Izraelski Haaretz: “Više nema iluzija, nakon osam godina Assad je pobijedio u ratu”

Bashar al-Assad
103 komentara

“Sada viče nema iluzija. Nakon osam i pol godina rata, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad pobijedio je u građanskom ratu u svojoj zemlji”, piše izraelski list Haaretz, koji, što je očekivao, ostaje pri tvrdnji da je to bio rat između „režima“ i „naoružane oporbe“.

Autor članka Anshel Pfeffer, objavljenog jučer, optužio je vlade Sjedinjenih Država, Turske i Izraela da ne čine ništa kako bi spriječile pobjedu sirijske države, dodajući da je odluka Donalda Trumpa da Ankari da zeleno svjetlo za napad na kurdske regije sjeverne Sirije paradoksalno dopustila sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu da povrati kontrolu nad tim regijama.

Osim Trumpa, Haaretz optužuje i bivšeg predsjednika Obamu za nedjelovanje „kad je bilo pravo vrijeme“.

„Obamin više puta ponovljeni razlog da nije djelovao zato što Sjedinjene Države nisu mogle „promijeniti jednadžbu na terenu“ jednostavno bombardiranjem režima je da nije bilo nikoga tko bi zamijenio Assada. Ali to je bila namjerno pogrešno prikaziavnje situacije u ranim godinama građanskog rata, kada su visoki časnici i dužnosnici prešli u Slobodnu sirijsku vojsku i imali planove uspostaviti kontrolu nad zemljom“, tvrdi Anshel Pfeffer, iako je broj dezertera u sirijskoj vojsci bio relativno mal, obzirom da sunitska populacija čini 75% ukupnog stanovništva zemlje.

„U tom trenutku, uskraćivanje režima njegove zračne vojne prednosti ne bi nužno značilo Assadov skori pad, al je Assad vjerojatno mogao zadržati samo Damask i alavitskoj enklavi na obali Sredozemlja. To bi spasilo živote bezbroj sirijskih civila na područjima koja drže pobunjenici i znatno bi otežalo širenje ISIL-a“, piše propagandist cionističkog režima u žaljenju što Obama nije napao Siriju do dolaska ruske vojske u rujnu 2015.

„Možda će Obama izraziti kajanje ili pružiti bolje objašnjenje u svojim tek objavljenim predsjedničkim memoarima“, nastavlja Anshel Pfeffer.

Haaretz predviđa da će Arapska liga uskoro opet prihvatiti Siriju u svoje redove, jer se velike sile poput Kine pripremaju ponovno uspostaviti suradnju s Damaskom na svim područjima.

Kako je predsjednik Assad pobijedio u ratu? Prema Haaretzu, ruska, a posebno iranska podrška Damasku, igrala je nepobitnu ulogu u sirijskoj pobjedi nad terorizmom.

U tom pogledu, izraelski list ističe da Iran nije poslao veliki vojni kontingent u Siriju, ali su libanonski borci Hezbollaha izravno pridonijeli kontroli vitalnih područja u Siriji, uključujući povratak nadzora nad granicom između Sirije i Libanona, što su bile prve pobjedničke operacije oslobađanja Al-Qussayra i regije Zapadni Qalamoun.

U tekstu se naglašava da je jedan od ključnih čimbenika superiornosti sirijskih vladinih snaga bila snaga sirijskih zračnih snaga, koje su i prije dolaska ruskog zrakoplovstva uspjele kontrolirati sirijsko nebo u svih ovih više od osam godina rata.

Haaretz

Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
4 godine prije

Čuj građanski rat. A opozicija neki Ujguri, Englezi, Francuzi, Bosanci itd… Pare iz Saudije i USA. Liječili se po Turskoj i Izraelu.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Ko je pobjednik saznat ćemo kada reinkernacija Nostradamusa Burt nabroji federalne jedinice nove Sirije. Do tada ništa, samo nagađanja…

eu kolonija
4 godine prije

kada su hijene skontale da više ne važi ona “mi svi, oni sami” podvile su repine I pobjegle.

Majk Majers
4 godine prije

Iako pobjednici pišu povijest, ovaj put će bit drukčije. Ostat će upisana laž da je “diktator” Asad ugušija pobunu “demokratskih snaga”.
Tako da još uvik pobjednici ostaju elitisti koji i dalje sve kroje i dok postoje neće odustat od svojih planova

davor
4 godine prije

Izraelci imaju više sreće neg pameti, jer ovo što su oni priuštili Siriji to se moglo i može odviti i u kontra smjeru, a tada je uzalud i džaba i Samson opcija protiv bilo kojih centara moći.

Ilirac
4 godine prije

Agresija Globalista na Siriju ovak puta nije se isplatila.
Nije se isplatila jer citav svijet vidi njihovu odvratnu i prljavu igru. Ali hvala Bogu da je Putin rijesio problem koji je pozvan u Siriju i nije izvrsio agresiju dok je komunista Obama sa Hitleri izvrsio golu agresiju izazvao gradjanski mislio je da ce Sirija pasti kao Libija i da ce se Hitleri slatko smijati: ‘Dodjoh, vidjeh on je umro’ !!E ovaj puta globalisticka masina je zaustavljena.

Velicanstveni Trump je ispravio odvratnu namjeru globalista da pretvore Siriju u novu Libiju.

‘Mi odbacujemo ideologiju globalizma, i mi prihvacamo doktrinu patriotizma..’.- Donald Trump , 24. September 2019

Borac2
4 godine prije

Izrael se brinuo za medicinsku logistiku i naoruzanje od isila do ostalih takfirista. Velika zelja mu je bila uspostava kalifata koja bi pojela i libanon i dio iraka pa bi bila prekinuta osovina otpora. A taj isti kalifat nije ni kamen bacio na cionisticki rezim. Jbg you lost big time i sad nazad u LGBT klubove u haifu.

Grgo
4 godine prije

Zelim izraelu jedan sličan, po mogućnosti dugotrajniji građanski rat

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Ponovile se četrdesete. Udri, mlati, pali, kolji i onda su krenuli Rusi….. dalje sve poznato.

Ivo
4 godine prije

Cionisti na aparatima.

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
4 godine prije

Nije još pobijedio, kad istjera one iz Idliba i pacifizira kurde i turkešine petokolonaše i izbije na granice sa susjedim koji mu rade o glavi onda je pobijedio. Ali to je pirova pobjeda, zemlja totalno uništena, pola pučanstva u izbjeglištvu, uništena infrastruktura totalno. Daleko je pobjeda, pobjeda bi bila Golan ponovo u Siriji.

Jole Prvi
4 godine prije

Tuga zbog propasti Velikog Izraela.A da je projekt uspio,onda bi se Izrael površinom uvećao za nekoliko puta.

Slovenac
4 godine prije

Protiv rusa.moze se dobiti bitka ali rat to nemoze,moze ceo svet da napadne rusiju ali nista nece da ostane od njega

moša je na godišnjem
4 godine prije

obično iza ovakvih oda slijedi kiša ognja

nessy
4 godine prije

Izraelci su spremni ratovati u Siriji do posljednjeg Amerikanca. Prica o rezimu i naoruzanoj oporbi je za malu djecu. Zanima me kako bi se visokocivilizirane, demokratske zemlje, nosile sa “naoruzanom oporbom”? Vjerojatno bi ih pocastile cajem i kolacima, i zamolile da ne budu tvrdoglavi? Naoruzana oporba, svugdje u svijetu, ili pobjedi, i promjeni “rezim”, ili dobije po usima. Ovdje je dobila po usima, i sto je tu upoce, cudno, neuobicajeno? Trebali su misliti prije nego su digli oruzje protiv legalne vlade. Zidove boli sto Sirija ponovo pocinje funkcionirati, a samim time ce doci na dnevni red teritorij koji su nasilno oteli i prisvojili, jer njih, naravno pripada, sve sto im se svidi ili zamisle da im treba. Potrebe i zelje drugih su apsolutno nebitne. Imat ce oni jos dima sa Hezbollah-om i Palestincima, koje su pretvorili u naciju tri generacije izbjeglica. Ako misle da se to moze oprostiti ili zaboraviti,… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Assad nije još pobijedio, ali pobjeđuje. Kad bude sva Sirija suverena moči če ovaj patnik pisati to što sada piše. A to vrijeme dolazi, na njegovo iznenađenje i na njegovu žalost

Max
4 godine prije

Međunarodna agresija a ne građanski rat.

dulebg
4 godine prije

To nikako nije bio građanski rat, msilim – rat između građana, već verski. Jer može se poverovati kako su suniti bili zapostavljeni, pa poverovali u ustanak. Dalje – to je bila strana intervencija: Zapad je stvorio ISIL i podržavao ih, omogućio Turskoj da zarađuje na logistici i da pošalje svoje proksije; stvorili su kurdsku državu, koja se pokazala krajnje nacionaslističkom, ušle su SAD, na kraju uvele svoje saveznike. Onda se priključili Rusi, Iran i Hezbolah, Izrael dejstvovao i držao svoje proksije.
To meni sve zajedno nikako ne liči na građanski rat. Još manje mi liči da su se Ameri nasekirali zbog stvaranja ISIL-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.