Izraelska tvrtka kandidat za gradnju zida između Meksika i SAD-a

Sigurnosni zid u Meksiku
13 komentara

“Ovaj projekt zaslužuje inteligentan pristup”, rekao je izvršni direktor izraelske kompanije Magal Security Systems, koja se ponudila za izgradnju “Trumpovog zida” između Meksika i Sjedinjenih Država, prenosi Jerusalem Post.

Menadžeri izraelske sigurnosne tvrtke, koja je već sudjelovala u izgradnji granične barijere između Izraela i Egipta, sljedeći tjedan će na konferenciji u Virginiji predstaviti svoju sigurnosnu tehnologiju.

Izvršni direktor Magala, Saar Koursh, rekao je da zemlje Sjeverne Amerike trebaju “pametni zid“.

“Ono što je potrebno je da barijera bude takva da daje podatke u realnom vremenu o tome tko je prolazio kroz nju, jer samo izgraditi barijeru neće spriječiti nekoga da je prijeđe”, objasnio je Koursh.

Nakon što je američki predsjednik Trump dao zeleno svjetlo za izgradnju graničnog zida, dionice izraelske tvrtke Magal Security Systems su porasle 5,7%.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 8. studenog su akcije ove sigurnosne tvrtke zabilježile porast od 50%.

Prošle subote je premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu na Twitteru podržao izgradnju “Trumpovog zida” i rekao da je to velika ideja.

“Mi bismo udružili snage s velikim američkim obrambenim kompanijama, koje imaju iskustva s takvim projektima širom svijeta. Mi smo činili u prošlosti, a svakako želimo to činiti i u budućnosti”, rekao je Koursh za Bloomberg dok je premijera Netanyahua početkom srpnja pratio u diplomatskoj misiji u Afriku.

Trump je tijekom predizborne kampanje izazvao zgražanje u Meksiku, kada je obećao da će izgraditi zid duž južne američke granice i tako spriječiti ulazak ilegalnih imigranata i trgovaca droge, a da će Meksiko platiti izgradnju ovog projekta.

Također je optužio Meksiko da šalje silovatelje i kurire droge preko granice, te obećao da će povećati naknadu za meksičke vize i dodatno osigurati granične prijelaze između SAD-a i Meksika. Tada ga je predsjednik Meksika, Enrique Peña Nieto, usporedio s Hitlerom u Mussolinijem.

2006. su Barack Obama i Hillary Clinton kao senatori glasali za izgradnju zida

Međutim, javnosti je malo poznato da je “Trumpov zid” zapravo ideja predsjednika Busha mlađeg, a za njegovu izgradnju su, tada kao senatori, glasali Barack Obama i Hillary Clinton.

Ako se vratimo u 2006. godinu, vidjet ćemo da je usvojen takozvani “Secure Fence Act“.

“Zakon o sigurnosnoj ogradi” iz 2006. godine ima za cilj jačanje sigurnosti granice s Meksikom i sprečavane ilegalne imigracije i trgovine drogom, što će se osigurati izgradnjom barijere dugačke 1 100 kilometara duž granice između Meksika i Sjedinjenih Država.

Osim toga, zakon dopušta veći broj mobilnih barijera, kontrolnih punktova, rasvjetu i omogućava Ministarstvu domovinske sigurnosti satelitski nadzor granice korištenjem bespilotnih letjelica.

Kongres je ovaj projekt tada financirao s 1,2 milijarde dolara, a neki tvrde da je cijeli posao zapravo koštao oko 4,8 milijardi dolara.

Zakon je 13. rujna 2006. predložio republikanac iz New Yorka, Peter T. King. Pod imenom “H.R. 6061. Secure Fence Act” je s ogromnom većinom 14. rujna 2006. usvojen od strane Predstavničkog doma, a onda 29. rujna 2006. i u Senatu.

Službeni dokument o glasovanju u Senatu potvrđuje da su za izgradnju zida tada glasali i Barack Obama i Hillary Clinton.

Potom su 2008. Obama i Clinton odrekli svog stava, a tijekom rasprave na CNN-u je Hillary Clinton rekla da je zid “Busheva glupost”.

“Moramo razmotriti potrebne mjere. Mogu postojati mjesta gdje je fizička barijera potrebna”, rekla je Hillary Clinton.

Sada će Trumpov dio zida vjerojatno graditi izraelska tvrtka Magal, specijalizirana za inženjering “pametnih barijera”, koje su izgrađene s postavljenim video kamerama, senzorima u tlu pri ogradi i detektorima za praćenje pokreta.

Tvrtka je pomogla izgraditi sigurnosne barijere duž egipatske i jordanske granice, a ima i ugovore da slične izgradi u Keniji, Somaliji i drugim afričkim zemljama koje su pod prijetnjom nasilnih organizacija.

Izvršni direktor tvrtke Magal, Saar Koursh, dodao niz faktora zbog kojih treba graditi sigurnosne zapreke s visokim tehnologijama. Kao razlog je naveo prijetnju “islamskog terorizma i povećanje migracije”.

Granice su počele padati, ali je onda je došao ISIL i sirijski sukob. Svijet se mijenja, a granice se vraćaju na velika vrata“, rekao je Koursh, iako ISIL ili Al-Qaeda nikada nisu napali židovsku državu.

H.R. 6061. Secure Fence ActJerusalem PostMagalpametni zidSaar Koursh
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
7 godine prije

Bolesne i nastrane politike su opet u modi. Kapitalizam se ne moze nositi s krizom koju je proizveo i generira mrznju kao podlogu za nove sukobe. Novi veliki rat je neizbjezan, nazalost.

David
7 godine prije

Ovo je poruka svima onim Hrvatima koji trazu neku pravdu a pogotovo nasem drugu Zlatanu.

mou
7 godine prije

Financial Times pise da Rusija namjerno destabilizira Ukrajinu.
Ima tu istine a isto tako Europa, Engleska i Amerika i jos par manjih aktera destabiliziraju Rusiju.
Financial Times je inace obicno ango-udbasko blebetalo, htijeli turnuti svu vodu na anglosaxonski mlin.

Russia is deliberately destabilising Ukraine
Financial Times-8 hours ago

Bzvz
7 godine prije

Ilegalni prelazak granice je kriminalno djelo, sverc droge, oruzja, ljudi takoder. To se uglavnom radi korumpiranjem granicne policije. Pa ako granica bez ograde nije vise nijednom kriminalcu prepreka, neka grade zidove. Ili bi granica trebala vaziti samo za postene ljude, a kriminalci neka imaju otvoreno? Ma hajte molim vas!

Bzvz
7 godine prije

Svjedoci smo i drzavnog kriminala kojeg je napravila Merkel u suradnji sa vanjskim neprijateljima. Da je postojao zid, kriminal se ne bi dogodio ili bar ne u tom obimu.

wand
7 godine prije

Zasto su Nijemci bili protiv “Berlinskog Zida”?

Nisu oni bili protiv zida per se.

Nista Nijemci nemaju protiv zidova pod uvjetom da se gradju u svrhu promicanja njemackog cetvrtog Reicha.

Tako Nijemci presutno podrzavaju gradnju zida prema Kaliningradu, na ukrajinsko-rusku granicu, podrzavaju zid u Estoniji prema Rusiji, podrzavaju zid u Spanjolskoj Sahari to jest Maroko…….

@Arkaj, 100% ispravno.

Michael Collins
7 godine prije

Već su gradili zid novcem američkim poreznih obveznika, pa imaju iskustva. Ova izraHELLska hijena gnoji o islamskom terorizmu i valu mkigracija, a dobrim dijelom je taj IzraHELL zaslužan za nastanak istih, naravno to im je i bila namjera.
jedna od rijetkih dobrih Klemponjinih strana je ne ulizivanje židovskom lobiju, baš toliko. Jer da ih je htio otpiliti zavrnuo bi im špinu. Više je to bio sukob na osobnoj razini njega i Gestapovca Herr Bibija.

subaru
7 godine prije

Pošto oni koji upravljaju kaubojima upravljaju i izraelcima i braća su sa njima onda ništa ne čudi.

Baba
7 godine prije

Aha…sad je barem jasno zbog čega se gura toliko ideja sa izgradnjom zida, sad kad se zna tko će dobiti ugovor.

Mario
7 godine prije

Kaže lik zbog “zida” ISIL i Al-Qaeda nisu nikad napali Izreal, a ja mislija zato sto su jedne osnovali, a druge držali pod kontrolom…Medjutim, ipak je do zida, tko bi rekao, čovjek ući dok je živ

Deda Brada
7 godine prije

Od cele ove priče na mene je najveći utisak ostavila činjenica da je Donald (Duck) Trump stvarno počeo da obezbeđuje poslove za Amerikance. Pretpostavljam da će i ostala predizborna obećanja – popravljanje odnosa sa Rusijom i t.d. – podjednako da ispuni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.