Japanski ratni zrakoplovi poslani da prate kineske bombardere

Japanski zrakoplov F-2
17 komentara

Zrakoplovi Pekinga primijećeni su u blizini Okinawe i Tajvana, priopćilo je Ministarstvo obrane

Tokio je angažirao ratne zrakoplove da prate kineske bombardere i bespilotne letjelice kod Okinawe i Tajvana, izvijestio je Kyodo News u petak, pozivajući se na japansko Ministarstvo obrane. Zrakoplovi su poslani zbog stalnih napetosti u regiji.

Prema MORH-u, dva kineska bombardera H-6 otkrivena su dok su letjela kroz tjesnac između otoka Okinawa i Miyako. Na Okinawi se nalazi zračna baza Kadena, najveća američka vojna baza u Aziji i Pacifiku.

Japanska vojska je također rekla da su njezini zrakoplovi poslani da prate kineski izviđački dron BZK-005 i još jedan “vjerojatno kineski” dron koji leti između najzapadnijeg japanskog otoka Yonaguni i Tajvana.

U međuvremenu je tajvansko ministarstvo obrane u subotu ujutro izvijestilo da su oko otoka primijećena 32 kineska vojna zrakoplova i devet ratnih brodova. Dodaje se da je 20 zrakoplova, uključujući osam J-10 i dva lovca Su-30, prešlo središnju liniju Tajvanskog tjesnaca ili ušlo u identifikacijsku zonu protuzračne obrane otoka.

Tajvanski vlastiti zrakoplovi, kao i mornarički brodovi i kopneni raketni sustavi, aktivirani su za praćenje situacije, priopćilo je MORH.

Manevri su prijavljeni usred gospodarskih i vojnih napetosti između Pekinga s jedne strane i Tokija i Taipeija s druge strane. U ponedjeljak je kontinentalna Kina zabranila uvoz manga iz Tajvana, navodeći kao razlog probleme sa sigurnošću hrane. U isto vrijeme, Peking je najavio potpunu zabranu japanske morske hrane kao odgovor na odluku Tokija da počne ispuštati otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukushima, mjesta katastrofe 2011., u Tihi ocean.

Kina također upozorava Taipei na “dosluhe” sa SAD-om. Peking, koji Tajvan smatra svojim teritorijem, protivi se diplomatskim kontaktima lokalne vlade s inozemstvom, kao i prodaji američkog oružja Tajvanu. State Department je u srijedu dao zeleno svjetlo najnovijem vojnom sporazumu s Tajvanom, dopuštajući kupnju opreme i rezervnih dijelova F-16.

Kina je održala velike vojne vježbe oko Tajvana ranije ovog mjeseca, nakon što je tajvanski potpredsjednik Lai Ching-te posjetio SAD. Peking je učinio isto prošle godine, nakon posjeta tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi na otok.

JapankinatajvanZrakoplovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Nek se lepo svi skupa nose u 3PM…
A onome kome je pak stalo toliko do borbe nek se ode tuci po kavezima.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

U Seoul upravo POBUNA !!! Traži se od vlasti da hitno utječu na Japan da se prestane sa izlijevanjem , radioaktivnih tekućina u more !!! Okupilo se već okolo 50 000 , vrlo bjesnih prosvjednika !

Max
8 mjeseci prije

Zveckanje oružjem koje može prerasti u rat.

Mrdomir
8 mjeseci prije

A moraće im i Kinezi opalit dvije vaspitne, pa će se smiriti. To je jedini jezik koji razumiju.

Gost
8 mjeseci prije

Pa od tada je Japan pod americkom kontrolom

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

”Japan je kao Poljska. Filipini su kao Rumunjska. Kina je kao Rusija. A Tajvan je kao Ukrajina.”

General bojnik Joel Vowell, zapovjednik američkih snaga u Japanu
Na tiskovnoj konferenciji o tome kako on vidi Japan u Aziji…

P.S.
Japanski vlak išao 603 km/h…
Tamo čovjek ne može pošteno ni gledat kroz prozor.
U nas otkud god vlakom kreneš do Splita, gledaš kako drvo ozeleni, pa mu lišće opada…

toncibalonci
8 mjeseci prije

Bilo bi dobro za nas da se medjusobno istrijebe ,pojeftinila bi riza

Krunoslav
8 mjeseci prije

Japanci ništa ne zaboravljaju niti vole Amerikance.Ameri to znaju i sigurno im ne vjeruju.
Prvi puta kad bi imali priliku napravili bi svašta.Oni su lukavi,zli,neempatični,fanatični,ali i racionalni….

hiber
8 mjeseci prije

Nejasan mirovni sporazum. Japanci potpisali da je Tajvan kineski, a strana potpisnica je bio Chiang Kai-Sheak. Sada je odjednom u priču uletila Komunistička Partija na temelju sporazuma Nao-Nixon, sto se Japance ne tiče. Tehnički bi se Tajvan mogao vratiti Japanu kao sto je bio od XIX stoljeća, a komunisti bi mogli pjevati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI