John Bolton “slučajno” otkrio slanje američkih trupa u Kolumbiju

37 komentara

Tijekom konferencije za novinare koju je Bijeloj kući o situaciji u Venezueli održao Trumpov savjetnik za Nacionalnu sigurnost John Bolton, novinari su snimili visokog dužnosnika koji je na pitanja odgovarao držeći u ruci bilježnicu na kojoj je bilo napisano “Afganistan –  pozdravljamo pregovore”, a ispod toga točka u kojoj stoji “5000 vojnika u Kolumbiju”, prenosi CNBC News, čiji je dopisnik bio na spomenutom brifingu.

Stručnjak Rao Komar za Bellingcat kaže kako bi, ako se potvrdi namjera slanja američkih trupa u Kolumbiju, zemlju sa statusom pridružene članice NATO paktu, ovo bi bilo strašno kršenje pravila opisanih u procesu OPSEC koji identificira kritične informacije koje je prepoznala neprijateljska obavještajna služba i utvrđuje mogu li se informacije dobivene od protivnika smatrati korisnima. Komar se zadržao na tvrdnji da je “nemar” Johna Boltona neprijatelju pružio vrijedne informacije, pod pretpostavkom da se sve dogodilo slučajno.

Naglašeno je da je ovaj incident odmah otvorio pitanje o mogućoj američkoj vojnoj intervenciji u Venezueli.

Prije toga je portal Axios izvijestio da američki predsjednik Donald Trump razmatra vojnu invaziju na Venezuelu, a Bolton je rekao “kako su sve opcije na stolu”.

Naime, američki predsjednik Donald Trump je mogućnost vojne invazije na Venezuelu razmatrao prije dva tjedna, tijekom pregovora o intervencijskom planu za tu zemlju, nakon čega se odlučilo na “institucionalni prevrat” sa zastupnikom Juanom Guaidóm, koji je još u tijeku.

Portal Axios je naveo kako je Trump o svemu razgovarao sa senatorom Lindsayom Grahamom.

“Što mislite o uporabi vojne sile?”, navodno je pitao Trump.

Takvo pitanje je iznenadilo senatora, ali je Trump odgovorio da vojnu podršku želi koristiti samo u slučajevima ugroze američke nacionalne sigurnosti. Međutim, Axios tada naglašava kako nema razloga vjerovati da Trump doista namjerava izvršiti vojnu invaziju na latinoameričku zemlju. Ali govorimo o razdoblju prije samoproglašenja Juana Guaidóa za vršitelja dužnosti predsjednika Venezuele, koje ne teče željenim smjerom.

Sada John Bolton otkriva ili prijeti bilješkom koja mu je promakla ili je namjerno pokazao novinarima, ne govoreći što piše u bilježnici.

“Predsjednik je jasno stavio do znanja da su sve opcije na stolu”, rekao je Bolton novinarima okupljenim u Bijeloj kući.

Venezuelu potresa borba za vlast između ustavne vlade Nicolasa Madura i samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Juana Guaidóa, kojeg je odmah priznala Trumpova administracija.

John Bolton i američki ministar financija Steve Mnuchin, koji se također pojavio na brifingu, objavili su da će SAD nametnuti nove sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venezuele PDVSA, kao način da se izvrši veći pritisak na Madurov “režim”.

“Danas također pozivamo venezuelanske vojne i sigurnosne snage da prihvate mirni, demokratski i ustavni prijenos vlasti”, kazao je John Bolton.

Maduro je do sada odbio zakazati nove izbore, što je ponuda EU za rješenje spora oko toga tko je legitimni vođa zemlje, zaključio je Jonathan Allen, dopisnik koji za NBC News izvještava iz Washingtona i ureda predsjednika Trumpa.

NBC News

FOTO – Boltonova bilješka  “Afganistan –  pozdravljamo pregovore / 5000 vojnika u Kolumbiju”

Boltonova zabiljeska

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
5 godine prije

Kalve seprtlje…Vec godinama pokusavaju sasvim otvoreno pokrenuti ww3 pa im cak ni to neide…

Ivo
5 godine prije

Nije slučajno, i samo pokazuje da su nesigurni pa ovako pokušavaju ispipati reakcije ostalih. Realno, ako vojska ostane uz Madura, ništa od intervencije. Ukrasti će im onih 8-9 milijardi dolara koje imaju pod šapama, i to je to. Liberalna ekonomija će još malo živjeti, do slijedeće pljačke ili do kolapsa.

Bart
5 godine prije

A jadna i ta Kolumbija. Taman su potpisali kakav takav mir sa FARC-om i budale izabrale predsjednika kojeg su izabrali (mali ucenik od Uribea. Uribe je duga i tragicna prica za Kolumbiju). I sada bi radili doslovno sranja u Venezueli sa svojim sefovima iz USA, a to im stvarno ne treba.
Ali evo i Jihadi Pero bin Stosic je vec napisao clanak ili dva u svezi Venezuele. Samo bi ga sada mogli zvati Pedro Perro Stosic. Perro inace znaci pas na spanjolskom.

Zadranin
5 godine prije

Koji hebeni kriminalci.. a i ostatak svijeta koji ih podržava u svakom kriminalnom činu/invaziji/terorizmu.

Pljuc gamad jedna!

Trubadur
5 godine prije

Sa Kolumbijom i Gvajanom ima Venezuela decenijske sporove, pa je tako baš protiv Kolumbije več godinama postavljena veoma jaka odbrana….Tako u biti sve zavisi o tome, kako če se postavit vojska u Venezueli… Ako ostane tako, ko do sad, bi svaka vojna irtenvencuja bila u najmanju ruku neisplativa….Možda jedino Brazil ali pošto, je i Brazil potpuno razdvojena zemlja, mislim, da si ni pod razno ne može priuštit jednu takvu avanturu…

Dečko sa ulice
5 godine prije

USA, Engleska pa tako i Nizozemska, KRALI su naftu iz Venecuele desetljećima prije dolaska Hugo Chaveza na vlast. Ogromne količine barela nafte godišnje su se izvlačile iz zemlje. Cijena nafte koju je USA plaćala za barel je bila simbolična, ne znam koliko ali možete samo pretpostavit, u to vrijeme sam bio u Venecueli, litra benzina na pumpi je bila 0.04$, ili 4 centa$! Veliki džip pun benzina, od 150 l tank, oko 6$. Sa takvim cijenama nafte zemlja je mogla biti samo sve siromašnija. Pokradena. Tako je i bilo, siromaštvo, bijeda, do sad neviđeni ulični kriminal, Caracas je bio bez konkurencije grad sa najviše ubistava i kriminala igdje ikada. Velika većina stanovništva je bila “super poor” i živjeli su u tzv “bariosima”. Naselja od sklepanih dasaka, koji se protežu od periferije u sami centar, u kojima niko nije popisan, djeca ne idu školu nego cijeli dan puštaju zmajeve, gdje nema… Čitaj više »

Zen
5 godine prije

Ameri su mi jasni oni su No1. terrorist, al ove Španjolske zmije opet siktaju.
Kaže lik ako se ne proglasi novi izbori Španjolska će priznati ovu lutku Gaudia kao predsjednika.
Treba Španjolce podsjetiti na velikog Simona Bolivara.
Isto ih treba podsjetiti da nije 1526ta i da Francisco Pizzaro nije više živ, a da se više ne ratuje na konjima, a i da su ovi već vidjeli i konja i pušku i tenk i avion i sve.
I da imaju i oni svoje konje ovaj put, i imuni su na naše europske bolesti, znači samo volja i želja bato. Pa ti sad vidi, da li će se srčanije boriti onaj koji dolazi kao plaćenik ili onaj koji se bori za svoju kuću, šumu, onu rijeku di je poljubio ženu prvi puta i sl.

burt
5 godine prije

Maduro je opasan čovjek, ne poštuje ustav, namjestio je izbore i uništava ekonomiju ali to je manja stvar, on je htio da ruska vojska instalira bazu u Venezueli i da Rusi mogu nadzirati Karipsko more i Floridu, kad su Amerikanci detektirali njegove namjere nema druge nego nego mora biti uništen na ovaj ili onaj način, može se samo pretpostavit što Bolton misli o Madurovom planu i već mu je napisana presuda

Ivi.tz
5 godine prije

Ovaj brkati morž sam sebe ne voli…a neko stručan bi mu mogao dati i dijagnozu jer se vidi na njemu da ima ozbiljnih problema sa svojom ličnošću.

U razdeljak te ljubim
5 godine prije

Samo dijete moze povjerovati u to,jer Ameri sve sa razlogom rade. Vjerujte,namjerno je to sve urađeno i isplanirano do u detalj. Moguce skretanje paznje sa neceg veceg.

Mucke
5 godine prije

Slucajno?Ajde bjezi,danas ove djetinjarije ne mozes prodati ni bakici na pjaci.

EU dismr
5 godine prije

Muppet shoooow, fali balkon i još jedan brkati djedica ..

Wtf
5 godine prije

Nista nije slucajno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.