Izrael priznao da održava tajne i povjerljive kontakte s Rijadom

Yuval Steinitz
7 komentara

Izraelska vlada je priznala da sa Saudijskom Arabijom održava povjerljive konzultacije koje su većinom posvećene zajedničkom sprečavanju prijetnji koje navodno dolaze iz Irana.

Tajne kontakte između Tel Aviva i Rijada je potvrdio izraelski ministar energetike Yuval Steinitz, priopćio je ured Reutersa iz Jeruzalema.

Prema Steinitzu, izraelske vlasti održavaju veze s mnogim muslimanskim i arapskim zemljama, ali su one tajne.

“Kada razvijamo odnose razvijaju, bilo sa Saudijskom Arabijom ili drugim muslimanskim i arapskim zemljama, te su veze tajne”, rekao je Yuval Steinitz.

Dužnosnici iz Saudijske Arabije i Izraela nisu komentirali izjave ministra Steinitza.

Ranije je za saudijske medije intervju dao načelnik Glavnog stožera izraelske vojske, general Gadi Eizenkot, što je bio događaj bez presedana u odnosima dviju zemalja, koje još uvijek nemaju službene diplomatske odnose.

U razgovoru sa saudijski portal Elaph, prvi neovisni internetski portal u kraljevstvu, utemeljen 2001. godine, general Eizenkot je 16. studenog ukazao  na zajedničku prijetnju za Izrael i Saudijsku Arabiju koja dolazi iz Irana.

Eizenkot je pozvao Saudijce i druge zainteresirane strane da zajednički obuzdaju širenje “agresivnog iranskog utjecaja” na području Bliskog istoka. Istodobno je načelnik Glavnog stožera izraelske vojske istaknuo spremnost Tel Aviva za razmjenu obavještajnih podataka s Rijadom, samo kako bi se neutralizirala “prijetnja od strane Teherana”.

Nedavno su Izrael i Saudijska Arabija pokazali međusobnu spremnost za zbližavanje na temelju zajedničkog suprotstavljanja Iranu. Iako dva žestoka geopolitička protivnika Teherana službeno nemaju međudržavne kontakte, oni se i dalje pridržavaju pravila o održavanju tajnih konzultacija.

Međutim, sve je više znakova o razmatranju službenih posjeta i uspostave diplomatskih odnosa između Tel Aviva i Rijada.

Ranije su arapski mediji naširoko citirali čelnika Ministarstva obavještajnih djelatnosti Izraela, Yisraela Katza, koji je u lipnju ove godine predložio da kralj Salman bin Abdul-Aziz al-Saud  pozove premijera Benjamina Netanyahua u posjet Saudijskoj Arabiji i da se “diplomatski odnosi uspostave u cijelosti”.

Rijad i Tel Aviv čine sve da pokrenu izravni sukob protiv Irana

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ohrana
6 godine prije

ha ha priznali

Rokokoko
6 godine prije

Moraju se dogovarati kad je projekt Veliku Izrael dozivio propast.

davor
6 godine prije

Nismo stvarno znali to dosad kao ni da Bambiju umre mama u filmu. Vjerovatno kad bude neka konfrontacija sa Pakistancima oko nuklearnog oružja onda će nam “priznati” da surađuju i sa indijskim tajnim službama.

Aleks
6 godine prije

vrh ledene sante. Ne znam bas puno, ali sve mi smrdi na nesto jako znacajno sto se jako previdja: Kriptovaluta, ruska Kripto-rublja, umjetna inteligencija (Sophia), posjet Trumpa Saudijskoj Arabiji i Palantir, hapsenja princeva “kriminalaca” u SA, prvo priznanje gradjanstva Umjetnoj Inteligenciji u SA. Trump se priprema na protuudar i dovodi korporacije na vlast (sa svojim kripto-valutama) – sve mu igra u korist. Mazanje ociju i jako smrdljivo na udar u rangu dogovora o petrodolaru… ili mi se tako cini.

dalmata
6 godine prije

Kod su nas,u Dalmaciji rekli bi slizala se bena i kukavica.Osim USrA,eu i NATO i jos par zemalja,Saudija i Izrael su dvi najomrazenije drzave svita.Izrael je tvorevina koja ima najduzi nacisticko-rasisticki staz,puno krvaviji od Firerove Svabske,a Saudici su zivi fosil srednjeg vjeka i doba svete inkvizicije.I sta in je drugo ostalo osin ovoga sta radu.Bit ce zanimljivo sta ce gangat(vristat)Saudiski islamski poglavari.Valjda ce bit bar malo grlati ka kad su svoju viru stavili u sluzbu vehabija i TKZ,Islamske drzave

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.