KRENUO NAPAD NA AMERIČKE VOJNE BAZE – IRG: Upozorenje SAD saveznicima: Ne miješajte se u operaciju “Mučenik Sulejmani”

Ispaljivanje raketa

Baza Aïn-al-Assad, smještena u zapadnom dijelu Iraku gdje su smješteni američki vojnici, napadnuta je raketama u utorak navečer, javljaju zapadni i istočni mediji. Pozivajući se na pouzdane izvore, AFP precizira da je riječ o najmanje devet projektila.

Reuters je kasnije, pozivajući se na američkog dužnosnika, rekao da su raketni napadi izvršeni na nekoliko objekata, uključujući navedenu zračnu bazu. Nema podataka o mogućoj šteti ili žrtvama. Televizija ABC sa svoje strane spominje kako su to balističke rakete lansirane s iranskog tla.

Iran javlja da se radi o osveti. Nakon što su se pojavile vijesti, Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za napad, javlja Press TV. Prema istom izvoru, to je čin osvete.

Na svom Twitter računu agencija Fars podijelila je video, prateći ga komentarom: “teška osveta“.

Pentagon potvrđuje napad. Navodeći da u ovom trenutku nema podataka o mogućim materijalnim štetama ili žrtvama. Dodao je da će biti učiniti sve odgovarajuće mjere kao odgovor na napad.

Situacija je vrlo opasna. Dok Iran potvrđuje da osveta za ubojstvo generala Qassema neće ostati nekažnjena, drugi smatraju da se radi i klopci SAD koje traže razlog za još veću eksalaciju sukoba i potporu drugih zapadnih zemalja. Hitna posjeta Siriji ruskog predsjednika Vladimira Putina za vrijeme pravoslavnog Božića govori da su stvari ozbiljne.

Sada je jasno da hitno povlačenje vojski europskih država koje se nalaze u rizičkim područjima nije slučajna. Postojanje komunikacijskog kanala gdje su sve strane informirane o napadima, više nije tajna.


07h00 – Iračka vojska javlja da niti jedan irački vojnik nije bio ugrožen


02h25 – Hitan sastanak Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost

Američko vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u utorak u Bijeloj kući ubrzo nakon niza udara na zračnu bazu Ayn al-Asad u zapadnom Iraku koji su pokrenuti iz Irana. Ministar obrane Mike Esper i američki državni tajnik Mike Pompeo stigli su u utorak u Bijelu kuću kako bi razgovarali o napadima, prenosi Reuters.

“Iran je lansirao više od desetak balističkih raketa protiv američkih vojnih i koalicijskih snaga u Iraku. Jasno je da su ove rakete lansirane iz Irana i ciljale su najmanje dvije iračke vojne baze u kojima boravi američko vojno i koalicijsko osoblje. Upravo radimo na procjenama štete, “rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Jonathan Hoffman u izjavi u utorak.

“Dok analiziramo situaciju i odgovor, poduzet ćemo sve potrebne mjere da zaštitimo i obranimo američko osoblje, partnere i saveznike u regiji”, dodaje se u priopćenju.
Zračna baza Ayn al-Asad u zapadnom Iraku, pogođena je s nekoliko raketa nakon udara kojeg je izvela iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) kao “osvetu” za ubojstvo iranskog zapovjednika Qassema Sulejmanija.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da su SAD spremne na svaku odmazdu.


02h20 – Glasnogovornik Ministarstva obrane SAD Jonathan Hoffman potvrdio je da je Iran izvršio napad. Eskalacija je samo pitanje vremena.


02h00 – Vojni izvor iz Teherana tvrdi da iranski zrakoplovi, tijekom operacije “Mučetnik Sulejmani”, lete blizu iračko-iranske granice

Sve ukupno je lansirano 35 projektila. Za sada se još ne zna o detaljima napada koji još traje.


01h57 – Ako se doista radi o napadima koji nagovještavaju veći sukob, onda je Iran poslušao staru Putinovu izjavu “Ako ne možeš izbjeći sukob, udaraj prvi”.


01h50 – Drugi val napada na bazu je započeo – Operacija “Mučenik Sulejmani”

Mediji javljaju da je uporavo pokrenuta druga serija napada na američke ciljeva u Iraku. Iranska Revolucionarna Garda upozorava saveznike SAD da se ne miješaju jer će biti predmet odmazde.


Pratimo što se događa i uskoro ćemo o svemu pisati opširnije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
264 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
4 godine prije

INŠALLAH!!!!!!

Joža
4 godine prije

Ako odem spavat, hoću li se probudit?

Tink
4 godine prije

Iracionalno od strane Irana.

Joža
4 godine prije

Zadnji update od prije par minuta veli da je 13 raketa na zračnu bazu lansirano s udaljenosti od 10 km od baze. E sad, da li bacaju spin umanjujući Iransku ulogu kontrolirajući tenzije ili ih gađaju s više lokacija, u svakom slučaju džumbus…

Z.A.
4 godine prije

Haos je poceo zbog jedne zute budaletine. Nije dzaba Putin bio u Siriji. Ovaj zuti umislio prepadati , jeli hoce da unisti svijet .

DažBog
4 godine prije

Valjda su nesto i pogodili…i spremili se za ono sto slijedi.

Slovenac
4 godine prije

Nisam zeljan krvi ali ovo samo mogu Iranci i kapa im do poda uz to nadam se da su se dobro spremili…

viktor
4 godine prije

Samo da ne gadaju Indzirlik, jer ode sve u p**du m***rinu.

Xon
4 godine prije

Smireno, kao i uvijek.

Joža
4 godine prije

Dobra vijest, nema “obraćanja naciji” večeras.

jozobloket
4 godine prije

Amerikanci ne potvrđuju žrtve, čak i ako ih ima.
Pelosi poziva na prekid provokacija od administracije i iransko smirivanje.
Očito je pregovorima, dogovorima i diplomacijom izabrana ovo solucija.
A i sve zajedno što amerikanci imaju u Iraku je strateški manje važno od samo jedne baze u Kataru.

ray
4 godine prije

Izgleda nista od obracanja Trampa skorije

Ivo
4 godine prije

Defintivno su odvalili po američkim bazama u iraku, a u slučaju usa odmazde IRGC obećava treći val – us baza u Kataru i Haifa u izrahellu. Izgleda da je i irak proglasio početak vojne operacije protiv psihopata. Ameri se povukli s naftnih polja u Siriji i idu prema granici s Irakom.
Ne znam da li ovo ima veze sa pojačanim letovima helikoptera koji su zadnjih 48 sati neprestano dopremali dodatnu opremu u američke baze u Iraku koje su gađane. Ukoliko su iranci procijenili da se doprema nešto što bi im otežalo kasniju akciju (patrioti i slično) možda su odlučili udariti prvi.
U svakom slučaju, biti ćemo svi pametniji ujutro.
btw, Putin i Šojgu otišli iz Damaska za istanbul.

jozobloket
4 godine prije

Zasad, sve govori o dogovoru.
Javad Zarif
Iran took & concluded proportionate measures in self-defense under Article 51 of UN Charter targeting base from which cowardly armed attack against our citizens & senior officials were launched.

Qasim Sulejmani
4 godine prije

Ima li zrtava medju amerima

Z.A.
4 godine prije

Amerikanci su dobili upozorenje u slucaju da uzvrate na napad da ce biti napadnuti i na teritoriji SAD. Ovo ce izgleda postati opsta ludnica haos i to sve zbog nekog ko je umislio da moze radit sta mu se cefne.

TerraMarique
4 godine prije

Konacno odgovor krvnicima Bliskog Istoka.Odgovor Americi koji zasluzuju
Ceo miroljubivi svet je na strani Irana. Napad je bio neizbezan a i Putin nije bio u Damasku bez razloga. Jedna od njegovih logicnih strategija je i – ako ne mozes izbeci napad udari prvi!

Siniša
4 godine prije

A “Patriot”, PVO na odmoru izgleda?

TerraMarique
4 godine prije

Kao i uvek,uzdrzano ali i ovog puta odlucno i promisljeno po unapred predvidjenom scenariju pobednika, veliki su interesi RF u kontroli regiona zbog blizine njenih granica kao i masivnih ekonomskih i energetskih interesa koje imaju sa Iranom

Alen
4 godine prije

Usa izvrsila atentat na kasima i kazu da ne zele rat..
Iran raspalio po ameickim bazama i kazu da ne zele rat..
1:1 rezultat
Sačekajmo da se javi tramp..

Šule
4 godine prije

Ovo je SMIJEŠNO gađate baze gdje ima minimalno Američkih vojnika i usput obavještavate iračane da će biti ispaljeno nekoliko projektila.JADNO I ŽALOSNO sa turbanske strane.SAD mrtvih vojnika-0000000000000 ali Iranska javnost će biti zadovoljna odmazdom srušili smo zgradu….

Dopizdilomi
4 godine prije

Vrlo fer i pošteno od njih što su obavijestili druge članice da se ne miješaju i što napadaju samo amere.

TerraMarique
4 godine prije

Novi Serif je u Gradu,njegovo ime je Vladimir Putin

Mirko
4 godine prije

Realno samo simbolican odgovor. Glavni cilj Amera je bila likvidacija Sulejmanija i to je to.

prvi od 7
4 godine prije

Kada je kćer pokojnog Suleimanija upitala Rouhanija tko će osvetiti krv moga oca on joj nije rekao on je poginuo za više ciljeve i sl. Rekao joj je :”Osvetit će ga svi.Za to ne brini “. To je bila prva indicija. Druga je bila Putinov posjet Bašaru i to na pravoslavni božić a treća indicija tko je bio u Putinovoj pratnji. Sklon sam misliti da se u Damasku nisu susreli samo Putin i Al Asad. Kako god, i kako je već netko napisao, kad ti ubiju trećeg čovjeka u državi i to još oni koji ti godinama izgladnjuju narod ako imaš imalo dostojanstva (a sve da si naj slabiji na svijetu) nemaš izbora nego uzvratiti, sve i da znaš da ćeš nestati. Ako američani ne uzvrate ostat će na ovome, a ako uzvrate bojim se da kreće zatvaranje Homuškog tjesnaca a tada kreće spirala dešavanja koju će teško biti moguće… Čitaj više »

Meštar
4 godine prije

Sulejmani je bio dobrovoljac u Bosni.

roki
4 godine prije

USA odlazi kući , znači kraj NATO pakta ! Na delu je uništavanje Izraela !Rusi preuzimaju kontrolu nad energentima ! Drugi scenario SAD su svesne situacije i napadaju Iran to znači treći svetski rat !Šta ne odgovara ni Rusima ni Amerikancima , da Islam zavlada !Šta je rešenje ???E jebi ga niko ne zna !!!

Son of Alerik
4 godine prije

Zanimljiv je u ovom kontekstu iranskog napada na irački teritorij (sumnjam da ima žrtava Amerikanaca) pad ukrajinskog aviona u Iranu. Naravno, pao je zbog ‘tehničkog kvara’, svejedno bi bilo dobro znati tko je sve bio na popisu putnika. Nema slučajnih stvari.
Sumnjam da je ovo početak ikakvog rata, kamo li nekog velikog. Prošlo je vrijeme za ratove preko raketa, zračnih, ovih i onih napada. Ratovi su danas financijski i tu vidimo tko drma – Kinezi, Rusi koji podržavaju još uvijek dolar pa su na popisu onih koji drmaju i Amerikanci. Sve ostalo je sporedno, usputno.

hiber
4 godine prije

Amerikanci su kao u Iraku, a oni se kao osvećuju. Amerikanci kao moraju otići, a Sadr ih kao vrijeđa. Jedino je Sulejmani stvarno mrtav. Problem je što redakcija Logičnog spina, uostalom kao i svi. Dakle, činjenica je da je 170 zastupnika siita glasalo neobaveznom rezolucijom za odlazak svih trupa i suspenziju Sporazuma o boravku USA i međunarodne koalicije. S druge strane 160 zastupnika Kurda i sunita bojkotiralo je navedenu sjednicu. Drugo, premijer Iraka je davno dao ostavku i trenutno nema nikakve ovlasti. Treće, moraju da se sprovodu izbori ali po većinskom principu umjesto dosadašnjeg proporcionalnog. Da zaključimo, sada je potrebno da izaberu vladu, a Amerikanci da im uruče metarski račun, kao i ranije Kuvajtu i zaljevcima. Hoće li račun platiti Iračani ili Iranci njihova stvar. Sulejmani jednostavno nije htIo platiti račun, ali nije mu Irak Hrvatska. Slična stvar se već dogodila u Ukrajini, a dogodila bi se i u Siriji… Čitaj više »

Mico
4 godine prije

A ovi dobri, pvo sistemi, ne rade utorkom posle podne?

Alen
4 godine prije

Evo javili se i naftaši

No oil supply disruptions are currently expected from Iraq, the Secretary General of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) has reportedly said, adding that “nobody” wants a war in the Middle East.

Belay
4 godine prije

Da li je doslo do zrtava ili je doslo do dogovora uopste nije vazno.Iran je dokazao da napravi ono sto kaze za razliku od trumpa koji tek mora dokazat da ce uciniti ono sto je prijetio.Ovo je velika pobjeda Irana jer ameri pokazuju sliku potpune zbunjenosti bez obzira da li je bilo dogovora jer to ne smiju ni reci …ako odgovore prijeti im jaci napad na njihove i ciljeve njihovih saveznika …ako ne odgovore bolje da se pokupe jer ce ih svaki balavac ismijavat na ulicama BI .

Hash
4 godine prije

Ubrzo ćemo dobiti odgovor na pitanje: da li je atentat na generala imao za cilj da isprovocira rat sa Iranom, ili su usanci toliko glupi i zaista misle da su izuzetni, pa da bez posledica mogu ubijati kad i kog požele.
Mislim ovo drugo i da će podviti rep.

Mis
4 godine prije

Ma iranci su krcati raketama 5-1200km , na tisuce komada, uz to posjeduju 40vrsta PZO. Ono sto je bitno u cijelom ovom napadu da od 12raketa koje su ispaljene 12 je pogodilo cilj 500km dalje 100% učinak !!!! Sad kolika je šteta to je nebitno. Bitno je da imaju tisuće ako i ne desetke tisuća takvih projektila! Uz to nije ni jedan oboren od strane Američkog PZO.

Dakle vijest članka mora biti svih 12 iranskih raketa pogodilo 500km udaljene američke baze u iraku 100% učinak! Pzo usa nemoćan.

Ime
4 godine prije

Kobajagi postoje dvije strane koje se ne podnose. Mislite da su vođe irana ili usa na kontra strani. Možda mislite da su kina i rusija na suprotnoj strani. U prvom svjetskom ratu ratovale su zemlje na čelu kojih su bili bratići, engleski kralj, ruski car i njemački kajzer bili su unuci iste kraljice. U drugom svjetskom ratu iste banke/industrije su financirale obje strane. Isto tako je i sada, ništa drukčije. Samo su mase naivci koji se određuju za jednu ili drugu stranu. Pravi izvor rata nije nafta ili novac, zemlja, voda ili nešto drugo. Pravi rat je započeo jako davno i sada polako ulazi u završnicu… Pitanje je kome služiš. Ili služiš Bogu ili služiš đavlu. Na ovom portalu obično se susreću pripadnici triju religija katolici, pravoslavci, muslimani. Možda ima tu i tamo koji drugi pripadnik. Ima i kao ateista ili onih koji vjeruju u silu. Fora je što zapravo… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Logično server vam kilavi ko i obično kad je malo jača posjeta….
Iznenadio vas snijeg ?

varjag
4 godine prije

Iran ima muda najveća na svijetu. Svaka čast. Naprijed u pobjedu naprijed u slavu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

imalijosnade
4 godine prije

ovo je samo klopka cionista i njihovi vazala da sdrmaju irance

Svi za Trampa
4 godine prije

NATO treba da se mijesa i intervenira. Samo pobeda SAD je dovoljna i zbog toga jer Tramp brani zapadnu civilizaciju.

imalijosnade
4 godine prije

nemoze se sa ^ repto ^oni ce uvjek napravit novi nered. a plus i mocniji su! jer ovo je za njih predviđena planeta. tako sam slusao i gledao iz njihovih usta na deep netu.

Red Dog
4 godine prije

Sta je Iran mogao drugo uraditi? Ako nameravaju napasti ce napasti.
Ali ovo je presedan. Irak nije smeo napasti americke baze u inostranstvu, SRJ nije smela. Iran je smeo. Putin im je rekao da ce im napasti centrale u USA.
Ako napadaju ce zaglibiti jos jednom, ako se povuku su prihvatili presedan da nisu vise hegemon.
Go Iran. Vazan presedan. Ceo svet prati. Ako mozete vi, mogu i drugi.

Tvingo
4 godine prije

Večina naših komentatora se još sigurno sječa udar tomahaukima na sirijsku aviobazu posle još jednog kemijskog napada krvavog diktatora na goloruki narod.Bilo je nekoliko srušenih hangara ali bez ljudskih žrtava pošto je bilo sve unapred dogovoreno ,reklo bi se tome događaj za unutrašnju scenu i ništa više od toga…svi zadovoljni . E ovo što se sad dogodilo je ista stvar,sve dogovoreno,isti scenarij samo se veliki Sulejmani nažalost više nikada neče vratiti među žive.U otvoreni ratt neče uči niko ,to je jasno ko beli dan ,i na kraju če se svi dogovoriti kao da nije ničega ni bilo…..visoka politika nema savesti …

ShaCkaL
4 godine prije

Perfektna, odličan početak 2020 ludilo za praviti lovu. Potrebna je eskalacija još veća do te mjere da nastane kaos i strah a onda se pravi lova.. Nema inspekcije, poreza, država labava odlično.. Sve najbolje u 2020

Ivi.tz
4 godine prije

Eto sad budalama koje su i hoce u nato.sad vam valja ginuti za psihopate americke.

Pazi
4 godine prije

Iran je bio protiv Srbije 90tih, ali Srbija ce biti uz Iran sada. Malo je nacija koje znaju prastati

Čudo jedno
4 godine prije

Iranci im blokirali pzo elektroničkim sustavom blokiranja. Sve rakete udarile točno u metu sa 100% učinkom

Davor drugi
4 godine prije

Imamo velike nelogičnosti ovog napada u smislu njegovog učinka. Kako navodi američka strana, nisu poznate ljudske ni materijalne štete. Ako se uzme u obzir da baza nije veličine Bagdada, kao da ni u njoj nije stacionirano na desetke tisuća vojnika i vojnog osoblja te da na nju nije pucano devet puta iz streljačkog naoružanja, nego da je bila pogođena sa devet balističkih raketa, izjava o nepoznatim materijalnim i ljudskim štetama je apsolutno nelogična i neprihvatljiva. Obzirom da je baza pogođena sa devet raketa, i u tako malom i skučenom prostoru to je ogromna koncentracija vatrene sile koja ja morala polučiti prvo znatnu materijalnu štetu, a zatim zasigurno i ljudske žrtve. Izvješće slati tijekom jednog takvog napada je nemoguce. Samo po njegovom završetku može se odaslati izvješće s lica mjesta, a koje zbog veličine baze, već na prvi pogled mora biti potpuno jasna u vidu materijalne štete i djelomični uvid u… Čitaj više »

Kristian
4 godine prije

Gaz DUŠMANE.Ameri su NAJVEĆE ZLO u povijesti čovječanstva,,,,,HŽV

xxx
4 godine prije

KRENUO NAPAD NA AMERIČKE VOJNE BAZE…….

ahahahaaaa i sto bi sa bazama. ispalili 20 raketa a naj bliza pala 5 kilometara od baze.

Max
4 godine prije

Pratio sam događaje noćas na CNN u i sve je bilo cenzurirano proggramirano unprijed su govorili da nema vijesti o njihovim žrtvama pa ni potrebe za ameridmazdom . Nisu prikazali snimke Iranske tv na kojima časnik IRGCA kaže da je Iran započeo raketiranje a ja nisam našao Iranske kanale zato sami gledao CNN kojem ni najmanje ne vjerujem. RT je izvjestio ali ubrzo promijenio temu. Dok su Hrvatski uredno prikazivali reprize umjesto da izvjeste o događajima koji mogu rezultirati velikim ratom. Rečeno je da su iranci upotrijebili balističke rakete malog dometa i da se operacija zove “Teška Osveta . Svi u studiju CNNa su pozivali na smirenost čak i samog Trumpa i vojni vrh. Gost vojno analitičari su govorili o opasnosti ratovanja s Iranom koji je veći od Iraka 4 puta i modernu vojsku i motiviran narod spomenuli da imaju modernu tehnologiju balističke i krstareće rakete i sl da se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.