Izrael ubija previše civila

Antony Blinken
48 komentara

Izrael ne može koristiti napad Hamasa 7. oktobra kao “licencu za dehumanizaciju drugih” i mora smanjiti civilne žrtve u Gazi, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken. Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Izraelski nastavak rata protiv Hamasa zaoštrava odnose s Washingtonom.

Nedavne ankete su pokazale da tradicionalna arapsko-američka podrška demokratskim predsjedničkim kandidatima opada, kako zemlja ulazi u izbornu i izbornu sezonu. Prvak republikanaca Donald Tramp stalno je u anketama ispred predsjednika Joea Bidena.

“Izraelci su dehumanizovani na najstrašniji način 7. oktobra”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Tel Avivu u srijedu. “Ali to ne može biti dozvola za dehumanizaciju drugih.”

“Ogromna većina ljudi u Gazi nije imala nikakve veze s napadima”, nastavio je američki diplomata. “Porodice u Gazi čiji opstanak zavisi od isporuka pomoći iz Izraela su kao i naše porodice. To su majke i očevi, sinovi i kćeri, koji žele da zarađuju za pristojan život, da šalju djecu u školu, da imaju normalan život. I to ne možemo, ne smijemo izgubiti iz vida.”

Blinken je insistirao na tome da SAD nastavljaju vršiti pritisak na Izrael da “pojača zaštitu civila”, ali je upozorio da je “dnevni danak koji [izraelske] vojne operacije nastavljaju uzimati protiv nedužnih civila i dalje prevelik”.

Izrael je odgovorio na napad Hamasa objavom rata palestinskoj militantnoj grupi i nametanjem gotovo potpune opsade Gaze. U četiri mjeseca borbi, izraelske snage su ubile skoro 28.000 ljudi, od kojih su većina bili žene i djeca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Prema posljednjim podacima UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, više od četvrtine stanovništva Gaze suočava se sa uslovima gladi.

Dok su SAD u početku požurile sa vojnom pomoći Izraelu i obećale podršku Netanyahuovom ratu, sve veći broj poginulih civila, zajedno s izraelskim odbacivanjem konačnog rješenja sukoba između dvije države, pogoršao je odnose s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i njegovom administracijom .

Za Washington se uspostavljanje nezavisne palestinske države smatra vitalnim ne samo za okončanje višedecenijskog sukoba, već i za osiguranje da Saudijska Arabija prizna Izrael. Posredovanje u saudijsko-izraelskom sporazumu o priznanju ključni je vanjskopolitički cilj Bidenove administracije, jer bi uspostavio diplomatske veze između dva vodeća regionalna rivala Irana, sa Saudijskom Arabijom koja bi potencijalno ušla u odbrambeni pakt sa SAD-om.

Iako je Netanyahu oborio rješenje o dvije države, insistirajući umjesto toga na “potpunoj izraelskoj sigurnosnoj kontroli nad čitavim područjem na zapadu Jordana”, Blinken je u srijedu rekao da Washington želi da se zapadni Jerusalem posveti “konkretnom, vremenski ograničenom i nepovratan put” ka palestinskoj državnosti.

Na konferenciji za novinare održanoj neposredno prije Blinkenove, Netanyahu je izrazio daleko ratoborniji ton. Izraelski premijer odbacio je plan o prekidu vatre koji je napisao Hamas, izjavivši da “nema drugog rješenja osim apsolutne pobjede” nad militantima.

Ranije u srijedu, Blinken je rekao izraelskom predsjedniku Isaaku Herzogu da “ima puno posla koji treba uraditi” na postizanju sporazuma o prekidu vatre koji je prihvatljiv i Netanyahuu i Hamasu, ali da su SAD “veoma fokusirane na obavljanje tog posla”.

BlinkenHamasIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 mjeseci prije

Dobar primjer je rat u Vietnamu, civilima nije pala dlaka s glave. Napalm je to spriječio.

Zvone
2 mjeseci prije

Opet jedna izjava za raju.

Profesor Živago
2 mjeseci prije

Vi se javite, čipka vam materina.

tihobl
2 mjeseci prije

Zelenski na rastanku poklonio Zaluznom svoju potpisanu fotografiju.

tihobl
2 mjeseci prije

Илон Маск је почео да испоручује Старлинк комуникационе системе руској војсци – јављају украјински извори.
Ali nije to najgore:
Услуга сателитског преноса података Старлинк престала је да пружа услуге јединицама ОСУ у Авдејевки и околини.
Кијевски милитанти пишу у коментарима да је проблем широко распрострањен и криве Маска.
Mask izdajica.

tihobl
2 mjeseci prije

Према писању украјинског канала „Резидент“, Сирски је већ почео да пребацује резерве у Авдејевку како би спречио опкољење града и испунио обећање Зеленском.
Rezultat:
Руске ВКС су јуче бациле око 50 авио-бомби од пола тоне на главну линију снабдевања Оружаних снага Украјине у Авдејевци.

tihobl
2 mjeseci prije

Mајка новог врховног команданта војске кијевског режим Сирског подржава Русију и председника Путина.
Sirski je inace bivsi rus, roditelji mu zive u Rusiji, a otac mu je penzionisani pukovnik ruske vojske.

tihobl
2 mjeseci prije

Становници Кијева објављују снимке изградње одбрамбених објеката око украјинске престонице.
Toliko ukropi vjeruju u kontraofanzivu Sirskog.

tihobl
2 mjeseci prije

Оружане снаге Русије напале су ноћас фабрику дронова Украјине у Николајеву
Први удар погодио је радионицу у којој су се производиле беспилотне летелице. Други дрон је ударио у спаваоницу у којој су били смештени украјински војни и страни специјалисти. Трећа експлозија је била најснажнија и погодила је централни, унутрашњи део постројења.

tihobl
2 mjeseci prije

O последицама владавине Маје Санду: бака прима пензију од 100 евра и принуђена је да плаћа 95 евра за (komunalne) услуге.

tihobl
2 mjeseci prije

Праг је донедавно изјављивао да је удео руског гаса у увозу скоро нула,  пише Seznam zprávy.
Али у стварности је све другачије. Више од половине гаса који је Чешка добија је руски. Међутим, из политичких разлога, власт то не може да призна.

Ima jos:
Украјинци оптужују Чехе да млазне моторе продају Русима
Наиме, приликом претраге терена након напада оперативно-тактичким дроновима камиказама Shahed-238, Украјинци су неочекивано пронашли остатке турбомлазног мотора TJ150 чешке компаније PBS Velká Bíteš.
Овај мотор обезбеђује бпл Shahed-238 да достигне брзину и до 520 кмч у завршној фази лета – приликом обрушавања на циљ.
Недавно је на месту удара тактичког дрона камиказе Ланцет пронађен електромотор чешке компаније AXi Model Motors.

tihobl
2 mjeseci prije

Концерн BAE Systems представио тешку беспилотну летелицу Т-650, која је по свему судећи намењена за транспорт лешева са прве линије фронта.

tihobl
2 mjeseci prije

The Washington Post: поједине украјинске механизоване бригаде спале на 20% бројног стања

noppo
2 mjeseci prije

okupator na okupiranom teritoriju nema prava do samoodbrane. I po međunarodnem redu. Ima više prava Hamas do vlastite samoodbrane.

Nema ni SAD pravo do samodbrane u Siriji i Iraku, ali i Rusija u Ukrajini. Ali rusi su izgleda malo više lukavi, pa zato rat protiv Ukrajine nazivaju “SVO”.

držnedaj
2 mjeseci prije

A vidi ovoga gariba.. sad se sjetio kad pobijeno staro i nejako. sram te bilo kad nemaš ni duše ni obraza

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

“licencu za dehumanizaciju drugih”
Kako se samo obzirno Zidov Blinken obraća ovakvim novogovorom Zidovu Netanyahu za masovne ratne zločine koji stremi prema genocidu nad Palestincima.

tuf
2 mjeseci prije

Blinken je sociopatski lažljivac koji bi vlastitu majku prodao iz vlastitog interesa.

Josip
2 mjeseci prije

Sankcije Izraelu i Americi cije su oni djelo.

Ja to onako
2 mjeseci prije

Cuj ubija previse civila,koliko je uopste dozvoljeno ubiti civila?

Dado
2 mjeseci prije

Ako je doktrina i cilj radikalnih islamista, narocito Hamasa potpuno istrebljenje Jevreja i unistenje Izraela, onda su pred Izraelom dva izbora:
1. Cekati i biti ubijen od strane Hamasa kojeg podrzava vecina palestinaca.Samo glup vjeruje da je Hamas malanorganizacija koja eto terorise dva miliona ljudi.Nije, nego je to jedno sve i to zajedno funkcionise.Do
2.Napasti i zauvijek otkloniti neprijatelja koji zeli da zbrise sve sto nije islamsko.
Kojem je oduvijek bio cilj unistenje Izraela.

Moze bilo ko osudjivati Izrael, ali par cinjenica treba uzeti u obzir, narocito njihovu Hamasovu propagandu.Gine mnogo civila ali sta su ocekivali, bombone da ima bacaju nakon masakra Hamasa.Planirali su uvuci sve zemlje u rat protiv Izraela, pretvoriti Izrael u pepeo, a na kraju su pretvorili Gazu u pepeo.
Siptari na Kosovu i Metohiji su trebali da izvuku pouku ali su zakasnili tako da ce imati dva sata vremena da se pokupe i preko prokletija.

tabula
2 mjeseci prije

Koliki je američki standard za ubijanje civila? 50, 70, 100 … civila na jednog teroristu?

ljena bitanga
2 mjeseci prije

Trla baba lan…

Steve
2 mjeseci prije

Nemojte samo vi da ih branite…

Max
2 mjeseci prije

Da nije tužno bilo bi smiješno.

No.1
2 mjeseci prije

Vidi kako mangup pokušava da stvori globalni medijski privid, da USA nema ništa sa izraelskim zločinima i genocidom. A baš USA je to odobrila i u tome najviše pomogla. Zna on dobro, da je genocid protiv Palestinaca USA označio kao fašističku i zločinačku državu, u šta se je uvjerio ceo svet. Nema više skrivanja Blinkene. Svet sad dobro zna koje ste zlo i da vas treba što pre satrati.

No.1
2 mjeseci prije

Još uvjek svet ne uvodi sankcije protiv Izraela i USA. A to je dokaz, da je UN žalosna farsa i sprdalo od pravde.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

“De ba, ubijajte ih malo manje! Nemojte biti previše zločesti!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI