Izvoz ruske nafte skočio je 24% za samo nedelju dana

Rusija-Nafta
25 komentara

Izvoz ruske pomorske nafte porastao je na tromjesečni maksimum u sedmici do 1. oktobra, izvijestio je u utorak Bloomberg, pozivajući se na podatke o praćenju tankera.

Prema izvještaju, zemlja je prošle sedmice isporučivala otprilike 3,72 miliona barela dnevno (bpd) sirove nafte, što predstavlja sedmični porast od 24% i najviši nivo od sedmice koja je završila 2. jula. Porast je podigao četveronedeljni prosjek isporuka Rusije na oko 3,3 miliona bpd, što je povećanje sa 3,2 miliona bpd u periodu do 24. septembra.

Prosjek isporuka trenutno je u skladu s planovima Moskve da smanji izvoz nafte za 300.000 barela dnevno u odnosu na osnovnu liniju iz maja/juna do kraja godine. Prema Bloombergovim proračunima, isporuke bi trebalo da budu oko 3,28 miliona barela dnevno.

Povećanje izvoza je navodno došlo zbog završetka radova na održavanju koji su smanjili protok iz dvije ključne luke tokom prethodnih sedmica. To je utjecalo na pošiljke iz Kozmina na pacifičkoj obali i Primorska na Baltičkom moru.

Ruski prihodi od izvoznih dažbina na sirovu naftu porasli su zajedno s povećanjem isporuka prošle sedmice, skočivši na 77 miliona dolara, najviše ove godine. Četverosedmični prosečni prihod u zemlji takođe je porastao, na 68 miliona dolara, što je najviši nivo od sredine januara.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak ponovio je u srijedu da će se Rusija držati smanjenja izvoza sirove nafte od 300.000 barela dnevno u oktobru i najvjerovatnije do kraja 2023. godine.

” Dobrovoljno smanjenje dolazi da pojača napore iz predostrožnosti koje čine zemlje OPEC+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte “, rekao je Novak novinarima, napominjući da će vlasti ponovo procijeniti situaciju na tržištu u novembru kako bi odlučile hoće li smanjenje treba produžiti.

IzvozOPECrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
6 mjeseci prije

Sankcije djeluju.

eks
6 mjeseci prije

Cak i Iranci uvoze rusku naftu znaci cijena preniska ali sta kada se mora.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Europa Rusiji: ograničavamo cijenu nafte na 60 dolara. Rusi dogovore sa drugima u OPEC+ smanjenje proizvodnje i dignu cijenu na svjetskom tržištu na trenutnih 90 dolara. Europa Rusiji: ne uvažamo jeftin ruski prirodni plin iz cjevovoda, od sada samo višestruko skuplji LNG. Rusi će drastično povećati proizvodnju LNG-a, a isti taj ruski LNG Europi će preprodavati druge države koje nisu sankcionirane – Rusi će zarađivati više na proviziji za LNG nego na plinu iz cjevovoda, sada imamo i preprodavača koji uzima svoj dio zarade, a Europa svu tu razliku plaća uništavajući vlastito gospodarstvo. Europa Rusiji: europski ‘partneri’ sabotirali Sjeverne Tokove koji sprječavaju dovod jeftinog ruskog plina u Europu, a mi već godinu dana ‘istražujemo’ naše europske ‘partnere’ i još ćemo deset godina Rusi: tko vas jebe, u Sjeverne Tokove smo uložili naš dio od 12 milijardi dolara (50%), više nećemo poslovati sa vama čak i da ga osposobite i zatražite… Čitaj više »

lulu
6 mjeseci prije

Mir boziji , pozivam na mir i da se sve ovce vrate u svoje torove da ne pasu sa komsijine njive i ne podrzavajte pljacku i ubijanje to nije od boga nego dzavolje.

Alex Keller
6 mjeseci prije

Sankcije su shebale EU do daske. Njemačka je u recesiji,a slijede ostali poput lančane reakcije.
Rusija ima nafte i plina da podaci cijeli svijet,pa može prodavati i preko Indije,Ili čak i Saudijske Arabije. Cijena nafte raste,ali samo za Zapad. Ostali uživaju.

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

Uskoro u EU 3 eura litra,slava ukrajini.

tihobl
6 mjeseci prije

A hiber nas ubjedjuje da je Rusija propala, da je porestala vaditi naftu i gas, da je zbo tog manjka skocila cijena.

Max
6 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI