Jemen: Ne može se pobijediti narod koji se ne želi predati

BMP-3 UAE
11 komentara

Već četiri godine su Ujedinjeni Arapski Emirati bili ključni vojni saveznik Saudijske Arabije u genocidnoj kampanji Rijada u Jemenu, osiguravajući oružje, novac i tisuće kopnenih postrojbi za kampanju protiv jemenskih Huta. Snage Emirata su vodile gotovo svaku značajniju ofenzivu koalicije. Sada su odlučili da ne mogu dalje.

Emirati ubrzano povlače svoje snage, što isključuje daljnji napredak na terenu, ali i zakašnjelo priznanje da brutalni rat koji je ubio tisuće civila i pretvorio Jemen u humanitarnu katastrofu više nije moguće voditi.

New York Times piše kako se Emirati nisu odazvali pozivu Saudijaca da odustanu od povlačenja iz Jemena.

Ove novine su potvrdile da su Emirati, usprkos pozivu njihovih saudijskih saveznika, odlučili povući svoje snage iz Jemena u mjeri koja ne dozvoljava njihovo učešće u bilo kakvom novom napadu na siromašnog arapskog susjeda.

New York Times citira zapadne i arapske obaviještene diplomate da su Emirati znatno smanjili vojno prisustvo u Jemenu do potpunog povlačenja iz rata koji je postao vrlo skup, što ove novine smatraju korakom ka zakašnjelom priznanju da u tom ratu ne postoji mogućnost pobjede.

Četiri obaviještena izvora su potvrdila da su Emirati smanjili broj svojih snaga u okolini luke Al-Hudayda do 80% i od prošlog mjeseca do danas je ostalo samo 150 vojnika. Također su povukli svoje ofenzivne helikoptere i tešku artiljeriju.

Međutim, odluka Emirata je, po riječima spomenutih diplomata, uzrokovala veliko razočarenje kod Saudijaca, a jedan dobro obaviješteni zapadni diplomat je otkrio za NYT da su “visoki dužnosnici iz kraljevskog dvora lično intervenirali nastojeći da uvjere emiratske vođe da odustanu od povlačenja”.

Neki ljudi koje su informirale vođe Emirata su rekli da nisu javno obznanili svoju odluku kako ne bi uzrokovali još veće razočarenje Saudijaca.

Gen. Mike Hindmarsh: „Huti su za UAE jemenski Vietkong“

Mike Hindmarsh, umirovljeni australski general koji zapovijeda predsjedničkom gardom u Emiratima, nedavno je rekao zapadnim posjetiteljima da je Jemen postao močvara u kojoj su Huti bili “jemenski Vietkong”.

“Povlačenje UAE će Saudijce suočiti sa stvarnošću da je ovaj rat potpuni neuspjeh. To nam govori da dva glavna protagonista na koalicijskoj strani, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, nemaju istu ideju o tome kako izgleda uspjeh”, rekao je Michael Stephens iz istraživačke grupe u Londonu „Royal United Services Institute“.

Sada jemenske prosaudijske milicije na terenu moraju voditi Saudijci, ali oni  imaju malo iskustva na tom frontu, a nagle promjene su izazvale i bojazan da bi jemenske frakcije bez teškog naoružanja Emirata mogli započeti međusobne svađe.

“Jedina stvar koja je spriječila Houti borce da preuzmu Jemen bili su oružane snage UAE. Sada se ljepilo koje ih je držalo zajedno povlači”, rekao je Michael Knights, viši suradnik Instituta u Washingtonu.

Povlačenje bi moglo potaknuti Hutije da iskoriste vakuum i pokrenu nove pokušaje da oslobode teritorija koje su izgubili u sukobu sa skupinama koje su prošle godine predvodili Emirati. Borbe su već eskalirale u nekoliko strateških gradova na ravnicama južno od Al-Hudayde i Huti žele prekinuti snabdijevanje snaga pod vodstvom Saudijske Arabije koje smještene oko grada i južno do luke Moka.

NYT

Al-HudaydaHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Godzilla
4 godine prije

Šta je sad ovo? Da neće možda pokušati kopnenu invaziju na Iran u koaliciji sa Amerikancima?

Laki Topalović
4 godine prije

Dobra usporedba: Jemen je močvara za Saude i UAE u kojoj su Huti postali “jemenski Vietkong”

Majk Majers
4 godine prije

Utekli emirati iz jemenskog pakla. A oće li ko odgovarat za sve učinjene zločine?

nessy
4 godine prije

To se nekada zvalo “teorija obrane-naoruzani narod”. Po toj teoriji, svaki stanovnik, treba zavrsiti vojnu obuku, i imati pristup oruzju. Takav sistem danas ima Svicarska, svi sluze vojni rok, i kada idu kuci nose duge cijevi (svejedno su na dnu liste zloupoterbe vatrenog oruzja). Naoruzani narod, sa voljom da se brani (a Huti, bogami, tu volju imaju), je jednostavno, nemoguce pobjediti. Ovi vehabije mogu reci da su pobjedili, kada pobiju svakog muskarca, zenu i djete u Jemenu. Danas je to ipak, nemoguce. Huti se bore, nikako opremljeni, u ritama i sandalama, sa Kalasnjikovom u ruci, protiv visoko specijaliziranih vojski, koje imaju svu danas zamislivu vojnu i ne-vojnu tehniku. I rezultat je ubjedljiv 1:0 za Hutije. Kako to! Kako to! rekao bi Vojko V.

J B TITO
4 godine prije

Visoko motivirani i dobro vođeni.Nadoknađuju manjak tehnike i teskog naoružanja.ko zna sta bi bilo da imaju oružje i tehniku ko sirijska arapska armija

Max
4 godine prije

Naučit će petro monarhije da je jemenski narod siromašaan ali ratnički oduvijek pobijedio je i Egipat a jedan forumski kolega je rekao da je još prorok Muhamed nazvao jemenski narod posebnim.

mladen3x
4 godine prije

Bar je sad jasno Amerima kakve imaju nesposobne saveznike,i s takvima bi na Iran,pih.Čak mislim da je ovo bila proba da Ameri vide s kim i čim mogu raspolagati ako misle nešto poduzeti protiv Irana.E pa neka gledaju i neka se samo čude.

Emiliano Zapata
4 godine prije

tesko je nagovorit prebogatog prosjecnog Saudijca da bira hoce li u ratu izgubit ruke, noge ili oci kad on umjesto toga bira koji ce auto danas vozit i sto ce mu sluga s Filipina pripremit za rucak…Za ratovanje, stanovnici moraju biti ocajni i siromasni ili naravno, napadniti od drugoga …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI