fbpx

Izraelski Haaretz: “Više nema iluzija, nakon osam godina Assad je pobijedio u ratu”

Bashar al-Assad

“Sada viče nema iluzija. Nakon osam i pol godina rata, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad pobijedio je u građanskom ratu u svojoj zemlji”, piše izraelski list Haaretz, koji, što je očekivao, ostaje pri tvrdnji da je to bio rat između „režima“ i „naoružane oporbe“.

Autor članka Anshel Pfeffer, objavljenog jučer, optužio je vlade Sjedinjenih Država, Turske i Izraela da ne čine ništa kako bi spriječile pobjedu sirijske države, dodajući da je odluka Donalda Trumpa da Ankari da zeleno svjetlo za napad na kurdske regije sjeverne Sirije paradoksalno dopustila sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu da povrati kontrolu nad tim regijama.

Osim Trumpa, Haaretz optužuje i bivšeg predsjednika Obamu za nedjelovanje „kad je bilo pravo vrijeme“.

„Obamin više puta ponovljeni razlog da nije djelovao zato što Sjedinjene Države nisu mogle „promijeniti jednadžbu na terenu“ jednostavno bombardiranjem režima je da nije bilo nikoga tko bi zamijenio Assada. Ali to je bila namjerno pogrešno prikaziavnje situacije u ranim godinama građanskog rata, kada su visoki časnici i dužnosnici prešli u Slobodnu sirijsku vojsku i imali planove uspostaviti kontrolu nad zemljom“, tvrdi Anshel Pfeffer, iako je broj dezertera u sirijskoj vojsci bio relativno mal, obzirom da sunitska populacija čini 75% ukupnog stanovništva zemlje.

„U tom trenutku, uskraćivanje režima njegove zračne vojne prednosti ne bi nužno značilo Assadov skori pad, al je Assad vjerojatno mogao zadržati samo Damask i alavitskoj enklavi na obali Sredozemlja. To bi spasilo živote bezbroj sirijskih civila na područjima koja drže pobunjenici i znatno bi otežalo širenje ISIL-a“, piše propagandist cionističkog režima u žaljenju što Obama nije napao Siriju do dolaska ruske vojske u rujnu 2015.

„Možda će Obama izraziti kajanje ili pružiti bolje objašnjenje u svojim tek objavljenim predsjedničkim memoarima“, nastavlja Anshel Pfeffer.

Haaretz predviđa da će Arapska liga uskoro opet prihvatiti Siriju u svoje redove, jer se velike sile poput Kine pripremaju ponovno uspostaviti suradnju s Damaskom na svim područjima.

Kako je predsjednik Assad pobijedio u ratu? Prema Haaretzu, ruska, a posebno iranska podrška Damasku, igrala je nepobitnu ulogu u sirijskoj pobjedi nad terorizmom.

U tom pogledu, izraelski list ističe da Iran nije poslao veliki vojni kontingent u Siriju, ali su libanonski borci Hezbollaha izravno pridonijeli kontroli vitalnih područja u Siriji, uključujući povratak nadzora nad granicom između Sirije i Libanona, što su bile prve pobjedničke operacije oslobađanja Al-Qussayra i regije Zapadni Qalamoun.

U tekstu se naglašava da je jedan od ključnih čimbenika superiornosti sirijskih vladinih snaga bila snaga sirijskih zračnih snaga, koje su i prije dolaska ruskog zrakoplovstva uspjele kontrolirati sirijsko nebo u svih ovih više od osam godina rata.

Haaretz

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
103 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Čuj građanski rat. A opozicija neki Ujguri, Englezi, Francuzi, Bosanci itd… Pare iz Saudije i USA. Liječili se po Turskoj i Izraelu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Izraelci to tako zovu, pa piše u naslovu Haaretz, pobogu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalovic

Istina da u naslovu piše Haaretz, ali sljedeći dio teksta je začuđujuće realno opisao stanje stvari: “U tom pogledu, izraelski list ističe da Iran nije poslao veliki vojni kontingent u Siriju, ali su libanonski borci Hezbollaha izravno pridonijeli kontroli vitalnih područja u Siriji, uključujući povratak nadzora nad granicom između Sirije i Libanona, što su bile prve pobjedničke operacije oslobađanja Al-Qussayra i regije Zapadni Qalamoun. U tekstu se naglašava da je jedan od ključnih čimbenika superiornosti sirijskih vladinih snaga bila snaga sirijskih zračnih snaga, koje su i prije dolaska ruskog zrakoplovstva uspjele kontrolirati sirijsko nebo u svih ovih više od osam godina rata.”

To će reći da je Haaretz, osim pobjede Assada, otvoreno priznao još jednu istinu, a ta je da su Rusi započeli “iskrcavanje na Levant” onda kada je pobjeda Iranaca, Hezbollaha i Assada imalo upućenom geopolitičkom analitičaru postala očigledna, odnosno da Rusi nisu došli “u pomoć Assadu”, nego da su se diplomatski priklonili pobjedničkoj ekipi te u dogovoru s SAD-om preuzeli ulogu “moderatora” kako bi na taj način (kao “neutralna prijateljska sila”) smanjili štetu koja zbog pobjede Assada, Hezbollaha i Iranaca nastaje za sam Izrael.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Kora
Slijed stvari govori sam za sebe.
Treba se sjetiti da je angažman Teherana na strani Damaska, pomogao da Sirijci napokon zaustave plimu napredovanja glavosječa, i stabiliziraju linije fronta. To je bilo vrijeme kada su angažirane iranske snage nekoliko puta pretrpjele osjetne gubitke i izgubile nekoliko generala. Hezbollah je na svom dijelu fronta radio dobar posao, preuzimajući nadzor nad libanonsko-sirijskom granicom.(Ovo je samo ukratko, da kraće nisam mogao.)
Nakon što su bili već osjetno involvirani u rat u Siriji, Iranci su otišli u Moskvu i inicirali rusku intervenciju.
Damask nije bio u poziciji biti izbirljiv. Svaka pomoć mu je bila dobrodošla. A ruska je bila ”dar s neba”. Istine radi, do ruske intervencije ne bi došlo, da Moskva, Teheran i Damask nisu uvidjeli da su im interesi uvelike SUKLADNI. Urbana legenda govori da je u tome veliku ulogu odigrao Qassem Suleimani, svojim odlaskom u Moskvu. Ruskom intervencijom, koliko oružjem, možda i više političkim i vojnim štitom prema onima čiji je ISIL bio čedo, Sirija je sada došla do toga da je bez borbe prešla na istočnu stranu Eufrata.
P.S.
Draga Kora, a da malo smanjimo ode Iranu…….
Ovako, velika doza panegirika, postiže kontraefekt….
Ja to onako….. usput, nepitan…….. nepristojno.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

Dragi Daltone, puno hvala na pojašnjenju. Međutim, ne radi se uopće o pretjeranim odama Iranu, nego s jedne o pretjeranim odama Rusiji, a s druge prešućivanjem stvarnih razloga ruskog uplitanja u bliskoistočne sukobe, a koji nije bio “spašavanje vojnika Assada” niti iranskih postrojbi nego sudbine cionističkog entiteta s obzirom na to da bi daljnji odgovor Assada, Hezbollaha i Iranaca na sve što se događalo doveo u pitanje sigurnost samog Izraela (za koji i Vi i ja znamo da je poticao spomenute sukobe), a što nije u interesu Rusije iz svima znanih razloga. Čudi me da čak ni Vi niste u stanju vidjeti stvarno stanje stvari nego se nekritički priklanjate rusofilima.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Kora
”Ruskom intervencijom, koliko oružjem, možda i više političkim i vojnim štitom prema onima čiji je ISIL bio čedo, …..” Time sam sublimirao sve ono na čemu Vi inzistirate. Ali to Vama očito nije dovoljno.
Obzirom na kompleksnost rata u Siriji, osim nekih općih mjesta, nije moguće kvalitetno analizirati sva događanja i sve učesnike, i normalno, njihove interese. Situacija je bila i još je fluidna, puno igrača, koji su više ili manje uspješno mijenjali i mijenjaju svoje pozicije, tako da si ni izdaleka ne utvaram da mi je sve poznato. Ali….. Izrael je posebna priča, kao i rusko – izraelski odnos, a to je izgleda ono što Vas ”žulja”. Pa recimo to ovako…… ako Damask i Teheran (barem ne javno) ne rogobore protiv relacija Moskve i Tel Aviva, to samo za sebe nešto govori……
P.S.
Iako pokušavam biti objektivan, normalno da mi to ne uspijeva. Ja o SAD imam dobro mišljenje, iako su im političari, poslije britanskih, najveći šljam. U Siriji su Rusi za mene Good Guys, na Rusiju gledam možda i preblagonaklono, iako ne mislim da je raj na Zemlji. Imam poštovanje prema židovskom narodu i državi Izrael, iako im političari provode kriminalnu politiku, da ne upotrijebim neki teži izraz. Pratim napredak Kine uz dužni respekt, ali ne bih volio živjeti u svijetu gdje bi Kina bila svjetski policajac.
Eto, to bi bio kratki presjek koliko sam krvav ispod kože……

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Daltone, kad je to Kina ikad htjela biti svjetski policijot, pa pravili su zid da se ograde u svom svijetu. Druga je prića što su im Maoa i sve druge poslije njega uvalili isti i stvorili od nje danas ovo što jeste. Za ruse uvijek i svagdje, kauboji su se pokazali kakovi su kad su pobili desetine milijuna indijanaca i 130 miljuna bizona i ubijaju po čitavom svijetu za stvora od kad su ih poslali tamo. Stoga ne može ih oprati, kod mene, ni Misisipi ni Kolorado ni Misuri ni vodopadi Nijagare. Kompletan zexkratenzapad je čisto zlo jer ga jaše jedan te isti jahać apokalipse dva milenija. U ovom vremenskom periodu sam za ruse, ne nosferatua podmetnutog rusima, kineze, korejce, oni iz Seula su vazali, perzijance, sirijce, venecuelance i sve ostale koji žele biti slobodni od zla.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

“‘Ruskom intervencijom, koliko oružjem, možda i više političkim i vojnim štitom prema onima čiji je ISIL bio čedo, …..’ Time sam sublimirao sve ono na čemu Vi inzistirate. Ali to Vama očito nije dovoljno.”

Vidite, za razliku od Vaše potrebe da svoju “sublimaciju” podvučete zaključkom kako bi trebalo “smanjiti ode Iranu”, odnosno da u posljednjem komentaru istaknete svoj “kozmopolitski duh” kako se slučajno nekakav Rus, Kinez, Izraelac, Amerikanac ili tkogod drugi ne bi uvrijedio na Vašu opasku o “nečijem čedu”, moja “sublimacija” je izravna, otvorena, jasna i glasna, bez podilaženja rusofilima iz straha da mi ne bi prikeljili koji minus zbog toga što “pišem ode Iranu” umjesto “caru Putinu”. Držim da stvari treba prikazati onakvima kakve jesu neovisno što će drugi zbog toga o meni misliti. Dakle, i dalje stojim kod toga da rusofili pretjeruju po pitanju ruskih zasluga oko zbivanja u Siriji te da prešućuju stvarne razloge ruske intervencije.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Hm……. zanimljive reakcije, zaniimljivih komentatora.
Dakle što bi to bilo što se ne uklapa u Vaš vizir…..
@Subaru, napišem ”ne bih volio živjeti u svijetu gdje bi Kina bila svjetski policajac.”, što bi trebao bitii neki futur. Buniš se kad Ti netko napiše doskočicu uz komentar, a izmjeniš smisao tuđeg da bi mogao uvesti svoje ideje u igru…… Ok, nije problem, samo da Ti stavim na znanje da nije prošlo ispod radara….
@Kora
Implicirati drugome nešto i to svesti na kvazi potrebu za skupljanjem pluseva, a ne uočiti sve ono drugo i da naglašavam dinstinkciju između vladajućih elita i naroda, što kod nekih komentatora ovdje nije baš običaj….. malo ste me razočarali….. Nadam se da to nije u vezi sa time što o Židovima i Izraelu ne mislim sve najgore….
U najgrubljim crtama sam Vam napisao kako ja gledam na neke od najvećih svjetskih igrača, što ste Vi podveli pod nekakav “kozmopolitski duh” (malo smo zluradi ha, nismo mogli odoljeti pišući to). Nigdje ne tvrdim da je to savršenstvo misli, ali moja pozicija je jasna, za razliku od Vaše, koja se svodi samo na nekritičko glorificiranje svega što je vezano uz Iran. A da Vi iznesete Vaše gledanje na SAD, Rusiju, Kinu, Izrael možda….. Da Vas možemo lakše pratiti u Vašim didaskalijama. Mislim da se moji komentari mogu prilično dobro prepoznati u ukupnosti mog gledanja na neke aktere svjetske političke scene. Osim kad se šalim…..
P.S.
”……pobjeda Iranaca, Hezbollaha i Assada imalo upućenom geopolitičkom analitičaru postala očigledna, odnosno da Rusi nisu došli “u pomoć Assadu”, nego da su se diplomatski priklonili pobjedničkoj ekipi……”
Priznajem….. i Vi imate smisla za šalu….

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

Poštovani Daltone, u mome komentaru nema apsolutno nikakvog podmetanja Vama nego tek “sublimiranja” onoga što se sami (svjesno i ciljano) rekli o drugima, a (nesvjesno) i o sebi. Vi se s mojim mišljenjem (o Vama osobno ili o drugim temama) možete složiti ili ne složiti, ali Vaše opaske tipa “Kora me ovdje razočarala/iznenadila” (koje znate suptilno provući kroz svoje komentare), kao i tvrdnje da ja Vama sada nešto imputiram što Vi niste rekli jer sam “zlurada” doista su djetinjaste i neprikladne, ali idu u prilog tome da, koliko god se neki pojedinci trudili biti iznad drugih, stvarnost ih povremeno demantira i prizemlji… pa tako i Vas.

Nadalje, držim da su moji komentari ispod ovog članka i njihova poanta napisani vrlo koncizno i bez okolišanja te da ih može shvatiti svaki (koliko-toliko objektivni) čitatelj, odnosno da nema nikakve potrebe “sublimirati” to što je već “sublimirano” tako da u nastavku iznosim svoje mišljenje o SAD-u, Kini, Židovima, Rusiji i ostalima… a koje zainteresirani čitatelj inače može pratiti kroz sveukupnost mojih komentara na portalu potpuno jednako kao i Vaše. (Nadam se da ovim zahtjevom niste htjeli nešto drugo reći.)

Međutim, kako se ne bi pogrešno tumačilo ono što mene u cijeloj ovoj priči “žulja”, ovako ću podvući poantu svih mojih komentara ispod ovog članka: što se tiče uništavanja ISIL-a i doprinosa suzbijanja kaosa na Bliskom Istoku, odnosno u samoj Siriji, na prvom su mjestu Iran, Hezbollah i Assad… zatim dugo, dugo nitko… pa tek onda Rusija.

Je li ovo u Vašim očima “oda Iranu”, “šala”, “podmetanje Vama” ili “Korina zluradost”, ostavljam drugima da procijene, no neovisno o njihovoj procijeni to što sam rekla i dalje ostaje geopolitička činjenica.

Svako dobro i puno Božjeg blagoslova!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Kora
Dakle, što smo to novoga saznali, osim što smo Vas, izgleda, zera rasrdili;
Malo smo djetinjasti, trudimo se biti iznad drugih, stvarnost nas ponekad demantira i prizemlji…….
Ukratko, vaki smo i nakvi…… uglavnom nikakvi….
Spremni za poneki Očenaš i par Zdravomarija…..
Još ste i uviđavni, mi Daltoni smo još i puno gori od toga….
Vrlo spretno ste se prebacili na moju osobnost, projecirajući mi neke osobine koje Vi smatrate da nisu, ono baš, nešto naročito…. za razliku od Vas…. oličenja onoga nečega…….
Dakle, da sublimiramo:
– nekritički glorificirate sve što je vezano uz Iran,
– najvjerojatnije iz te vizure iznosite zaključak da je Siriji uz pomoć Irana i njegove libanonske ekspoziture, i bez učešća Rusije, koja se uključila samo da bi pokupila zasluge i zaštitila Izrael, malo falilo da izmlate i nabiju nogom u gu*icu glavosječe, Izraelce, Amerikance, Turke, tko će ih sve nabrojati….
– ja sam na najboljem putu da postanem pi*da od čovjeka, ako već i nisam….
– ali eto, u navali samaritanstva, nađoste mjesta u svojoj širokoj duši i za izgubljeni slučaj kakav ću sigurno postati, ako nastavim ovako, pa mi zazvaste i neki blagoslov čak….
Blago li mi se…..
P.S.
Lijepo smo se ispričali…… uspjeli smo se ne izvrijeđati…… ciglama ne gađati, dakle ipak ima nekog pozitivnog potencijala u nama….
Ili se možda ne slažete ni s time….. 🙂
Do neke druge zgode, svako dobro i Vama!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

U epilogu, mogu samo dodati onu poznatu “da ste šutjeli, ostali bi filozof” jer doista ne znam što su Vam trebali komentari ovakvog sadržaja.

Srdačan pozdrav!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

😆 😆 😆 … da….. šta ću sad… ode moj dobar glas……
A’l to nije važno, važno je;
Winner is…. Kora!!!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

Nope. The winner is Iran 😜

P.S. – “Nakon što su bili već osjetno involvirani u rat u Siriji, Iranci su otišli u Moskvu i inicirali rusku intervenciju. Damask nije bio u poziciji biti izbirljiv. Svaka pomoć mu je bila dobrodošla. A ruska je bila ‘dar s neba’. Istine radi, do ruske intervencije ne bi došlo, da Moskva, Teheran i Damask nisu uvidjeli da su im interesi uvelike SUKLADNI. Urbana legenda govori da je u tome veliku ulogu odigrao Qassem Suleimani, svojim odlaskom u Moskvu.”

Majstorski sročena sugestija da je Qassem Suleimani išao u Rusiju moliti Putina za pomoć te da Rusi do tada “ništa nisu uviđali ni znali” a propos zbivanja na Bliskom Istoku pa su iznenada uvidjeli da imaju “sukladne interese” s Damaskom i Teheranom. Oni koji znaju tko je i što je Qassem Suleimani, odnosno tko je i što je Vladimir Putin, doista se mogu samo dobro nasmijati s ovom Vašom (neslanom) “šalom”. Naime, činjenica jest da je Suleimani razgovarao u Moskvi s Putinom nakon čega su se Rusi odlučili na akciju intenzivnijeg “iskrcavanja na Levant” pod izgovorom “sukladnih interesa” s Damaskom i Teheranom. Međutim, tijek razgovora između njih dvojice nije išao u smjeru Suleimanijeve molbe Rusima za pomoć nego izlaganja – nazovimo to tako – “alternativnog riješenja” dotadašnjih borbi, a nakon čega su Rusi zaključili da njihovim interesima bolje odgovara da se uključe nego da se provodi “alternativno riješenje”. E sad, tko je pametan, shvatit će. Tko nije, ostat će nekritički glorifikator Rusije… napadati ad hominem komentatore koji se ne slažu s rusofilskom interpretacijom Suleimanijevog posjeta Putinu… i riskirati svoj dobar glas 😎

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Malo banuo, rekoh da se navirim, kad ono…….
Nekome vrag ne da mira……… pa svrdla li ga svrdla…..
…. ali bio je vrijedan i napisao domaću zadaću…….
…..sad može izaći pred ploču i pročitati cijelom razredu……

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

“E sad, tko je pametan, shvatit će. Tko nije, ostat će nekritički glorifikator Rusije… napadati ad hominem komentatore koji se ne slažu s rusofilskom interpretacijom Suleimanijevog posjeta Putinu… i riskirati svoj dobar glas.”

posefvqwerbcqewfcqweifwie
Gost
posefvqwerbcqewfcqweifwie
1 godina prije

Vidi Daltone, kod mene nema lijevo desno cile mile ja kažem što mislim i iza toga stojim, mogu promjeniti mišljenje ako vidim da sam bio glup kao što sam ko mladac pušio fore ciokaubojgusarske sa njihovom audiovizuelnom nekulturom, ideali su ukras mladosti. U svezi pluseva pa ja sam poznat kao jedan od največih skupljača minusa ovdje, sebi ne dodjeljujem pluseve jedino ako mi netko zapadne za oko dam mu plus. Nisam slijep da ne vidim tko širi zlo po planetu, čija sam žrtva i sam bio i stoga imam pravo da kritiziram one koji oru planet uzduž i poprijeko milenijima.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Subaru
Normalno! Sve pet!
Meni je uvijek drago vidjeti Tvoj komentar….
Iako sam ja tu malo, ajmo reć prizemniji…. 🙂

posefvqwerbcqewfcqweifwie
Gost
posefvqwerbcqewfcqweifwie
1 godina prije

Sori ako mi je napis bio pre grub ali ja uvijek glumim sebe, to jest ono što osječam to mislim, ono što mislim to govorim ono što govorim to radim…………….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Subaru
Kakva izvinjenja, ostavi se toga. Pa još meni…… neš Ti mene….
Ti znaš da ja volim Tvoje komentare, iako nisam na tim frekvencijama.
Obzirom da se već dosta vremena ovako družimo ubrao sam da si čovjek od dosta neuobičajenog i bogatog životnog iskustva. Svijet oko sebe gledaš iz drugačijeg rakursa. Meni je to dovoljno da s pažnjom pročitam šta imaš za reći. Bez obzira bilo mi prijemčivo ili ne.
A nekad se i dobro nasmijem. Kad se zaje*avaš…
Svako dobro!!!
Svako dobro i Kori!!!
Ne znam zašto osjetim želju da se svako toliko malo porječkam sa njom….
Morati ću prestati s time, izgleda da sam je naljutio…. a to mi nije drago.

posefvqwerbcqewfcqweifwie
Gost
posefvqwerbcqewfcqweifwie
1 godina prije

Tko se tuče taj se voli a žene vole kad si grublji zato ti tako sa Korom hehehe

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@posefvqwerbcqewfcqweifwie

Tko se tuče, riskira da dobije, u najmanju ruku, po nosu ili po prstima. Stoga, smirite malo svoje (muške) hormone i fokusirajte se na geopolitičke činjenice 😎

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

Nema govora o ljutnji. Naime, niti razmišljam niti se ponašam kao dijete … za razliku od vas “ozbiljnih (muških) analitičara” 😉

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Izgled odraslih ljudi, emocionalna inteligencija i socijalna interakcija petogodišnjaka.
Stoka je to.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

umalo sam propustio ovaj genijalni geopolitički uvid.

Znači:
Kora:” Dakle, i dalje stojim kod toga da rusofili pretjeruju po pitanju ruskih zasluga oko zbivanja u Siriji te da prešućuju stvarne razloge ruske intervencije.”

Pa da vidimo koji su to po Kori stvarni razlozi ruske intervencije
Kora:” Upravo suprotno. Putin je upao “u zadnji čas” da spriječi sramotu SAD-a i potpuno uništenje Izraela; to je pravi razlog aktivnijeg ruskog uplitanja u zbivanja na Bliskom Istoku.”

Štoviše Kora nadalje tvrdi:
Kora:”Ništa Putin nije riješio; on je došao kad su Iranci, Hezbollah i Assad već riješili stvar, a SAD tražio način da se elegantno izvuče iz po “svjetsku silu br. 1” izrazito neugodne situacije, baš kao i po sam Izrael”

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAha..ovo mi je osvježilo večer, Hvala Kora!

Znači Kora, iz ovih tvrdnji proizlazi:
1. da je Asad glup jer je službeno pozvao Ruse kad je rat već bio riješen i time pomogao SAD i spasio Izrael
2. Da je Iransko vodstvo izrazito glupo i politički , vojno nepismeno jer bez njihove pomoći ruska intervencija bi bila jako teško izvediva ako ne i nemoguća.
Zatvaranjem turskog i grčkog zračnog prostora zračni most je bio moguć samo preko Irana i Iraka a nesumnjam da je tu bio ključan uticaj Irana na Irak da se koridor drži otvorenim..
Znači Iranci nisu shvatili da su pobijedili u ratu , te da pomažući Rusima ustvari sprečavaju potpuno uništenje Izraela i pomažu SAD-u!!!!???????
Auuuu kako su samo nesposobni ti Iranci .

A tek Kasim Sulejmani, koji je to tek slijepac.
Izraelci ga svako malo pokušavaju likvidirati a on organizira spašavanje srušenog ruskog navigatora….pomaže spasiocima Izraela??!?!?!?!
Stvarno mora da je produhovljeno altruistički tip.

4. Koji je tek idiot Zbigniew Brzezinski , kada je javno pozivao da se saturacijskim napadom uništi ruska baza Hmeimim. Pa što ni on nije znao pravu svrhu ruske intervencije?
.
itd

U konačnici jesu li Vama uopće jasne konzekvence koje proizlaze iz Vaših tvrdnji!?!?!?!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

@LNT_Iluvatar
Hvala! Ti si meni uljepšao večer.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Derim

Nema na čemu, drago mi je.

Čitamo se

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

S obzirom na količinu gluposti koje ste napisali u svome komentaru, zaključujem da nema nikakvog smisla upuštati se u bilo kakvu debatu s Vama jer definitivno nismo “na istoj valnoj duljini”.

Svako dobro i puno Božjeg blagoslova!

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Napokon se slažemo, stvarno je velika količina gluposti sadržana u citatima koje sam naveo , što je razvidno iz logičnih posljedica koje bi proizlazile iz navedenih tvrdnji (citata).

U svakom slučaju stranica ide u favorite, da po potrebi mogu citirati ovu kolekciju geopolitčkih mudrosti :))

Svako dobro Kora

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

Teško se iz Vašeg komentara može shvatiti “što pjesnik zapravo želi reći”, ali svako dobro i Vama.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Ustvrdili ste:
Kora:”S obzirom na količinu gluposti koje ste napisali u svome komentaru……”

Složio sam se s Vama, jer:
u svom komentaru citirao sam tri ( 3) Vaše tvrdnje!
Pošto se ta tri citata nalaze u mom komentaru stvarno ne mogu zanijekati da se u njemu nalazi velika količina gluposti.

U drugom dijelu svog komentara , nakon Vaših citata, sam obrazložio , koje bi posljedice bile da su Vaše tvrdnje navedene u Vašim citatima istinite.

Eto nadam se da sam bio dovoljno jasan

Srdačan pozdrav i Svako Dobro
LNT

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

Niste ih Vi “citirali” nego ih namjerno pogrešno interpretirali i dodavali besmislene konotacije, misleći da će to biti “čvrsti argumenti” protiv mojih teza. No nema veze, ljudi razumiju što ste u svojoj nemoći radili… sebi na sramotu, ne meni.

A što se tiče same teme, evo kako Izraelci (koji sada također podilaze Rusiji baš kao i rusofili, samo iz drugih pobuda) opisuju rusko “iskrcavanje na Levant”:

“Amos Yadlin, predsjednik Instituta za istraživanje nacionalne sigurnosti Sveučilišta u Tel Avivu (Tel Aviv University’s Institute for National Security Studies – INSS) navodi 8 glavnih razloga zašto se Putin odlučio za aktivni ruski ulazak na Bliski istok:
1.      učiniti Rusiju opet velikom;
2.      ponovo postati utjecajna država nakon što SAD nisu dozvolile Moskvi sudjelovati (u procesima) u Egiptu (1973.), Iraku (2003.), Libiji (2011.) i izraelsko-palestinskom mirovnom procesu;
3.      smanjiti utjecaj SAD-a;
4.      pokrenuti bliskoistočne karte u sukobu s Ukrajinom;
5.      kontrolirati luke i zračne baze, o čemu je maštao još ruski car;
6.      testirati rusko naoružanje proizvedeno posljednjeg desetljeća;
7.      spasiti sirijskog predsjednika Assada i svijetu pokazati da Rusi ne ostavljaju svoje saveznike;
8.      i konačno, ratovati protiv džihadista u Siriji a ne na Kavkazu.

Vidite li Vi koja je to nevjerojatna situacija?! Predsjednik Instituta za istraživanje nacionalne sigurnosti Sveučilišta u Tel Avivu navodi čak 8 mogućnosti za pojašnjenje promjena u sigurnosnom stanju Izraela, a svih osam je pogrešnih! A znate zašto je tako grubo promašio u svojim procjenama? Zato jer je za rusofile i Izraelce sve više vjerojatno i prihvatljivo nego istina koja kaže da su se Rusi uključili u bliskoistočne sukobe da spase Izrael, a ne Siriju. Znam da istina boli, ali trebali biste se naučiti nositi s tom boli, a ne se samozavaravati 😉

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Da li su Vaše tvrdnje :

1. Da je u trenutku ruske intervencije rat u Siriji već bio dobiven od strane Asada (SAA), Hezbolaha i Irana.
2. Prava svrha ruske intervencije nije pomoć Siriji , već u “zadnji čas” spašavanje Izraela od potpunog uništenja.
3. Ruska intervencija je omogučila časni izlaz SAD-u ( izlaznu strategiju ) u izgubljenoj situaciji za njih.

Da li su to Vaše tvrdnje Da ili Ne?
Ili sam ja nešto krivo razumio?Slobodno me dopunite ili ispravite.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Sada pogledajmo neupitne činjenice:

1. Apr 17, 2018 – DAMASK – Ruska intervencija u Siriji počela je 30. septembra 2015. godine nakon što je vlast sirijskog predsjednika Bašara al Asada zvanično zatražila pomoć Ruske federacije
Znači Sirija je ZVANIČNO zatražila pomoć Ruske federacije.

2. Od početka ruske intervencije do današnjeg dana iranski zračni prostor je čitavo vrijeme OTVOREN za ruske zračne snage.

Kora, da li se slažete da su ovo neupitne činjenice?
Ili imate neke druge informacije i saznanja?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

Zvanično, Vi ste još naivniji nego sam mislila 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

Moje tvrdnje su točne. Problem je u Vašim pogrešnim zaključcima, odnosno onome što u Vašoj interpretaciji “proizlazi iz Korinih tvrdnji”, iako to što Vi zaključujete nema veze s Korinim tvrdnjama tj. činjeničnim stanjem, nego s Vašim povrijeđenim egom i agitiranjem za Rusiju.

No, kako rekoh, niste dorasli geopolitičkim raspravama pa Vam u tom smislu niti ne pridajem važnost.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Odlično, znači složili smo se da sam točno naveo vaše tvrdnje.

Da li se slažete s neupitnim činjenicama?

Da ponovim:

1. Sirija je zvanično zatražila pomoć od RF
2. Iranski zračni prostor od početka ruske vojne intervecije u Siriji niti u jednom trenutku nije bio zatvoren za ruske zračne snage

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Pošto smo se složili da sam ispravno interpretirao Vaše tvrdnje a neupitne činjenice je lako provjeriti idemo pogledati Vaše tvrdnje kroz prizmu neupitnih činjenica

Pretpostavimo da su Vaše tvrdnje točne

Iz Vaših tvrdnji i neupitnih činjenica proizlazi da je RF obmanila sirijsko i iransko vodstvo , te ih uvjerila da će im pomoći u sirijskom ratu dok je u stvari došla i svojim aktivnostima u zadnji čas spasila Izrael od potpunog uništenja.

Rusija je čak štoviše te svoje aktivnosti na spašavanju Izraela od potpunog uništenja toliko dobro sakrila da do dana današnjeg niti Iran niti Sirija toga nisu svjesni. Sirija niti jednom nije tražila odlazak ruskih snaga, štoviše dala im je i drugu bazu, te intezivno ugovara poslove s ruskim privrednim subjektima a Iran im čitavo vrijeme drži otvoren zračni prostor te potpisuje Kaspijski ugovor koji je dugo odbijao potpisati.
Znači još danas ne pokazuju da su svjesni pokvarene ruske igre i izdaje.

Ako je to tako kako vi tvrdite da niti poslije više od četiri godine nisu uvidjeli pravu svrhu i dvoličnost ruske intervencija , štoviše da ništa niti poduzimaju u svezi toga, onda je jedini logični zaključak da su iransko i sirijsko političko , vojno, obavještajno i diplomatsko vodstvo potpuno infantilno i nesposobno.

Ukratko , postavlja se pitanje dali je uistinu iransko i sirijsko vodstvo tako slijepo i glupo ili
su Vaše tvrdnje ordinarna glupost koja nema niti jednu potvrdu u realnosti.

Pozdrav i Svako dobro

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@LNT_Iluvatar

“Pošto smo se složili da sam ispravno interpretirao Vaše tvrdnje…”

Opet lažete. Čemu kad je Vaša laž i podvala tako očita? Uvijek me iznenadi ta nevjerojatna bliskost laži, rusofilije i podmetanja drugima (pogotovo Hrvatima). No, kako rekoh, to što činite, činite na sramotu sebi (i “caru Putinu”).

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Kora

Postavio sam direktno pitanje:
citat čitavog posta:
@Kora

Da li su Vaše tvrdnje :

1. Da je u trenutku ruske intervencije rat u Siriji već bio dobiven od strane Asada (SAA), Hezbolaha i Irana.
2. Prava svrha ruske intervencije nije pomoć Siriji , već u “zadnji čas” spašavanje Izraela od potpunog uništenja.
3. Ruska intervencija je omogučila časni izlaz SAD-u ( izlaznu strategiju ) u izgubljenoj situaciji za njih.

Da li su to Vaše tvrdnje Da ili Ne?
Ili sam ja nešto krivo razumio?Slobodno me dopunite ili ispravite.

Vaš odgovor :
@Kora:”Moje tvrdnje su točne. Problem je u Vašim pogrešnim zaključcima, odnosno onome što u Vašoj interpretaciji “proizlazi iz Korinih tvrdnji, ……”

I sada tvrdite da lažem?
I to opetovano :)))))))

Ajmo ispočetka stojite li i dalje iza navedenih tvrdnji ili ne ?
Ili to nisu Vaše tvrdnje ?

Ili ćete i dalje pokušavati svesti raspravu na osobnu razinu?

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije

Međunarodni multikulturalni građanski rat.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Sasa

LOL

Zvuči vjerodostojno, kao da je i taj rat opisala i definirala Vesna Pusić 😂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sasa
vjerujte mi na riječ kad Vam kažem da sam 1993 pričao s Englezima (običnim ljudima) u jeku rata na prostoru bivše Juge, ljudi nisu imali pojma ni geografski gdje se to vodi rat, kamo li tko protiv koga ratuje. Neki su mi otvoreno rekli da je to rat između nekih “plemena” i njihova propaganda (novine) apsolutno nisu iskreno izvještavali što se događa. I sad zamisli jednu Siriju koja je na drugom kontinentu i negdje tamo se ubijaju neki nama ne bliski ljudi. I još ako čitaš MSM, tek onda si van toka.
Onoga koga ne interesira istina nikad je neče ni saznati. A mnogo istine svi mi saznat čemo nakon mnogo god. poslije.
LP

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

E, hebiga, nije mi jasno s kakvim ljudima si pričao. Pre će biti da su “neobični”. Nije moguće da na 2000 km u evropi bukti rat, a da ovi nisu o tome čuli ništa.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Toni
Sasvim običnim ljudima koji su čak putovali po svijetu kao i ja. Ali ne dvojim da su možda ljudi bili apolitični i jednostavno ih nije briga što se događa izvan kraljevstva. A takvih ima isto jako puno. A i sami smo ponekad slični dok se ne dotakne naša ..zica!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Sparkling

Znači doživjeli ste ono kad se cionisti “prave Englenzi” 😉

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Kora
Ma ne. Samo Vam želim dočarat stvarno stanje svijeta koji se mijenja ali jako sporo. I dolazi na naplatu sve one loše stvari koje su provodili onih 1% koji bi i dalje po starom i uporni su u tome. Iza svakog velikog rata se je nešto promijenilo – globalno, ali ovaj (ne želim ga doživjet) ako se dogodi sve če se promijeniti naglavačke. Stara fraza je uvjek aktualna – ništa ne učimo iz povjesti.
LP

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Tako je, vecina ljudi, u svim zemljama, takve vijesti prati povrsno, citajuci samo naslove i eventualno, podnaslove. I to, naravno iz MSM, koje im namecu svoje vidjenje. Oni koje interesira sto se stvarno dogadja, oni se malo bolje informiraju, i stvore svoje misljenje. Ali, vecinu ljudi zanima samo vlastito prezivljavanje, a to sto se ljudi ubijaju, negdje, malo znaci radniku u UK, ili Njemackoj.
Propaganda MSM, uvijek odnosi pobjedu. Pa pratite samo u nasim MSM medijima kako se odnose prema Siriji, a o mnogim vaznim stvarima (Ekvador, Spanjolska i sl.), ne moze se naci informacija, uopce. Sve vijesti, kao da su prosle filter cenzure USA “atasea za kulturu”, a mozda i jesu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Saša
Mislite u Siriji ili na…portalu? 😂😅

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

To je bio građanski rat samo za one koji su ga i organizirali, financirali, te pomagali, to su dakle teroristićke snage svijeta.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
1 godina prije

Nemoj nas Bosance sve svrstavati u isti kos. Ako sam islamske vjere nisam isl ili terorista. Ovih par neukih sto ode sa Balkana a nijednu vjersku knjigu nije procito ne mozes svrstati sa svima nama kao ni ja sve pravoslavce, katol… ne mogu reci da su U ili Cete. Vecinom nepismeni skrenu sa puta i lako se zavedu jer ih nema ko poduciti kako treba. I taj isl je vecinom iz eu o to oni sto su kao presli ns islam ,nemaju oni veze sa islamom

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Slazem se, oni koji se sada trebaju vratiti u BH kao bivsi ISIL-ovci, skoro nitko nema srednju skolu, a da ne govorim o vjerskom obrazovanju. Uglavnom, sitni kriminalci, kojima je netko zlonamjeran isprao mozak (kojega i nemaju puno), i usadio im mrznju prema svima koji nisu idioti koa i oni. Kao sto covjek gore rece, to nema nikakve veze sa Islamom. Nijedna religija nije sama po sebi losa, dapace, kad bi se ljudi drzali osnova, bilo koje religije, svijet bi bio bolje mjesto. Ali zlonamjernim trovacima srca, lako je neobrazovane izmanipulirati, i navesti ih da rade sto oni hoce.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ko je pobjednik saznat ćemo kada reinkernacija Nostradamusa Burt nabroji federalne jedinice nove Sirije. Do tada ništa, samo nagađanja…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jedna od buducih fed. jedinica ce se zvati Burtistan, u cast njegovoj borbi za dezinformaciju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kada su hijene skontale da više ne važi ona “mi svi, oni sami” podvile su repine I pobjegle.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Mislis ono “njih dvojica, a ja i babo sami”?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Iako pobjednici pišu povijest, ovaj put će bit drukčije. Ostat će upisana laž da je “diktator” Asad ugušija pobunu “demokratskih snaga”.
Tako da još uvik pobjednici ostaju elitisti koji i dalje sve kroje i dok postoje neće odustat od svojih planova

davor
Gost
davor
1 godina prije

Izraelci imaju više sreće neg pameti, jer ovo što su oni priuštili Siriji to se moglo i može odviti i u kontra smjeru, a tada je uzalud i džaba i Samson opcija protiv bilo kojih centara moći.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Doci ce vrijeme i za uzvratnu utakmicu, polako. Pa, nece im Sirija predati Golan, bez ispaljenog metka.

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije

Budimo realni, dok je Izrael jedina nuklearna sila u tom okruženju imaju jak argument odvraćanja.

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Agresija Globalista na Siriju ovak puta nije se isplatila.
Nije se isplatila jer citav svijet vidi njihovu odvratnu i prljavu igru. Ali hvala Bogu da je Putin rijesio problem koji je pozvan u Siriju i nije izvrsio agresiju dok je komunista Obama sa Hitleri izvrsio golu agresiju izazvao gradjanski mislio je da ce Sirija pasti kao Libija i da ce se Hitleri slatko smijati: ‘Dodjoh, vidjeh on je umro’ !!E ovaj puta globalisticka masina je zaustavljena.

Velicanstveni Trump je ispravio odvratnu namjeru globalista da pretvore Siriju u novu Libiju.

‘Mi odbacujemo ideologiju globalizma, i mi prihvacamo doktrinu patriotizma..’.- Donald Trump , 24. September 2019

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Komunista Obama :D:D:D

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Ilirac

“Ali hvala Bogu da je Putin rijesio problem koji je pozvan u Siriju…”

Ništa Putin nije riješio; on je došao kad su Iranci, Hezbollah i Assad već riješili stvar, a SAD tražio način da se elegantno izvuče iz po “svjetsku silu br. 1” izrazito neugodne situacije, baš kao i po sam Izrael. Tu činjenicu direktno priznaje čak i Haaretz. Čemu onda ovo Vaše idealiziranje Putina i pripisivanje Rusima zasluga koje nisu njihove?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Rusi su uništili ISIS, a ti možeš da crkneš od muke.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@nije bitno tko

Mogu se samo nasmijati Vašoj naivnosti i zaslijepljenosti nepostojećim zaslugama Rusije, koja igra potpuno drugačiju geopolitičku igru od ove propagande kojom se Vi bavite.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Kora, nosferatu je tu u Siriji da zvanično pomaže Assadu a nezvanično da štiti stvaranje onog grosse između Nila i ne Eufrata već Harkova. Da je ono nezvanićno zvanićno onda poslije ubijanja rusa u onom zrakoplovu slijedilo bi prizemljenje cijele flote onih iz grosse na taj način što nebi više mogli ni sa čega poletjeti. Davno je CCCP bio na strani arapa u Egiptu i Siriji u onim ratovima sada je sasvim drugačija prića, prikrivena perfidna agenda. Da su rusi došli dolje da štite Moskvu onda bi je štitili ko i u drugom beba rozmarina ratu tako što su osvanuli u Berlinu a trebali su u stvari u londoncioderištu i fašingtonu jer od tamo se upravlja krakenom koji im oduze 26 milijuna rusa u drugom ratu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

A koja bi to bila igra, koju sta vi provalili, a mi ostali, eto, nismo?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ma nisu oni nego Ameri. Pa pise ti u Jutarnjem!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kora, pričaš gluposti i pokazuješ da ti ništa nije jasno o modernom ratovanju. Bez zraćnog kišobrana koji je osigurala Rusija, ništa ne bi bilo od oslobađanja Sirije. Ako ti je to iz nekih razloga neugodno prriznati, bolje se ne javljaj i ne sramoti se s tim provalama.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Ivo, bitno je tko je nosferatuu šapnuo zapovjed na uho da ide u Siriju i glumi dobrog policijota. Jel on tu da sprečava pravljenje grosse između dvije rijeke ili da omogučava taj cilj? Po meni ovo drugo, jer da je prvo davno bi grosse dobio po tintari ko u ona dva rata sa arapima kad su ruske pzo rakete oborile stotine zrakoplova nad Sirijom i Egiptom.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw

Uloga Rusije na Bliskom Istoku nije bila pomagati Assadu nego spašavati cionistički entitet. Naime, i ptice na granama već znaju da Iranci, Hezbollah i Sirijci mogu riješiti ISIL, odnosno da je izvor problema na Bliskom Istoku u prvom redu Izrael koji potiče kaos i stoji u pozadini svega. Zato, kad je ekipi prekipilo pa se počelo razmišljati o tome da se krene riješavati stvarnog uzročnika problema, Rusi su se tamab sjetili da bi mogli i trebali “pomoći Sirijcima”. Fino upakirana priča za prikrivanje činjeničnog stanja na terenu koju demantiraju čak i sami Izraelci, ali ju zato rusofili prihvaćaju s oduševljenjem 🙂

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Pa ja to stalno pričam Kora, meni se to ne treba objašnjavati.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Ivo

Nemam problema s iskrenim priznanjem bilo čijih zasluga, ali bajke koje vi rusofili pričate u korist Rusije su stvarno smiješne. Stoga ću još jednom ponoviti da su za konačan ishod rata u Siriji zaslužni Hezbollah i Iranci, a da se uloga Rusa svodi na nešto sasvim drugo s čime se Vi očito ne znate baš najbolje nositi.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kora, biti rusofil je jedno, biti realan je drugo. Bez zračne podrškke ne bi bilo pobjede nad teroristima, kao niti bez Hezbollaha i Iranaca na tlu. Bio je to grupni uspjeh. A to što ti patološki mrziš Rusiju i sve što rade, to je već tvoj problem. I za njega ti treba dobar psiholog.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Ivo

Prvo, to što se ne klanjam Putinu i Rusima ne znači da ih mrzim, a drugo, Vi s geopolitičkom realnošću na Bliskom Istoku doista nemate veze.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Mozda joj treba jedan Ruski muzik, Ivan, na primjer.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Da nije bilo Ruske avijacije, Zidovi bi razvalili Hezbollah u Siriji, kao sto su i pokusali.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

@Kora
Pregledaj karte pola godine prije i dalje dok nije ušla Rusija. Ako se teritorij ISIL-a smanjivao onda si potpuno u pravu. U tom slučaju Rusija je samo skratila vrijeme za cca 30 godina, koliko bi im trebalo da tim tempom oslobode Siriju.

Ja lično mislim da je Putin upao u zadnji čas da spriječi potpuno uništenje Sirije.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Derim

Upravo suprotno. Putin je upao “u zadnji čas” da spriječi sramotu SAD-a i potpuno uništenje Izraela; to je pravi razlog aktivnijeg ruskog uplitanja u zbivanja na Bliskom Istoku.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

SAD su zvanično tada bile najveći, jedini i neumoljivi borac protiv ISIL-a koji se od muke širio nevjerovatnom brzinom. Upravo tada je počela sramota SAD jer su Rusi uništili za nekoliko mjeseci sve ono što je bujalo godinama dok su se ameri borili protiv njih.

Ne treba puno mozga da se uprati šta je sve Rusija uradila za Siriju, znam i da si cijelo vrijeme bila aktivna tj. pratila situaciju, pa ne vidim čemu negiranje činjenica.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Derim

Vi, koliko ja vidim, sami sebi “skačete u usta” i tako opovrgavate vlastitu tezu. Prvo iznosite presmiješnu tvrdnju u koju ni malo dijete ne bi povjerovalo: “SAD su zvanično tada bile najveći, jedini i neumoljivi borac protiv ISIL-a koji se od muke širio nevjerovatnom brzinom”. Nakon toga na još smiješniji način demantirate sami sebe: “Upravo tada je počela sramota SAD jer su Rusi uništili za nekoliko mjeseci sve ono što je bujalo godinama dok su se ameri borili protiv njih.”

Naime, niti se SAD borio protiv ISIL-a, niti su Rusi bili ti koji su stali na kraj bujanju kaosa, niti je SAD ikada “zvanično bio najveći, jedini i neumoljivi borac” protiv ISIL-a. Da je tomu tako govori upravo Vaša sljedeća (za divno čudo, djelomično točna) tvrdnja koju treba samo malo drugačije napisati kako bi bila jasnija: dok su se Ameri (tada navodno “svjetska vojna sila br. 1”) godinama “borili protiv ISIL-a”, kaos se nije uopće suzbijao nego je bujao nevjerojatnom brzinom, što će reći da su godine takve “američke borbe protiv ISIL-a” bile ujedno i “zlatne godine ISIL-a”.

Ne treba puno mozga da se iz toga izvede (po SAD i ostatak “saveznika”) još neugodniji zaključak.

A što se tiče uništavanja ISIL-a, na prvom su mjestu Iranci, Hezbollah i Assad… zatim dugo, dugo nitko… pa tek onda Rusija.

O razlozima zašto je tomu tako govorit ćemo nekom drugom prilikom.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Ako misliš da je uništenje trebalo biti sa kemijskim oružjem kojeg je nosferatu uništio Assadu da se ne može braniti od sadašnjih napada zrakoplovima onih iz grosse onda ima tu neke istine Kora. Jedino to kemijsko je bilo nedostatno za baš uništenje jer nukleusa nije imao iako je nešto Assad pravio pa su mu kao i Sadamu uništili to isti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Ilirac

Jeste čitali novi članak o Trumpu, objavljen na portalu Telegram pod naslovom “Ova dva mufljuza godinama su imala direktan pristup Trumpu. Uhićeni su jer su za njega prali novac ruskog oligarha”? Naime, čini se da Trump nije ni toliko “veličanstven”, ni toliko “patriotski” tip kakvim se prikazuje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ahahah… kakve ti gluposti čitaš..:)

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Ivo

Ah, Ivo… što da radim kad me zanima i “druga strana medalje” 🙃

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Izrael se brinuo za medicinsku logistiku i naoruzanje od isila do ostalih takfirista. Velika zelja mu je bila uspostava kalifata koja bi pojela i libanon i dio iraka pa bi bila prekinuta osovina otpora. A taj isti kalifat nije ni kamen bacio na cionisticki rezim. Jbg you lost big time i sad nazad u LGBT klubove u haifu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Borac2

A ondje se, dakle, nalazi Netanyahu! Baš sam se pitala kamo je nestao Bibi 😉

Grgo
Gost
Grgo
1 godina prije

Zelim izraelu jedan sličan, po mogućnosti dugotrajniji građanski rat

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Dat’ ce Bog, istina je da su ga zasluzili.

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije

Također međunarodni, multikulturalni te nedasve građanski uz događanje volje naroda za samostalnost i samooperdjeljenje?

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
1 godina prije

Ponovile se četrdesete. Udri, mlati, pali, kolji i onda su krenuli Rusi….. dalje sve poznato.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Cionisti na aparatima.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Nije još pobijedio, kad istjera one iz Idliba i pacifizira kurde i turkešine petokolonaše i izbije na granice sa susjedim koji mu rade o glavi onda je pobijedio. Ali to je pirova pobjeda, zemlja totalno uništena, pola pučanstva u izbjeglištvu, uništena infrastruktura totalno. Daleko je pobjeda, pobjeda bi bila Golan ponovo u Siriji.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Baš tako, daleko je pobjeda i još će se puno krvi proliti. Nakon oslobođenja, stvari će se puno brže odvijati i neće trebati dugo da Sirija stane na noge. Doći će i Golan na red a možda bude puno lakše nego većina misli.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Tuga zbog propasti Velikog Izraela.A da je projekt uspio,onda bi se Izrael površinom uvećao za nekoliko puta.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Nisu odustali i dalje se radi na tome samo su ljudi zasljepljeni obmanama pa ne vide pored očiju jer bitno je očima nevidljivo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jole
To je varijanta 1.b koju podržavaju cionisti.
Ali globalisti podržavaju varijantu 2. – Ukrajinu.
I od Staljina su tražili Krim pa baš nije došlo u obzir.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Protiv rusa.moze se dobiti bitka ali rat to nemoze,moze ceo svet da napadne rusiju ali nista nece da ostane od njega

moša je na godišnjem
Gost
moša je na godišnjem
1 godina prije

obično iza ovakvih oda slijedi kiša ognja

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Izraelci su spremni ratovati u Siriji do posljednjeg Amerikanca.
Prica o rezimu i naoruzanoj oporbi je za malu djecu. Zanima me kako bi se visokocivilizirane, demokratske zemlje, nosile sa “naoruzanom oporbom”? Vjerojatno bi ih pocastile cajem i kolacima, i zamolile da ne budu tvrdoglavi? Naoruzana oporba, svugdje u svijetu, ili pobjedi, i promjeni “rezim”, ili dobije po usima. Ovdje je dobila po usima, i sto je tu upoce, cudno, neuobicajeno? Trebali su misliti prije nego su digli oruzje protiv legalne vlade. Zidove boli sto Sirija ponovo pocinje funkcionirati, a samim time ce doci na dnevni red teritorij koji su nasilno oteli i prisvojili, jer njih, naravno pripada, sve sto im se svidi ili zamisle da im treba. Potrebe i zelje drugih su apsolutno nebitne. Imat ce oni jos dima sa Hezbollah-om i Palestincima, koje su pretvorili u naciju tri generacije izbjeglica. Ako misle da se to moze oprostiti ili zaboraviti, gorko se varaju.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Assad nije još pobijedio, ali pobjeđuje. Kad bude sva Sirija suverena moči če ovaj patnik pisati to što sada piše. A to vrijeme dolazi, na njegovo iznenađenje i na njegovu žalost

Max
Member
Max
1 godina prije

Međunarodna agresija a ne građanski rat.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

To nikako nije bio građanski rat, msilim – rat između građana, već verski. Jer može se poverovati kako su suniti bili zapostavljeni, pa poverovali u ustanak. Dalje – to je bila strana intervencija: Zapad je stvorio ISIL i podržavao ih, omogućio Turskoj da zarađuje na logistici i da pošalje svoje proksije; stvorili su kurdsku državu, koja se pokazala krajnje nacionaslističkom, ušle su SAD, na kraju uvele svoje saveznike. Onda se priključili Rusi, Iran i Hezbolah, Izrael dejstvovao i držao svoje proksije.
To meni sve zajedno nikako ne liči na građanski rat. Još manje mi liči da su se Ameri nasekirali zbog stvaranja ISIL-a.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
103
0
()
x