”Jadna i beskorisna odluka” – Iran će odgovoriti na nove američke sankcije

Iran - reakcija na Američke sankcije
5 komentara

Washington uveo nove sankcije protiv Teherana kojima želi spriječiti Islamsku Republiku i razvoju svog raketnog programa i navodnih ”neprijateljskih aktivnosti”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova je osudilo američku odluku o uvođenju novih sankcija protiv Islamske Republike, službenu izjavu prenosi Press TV, koji je američku odluku nazvao ”jadnom i beskorisnom”.

No, Teheran se obećao osvetiti ljudima i kompanijama koje provode neprijateljske aktivnosti protiv iranskog naroda i drugih muslimanskih zemalja u regiji. Imena sankcioniranih građana i organizacija će biti objavljena uskoro.

U utorak, 18. srpnja, američki State Department je najavio uvođenje novih sankcija protiv 18 iranskih subjekata i pojedincima koje kažnjava zbog razvoja balističkog raketnog programa i ”povećanju regionalnih napetosti”.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, izjavio je ”kako je svrha iranskom raketnom programu nacionalna obrana i naglasio da ga Islamska Republika nikada neće koristiti, osim u samoobrani”.

Istovremeno s usvajanjem američkih sankcija je iranski parlament jednoglasno odobrio prijedlog zakona ”kojim će se usprotiviti američkom terorizmu na Bliskom istoku”.

Predsjednik parlamenta, Ali Larijani, rekao je da će se Islamska Republika ”snažno suprotstaviti svim mogućim sredstvima neprijateljskim mjerama Sjedinjenih Država uperenim protiv iranskog naroda”.

Washington mora shvatiti poruku ovog glasovanja. Ovo je glas protiv njegovih avanturistički i terorističkih akcija u regiji, izjavio je predsjednik parlamenta Ali Larijani.

Iranski nacrt nije odgovor na najnovije američke sankcije, nego one od prošlog mjeseca, kada je američki Senata predvidio uvođenje novih sankcija protiv Irana i Rusije. Ovaj dokument mora biti potvrđen od strane Zastupničkog doma i Bijele kuće, ali je američka vlada već poručila da u potpunosti podržava ovaj prijedlog.

Zakon kojeg je iranski parlament usvojio u utorak traži od pravosuđa da zaplijeni imovinu vojske i američkih obavještajnih dužnosnika zbog podrške terorističkim skupinama u regiji. Istovremeno se zakonom povećava proračun za iransku vojsku i raketni program zemlje.

Iranski zakonodavci su upozorili kako će zakon stupiti na snagu istog trenutka kada SAD uvedu nove sankcije protiv Islamske Republike.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Iako mene ovaj Trump iznenađuje ili su to dva čovjeka. Prvo je potpisao da će se SAD pridržavati nuklearnog ugovora, a sad ovo ???

dalmata
6 godine prije

Iranci,samo naprid,drzite svoj pravac.Neka Yenki grize svoja kilava muda od muke i zavistie.Postovanje i pozdrav iz Dalmacije.Vasa zemlja je(uz Rusiju,Kinu,Kubu i ostale slobodarske zemlje)svetionik u mraku zla zvano demokracija,medunarodna zajednica i(neopisiva tragikomedija) slobodni svit

Osoba C
6 godine prije

Mislim da i proizvođač aviona ”Boeing” neće biti sretan, jer je poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma, sa iranskom nacionalnom avio kompanijom potpisao preliminarni sporazum o prodaji stotinu putničkih aviona, u vrijednosti od dvadeset i pet milijardi dolara, što bi trebao biti najveći posao između SAD i Irana u proteklih trideset sedam godina. Možda se EU i Merkeličino protivljenje ovakvoj američkoj odluci, između ostalih poslova, zasniva i na preliminarnom sporazumu sa europskim proizvođačem aviona “Airbus” o kupovini 114 ili 118 aviona. Iran je najavio da bi do 2025. g. zbog obnove putničke zračne flote, nabavio ukupno oko 400 zrakoplova.
I mala zanimljivost. Iran je još jedina zemlja koja koristi ”F-14 Tomcat”. Procjene su da je, u vrijeme šaha, od prvenstveno kupljenih 80, a isporučenih 79, danas, uz modernizaciju, u upotrebi oko 40 komada. Ostatak je ili uništen ili kanibaliziran kao izvor rezervnih dijelova.

Roko
6 godine prije

Nacisti ne miruju.

Čudo jedno
6 godine prije

Kakav će ovo biti odgovor..
Iran mijenja opasno ploču. https://www.rt.com/news/396817-us-military-bases-iran-army/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI