM BAREM ZA NEKO VREME ZAVLADAO MIR NA TOM PODRUCJU. KAD SE UVERITE O TOM DEJSTVU, ONDA CE BAREM NEKOM PRORADITI MOZAK .

Raskoljnikov
1 mjesec prije

Zato će na scenu stupiti veliki osloboditelj Trump, koji sam za sebe kaže da nitko nije više pro-izraelski nastrojen od njega i koji je čak zbog svoje politike prema Izraelu dobio novčić na kojem ga se uspoređuje s Kirom Velikim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI