Izraelski napad na Aleppo – Očajnički potez Tel Aviva svjesnog da je izgubio stratešku nadmoć

F-15I Israel
141 komentar

Iako se trenutno svi pitaju kako to da je Izrael opet gađao sirijske položaje i to u samom Aleppu, navodne iranske objekte u industrijskoj zoni Sheikh Najjar i južno od međunarodne zračne luke, govoreći o izraelskim izborima i odlukama Netanyahua smo se upravo dotakli teme da se o ovom napadu zapravo zna malo ili ništa.

Prema medijima, od kojih mnogi nemaju izvjestitelje na sirijskom državnom teritoriju i koriste priloge s društvenih mreža, Izrael je proveo napad na Aleppo. Ovo nije bio prvi napad nakon nesreće kojeg su izraelske zračne snage uzrokovale pri obaranju ruskog zrakoplova Il-20, kada je poginulo 15 ruskih časnika i vojnika, ali je svakako najozbiljnijom. SOHR iz Londona tvrdi da su mnogi objekti oštećeni, a broj poginulih je “oko deset”. Postoji nekoliko verzija onoga što se dogodilo.

Sirijski službeni izvori, poput novinske agencije SANA, ističu da su udari gađali uglavnom skladišta oružja sirijske vojske. Sirijski mediji pišu o udaru projektila u neku vrstu civilnog poduzeća, bivše tvornice cementa. Lokalni dužnosnici koji su dali komentare su zbunjeni i ne mogu naći nikakav razlog da objasne agresiju Tel Aviva.

Ali postoji još jedna verzija koju šire arapski mediji iz drugih zemalja, kao i novinari povezani s takozvanom  sirijskom opozicijom. Prema njihovim vijestima su Izraelci napali iranske ciljeve. I unatoč djelovanju protuzračne obrane, sve su proveli prilično dobro. Ovakva retorika odaje zadovoljstvo sirijske opozicije navodnim djelovanjem Izraela protiv ciljeva Irana i Hezbollaha, jer su, prema ovim izvorima, bombardirana skladišta s iranskim oružjem namijenjenog Hezbollahu i još jednoj sunitskoj proiranskoj skupini, što je vjerojatno palestinska Al-Quds brigada. Ali sada su Palestinci pod “zapovjedništvom” ruskih specijalnih snaga, koje provode obuku boraca ove frakcije. Tako da sve izgleda prilično nejasno. Prema ovim izvorima je poginulo sedam Iranaca i otprilike toliko je ranjenih.

U ovoj priči su mnogi zbunjeni činjenicom da je Rusija “dopustila” udare po Siriji, posebno na Aleppo, jer su rakete koje su lansirane iz Izraela morale su prijeći šesto do sedamsto kilometara. Druga je verzija da su izraelski zrakoplovi koristili projektile “Delilah” i bombe GBU-39.

Da je riječ o napadima projektila srednjeg dometa iz Izraela, logično je da bi ih učinkoviti moderni sustavi protuzračne obrane trebali otkriti još tijekom leta i eliminirati. No, uopće se ne  zna što je korišteno. Drugo je pitanje kako je Izrael, nakon isporuke ruskih sustava protuzračne obrane Siriji i u pozadini rusko-izraelske krize, sebi dopustio takvu aroganciju?

krstareća raketa Delilah avion F-16I
FOTO: krstareća raketa “Delilah” na avionu F-16I

Ne zaboravimo da se napad dogodio, ili se vjerojatno dogodio, upravo kada je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda trajala rasprava o Golanu i američkom priznanju izraelske aneksije sirijske visoravni, tako da postoji mogućnost da nije gađano ništa posebno, već je Tel Aviv htio poslati poruku Damasku da je priča o Golanu “svršen čin” i da sirijska vojska nigdje nije nedodirljiva.

Izvor ruskog portala Slobodni tisak, čije objave treba uzeti s rezervom, kaže kako su mu u vojnim krugovima Ruske Federacije rekli da je udar nanesen iranskim objektima u blizini zračne luke u koju redovito dolaze zrakoplovi iz Irana. To može biti samo vojna zrakoplovna baza Kuweires, ali se navodi da su manju štetu pretrpjeli i objekti u blizini međunarodne zračne luke Aleppo.

Izraelci o ciljevima navodno nisu obavijestili rusku stranu, što tvrde neki arapski mediji iz regije, ali je ruska vojska neposredno prije bombardiranja bila je upozorena da će se napad dogoditi. Ovo nema smisla, jer bi ruska vojska u stanje pune pripravnosti morala dići sve jedinice raspoređene u Siriji, tako da bi točnije bilo tvrditi da su Rusi obaviješteni o cilju ili da nisu obaviješteni uopće.

Pitanja suprotstavljanju Izraelu u takvoj situaciji su tema polemika i u Rusiji, ali je u ovom slučaju primjetan utjecaj političkog faktora i činjenici da Kremlj ne želi rat Sirije i Irana protiv Izraela, a još manje želi da Rusija bude uvučena u takav rat. Razlog tome je želja Rusije da stabilizira regiju, a bez dobrih odnosa s Tel Avivom se to ne može postići.

Međutim, ruski vojni vrh razmišlja drugačije od političara i generali tvrde da ruska reputacija zbog pasivnosti trpi ozbiljnu štetu. Ipak, svatko razumije da sukob s Izraelom može dovesti do najneugodnijih posljedica ne samo u Siriji, već u cijeloj regiji.

Ima čak i onih koji tvrde da bi bilo najbolje smanjiti iransku vojnu nazočnost u Siriji, što bi bilo ispunjenje zapovijedi slične onoj koju je Trump uputio Moskvi zbog ruskih vojnika u Venezueli. Naime, tijekom rasprave o Golanu u Vijeću sigurnosti je američki predstavnik Rodney Hunter ponovio ovaj zahtjev, ali je od Rusije tražio i da uvjeri Assada da povuče svoje trupe s Golana i blizine zamišljene granice s cionističkim entitetom.

F-15E GBU-39
FOTO: ilustracija, vođena bomba GBU-39 na avionu F-15E

“Rusija mora uvjeriti Siriju da odmah povuče svoje postrojbe s Golanske visoravni”, rekao je Rodney Hunter, politički koordinator stalne američke misije pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je Rusija, naravno, odbila učiniti.

U tom smislu, ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov vjeruje da Rusija i Izrael uopće ne surađuju u tom pogledu. Smatra da su ruski vojni odnosi s izraelskom vojskom otprilike isti kao što su bili s Turcima nakon što su oborili ruski Su-24, to jest, gotovo da i nema kontakata. U isto vrijeme, stručnjak vjeruje da iza akcija Tel Aviva stoje Sjedinjene Američke Države.

Što se tiče pitanja o tome zašto se napad nije odbio… Zapravo, on je odbijen, ali su neki projektili dosegli cilj. Taj zadatak prvo moraju izvršiti Sirijci. U ovom slučaju, oružje protuzračne obrane pod kontrolom ruske vojske uopće nije bilo uključeno. Uključujući i S-300, jer S-300 nije dizajniran da ruši takve rakete. Sirijci su radili s drugim sustavima koje ima je dala Rusija, sa sustavima “Buk” i “Pancir”. To je prvo. Što se tiče ovoga, reći ću da uvelike sumnjam da netko pokušava “razbiti brod”. Sada se ispostavlja da Amerikanci zapravo nemaju što raditi u Siriji. Najvjerojatnije će Kurdi, koje su tako dugo podržavali, postići mirovni sporazum s Damaskom, jer jednostavno ne mogu istovremeno ratovati protiv Turske i Sirije. Za Kurde je mir jedini spas. Isto vrijedi i za južnu Siriju, gdje se nalazi američka baza Al-Tanf.

U blizini baze se nalazi se logor Rukban, kojim SAD i njihovi lokalni saveznici objašnjavaju svoju prisutnost u ovom dijelu Sirije. Problem s ovim kampom će očito uskoro biti riješen. Izgleda da je Izrael rezervni plan. Washington više nema razloga kojim bi opravdao svoju prisutnost, pa su u igru uključili Izrael, koji agresijom izaziva arapsku zemlju. Ako Damask reagira na ovu agresiju ili puti bilo kakvu prijetnju Izraelu, Sjedinjene Države će se odmah uključiti u ovu priču i svijetu govoriti kako je nužno da američke trupe budu u tom ili bilo kojem drugom dijelu Bliskog istoka”, rekao je Aleksej Leonkov, glavni urednik vojnog časopisa “Arsenal domovine”.

Koji je smisao za SAD da zauvijek vode rat u ovoj regiji?

“Pa, ono što sada rade može se nazvati gospodarskim ograničavanjem Kine i Rusije. Procesi u Indiji i Pakistanu povezani su s onim što se događa u Siriji. Sve su te zemlje nekako povezane s projektom Novog puta svile. Ni Kina ni Rusija neće ulagati u njega i graditi infrastrukturu dok se ovdje vode ratovi. Za Sjedinjene Države i Izrael, koji su izravno povezani sa Sueskim kanalom i drugim pomorskim projektima, izgradnja Novog puta svile će biti veliki udarac. Osim toga, utjecaj Moskve i Pekinga će u velikoj politici rasti i to će dovesti do daljnjeg uništenja modela unipolarnog svijeta. Naravno, Washington to nastoji to spriječiti”, zaključio je Leonkov.

Izraelu neće biti lako ako Assadove trupe pokušaju povratiti Golan

t-72 sirija
FOTO: ilustracija, sirijski tenk T-72

U početku smo naveli da ruske specijalne snage obučavaju najbolje mladiće iz palestinske Quds brigade sastavljene od Palestinaca druge, čak i treće generacije prognanika u Siriji. Ovo se nimalo ne sviđa Izraelu, a igrom slučaja je gađana četvrt u jugoistočnom Aleppu gdje je brigada nastala. To također ima svoju simboliku, kao i vrijeme udara tijekom rasprave o sirijskom Golanu u Vijeću sigurnosti. Sama činjenica da ruske snage uvježbavaju Palestince koji sanjaju o povratku svoja sela i gradove je za Izrael provokacija. Službeno se obuka provodi kako bi se ova brigada integrirala u sirijsku vojsku za borbu protiv terorizma. Ali ne zaboravimo da je prioritet sirijske vanjske politike vratiti Golan.

Sada se vratimo u proljeće 2015. godine, kada je sirijska vojska trpjela kritičan nedostatak ljudstva i bila je na rubu izumiranja. Pod napadima Jaish Al-Fateha, brigade Ahrar Al-Sham i frakcija sada već upokojene Slobodne sirijske vojske su vladine snage islamistima predale gradove Idlib i Palmiru. Ali ono što je karakteristično, nije bilo više terorista nego vladinih vojnika, što je ukazivalo na paniku i pad morala među Assadovim vojnicima.

Kako je tada pisao portal Al-Masdar, koji kao da je bio zadužen za rušenja ostatka morala među sirijskom vojskom, “to je bio depresivan prizor”. Kako su se njihove fronte tako brzo urušile? Naravno, može se tvrditi da su “ćelije spavača” u gradovima i selima odradile svoj dio posla i dale poticaj islamističkim snagama, ali kako objasniti da je sirijska vojska bacala tenkove, oružje i drugu opremu?

Nakon pada Idliba, teroristi tursko-saudijske koalicije Jaish Al-Fateh su doslovno šetali po teškom terenu, promatrajući bijeg vojnika regularne vojske. Sirijsko ratno zrakoplovstvo je pratilo džipove jedinica Islamske države, koji su tiho preko pustinje išli na Palmiru i jasno su ih vidjeli, ali ih nitko nije bombardirao. A nije bilo nepredviđenih okolnosti koje bi opravdale takvu paniku. Čini se da je vojno vodstvo odbacilo svoju obvezu da koordinira obranu zemlje.

Stoga se može tvrditi da je u proljeće 2015. sirijska vojska de facto prestala biti stvarna sila. Samo je Assadova Republikanska garda, zbog pukog instinkta preživljavanja, jer bi kao alaviti svi bili pobijeni, tvrdoglavo branila Damask, iako ne od dobro organizirane vojske, nego od rasutih skupina razbojnika i islamističkim fanatika, među kojima je bilo nekoliko istinski obučenih boraca.

Glavne jedinice ISIL-a su se tada borile u susjednoj zemlji, budući da su stvorene od iračkih sunita, uglavnom vojnika i časnika poražene vojske Saddama Husseina.

Međutim, današnja izvješća iz Sirije, iako su i dalje zabrinjavajuća zbog događaja u Idlibu, ipak ukazuju na punu obnovu Sirijske Arapske Vojske. 26. ožujka 2019. su vladine snage provele operaciju protiv ćelija ISIL-a u pustinji južno od Deir Ez-Zora i Al-Mayadeena. Nastavljaju se kršenja primirja u sjevernom dijelu Hame, zapadnom dijelu Alepa i sjevernoj Latakiji, ali na svim dijelovima fronta sirijska vojska čvrsto drži položaje i učinkovito razara neprijateljske snage i vojnu infrastrukturu. Koristi se raketnim snagama i teškim topništvom uključujući samohodne haubice s ruskim preciznim navođenim streljivom. Zrakoplovstvo u Idlibu djeluje gdje god treba i učinkovito zaobilazi turske promatračke punktove, nanoseći precizne udare po položajima islamističkih skupina.

Dakle, nakon osam krvavih godina je došlo do značajnih promjena u sirijskoj vojsci. Malo je poznato da je sirijska vojska izgrađena na francuskom modelu i općenito se u vođenju rata pridržavala NATO pravila. Moskva, sovjetska i postsovjetska, svoje organizacijske tajne radije nije dijelila sa Sirijom. Usprkos uvjeravanjima o prijateljstvu s Rusijom, predsjednik Bashar Al-Assad se u početku više usredotočio na Zapad, pogotovo jer je Sirija do 1941. godine bila francuska kolonija.

Sirijska vojna doktrina je, očito bez savjeta francuske strane, izgrađena na perspektivi budućeg rata s Izraelom za povratak Golanske visoravni, izgubljene 1967. godine. U tom smislu se može samo nagađati tko je pripremao operaciju za oslobađanje tih teritorija 1973. godine, kada je Damask u frontalni napad protiv Izraela bacio više od 1000 tenkova.

Golan - Sirija
FOTO: snage UN na Golanskoj visoravni

Tada je uništena otprilike polovica sirijskih oklopnih snaga. Ofenziva je provedena sa slabom pješačkom i zračnom podrškom, bez uzimanja u obzir sposobnosti neprijatelja. Zaključak tog masakra bio je da sirijske snage jednostavno nemaju dovoljno tenkova za probijanje neprijateljske obrane.

S druge strane, ministarstvo obrane Rusije, djelujući kao glavni menadžer izvoza ruskog oružja, arapskim zemljama tradicionalno nije nametalo svoja operativna načela, već je samo uzelo u obzir posebnosti nacionalnih doktrina i nudilo oružja koje se najbolje mogu prilagoditi lokalnim karakteristikama.

Danas je Moskva očito pomogla Damasku, ali uz uvjetom da “prihvati ruska pravila igre”. Zapravo, ako pogledate kako su se jedinice sirijske vojske borile prije i nakon što je Rusija ušla u rat protiv islamističkih militanata, možete primijetiti temeljnu razliku.

Prije rata 2011. godine je sirijska vojska imala više od 5000 tenkova, ali uglavnom starih. Bilo je 2250 modela T-55C, 1000 T-62C i 800 T-54C. Međutim, oklopne snage su imale i 1620 modernih tenkova  T-72S.

Sirijsko vodstvo je za suzbijanje militantnih jedinica formiralo moćne, iako u brojkama, tenkovske jedinice iz T-55/54, jednostavno zato što ih je bilo mnogo. Međutim, oklopna vozila su se često bacala u borbu sa slabom pješačkom zaštitom ili čak bez nje. Gubici su bili strašni, što je dovelo do pada morala tenkista.

Golanska visoravan 1973. sirijski tenkovi
FOTO: Golanska visoravan 1973. sirijski tenkovi

Najmanje 2300 sirijskih tenkova i oklopnih transportera je napušteno ili uništeno u prve tri godine rata. Prema arapskim promatračima, kao i prema američkoj vojnoj obavještajnoj službi, danas je borbeno spremno u Siriji ostalo tek 10% do 15% predratnog voznog parka.

Ali se s dolaskom ruskih stručnjaka u Damask situacija promijenila. Uspjeh u razdoblju od 2016. do 2019. je postignut pažljivim planiranjem pješačkih napada, podržanih i oklopnim vozilima i motoriziranim jedinicama.

Najtvrdokornije militante su uništili zrakoplovi i helikopteri ruskih zrakoplovnih snaga. Dakle, sirijska se vojska počela fokusirati uglavnom na učinkovito korištenje malih skupina tenkova, koji su otišli u bitku ne ispred, nego iza vojnika.

T-90 Sirija saa
FOTO: sirijski tenk T-90

Očigledno su ruski vojni stručnjaci pružili značajnu pomoć u modernizaciji starog tenkovskog voznog parka sirijske vojske, uključujući instalaciju eksplozivno-reaktivnog oklopa tipa Kontakt-5, dizelskog motora V-55U od 620 konjskih snaga i bočne oklope na tenkove T-55, kako bi se oduprli udarima bacača granata. Dodan je i stabilizator topa i druge hardverske nadopune i iz starog T-55 se napravio vrlo uspješan T-55M s brzinom od 50 km na sat i s dosegom djelovanja  450 km bez punjenja goriva.

Na isti način je moderniziran tenk T-62, kojeg su Sirijci opremili s još jednom kupolom od dvije zakrivljene ploče i abdominalnim oklopom. Prema nekim informacijama, uvedeno je pravilo da se nezaštićeni tenkovi ne šalju u bitku, osim bez hitne dozvole ministarstva obrane. Općenito, bez povećanja preživljavanja oklopnih vozila, uključujući i stare, bilo bi nemoguće slomiti ISIL, jer samo zrakoplovi ne mogu dobiti nijedan rat.

Krajem 2015. je sirijska vojska primila seriju novih ruskih tenkova T-90 i T-90A, koji su sudjelovali u oslobađanju Aleppa. Neki od njih su, prema tenkistima, bili napadnuti od strane američkog teškog protutenkovskog raketnog sustava BGM-71 TOW i preživjeli su strašno iskušenje. Jedan takav slučaj je postao poznato iz videa koji se proširio internetom. Zanimljivo je da je posada, od šoka i straha nakon udara, nakratko pobjegla iz tenka, ali potpuno nepotrebno izlaskom su riskirali da budu pokošeni pješačkim oružjem, dok su u tenku T-90 bili sigurni

Međutim, takve situacije više nisu zabilježene i sirijska je vojska, obnovljena od nule, stekla ogromno iskustvo u vođenju neprijateljstava, uključujući i pripremu složenih taktičkih i strateških operacija.

U isto vrijeme, glavni prioritet Damaska u vanjskoj politici je i dalje povratak Golanske visoravni po svaku cijenu, uključujući i vojnim sredstvima.

Naravno, kraj sukoba u Siriji je još daleko, a vojnici su umorni od osmogodišnjeg rata. Međutim, ako sirijska vojska uspije nadvladati trenutne poteškoće, a čini se da to može, to će u budućnosti postati jedna od najboljih vojski na Bliskom istoku.

Najvjerojatnije je svijest o novoj realnosti natjerala Washington da u žurbi da prizna suverenitet Tel Aviva nad Golanskom visoravni, kojeg će Amerikanci morati braniti u slučaju napada Damaska. I kao što smo rekli na početku, nijedna akcija bilo kojeg aktera u regiji se ne može promatrati odvojeno. Tako je i napad izraelskog zrakoplovstva na Aleppo, koji još mora biti razjašnjen, dio šire slike da se Damask i Iran uvuku u sukob s Izraelom, dok bi Rusija bila prisiljena odabrati stranu, čak i “samo” na diplomatskoj razini, ne nužno u vojnom smislu. Međutim, ovakvi izraelski napadi sve više liče na poteze očajnika svjesnog nove realnosti na terenu i promjene ravnoteže snaga u korist Sirije i njezinih saveznika. Stoga bi žurba i ishitrene odluke u ovom trenutku bile najgori mogući odabir za Damask.

Pretplatiti se
Obavijesti o
141 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
5 godine prije

Dobar člančić. I logičan.
Zbilja nevjerojatno da su tako slali tenkove bez podrške pješadije.

Alen
5 godine prije

Osim ako usa i izrael ne zele masivni rat na BI… Onda to mijenja sve..
Bolje sad ,za njih , nego kasnije.
Kasnije ce saa biti sve jaca i jaca , iran takodjer , irak postaje dio otpora , uskoro ce usa postati nepozeljna sirom BI… Rusija ce se sve vise betonirati na BI a s time i kina a tako i ksa ce razmisljati o prodaji mimo dolara..
Dakle , gledajuci unapred , nemaju niti izbora…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Odličan tekst.Strpljenje i ništa drugo.Ovakvih napada je bilo i bit će ,učinak vrlo mali ,cilj nije uništiti Iransku Revolucionarnu Gardu ,Hezbolah ..nego halabuk , minimiziranje uloge Rusije ,onako slično kao što čitamo od CIO SENDVIČARA na ovome portalu .Vjerujem da će pjeniti,režati i lajeti na zvijezde( šestokrakae) i večeras .

AJeTo
5 godine prije

Rusi za pobjedu trebaju cekic, cavle i ljude koji vole domovinu.

burt
5 godine prije

izraelski avioni su ušli u zračni prostor Sirije i zato su prvo uništili protuavionske rakete na aerodromu u Aleppu, ali Rusi su priznali jednu igru, kad završi obuka SAA ruski vojnici napuštaju SAA baterije S-300 jer ne žele riskirat da upadnu u sukob SAA S-300 i aviona NATO-a i Izraela jer su to najače svjetske zračne sile

Laki Topalović
5 godine prije

Gle ovako. Kurdi, kako god okreneš, na kraju će morati pristati na kompromis s Damaskom. Kada? Polako, godina ili dvije, zar je važno? Drugo. Idlib? Slažem se. Pogledaj na Wikpediji rat u Alžiru, manje više replika. Na kraju će Turci, Rusi i Iran odvojiti one s kojima se nekako može dogovoriti , što je u Alžiru nakon 10 godina rata bio FIS, onda će taj “sirijski FIS” zajedno sa SAA uništiti Al Qaedu i ostatke ISIL-a i ostalu bulumentu. Dobit će lokalnu upravu , mjesto u parlamentu, zvat će se nekako, ali će biti najviše 7% političke snage u zemlji koja nikada neće koalirati s Kurdima i tako neće utjecati na većinu Bath stranke sa saveznicima. Ali treba vremena, a mi smo svi nestrpljivi.

Tomaz
5 godine prije

Moze si mislit ko sta hoce al Izraelci imaju Muda i svoje Principe i zbog toga svaka jim cast. Treba bit posten.

Šok
5 godine prije

izgleda da ruski sustavi imaju problema
sa ovakvim malim projektilima
kao što je GBU-39 Small Diameter Bomb, Harop drone.
Ostale izraelske i usa projektile
Delilah i tomahawk ruše
ali se za ove još moraju usavršiti

sima
5 godine prije

Tadmur Palmirovic
Alen

Upravuste,ali dokle god se oni igraju balkan je miran imajte to na umu.1948-49 Britanija je potvrdila liniju bliskog isoka odnosno gde se zavrsava,a zavrsava se Trst-Bec.Pogledajte liniju ratovanja u istoriji sa turskom a ko se odmako,ko je koliko poslao vojske reda radi da se kaze da su bili i ratovali.Posto se zna koji su englezi prevaranti (blaga rec),najbolje je da se oni tamo jos dugo,dugo igraju kako znaju i umeju.

Trubadur
5 godine prije

Kad su čuvenog Kineskog premijeja Čuen Laia pitali šta misli o francuskoj revoluciji, rekao je sasvim velikim političarima primjereno….Odgovor je bio, da nije još prošlo dosta vremena od francuske revolucije, da bi se moglo povuči konačne zaklučke….Ili, da budem razumljiviji…. Neki igraju šah, a drugi poker….

Trubadur
5 godine prije

Inače ima na Southfrontu dva videa gađanih zgrada…. Zgrade su prazne a i ništa naroćito se ne vidi, da bi bilo šta mirisalo na neke vojne objekte skladišta ili bilo šta…Vide se jedino eki ostaci što kažu, da su ostaci GBU-39 SDB ….. Sve u svemu… Ništa…

Džugašvili
5 godine prije

Ti “Izaki Jakovi i Jude” mi nisu previše pri srcu, ali sve činjenice treba sagledati u pravom svjetlu , objektivno i nepristrano. Naslov ovog članka je prilično bombastičan i u velikoj mjeri odudara od sadržaja članka, koji ipak baca malo više svjetla na cjelokupnu situaciju na Siriji i oko Sirije. Naslov članka sugerira, da je Izrael izgubio ništa više ni manje negoli stratešku prednost pred Asadovim snagama i snagama njegovih saveznika, a to može biti samo libanonski Hesbolah i do neke mjere šiitske snage iz Iraka i u manjoj mjeri iranske snage koje pomažu Sadatu protiv sunitskih protivnika. Ali kad sve to saberemo i usporedimo te snage, koje bi trebale oduzeti Golan Izraelu, to je proklamirani cilj, a vjerovatno tu postoji i onaj sekundarni cilj, koji je itekako prisutan, a o njemu se zasad ne govori, a to je uništenje države izrael, sa snagom, kojom je nekada raspolagala Sirija, koja… Čitaj više »

Realist
5 godine prije

Sirija se nikad ali ama bas nikad nece moci nositi sa izraelom u vojnom sukobu uz pomoc rusa iranaca ili svemiraca …i to je dokazano zadnjih desetljeca …tako da su ostala laprdanja suvisna.

Šule
5 godine prije

Drugovi Izrael će i za vikend da udara po Siriji ako Iran bude dobivao naoružanje preko zračnih sporednih pista..bilo vama pravo ili krivo ali avioni će da bombardiraju ne samo provincije u Siriji nego i Damask središte trgovine i jedinog grada koji nije još okupiran od drugih država.Idlib je leglo islamista a saveznik Rus ništa nepoduzima od mirovnog sporazuma i sastančenja već 10 puta,očigledno treba plin u što većim količinama isisat uz obećanje da će Sirija biti cijelovita država………..bolje da nemaju saveznika

fenix
5 godine prije

Tek sad se vidi koliki su posao odradili Rusi ne samo vojno nego izgradjujci novu armiju i novu doktrinu ratovanja.

m.ivanisevic
5 godine prije

Sve dok Izrael bez odmazde bude bombardirao Siriju svi sustaviS-200, S-300, BUK, Pancir, TOR i ini su ništa. Sve dok se Izraelu za bombardiranje Sirije ne vrati po njegovom teritoriju njihovoj aroganciji neće biti kraja.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

a di su turci ?

fenix
5 godine prije

Kako ja isreno mislim da ce se zavrsiti stanje u Siriji(moje osobno misljenje). Mislim da ce se prije rijesiti tzv Rojava nego Idlib kako: pod 1 koliko je realno da 9% Kurda drzi 28% Sirije i to ogromno podrucije sve do Iraka gdje nema niti jednog jedinog Kurda sve Arapi. Mozemo misliti o Arapima sto hocemo ali Arapi definitivno netrpe stranu vlast pogotovo nece Kurdsku izmedju kurda i bilo koje Arapske vlasti Arapi Rojave ce izabrati Arapsku vlast pa makar ona bila i Assadova. Vec su svakodnevni obracuni Arapskog i Kurdskog dijela SDF-a. 2. Takodjer mislim da ce pored takve situacije u Rojavi koja ce postajati sve kompliciranija kroz nekoliko mjeseci Rusi i SAA krenuti da reintegrisu Arapsku komponentu u Rojavi(slicno kao sto je Irak ucinio u svom Kurdistanu) tu je bitna jedna stvar odlucnost Rusa a mislim da je ima jer da ih je strah sukoba sa USA ne… Čitaj više »

Džugašvili
5 godine prije

Počekaćeš ti pajdo još na takav rasplet i moraćeš još bezbroj puta ohladiti pivo i ispeći kokice! Oni dobro znaju tko i što je Izrael i to su mnogo puta bolno iskusili na vlastitoj koži, a i još uvjek pomalo dobivaju batine i trepere od straha od nečega mnogo goreg i ne pada im na pamet, da nešto učine protiv Izraela jer strašno je ono što bi s izraelske strane uslijedilo!!

Alen
5 godine prije

Pa ne znaci to da se mora instant raspaliti po izraelu , to znaci da se pravila na BI mijenjaju i da izrael vise ne moze raditi sta zeli na BI…
Dovoljno ce biti da se izrael urazumi i pocne da funkcionira kao normalna zemlja , postujuci sve ono sto sad gazi…
Medjutim mala je sansa da ce izrael mirno sjediti i gledati kako se topi i njihova i americka moc na bliskom istoku i velika je sansa da ce da pokrenu veci sukob na BI…
Vrijeme radi protiv njih i kako vrijeme ide nece biti niti potrebe da se izrael vojno porazi..
Izrael ce sam kapitulirati ukoliko ne ucini nista… To je taktika osovine otpora , rusije.., Slicno kao sto su amerikance ostavili tamo u pustinji okruzene da cuvaju granicu

Ivo
5 godine prije

Hahah…trolejbusi su u punom naletu večeras, frkovito je.

Nagradno pitanje za sendvičare: zašto su ameri svojevremeno potaracali Irak bez milosti, a sad obilaze oko Sirije kao mačka oko vruće kaše, skupa sa čuvarima konclogora?

Zvrk
5 godine prije

Mit koji polagano postaje istina. Nisu bili u najgorem stanju 2015e nego 2012e kada je jedna polovina vodstva ubijena, a druga prebjegla. Tada je bilo zaista najgore.

DažBog
5 godine prije

Ccccc, oTkud banu sva ova SendvichBrigada??? Aj’ dvorska luda u liku Burtovca a li ovolika zesta od kojekakvih Shulavih-Razguzin-DzukaCshvilija pa makar bili i starosjediJoci na ovom portalu. Ocito ih doma pustili ( s lanca) u grad da se malo izduvaju … kao i njihovi IsraHelci na Palestincima.

Siniša
5 godine prije

Ima smisla…Iranci ako misle da se kur.e neka se sami brane, tako su par pit dobili po nosu kod Golana;tako su i SAA oficirčići manekeni radili dok nisu par puta imali strašne gubitke.
Ta suluda nadmenost i bolesna klošarsko/kokošarska/zadrta psiha još uvijek prisutna pravi ogromne probleme Rusiji na Bliskom Istoku.
Imam osjećaj da je Hesbolah svjetlosnim godinama ispred čitave Arapske nacije i da uživaju ogromnu naklonost Rusije.
Čudno je da projektili prelete stotine kilometara a da ostanu neprimjećeni…

Đuka Fićuka
5 godine prije

Citam komentare i cini mi se da je puno komentatora otislo u jednom smjeru. Ulaskom Rusa u Venezuelu, Amerima se osim Ukrajine, gdje su dosad radili pritisak na Rusiju, otvorila suprotna fronta u njihovom dvoristu. Za njih je to veliki izazov i prijetnja stoljetnoj dominaciji u Latinskoj Americi. Narodi tog kontinenta nisu nikad imali mogucnost izbora, a ako bi se pobunili, to je u pravilu zavrsilo rusenjem neposlusne vlade i nametanja americke marionete na celo drzave. Većina nas je cula za razna proljeca, od kojih je bilo zadnje Arapsko proljece. Ovo sada bi mogli nazvati Juznoamericko proljece. Ukoliko te drzave osjete da imaju mocne saveznike, to bi moglo potaknuti i druge drzave da se pridruze Venezueli. Situacija je u tom smislu prilicno slicna rusenje berlinskog zida, samo se ovdje radi i rusenju washingtonskog zida, a USA su u toj prici Sovjetski Savez 2 ili SSSR 21 stoljeca. Dakle posljedice po… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

Već znam šalu za 01.04.

MiLo
5 godine prije

Izrael je nemocan i toliko strateski u losem polozaju da gadja ciljeve u Siriji kada mu se prohtije ,ma dajte ljudi nije tesko zakljuciti ko kosi a ko vodu nosi.

Miki
5 godine prije

Taj napad samo dokazuje ono što svi več znamo podugo, da je Rusija inferiorna u elektroničkom ratovanju i taktici naprana Izraelu. I da u vezi toga ne može adekvatno da pomaže SAA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.