fbpx

Izraelski napad na Aleppo – Očajnički potez Tel Aviva svjesnog da je izgubio stratešku nadmoć

F-15I Israel

Iako se trenutno svi pitaju kako to da je Izrael opet gađao sirijske položaje i to u samom Aleppu, navodne iranske objekte u industrijskoj zoni Sheikh Najjar i južno od međunarodne zračne luke, govoreći o izraelskim izborima i odlukama Netanyahua smo se upravo dotakli teme da se o ovom napadu zapravo zna malo ili ništa.

Prema medijima, od kojih mnogi nemaju izvjestitelje na sirijskom državnom teritoriju i koriste priloge s društvenih mreža, Izrael je proveo napad na Aleppo. Ovo nije bio prvi napad nakon nesreće kojeg su izraelske zračne snage uzrokovale pri obaranju ruskog zrakoplova Il-20, kada je poginulo 15 ruskih časnika i vojnika, ali je svakako najozbiljnijom. SOHR iz Londona tvrdi da su mnogi objekti oštećeni, a broj poginulih je “oko deset”. Postoji nekoliko verzija onoga što se dogodilo.

Sirijski službeni izvori, poput novinske agencije SANA, ističu da su udari gađali uglavnom skladišta oružja sirijske vojske. Sirijski mediji pišu o udaru projektila u neku vrstu civilnog poduzeća, bivše tvornice cementa. Lokalni dužnosnici koji su dali komentare su zbunjeni i ne mogu naći nikakav razlog da objasne agresiju Tel Aviva.

Ali postoji još jedna verzija koju šire arapski mediji iz drugih zemalja, kao i novinari povezani s takozvanom  sirijskom opozicijom. Prema njihovim vijestima su Izraelci napali iranske ciljeve. I unatoč djelovanju protuzračne obrane, sve su proveli prilično dobro. Ovakva retorika odaje zadovoljstvo sirijske opozicije navodnim djelovanjem Izraela protiv ciljeva Irana i Hezbollaha, jer su, prema ovim izvorima, bombardirana skladišta s iranskim oružjem namijenjenog Hezbollahu i još jednoj sunitskoj proiranskoj skupini, što je vjerojatno palestinska Al-Quds brigada. Ali sada su Palestinci pod “zapovjedništvom” ruskih specijalnih snaga, koje provode obuku boraca ove frakcije. Tako da sve izgleda prilično nejasno. Prema ovim izvorima je poginulo sedam Iranaca i otprilike toliko je ranjenih.

U ovoj priči su mnogi zbunjeni činjenicom da je Rusija “dopustila” udare po Siriji, posebno na Aleppo, jer su rakete koje su lansirane iz Izraela morale su prijeći šesto do sedamsto kilometara. Druga je verzija da su izraelski zrakoplovi koristili projektile “Delilah” i bombe GBU-39.

Da je riječ o napadima projektila srednjeg dometa iz Izraela, logično je da bi ih učinkoviti moderni sustavi protuzračne obrane trebali otkriti još tijekom leta i eliminirati. No, uopće se ne  zna što je korišteno. Drugo je pitanje kako je Izrael, nakon isporuke ruskih sustava protuzračne obrane Siriji i u pozadini rusko-izraelske krize, sebi dopustio takvu aroganciju?

krstareća raketa Delilah avion F-16I

FOTO: krstareća raketa “Delilah” na avionu F-16I

Ne zaboravimo da se napad dogodio, ili se vjerojatno dogodio, upravo kada je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda trajala rasprava o Golanu i američkom priznanju izraelske aneksije sirijske visoravni, tako da postoji mogućnost da nije gađano ništa posebno, već je Tel Aviv htio poslati poruku Damasku da je priča o Golanu “svršen čin” i da sirijska vojska nigdje nije nedodirljiva.

Izvor ruskog portala Slobodni tisak, čije objave treba uzeti s rezervom, kaže kako su mu u vojnim krugovima Ruske Federacije rekli da je udar nanesen iranskim objektima u blizini zračne luke u koju redovito dolaze zrakoplovi iz Irana. To može biti samo vojna zrakoplovna baza Kuweires, ali se navodi da su manju štetu pretrpjeli i objekti u blizini međunarodne zračne luke Aleppo.

Izraelci o ciljevima navodno nisu obavijestili rusku stranu, što tvrde neki arapski mediji iz regije, ali je ruska vojska neposredno prije bombardiranja bila je upozorena da će se napad dogoditi. Ovo nema smisla, jer bi ruska vojska u stanje pune pripravnosti morala dići sve jedinice raspoređene u Siriji, tako da bi točnije bilo tvrditi da su Rusi obaviješteni o cilju ili da nisu obaviješteni uopće.

Pitanja suprotstavljanju Izraelu u takvoj situaciji su tema polemika i u Rusiji, ali je u ovom slučaju primjetan utjecaj političkog faktora i činjenici da Kremlj ne želi rat Sirije i Irana protiv Izraela, a još manje želi da Rusija bude uvučena u takav rat. Razlog tome je želja Rusije da stabilizira regiju, a bez dobrih odnosa s Tel Avivom se to ne može postići.

Međutim, ruski vojni vrh razmišlja drugačije od političara i generali tvrde da ruska reputacija zbog pasivnosti trpi ozbiljnu štetu. Ipak, svatko razumije da sukob s Izraelom može dovesti do najneugodnijih posljedica ne samo u Siriji, već u cijeloj regiji.

Ima čak i onih koji tvrde da bi bilo najbolje smanjiti iransku vojnu nazočnost u Siriji, što bi bilo ispunjenje zapovijedi slične onoj koju je Trump uputio Moskvi zbog ruskih vojnika u Venezueli. Naime, tijekom rasprave o Golanu u Vijeću sigurnosti je američki predstavnik Rodney Hunter ponovio ovaj zahtjev, ali je od Rusije tražio i da uvjeri Assada da povuče svoje trupe s Golana i blizine zamišljene granice s cionističkim entitetom.

F-15E GBU-39

FOTO: ilustracija, vođena bomba GBU-39 na avionu F-15E

“Rusija mora uvjeriti Siriju da odmah povuče svoje postrojbe s Golanske visoravni”, rekao je Rodney Hunter, politički koordinator stalne američke misije pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je Rusija, naravno, odbila učiniti.

U tom smislu, ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov vjeruje da Rusija i Izrael uopće ne surađuju u tom pogledu. Smatra da su ruski vojni odnosi s izraelskom vojskom otprilike isti kao što su bili s Turcima nakon što su oborili ruski Su-24, to jest, gotovo da i nema kontakata. U isto vrijeme, stručnjak vjeruje da iza akcija Tel Aviva stoje Sjedinjene Američke Države.

Što se tiče pitanja o tome zašto se napad nije odbio… Zapravo, on je odbijen, ali su neki projektili dosegli cilj. Taj zadatak prvo moraju izvršiti Sirijci. U ovom slučaju, oružje protuzračne obrane pod kontrolom ruske vojske uopće nije bilo uključeno. Uključujući i S-300, jer S-300 nije dizajniran da ruši takve rakete. Sirijci su radili s drugim sustavima koje ima je dala Rusija, sa sustavima “Buk” i “Pancir”. To je prvo. Što se tiče ovoga, reći ću da uvelike sumnjam da netko pokušava “razbiti brod”. Sada se ispostavlja da Amerikanci zapravo nemaju što raditi u Siriji. Najvjerojatnije će Kurdi, koje su tako dugo podržavali, postići mirovni sporazum s Damaskom, jer jednostavno ne mogu istovremeno ratovati protiv Turske i Sirije. Za Kurde je mir jedini spas. Isto vrijedi i za južnu Siriju, gdje se nalazi američka baza Al-Tanf.

U blizini baze se nalazi se logor Rukban, kojim SAD i njihovi lokalni saveznici objašnjavaju svoju prisutnost u ovom dijelu Sirije. Problem s ovim kampom će očito uskoro biti riješen. Izgleda da je Izrael rezervni plan. Washington više nema razloga kojim bi opravdao svoju prisutnost, pa su u igru uključili Izrael, koji agresijom izaziva arapsku zemlju. Ako Damask reagira na ovu agresiju ili puti bilo kakvu prijetnju Izraelu, Sjedinjene Države će se odmah uključiti u ovu priču i svijetu govoriti kako je nužno da američke trupe budu u tom ili bilo kojem drugom dijelu Bliskog istoka”, rekao je Aleksej Leonkov, glavni urednik vojnog časopisa “Arsenal domovine”.

Koji je smisao za SAD da zauvijek vode rat u ovoj regiji?

“Pa, ono što sada rade može se nazvati gospodarskim ograničavanjem Kine i Rusije. Procesi u Indiji i Pakistanu povezani su s onim što se događa u Siriji. Sve su te zemlje nekako povezane s projektom Novog puta svile. Ni Kina ni Rusija neće ulagati u njega i graditi infrastrukturu dok se ovdje vode ratovi. Za Sjedinjene Države i Izrael, koji su izravno povezani sa Sueskim kanalom i drugim pomorskim projektima, izgradnja Novog puta svile će biti veliki udarac. Osim toga, utjecaj Moskve i Pekinga će u velikoj politici rasti i to će dovesti do daljnjeg uništenja modela unipolarnog svijeta. Naravno, Washington to nastoji to spriječiti”, zaključio je Leonkov.

Izraelu neće biti lako ako Assadove trupe pokušaju povratiti Golan

t-72 sirija

FOTO: ilustracija, sirijski tenk T-72

U početku smo naveli da ruske specijalne snage obučavaju najbolje mladiće iz palestinske Quds brigade sastavljene od Palestinaca druge, čak i treće generacije prognanika u Siriji. Ovo se nimalo ne sviđa Izraelu, a igrom slučaja je gađana četvrt u jugoistočnom Aleppu gdje je brigada nastala. To također ima svoju simboliku, kao i vrijeme udara tijekom rasprave o sirijskom Golanu u Vijeću sigurnosti. Sama činjenica da ruske snage uvježbavaju Palestince koji sanjaju o povratku svoja sela i gradove je za Izrael provokacija. Službeno se obuka provodi kako bi se ova brigada integrirala u sirijsku vojsku za borbu protiv terorizma. Ali ne zaboravimo da je prioritet sirijske vanjske politike vratiti Golan.

Sada se vratimo u proljeće 2015. godine, kada je sirijska vojska trpjela kritičan nedostatak ljudstva i bila je na rubu izumiranja. Pod napadima Jaish Al-Fateha, brigade Ahrar Al-Sham i frakcija sada već upokojene Slobodne sirijske vojske su vladine snage islamistima predale gradove Idlib i Palmiru. Ali ono što je karakteristično, nije bilo više terorista nego vladinih vojnika, što je ukazivalo na paniku i pad morala među Assadovim vojnicima.

Kako je tada pisao portal Al-Masdar, koji kao da je bio zadužen za rušenja ostatka morala među sirijskom vojskom, “to je bio depresivan prizor”. Kako su se njihove fronte tako brzo urušile? Naravno, može se tvrditi da su “ćelije spavača” u gradovima i selima odradile svoj dio posla i dale poticaj islamističkim snagama, ali kako objasniti da je sirijska vojska bacala tenkove, oružje i drugu opremu?

Nakon pada Idliba, teroristi tursko-saudijske koalicije Jaish Al-Fateh su doslovno šetali po teškom terenu, promatrajući bijeg vojnika regularne vojske. Sirijsko ratno zrakoplovstvo je pratilo džipove jedinica Islamske države, koji su tiho preko pustinje išli na Palmiru i jasno su ih vidjeli, ali ih nitko nije bombardirao. A nije bilo nepredviđenih okolnosti koje bi opravdale takvu paniku. Čini se da je vojno vodstvo odbacilo svoju obvezu da koordinira obranu zemlje.

Stoga se može tvrditi da je u proljeće 2015. sirijska vojska de facto prestala biti stvarna sila. Samo je Assadova Republikanska garda, zbog pukog instinkta preživljavanja, jer bi kao alaviti svi bili pobijeni, tvrdoglavo branila Damask, iako ne od dobro organizirane vojske, nego od rasutih skupina razbojnika i islamističkim fanatika, među kojima je bilo nekoliko istinski obučenih boraca.

Glavne jedinice ISIL-a su se tada borile u susjednoj zemlji, budući da su stvorene od iračkih sunita, uglavnom vojnika i časnika poražene vojske Saddama Husseina.

Međutim, današnja izvješća iz Sirije, iako su i dalje zabrinjavajuća zbog događaja u Idlibu, ipak ukazuju na punu obnovu Sirijske Arapske Vojske. 26. ožujka 2019. su vladine snage provele operaciju protiv ćelija ISIL-a u pustinji južno od Deir Ez-Zora i Al-Mayadeena. Nastavljaju se kršenja primirja u sjevernom dijelu Hame, zapadnom dijelu Alepa i sjevernoj Latakiji, ali na svim dijelovima fronta sirijska vojska čvrsto drži položaje i učinkovito razara neprijateljske snage i vojnu infrastrukturu. Koristi se raketnim snagama i teškim topništvom uključujući samohodne haubice s ruskim preciznim navođenim streljivom. Zrakoplovstvo u Idlibu djeluje gdje god treba i učinkovito zaobilazi turske promatračke punktove, nanoseći precizne udare po položajima islamističkih skupina.

Dakle, nakon osam krvavih godina je došlo do značajnih promjena u sirijskoj vojsci. Malo je poznato da je sirijska vojska izgrađena na francuskom modelu i općenito se u vođenju rata pridržavala NATO pravila. Moskva, sovjetska i postsovjetska, svoje organizacijske tajne radije nije dijelila sa Sirijom. Usprkos uvjeravanjima o prijateljstvu s Rusijom, predsjednik Bashar Al-Assad se u početku više usredotočio na Zapad, pogotovo jer je Sirija do 1941. godine bila francuska kolonija.

Sirijska vojna doktrina je, očito bez savjeta francuske strane, izgrađena na perspektivi budućeg rata s Izraelom za povratak Golanske visoravni, izgubljene 1967. godine. U tom smislu se može samo nagađati tko je pripremao operaciju za oslobađanje tih teritorija 1973. godine, kada je Damask u frontalni napad protiv Izraela bacio više od 1000 tenkova.

Golan - Sirija

FOTO: snage UN na Golanskoj visoravni

Tada je uništena otprilike polovica sirijskih oklopnih snaga. Ofenziva je provedena sa slabom pješačkom i zračnom podrškom, bez uzimanja u obzir sposobnosti neprijatelja. Zaključak tog masakra bio je da sirijske snage jednostavno nemaju dovoljno tenkova za probijanje neprijateljske obrane.

S druge strane, ministarstvo obrane Rusije, djelujući kao glavni menadžer izvoza ruskog oružja, arapskim zemljama tradicionalno nije nametalo svoja operativna načela, već je samo uzelo u obzir posebnosti nacionalnih doktrina i nudilo oružja koje se najbolje mogu prilagoditi lokalnim karakteristikama.

Danas je Moskva očito pomogla Damasku, ali uz uvjetom da “prihvati ruska pravila igre”. Zapravo, ako pogledate kako su se jedinice sirijske vojske borile prije i nakon što je Rusija ušla u rat protiv islamističkih militanata, možete primijetiti temeljnu razliku.

Prije rata 2011. godine je sirijska vojska imala više od 5000 tenkova, ali uglavnom starih. Bilo je 2250 modela T-55C, 1000 T-62C i 800 T-54C. Međutim, oklopne snage su imale i 1620 modernih tenkova  T-72S.

Sirijsko vodstvo je za suzbijanje militantnih jedinica formiralo moćne, iako u brojkama, tenkovske jedinice iz T-55/54, jednostavno zato što ih je bilo mnogo. Međutim, oklopna vozila su se često bacala u borbu sa slabom pješačkom zaštitom ili čak bez nje. Gubici su bili strašni, što je dovelo do pada morala tenkista.

Golanska visoravan 1973. sirijski tenkovi

FOTO: Golanska visoravan 1973. sirijski tenkovi

Najmanje 2300 sirijskih tenkova i oklopnih transportera je napušteno ili uništeno u prve tri godine rata. Prema arapskim promatračima, kao i prema američkoj vojnoj obavještajnoj službi, danas je borbeno spremno u Siriji ostalo tek 10% do 15% predratnog voznog parka.

Ali se s dolaskom ruskih stručnjaka u Damask situacija promijenila. Uspjeh u razdoblju od 2016. do 2019. je postignut pažljivim planiranjem pješačkih napada, podržanih i oklopnim vozilima i motoriziranim jedinicama.

Najtvrdokornije militante su uništili zrakoplovi i helikopteri ruskih zrakoplovnih snaga. Dakle, sirijska se vojska počela fokusirati uglavnom na učinkovito korištenje malih skupina tenkova, koji su otišli u bitku ne ispred, nego iza vojnika.

T-90 Sirija saa

FOTO: sirijski tenk T-90

Očigledno su ruski vojni stručnjaci pružili značajnu pomoć u modernizaciji starog tenkovskog voznog parka sirijske vojske, uključujući instalaciju eksplozivno-reaktivnog oklopa tipa Kontakt-5, dizelskog motora V-55U od 620 konjskih snaga i bočne oklope na tenkove T-55, kako bi se oduprli udarima bacača granata. Dodan je i stabilizator topa i druge hardverske nadopune i iz starog T-55 se napravio vrlo uspješan T-55M s brzinom od 50 km na sat i s dosegom djelovanja  450 km bez punjenja goriva.

Na isti način je moderniziran tenk T-62, kojeg su Sirijci opremili s još jednom kupolom od dvije zakrivljene ploče i abdominalnim oklopom. Prema nekim informacijama, uvedeno je pravilo da se nezaštićeni tenkovi ne šalju u bitku, osim bez hitne dozvole ministarstva obrane. Općenito, bez povećanja preživljavanja oklopnih vozila, uključujući i stare, bilo bi nemoguće slomiti ISIL, jer samo zrakoplovi ne mogu dobiti nijedan rat.

Krajem 2015. je sirijska vojska primila seriju novih ruskih tenkova T-90 i T-90A, koji su sudjelovali u oslobađanju Aleppa. Neki od njih su, prema tenkistima, bili napadnuti od strane američkog teškog protutenkovskog raketnog sustava BGM-71 TOW i preživjeli su strašno iskušenje. Jedan takav slučaj je postao poznato iz videa koji se proširio internetom. Zanimljivo je da je posada, od šoka i straha nakon udara, nakratko pobjegla iz tenka, ali potpuno nepotrebno izlaskom su riskirali da budu pokošeni pješačkim oružjem, dok su u tenku T-90 bili sigurni

Međutim, takve situacije više nisu zabilježene i sirijska je vojska, obnovljena od nule, stekla ogromno iskustvo u vođenju neprijateljstava, uključujući i pripremu složenih taktičkih i strateških operacija.

U isto vrijeme, glavni prioritet Damaska u vanjskoj politici je i dalje povratak Golanske visoravni po svaku cijenu, uključujući i vojnim sredstvima.

Naravno, kraj sukoba u Siriji je još daleko, a vojnici su umorni od osmogodišnjeg rata. Međutim, ako sirijska vojska uspije nadvladati trenutne poteškoće, a čini se da to može, to će u budućnosti postati jedna od najboljih vojski na Bliskom istoku.

Najvjerojatnije je svijest o novoj realnosti natjerala Washington da u žurbi da prizna suverenitet Tel Aviva nad Golanskom visoravni, kojeg će Amerikanci morati braniti u slučaju napada Damaska. I kao što smo rekli na početku, nijedna akcija bilo kojeg aktera u regiji se ne može promatrati odvojeno. Tako je i napad izraelskog zrakoplovstva na Aleppo, koji još mora biti razjašnjen, dio šire slike da se Damask i Iran uvuku u sukob s Izraelom, dok bi Rusija bila prisiljena odabrati stranu, čak i “samo” na diplomatskoj razini, ne nužno u vojnom smislu. Međutim, ovakvi izraelski napadi sve više liče na poteze očajnika svjesnog nove realnosti na terenu i promjene ravnoteže snaga u korist Sirije i njezinih saveznika. Stoga bi žurba i ishitrene odluke u ovom trenutku bile najgori mogući odabir za Damask.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
142 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Dobar člančić. I logičan.
Zbilja nevjerojatno da su tako slali tenkove bez podrške pješadije.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Lucija

Samo da je fino na pocetku napisao da je “izraelski” napad izveden sa F-22 iz Iraka.
Iranci se morati kupiti opreme od rusa i poceti se braniti sami od ovakvih napada. Tri godine su se krili ispod ruskog kisobrana, a onda su rusi rekli dosta – vise se ne mozete ukopavati po Siriji ispod naseg kisobrana. Ili razavijte svoj ili trpite padavine.

Pa dokle
Gost
Pa dokle
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ovo je dobar clanak ali nazalost u njemu se sva paznja pridala pranju rusa , pa pobogu za ne povjerovati je da se jos ne zna ko je i cime izveo napad i da dalje ne navodim… Gdje su radari i protivelektronska borba nema ih nigdje , ovo je samo dokaz da izrael ima sigurno najmoderniju tehniku…

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije

Volim Logično i volim Babića kao novinara ali ne mogu se oduprijeti defetizmu!
Da pojasnim! Sirija je još uvijek u rasulu. Hvala Bogu(nepostojećem) Assad je i dalje predsjednik ali kontrolira svega 60% zemlje! Teško će se riješiti problem Idliba a još teže problem podivljalih Kurda sa stepa Hasake!
I imamo Izrael koji je upravo si prisvojio, odobrenjem USA-a, okupiranu Golansku visoravan!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

Gle ovako. Kurdi, kako god okreneš, na kraju će morati pristati na kompromis s Damaskom. Kada? Polako, godina ili dvije, zar je važno? Drugo. Idlib? Slažem se. Pogledaj na Wikpediji rat u Alžiru, manje više replika. Na kraju će Turci, Rusi i Iran odvojiti one s kojima se nekako može dogovoriti , što je u Alžiru nakon 10 godina rata bio FIS, onda će taj “sirijski FIS” zajedno sa SAA uništiti Al Qaedu i ostatke ISIL-a i ostalu bulumentu. Dobit će lokalnu upravu , mjesto u parlamentu, zvat će se nekako, ali će biti najviše 7% političke snage u zemlji… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Oko Golana ne bih širio temu. To je tako kako je, do nekog velikog svjetskog pretumbavanja, tu promjena nema. Službeno je sirijski, de facto izraelski, …. ali za sada….

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

Uvije će biti Izraelski..nema te vojske koja će to promijenit..svi su u strahu

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Šule

Koji svi? Kog se bojat treba? ?

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  Lucija

izrael ima i atomsko oružje tako da im niko nemože ništa

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

I ko će to da Izraelu oduzme Golan! To je isto, kad bi Ukrajinci htjeli da vojnom silom oduzmu Krim od Rusije!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Laki ,slažem se uglavnom.Jedino je diskutabilno ovo što si napisao o odvajanju nekih ” umjerenih” od ostalog taloga u Idlibu.Nema se šta tamo puno odvajati ,jedino možda turska komponenta među džhtlijama.Takozvana FSA je mrtva kao što piše u tekstu ,jedino je među njima bilo tih za odvajanje.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

izgleda da ruski sustavi imaju problema
sa ovakvim malim projektilima
kao što je GBU-39 Small Diameter Bomb, Harop drone.
Ostale izraelske i usa projektile
Delilah i tomahawk ruše
ali se za ove još moraju usavršiti

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Šok

Hehehe jaro, imaju “Jude” još toga u svom arsenalu što sada tek ispituju i tek uvode u redovno naoružanje a imaju dovoljno realnih ciljeva u Siriji, koja im je naj bolji mogući poligon za ispitivanje tih novih oružja

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Jude bi imale racku za samoobranu da im Amer nisu dovezli THAAD prije mjesec i nešto. Izraelci i Ameri su uvijek kaskali za Sovjetima/Rusima u PZO zato što su to agresorske zemlje koje ne priznaju defenzivu.

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Možda i jesu, no sve su nadoknađivali nemjerljivo boljom ratnom doktrinom, odnosno načinom uporabe, logistikom. Također, jesu li ili nisu Amerikanci i Izraelci “agresorske zemlje” više ili manje od Rusije, dalo bi se, no, Rusi jedini imaju čast pohvalit se s najmanje šest obaranja velikih putničkih zrakoplova, od onog Korejskog 1978., Malezijskog 2014., vrijedi spomenuti i onog JATovog 1972. nad čehoslovačkom, za koje su ondašnje naše prpošne sigurnosne službe i družbe lažno optužile i inkriminirale tzv. ekstremnu hrvatsku emigraciju, te tri gruzijska u ondašnjem sukobu 1993., dok se Amerikancima piše (tek) jedno obaranje onog iranskog putničkog zrakoplova 1988. … Izrael… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Čop

A ko je oborio USS Liberty ?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Čop

Malo bolje prouči povijest. Rusima (pobunjenicima u Dombasu)se jedino prepisuje (nema dokaza) obaranje aviona 2014. Sva ostala obaranja (neka od tih 100% opravdana) su sovjetska, a ne Ruska (SSSR nije Rusija). Nasuprot tome tvoji prijatelji Ukrajinci su 2001 su oborili Ruski zrakoplov iznad Crnog mora, a tada nije bilo vojnih djelocanja. Izrael i USA su agresorske zemlje koji primjenjuju tzv taktiku preventivnog napada koju je prvu primjenilo Rimsko carstvo. To Rusija nikad ne radi dragi moj Hrvojica. Ašto se tiče taktike jel misliš na ovu koju su primjenili u Siriji s kemijskim napadima i to? Dobro im je to prošlo

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Ako su tako jaki kako im slučajni projektil Hamasa ručne izrade prošao kroz čeličnu zavjesu¨???Znači i da im ostali gradovi nisu tako sigurni!

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
2 godine prije
Reply to  odisea

A zašto bi onemogućili najbolji povod i za svoj narod i za svijet za promocijom i opravdavanjem potrebe opletanja po Hamasu još žešće? I zašto bi trošili skupe rakete na nešto što će postić povelik promotivni učinak, a minimalnu štetu …

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Čop

Nema 100% unčikovite PZO, znaju to Židovi dobro.

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  odisea

pa toje rat uvik mora bar 30 posto toga proč

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Šok

Nemaju Ruski sustavi nikakvih problema s GBU-39 već Izraelci namjerno zasite prostor s velikom količinom projektila te ciljaju na mjesta gdje je PZO kišobran najtanji. Naravno niti jedna PZO nije 100% učinkovita, tako da je jedini način odvraćanja Izraela udar na njihov teritorij. Odnosno udar po zračnim bazama da im se pokaže da nisu nedodirljivi. Ne znam je li SAA toliko jaka da dovoljno zasiti prostor da Patrioti propuste koji projektil, ali sada kada je tamo THAAD čisto sumnjam.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Harop dron je uništio pansir s1
jeda na jedan

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Šok

Je kada je Pancir ostao bez raketa i bez posade.

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

totije lazanski reka

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

Kad su čuvenog Kineskog premijeja Čuen Laia pitali šta misli o francuskoj revoluciji, rekao je sasvim velikim političarima primjereno….Odgovor je bio, da nije još prošlo dosta vremena od francuske revolucije, da bi se moglo povuči konačne zaklučke….Ili, da budem razumljiviji…. Neki igraju šah, a drugi poker….

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Trubadur

to se odnosilo na francusko proljeće ’68
ne na parišku revoluciju 1789.g.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Šok

Jel si siguran..?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Trubadur

100%
bio je izašao i članak o toj zgodi
jer je prevodilac krivo preveo događaje iz 68′
kao revolucionarna zbivanja iz pariške revolucije

kinez je dobro odgovorio jer se suzdržano izrazio o pariškom proljeću ali je prevodilac koji je prevodio kineza rekao francuska revolucija, što se protumačilo kao mudra i duboka suzdržanost kineza o tako dalekim događajima,
i novinari su npravili priču oko toga

inače se sastanak održavao u parizu između kineza i francuza par godina iza pariškog proljeća 68′

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
2 godine prije
Reply to  Šok

Hvala i tebi na ovom objašnjenju …

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
2 godine prije
Reply to  Trubadur

najbolji komentar po ovoj temi, bravo …

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Osim ako usa i izrael ne zele masivni rat na BI… Onda to mijenja sve..
Bolje sad ,za njih , nego kasnije.
Kasnije ce saa biti sve jaca i jaca , iran takodjer , irak postaje dio otpora , uskoro ce usa postati nepozeljna sirom BI… Rusija ce se sve vise betonirati na BI a s time i kina a tako i ksa ce razmisljati o prodaji mimo dolara..
Dakle , gledajuci unapred , nemaju niti izbora…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Alen

Čekaj da ciosandvičari pojedu podrigušu sa majonezom pa ćeš vidjeti kad te razapnu Alene zbog ovakvog komentara.Sretno ti bilo..i meni..:)))))??

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Drug , jedino to i mogu , laprdati
???…
Za sve ostalo fali im mooda.. Stvarnost i buducnost ciofasistima je unistena…

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

nije imaju jak adut

Šule
Gost
Šule
2 godine prije
Reply to  Alen

Ovo bi mogli biti…Izrael želi rat da se konačno riješe neprijatelji koji godinama podupiru terorizam a najviše IRAN..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šule

S druge strane ga cekaju oni koji konacno zele da se rjese neprijatelja koji jeste terorizam , ne samo za njih…

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Šule

Šule,jedini teroristi na BI su cionisti i njihov vehabijski okot !!

Pa dokle
Gost
Pa dokle
2 godine prije
Reply to  Alen

Samo ti sanjaj , zasto se rusija ne oglasi o ovom napadu jesi ti svjestan da oni jos neznaju odakle je napad izveden ma sta tebi pricati strasan si anatiticar…

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
2 godine prije
Reply to  Alen

Da je Izrael uz podršku Amerike tako bespomoćan kako veliš, ne bi njih oko četiri milijuna u samom Izraelu zahebavalo desetljećima negostoljubivo okruženje od par stotina milijuna Izraelu nesklonih susjeda. Uz povremeno potaracavanje cijeli susjednih zrakoplovstva, oklopnih divizija, brodova, instalacija, zaliha streljiva i dalje redom …

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Čop

Okoliš Izraela će biti sve negostoljubljiviji.Dosad je Izrael mogao raditi što je htio,a danas mu i Hamas može napraviti nered i paniku.Hezbollah bolje da niti ne spominjem.Najgora stvar po Izrael je da je dugosanjani projekt Veliki Izrael doživio slom i propast.Uostalom to je bio jedan od glavnih ciljeva rušenja i pljačkanja država na BI,od Iraka,Libije,Sirije itd.Ništa od širenja na druge države.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Odličan tekst.Strpljenje i ništa drugo.Ovakvih napada je bilo i bit će ,učinak vrlo mali ,cilj nije uništiti Iransku Revolucionarnu Gardu ,Hezbolah ..nego halabuk , minimiziranje uloge Rusije ,onako slično kao što čitamo od CIO SENDVIČARA na ovome portalu .Vjerujem da će pjeniti,režati i lajeti na zvijezde( šestokrakae) i večeras .

AJeTo
Gost
AJeTo
2 godine prije

Rusi za pobjedu trebaju cekic, cavle i ljude koji vole domovinu.

burt
Gost
burt
2 godine prije

izraelski avioni su ušli u zračni prostor Sirije i zato su prvo uništili protuavionske rakete na aerodromu u Aleppu, ali Rusi su priznali jednu igru, kad završi obuka SAA ruski vojnici napuštaju SAA baterije S-300 jer ne žele riskirat da upadnu u sukob SAA S-300 i aviona NATO-a i Izraela jer su to najače svjetske zračne sile

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  burt

Beš mi sve, na engleskom, ruskom, arapskom, španjolskom, francuskom , kineskom i svim jezicima svijeta nema nikakvih dokaza o ničemu kako je uopće protekao napad, a ti znaš. Ti si genije. čudo prirode, sve na svijetu znaš i majstor si za sve… Osim onog snimka kojeg je na Twitteru objavio trol Qalat Muqtid , stvarno nema ništa, ničega od ničega. Bože hvala ti na BurtUSu Davidu, što bi mi bez njega.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  burt

LOOOLL!!!!?????Tooo burte!!!!Pa đe* to pročita puška te ub*la.?????
Redakcija Logično mora u svojim prostorijama imati bronzanog burta.Jednostavno mora…??

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Jaci je od Superhik-a..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  burt

Uh ebatekru, koliko minusa! Još malo pa ćeš me preteći u tome, hehehehe!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  burt

Odakle ti info da su Izraelci ušli u zračni prostor Sirije?

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije

Moze si mislit ko sta hoce al Izraelci imaju Muda i svoje Principe i zbog toga svaka jim cast. Treba bit posten.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Pa budi posten i reci da su za ledjima imali bivsu super silu… I mogli su se tada razbacivati.. Sad im se mooda oslikavaju u maltretiranju palestinaca i ispali sta stignes i bjezi taktikom…
Zbilja svaka im ” cast “..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Nemoj biti tolika naivčina druže.Znaju da Rusi neče trčati kao mačka u oči.Imaju muda?Zašto napadaju iz tuđeg v.prostora ako imaju muda,kriju se iza tuđih aviona ?Evo ,ponovit ću i tebi,napisati velikim slovima.NIJE CILJ UNIŠTENJE IRANSKIH ILI HEZGOLAHOVIH INSTALACIJA.ZNAJU DA JE TO OVIM INTENZITETOM NEMOGUĆEEEEE!!!CILJ JE NE MINIMIZIRANJE KAO ŠTO SAM NAPISAO NEGO RUŠENJE RUSKOG KREDIBILITETA .SADA MOGU REĆI LOBOTOMIZIRANOM DIJELU SVIJETA::ETO KAKVI SU RUSI ZAŠTNICI SIRIJE I IRANA KADA OVO DOZVOLE.PREDSTAVA ZAAMERIČKU I IZRAELSKU PA I EVROPSKU PUBLIKU.Vidite još uvijek smo mi glavne face …to sada pred izbore Bibi može reći…Kapiraš li sada Tomaz..?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Tomaz

U Siriji je tokom ovih ratnih godina toliko toga porušeno da je to strašno i zamisliti a još i dan danas se ruši i puca u velikom obimu tako da neznam kakvu su zapravo štetu napravile ove rakete koje su ispalili Izraelci,reklo bi se,gotovo nikakvu,ništa novo a ni staro,jednostavno svakodnevnica.I zar sada da zbog toga Sirija krene u otvoreni rat s Izraelom?Nema nikakve svrhe za to jer su ti napadi rijetki i sporadični a u isto vrijeme puno jače borbe se vode u drugim dijelovima Sirije.Samo predstava za Izraelsku a i širu javnost koja očito puši ovakve beskorisne napade.Tamo je… Pročitaj više »

sima
Gost
sima
2 godine prije

Tadmur Palmirovic
Alen

Upravuste,ali dokle god se oni igraju balkan je miran imajte to na umu.1948-49 Britanija je potvrdila liniju bliskog isoka odnosno gde se zavrsava,a zavrsava se Trst-Bec.Pogledajte liniju ratovanja u istoriji sa turskom a ko se odmako,ko je koliko poslao vojske reda radi da se kaze da su bili i ratovali.Posto se zna koji su englezi prevaranti (blaga rec),najbolje je da se oni tamo jos dugo,dugo igraju kako znaju i umeju.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  sima

Sima
E moj Simo
Igraju se oni trenutno na Balkanu na više mjesta…
Iskreno, zašto ljudi to podnose ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Lucija

Razaraju lucija , od porodice , skolstva do ekonomije.. Kud ces veceg belaja..
Ljudi ne znaju ni ko ih hebe u mozak vise.. Zato duraju…

sima
Gost
sima
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija
Igraju to je tacno,ali imza sada bitan bliski istok,a koda se zavrsi ko ziv ko mrtav,ili ko prezivi pricace.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Inače ima na Southfrontu dva videa gađanih zgrada…. Zgrade su prazne a i ništa naroćito se ne vidi, da bi bilo šta mirisalo na neke vojne objekte skladišta ili bilo šta…Vide se jedino eki ostaci što kažu, da su ostaci GBU-39 SDB ….. Sve u svemu… Ništa…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

Ti “Izaki Jakovi i Jude” mi nisu previše pri srcu, ali sve činjenice treba sagledati u pravom svjetlu , objektivno i nepristrano. Naslov ovog članka je prilično bombastičan i u velikoj mjeri odudara od sadržaja članka, koji ipak baca malo više svjetla na cjelokupnu situaciju na Siriji i oko Sirije. Naslov članka sugerira, da je Izrael izgubio ništa više ni manje negoli stratešku prednost pred Asadovim snagama i snagama njegovih saveznika, a to može biti samo libanonski Hesbolah i do neke mjere šiitske snage iz Iraka i u manjoj mjeri iranske snage koje pomažu Sadatu protiv sunitskih protivnika. Ali kad… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Realnost za izrael je takva da ovo vrijeme nije vise vrijeme namjestenih ratova u korist izraela , ratova koji su se vodili tako da je pobjeda izraela bila zagarantovana …
Izrael po prvi put nema svoje ljude s one protivnicke strane , koji su mu garantirali pobjedu..
Zito od kukolja je odvojeno i iztael ve imati priliku dokazati svoj status…
Takodjer i super sila koja mu je obezbjedjivala pobjede vise nije super sila….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Spominjes jednistvo arapa tada i spominjes laz , jer tog jedinstva ni tada nije bilo , lazno su podrzavali jedni druge znajuci vrlo dobro kako ce zavrsiti sirija i rat s izraelom a sve radi jedne istine a to je da zna nejjd sta je šam i svjesno su se urotili da ga uniste… Ovaj rat danasnji u siriji je samo razotkrio svima odnose kakvi su u arapskom svijetu bili tada i sada… Razotkrio je sve izdajnike i odvojio zito od kukolja… Sirija se konacno rijesila i zablude zvane zapad i saradnja s njima… Po prvi put izrael ce nastupiti… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Alen

Velesila koja kmeci vec danima zbog 99 ruskih vojnika u venecueli ?
Bem ti sile !

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Alen

Po kojim parametrima ? Parametrima koji više ne važe.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

Ti sigurno nisi neki autoritet niti faktor, koji će određivati parametre, po kojima je neka država spersila!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Nisam,nisi ni ti da se razumijemo.Da jesmo ne bi pisali ovdje.Ako ti je to neki argument ,neka ti bude.OK..?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Tadmure, zar ne vidiš da razgovaraš sa gospodinom Parametrom za sve i svašta.

siniša
Gost
siniša
2 godine prije

ja amere nepodnosim al realno gledajuči na današnji dan po svim paametrima je ipak još supersila.doslovno po svim

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Konacno da je netko primjetio da su Kurdi ti koji su pobjedili Daesh. Bez Kurda bi Daesh sad bi i pred Becom i pred Moskvom. Sposobni i opasni ratnici, a to su najbolje pokazali u Afrimu kad su ostali sami, bez zaledja i aktivne podrske US.

...
Gost
...
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Džugsšvili
… ne trudi se…Da im sam Putin sad napiše najrealniju procjenu stanja na BI, nebi im se svidjela, jer ta ekipa razmišlja uglavnom srcem, a ne mozgom. A srce je kao što znamo zavodljivo.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  ...

Poštovani …
Bez obzira na ove rasprave, upozorila bih vas da najracinalnije rješenje ili odluka nije uvijek i – NAJBOLJE rješenje.
Ja imam talvih primjera u životu. Nije nam priroda ostavila emocije bez razloga.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Lucija

Krasan odgovor. No trotočkić je čisti provokator i plaćenik i tvoja ispravna konstatacija i lijepo upozorenje njemu ništa ne znače. Jer svatko sa iole pameti u glavi zna da se na srce utječe samo defibrilatorom, a na mozak televizijom. Stoga; mozak je zavodljiv, srce je stameno i povezano sa univerzumom.

...
Gost
...
2 godine prije
Reply to  STroj

Vama je plaćenik i provokator svako tko nije fanatični Rusofil. Jer, razmišljali vi srcem ili mozgom, vi razmišljate samo crno-bijelo, volim-mrzim i sličnim bipolarnim kombinacijama. Svako iole složenije razmišljanje za vas je prekomlicirano. To je stvar evolucije.

Realist
Gost
Realist
2 godine prije

Sirija se nikad ali ama bas nikad nece moci nositi sa izraelom u vojnom sukobu uz pomoc rusa iranaca ili svemiraca …i to je dokazano zadnjih desetljeca …tako da su ostala laprdanja suvisna.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Realist

Zadnjih namjestenih desetljeca…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Realist

Dajte više sa tim laprdanjem…. Za Izrael je dovoljan Hezbolah, što smo vidjeli 2006….Ne mogu se čak obranit ni Hamasovih raketica, pa jih Irondome ne poskida ni 50 %….. Zato nemojmo više toliko hvalit Khazarsku državu, pošto, ako pogledamo geopolitički, su Perzijci sasvim lijepo uspostavili Šiitski polumijesec od Teherana do Beiruta … Tako, da je njihova snaga, tako politička kao vojna u zadnje vrijeme, proizvela gubitak na gubitak…..Samo se djeca i vjiernici u Hollywood, nadaju u neke vojno-taktične besmislice što u geostrateškoj priči nemaju nikakvog smisla osim u unutranje političkoj slkici druga Bibija…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Sta ces , moraju hasbare da laprdaju i stvaraju laznu sliku o izraelskoj superiornosti… To je sve sto mogu…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Alen

Pa vidiš, kako to ide… Kaže tamo malo više drug Koba, da je USrA još uvijek jedina supersila…. Tako, da đaba vijerniku objašnjavat o javnom dugu , korporativnom dugu, sve večem deficitu pa bile carine ili ne ( samo sa Kinom je deficit več skoro pa 500 milijardi na ljetnoj bazi ).. Đaba spominjat Siriji, Libiju, Irak u kojem pobeđuju proiranski Šiiti, a u Libanu Hezbolah postaje najjača politička sila…. Đaba jim objašnjavat i, kako tim USrAncima Rusi i Kinezi bez po muke zapišavaju dvorište u Venezueli…. Da o Haweiu i G5, pa o sve večem pristupanju čak i Evropskih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Uh sad si im naredao puno toga , pazi mogu da eksplodiraju od previse realnosti ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Nečiji mokri snovi ilitiga, što je babi milo, to se babi snilo, ali baba će se jednom morati probuditi ili će je drugi neko probuditi sa kantom “ladne vode i svi lijepi snovi će nestati!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Jos samo da zakljucis da si ti baba ..

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Pa tako gotovo uvijek završe priče sa vijernicima u Holywood… Daš im malo po koji argument, pa počinje jauk i plač….Pa baba tu pa snovi tamo i tako u krug…. Umijesto ad argumentum, oni uvijek ad hominem, al ko če jim, da zamijeri….. Svi što gube se ljute, pa neka se…. Ne isplati se suviše gubiti vrijemena luzere i indolentne vijernike… Ipak smi mi živimo u doba interneta, pa je provjeravanje stanja, argumenata i činjenica barem lako….

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  Trubadur

đaba tebi objašnjavat snagu 10 nosača aviona,milijarde dolara u vojnom buđetu,vođenje trenutno bar 15 tzv ratova na svakakav način,uvođenje sankcija svakom a njoj niko,dužna nije ni lipu jer može štampat novaca koliko oče tako daje dužna sebi.znam da izgleda glupo al je nažalost još realnost iszo ka štaje naprimjer realnost velika albanija a srbi to nevide,itd

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene..To je ono laprdanje i lažna slika o kojoj sam pisao gore u odgovoru @Tomazu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

Laprdate isključivo vi rusofili!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Džugi,još jedan epohalni argument ..???

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Hasbare drug moj , to im je posao da rade… Problem je ako to rade besplatno…

Realist
Gost
Realist
2 godine prije
Reply to  Alen

A tebi ni ljecenje ne pomaze koliko si zadojen???

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Realist

LaPrdalo laprdi o laprdanju.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

Drugovi Izrael će i za vikend da udara po Siriji ako Iran bude dobivao naoružanje preko zračnih sporednih pista..bilo vama pravo ili krivo ali avioni će da bombardiraju ne samo provincije u Siriji nego i Damask središte trgovine i jedinog grada koji nije još okupiran od drugih država.Idlib je leglo islamista a saveznik Rus ništa nepoduzima od mirovnog sporazuma i sastančenja već 10 puta,očigledno treba plin u što većim količinama isisat uz obećanje da će Sirija biti cijelovita država………..bolje da nemaju saveznika

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Šule

Tko što siše? Ja bih rekla da i ti sišeš…?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Šule

Nemoj Šule više o datumima molim te.Promašio si viśe puta ,nemoj ovdje da skidaš sa trona provog proroka burta.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

SVE SAM POGODIO….sutra čekaj noć

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Šule

Sve si pogodio, ali te Luca napuši.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Tek sad se vidi koliki su posao odradili Rusi ne samo vojno nego izgradjujci novu armiju i novu doktrinu ratovanja.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  fenix

Dakle, osnovna premisa od koje treba poći jest pitanje zašto su arapske vojske do sad bile razbijene od strane izraela. Jednostavno je, to nisu bile vojske nego vojno političke organizacije. Uvijek je podoban bio glavni, uvijek su vladari oslabljivali vojsku da ih ne bi došla glave. Danas, sirijska vojska više nije arapska vojska iz prošlosti, sad je više (blijeda) kopija ruskih doktrina i taktika, što uz neprocjenjivo iskustvo posljednjih 8 godina daje jednu silu na pomolu koja će izraelu zadati ozbiljne probleme. Stoga su zapravo navijački komentari nepotrebni jer su odnosi snaga stubokom izmjenjeni i spremnost SAA je daleko iznad… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  STroj

Hahahahahahahahahaha!!! dobar si ti pajdo, ali jako naivan i nepoučen!!!

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

De me pouči, za pare ću i ja pričati što treba, nezaposlen sam, da mi je jedna eu plaća iz te cyber bojne, sve bih dao…prvo bih prodao stavove i odmah bih vidio Moskvu kao najveću prijetnju današnjoj civilizaciji. Elokventan sam, brzo učim, dobro tipkam, spreman na rad u svim vremenskim orarima. Hvala.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  STroj

E sad bi ti sjedio na dvije stolice ?! Kad te već plaćaju u rubljama, sad bi ti još dolare i eure. Eeeee pohlepo ljudska …

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Sve dok Izrael bez odmazde bude bombardirao Siriju svi sustaviS-200, S-300, BUK, Pancir, TOR i ini su ništa. Sve dok se Izraelu za bombardiranje Sirije ne vrati po njegovom teritoriju njihovoj aroganciji neće biti kraja.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

To jedva čekam, da ovi kozohebi vrate Izraelu i razljute ga, a onda će letjeti “kozja dlaka” po cijelom bliskom istoku!!

Šule
Gost
Šule
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Možeš ti DŽuga pisat istinu ali isprani mozgovi socijalistički to nerazumiju da je Izrael gospodar B:I sviđalo se to meni ili ne..pitajte ERDOGANA kako je njegovim Palestincima godinama-bitno da rulju zabavlja na skupovima misleći da je SULTAN..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Druga su vremena danas , sutra kad se raspali po izraelu veliki broj zemalja ce biti ukljucen u sukob… Nenamjesten..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Alen

Eee..to si dobro rekao ;” nenamješten””..jos nije vrijeme za takav,ali vrijeme brzo leti.

Hugo
Gost
Hugo
2 godine prije
Reply to  Alen

Što to znači “namješteni” sukob?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  Hugo

Namjesteni sukob je onaj u kojem je nas tim izgubio.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
2 godine prije

a di su turci ?

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Kako ja isreno mislim da ce se zavrsiti stanje u Siriji(moje osobno misljenje). Mislim da ce se prije rijesiti tzv Rojava nego Idlib kako: pod 1 koliko je realno da 9% Kurda drzi 28% Sirije i to ogromno podrucije sve do Iraka gdje nema niti jednog jedinog Kurda sve Arapi. Mozemo misliti o Arapima sto hocemo ali Arapi definitivno netrpe stranu vlast pogotovo nece Kurdsku izmedju kurda i bilo koje Arapske vlasti Arapi Rojave ce izabrati Arapsku vlast pa makar ona bila i Assadova. Vec su svakodnevni obracuni Arapskog i Kurdskog dijela SDF-a. 2. Takodjer mislim da ce pored takve… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

Počekaćeš ti pajdo još na takav rasplet i moraćeš još bezbroj puta ohladiti pivo i ispeći kokice! Oni dobro znaju tko i što je Izrael i to su mnogo puta bolno iskusili na vlastitoj koži, a i još uvjek pomalo dobivaju batine i trepere od straha od nečega mnogo goreg i ne pada im na pamet, da nešto učine protiv Izraela jer strašno je ono što bi s izraelske strane uslijedilo!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Strucnjak , cilj izraela i usa i jeste da izrael bude napadnut . Od tud sve provokacije…
Na njihovu zalost to se nece desiti i ostace u svom izraelskom getu , onakvom kakav su napravili palestincima u gazi…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Pa ne znaci to da se mora instant raspaliti po izraelu , to znaci da se pravila na BI mijenjaju i da izrael vise ne moze raditi sta zeli na BI… Dovoljno ce biti da se izrael urazumi i pocne da funkcionira kao normalna zemlja , postujuci sve ono sto sad gazi… Medjutim mala je sansa da ce izrael mirno sjediti i gledati kako se topi i njihova i americka moc na bliskom istoku i velika je sansa da ce da pokrenu veci sukob na BI… Vrijeme radi protiv njih i kako vrijeme ide nece biti niti potrebe da se… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Hahah…trolejbusi su u punom naletu večeras, frkovito je.

Nagradno pitanje za sendvičare: zašto su ameri svojevremeno potaracali Irak bez milosti, a sad obilaze oko Sirije kao mačka oko vruće kaše, skupa sa čuvarima konclogora?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Ivo

Dobit ćeš odgovor dok smažu još jedan sa pilećom podrigušom i majonezom.Strpi se.:)))))Nisu ovi večeras prisutni ciosendvičari zaradili za onaj sa šunkaricom.Pogledaj argumentaciju.Burt nas makar dobro oraspoloži ako ništa drugo,od ovih ostalih slaba vajda…:)))

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Ivo

Koja nagrada za tačan odgovor ? Parizer ili šunkarica????

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Ivo

Zabrinutost i strah? Opravdan je!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ivo

ah da, hrabri leteći bombaši žena i djeca u Gazi, zaboravio sam na njih. Doći će i oni na red, ne brini. Prije ili poslije će im ponestati stand-off municije, a onda će morati doletiti nad Siriju, ako misle ozbiljno. Ne može se samo nabacivati raketama sa 100 km i dobiti rat u Siriji.

Btw, i dalje nisi odgovorio na pitanje, sendvičaru. Zašto nema shock & awe pristupa nad Sirijom, pa slabiji su od Sadamovog Iraka….progutaj parizer pa odgovori.

...
Gost
...
2 godine prije
Reply to  Ivo

… ajde više sjašite s tim sendvičarenjem. Ako već morate “ad hominem”, nađite bar neku friškiju bazu, ova vam se pravo izlizala. Samo nemojte nazad na terapiju i crvene i plave pilule …

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  ...

Nikako da nađem onu scenu “sa pililama” iz Matixa.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ivo

stručnjak, nazad na satove zemljopisa i napregni mozak. Potom,. kad shvatiš osnove, lijepo uzmeš kartu Sirije, pogledaš gdje je Aleppo, pa pogledaš gdje je more, zatim izmjeriš udaljenost. Nije tako komplicirano, vidjeti ćeš. Stvarno ne moraš biti genije za shvatiti osnove, zar ne? Što se tiče drugog tijela tvojih umotvorina, suzdržanost je nešto što ti zagovaraš, ja svakako ne. Mada Rusija očito igra na tu kartu, između ostaloga zbog namjere da održi dobre odnose sa izrahellom. Što se mene tiče, konclogor bi trebalo sravnati sa zemljom, da vide kako to izgleda kad te neko bombarduje. Sad možeš nastaviti sa proučavanjem… Pročitaj više »

tajno oruzje
Gost
tajno oruzje
2 godine prije
Reply to  Ivo

o cemu ti govoris, koje more, pa naj bliza morska obala do alepa je 110 kilometara, I to obala TURSKE, znaci dodaj na to turske teritorijlne vode 12 milja ili ti 20 kilometara to je vec 130 kilometara (pod uvjetom da su im turci dozvolili da gadjaju preko turske) sto je minimum minimum povoljnih uvjeta I dometa za tu vrstu “bombe”. izvan turske I turskih teritorijalnih voda to se povecava na cak 180 kilometara do alepa a iz Libanna je naj blize alepu 210 kilometara zracne linije I to sa same sirijsko libanonske granice a da gadjaju sa mora do… Pročitaj više »

tajno oruzje
Gost
tajno oruzje
2 godine prije
Reply to  tajno oruzje
Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  tajno oruzje

dirljivi ste vi amerofili. Zapamti, izrahelski avioni odavno ne lete nad Sirijom, što god vi trabunjali. A koja vrsta projektila je korištena za napad na Aleppo ne zna nitko na ovom forumu, pa je i rasprava o tih 110 km bespredmetna. Imaju zhidovi i druge rakete s kojima mogu napadati sa sigurne distance. Osim ako ti autoritet nije stručnjak rogozin.

...
Gost
...
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ako nisam Rusofil, dali to automatski znači da sam Amerofil i obrnuto ? Možete li zamisliti da nisam ni jedno ni drugo, nego recimo altruista ?

,,,,
Gost
,,,,
2 godine prije
Reply to  ...

teško

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  ...

nemogu oni to zamislit

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Mit koji polagano postaje istina. Nisu bili u najgorem stanju 2015e nego 2012e kada je jedna polovina vodstva ubijena, a druga prebjegla. Tada je bilo zaista najgore.

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije

Ccccc, oTkud banu sva ova SendvichBrigada??? Aj’ dvorska luda u liku Burtovca a li ovolika zesta od kojekakvih Shulavih-Razguzin-DzukaCshvilija pa makar bili i starosjediJoci na ovom portalu. Ocito ih doma pustili ( s lanca) u grad da se malo izduvaju … kao i njihovi IsraHelci na Palestincima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ima smisla…Iranci ako misle da se kur.e neka se sami brane, tako su par pit dobili po nosu kod Golana;tako su i SAA oficirčići manekeni radili dok nisu par puta imali strašne gubitke.
Ta suluda nadmenost i bolesna klošarsko/kokošarska/zadrta psiha još uvijek prisutna pravi ogromne probleme Rusiji na Bliskom Istoku.
Imam osjećaj da je Hesbolah svjetlosnim godinama ispred čitave Arapske nacije i da uživaju ogromnu naklonost Rusije.
Čudno je da projektili prelete stotine kilometara a da ostanu neprimjećeni…

siniša
Gost
siniša
2 godine prije
Reply to  Siniša

imenjaće samo da nešto nadopunim.gledasam dosta snimaka borbi i mogu reć da hezbolah vojno izgleda jako jako dobro

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
2 godine prije

Citam komentare i cini mi se da je puno komentatora otislo u jednom smjeru. Ulaskom Rusa u Venezuelu, Amerima se osim Ukrajine, gdje su dosad radili pritisak na Rusiju, otvorila suprotna fronta u njihovom dvoristu. Za njih je to veliki izazov i prijetnja stoljetnoj dominaciji u Latinskoj Americi. Narodi tog kontinenta nisu nikad imali mogucnost izbora, a ako bi se pobunili, to je u pravilu zavrsilo rusenjem neposlusne vlade i nametanja americke marionete na celo drzave. Većina nas je cula za razna proljeca, od kojih je bilo zadnje Arapsko proljece. Ovo sada bi mogli nazvati Juznoamericko proljece. Ukoliko te drzave… Pročitaj više »

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
2 godine prije
Reply to  Đuka Fićuka

Sto se tice Kine, oni su u talu sa Rusima i zaduzeni su vise za financijski dio tih dogadjanja.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Đuka Fićuka

Prosto…imaju ljudi para ali nemaju mudeke.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Već znam šalu za 01.04.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Bruno

Arapsko proljeće i južnoameričko proljeće su
nespojivi pojmovi, jer kad je gore proljeće, dolje
je jesen.

MiLo
Gost
MiLo
2 godine prije

Izrael je nemocan i toliko strateski u losem polozaju da gadja ciljeve u Siriji kada mu se prohtije ,ma dajte ljudi nije tesko zakljuciti ko kosi a ko vodu nosi.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Taj napad samo dokazuje ono što svi več znamo podugo, da je Rusija inferiorna u elektroničkom ratovanju i taktici naprana Izraelu. I da u vezi toga ne može adekvatno da pomaže SAA.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik