fbpx

John Bolton “slučajno” otkrio slanje američkih trupa u Kolumbiju

John Bolton "slučajno" otkrio slanje američkih trupa u Kolumbiju 1

Tijekom konferencije za novinare koju je Bijeloj kući o situaciji u Venezueli održao Trumpov savjetnik za Nacionalnu sigurnost John Bolton, novinari su snimili visokog dužnosnika koji je na pitanja odgovarao držeći u ruci bilježnicu na kojoj je bilo napisano “Afganistan –  pozdravljamo pregovore”, a ispod toga točka u kojoj stoji “5000 vojnika u Kolumbiju”, prenosi CNBC News, čiji je dopisnik bio na spomenutom brifingu.

Stručnjak Rao Komar za Bellingcat kaže kako bi, ako se potvrdi namjera slanja američkih trupa u Kolumbiju, zemlju sa statusom pridružene članice NATO paktu, ovo bi bilo strašno kršenje pravila opisanih u procesu OPSEC koji identificira kritične informacije koje je prepoznala neprijateljska obavještajna služba i utvrđuje mogu li se informacije dobivene od protivnika smatrati korisnima. Komar se zadržao na tvrdnji da je “nemar” Johna Boltona neprijatelju pružio vrijedne informacije, pod pretpostavkom da se sve dogodilo slučajno.

Naglašeno je da je ovaj incident odmah otvorio pitanje o mogućoj američkoj vojnoj intervenciji u Venezueli.

Prije toga je portal Axios izvijestio da američki predsjednik Donald Trump razmatra vojnu invaziju na Venezuelu, a Bolton je rekao “kako su sve opcije na stolu”.

Naime, američki predsjednik Donald Trump je mogućnost vojne invazije na Venezuelu razmatrao prije dva tjedna, tijekom pregovora o intervencijskom planu za tu zemlju, nakon čega se odlučilo na “institucionalni prevrat” sa zastupnikom Juanom Guaidóm, koji je još u tijeku.

Portal Axios je naveo kako je Trump o svemu razgovarao sa senatorom Lindsayom Grahamom.

“Što mislite o uporabi vojne sile?”, navodno je pitao Trump.

Takvo pitanje je iznenadilo senatora, ali je Trump odgovorio da vojnu podršku želi koristiti samo u slučajevima ugroze američke nacionalne sigurnosti. Međutim, Axios tada naglašava kako nema razloga vjerovati da Trump doista namjerava izvršiti vojnu invaziju na latinoameričku zemlju. Ali govorimo o razdoblju prije samoproglašenja Juana Guaidóa za vršitelja dužnosti predsjednika Venezuele, koje ne teče željenim smjerom.

Sada John Bolton otkriva ili prijeti bilješkom koja mu je promakla ili je namjerno pokazao novinarima, ne govoreći što piše u bilježnici.

“Predsjednik je jasno stavio do znanja da su sve opcije na stolu”, rekao je Bolton novinarima okupljenim u Bijeloj kući.

Venezuelu potresa borba za vlast između ustavne vlade Nicolasa Madura i samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Juana Guaidóa, kojeg je odmah priznala Trumpova administracija.

John Bolton i američki ministar financija Steve Mnuchin, koji se također pojavio na brifingu, objavili su da će SAD nametnuti nove sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venezuele PDVSA, kao način da se izvrši veći pritisak na Madurov “režim”.

“Danas također pozivamo venezuelanske vojne i sigurnosne snage da prihvate mirni, demokratski i ustavni prijenos vlasti”, kazao je John Bolton.

Maduro je do sada odbio zakazati nove izbore, što je ponuda EU za rješenje spora oko toga tko je legitimni vođa zemlje, zaključio je Jonathan Allen, dopisnik koji za NBC News izvještava iz Washingtona i ureda predsjednika Trumpa.

NBC News

FOTO – Boltonova bilješka  “Afganistan –  pozdravljamo pregovore / 5000 vojnika u Kolumbiju”

Boltonova zabiljeska

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Kalve seprtlje…Vec godinama pokusavaju sasvim otvoreno pokrenuti ww3 pa im cak ni to neide…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ovde ga neće pokrenuti, Rusija a posebno Kina neće vojno intervenisati zbog Venecuele.
Ali Rusija u poslednje vreme ne ostaje dužna, baš me zanima šta će uraditi kao odgovor. Činjenica je da joj je Ukrajina najosetljivije pitanje…

Abcnormalan
Gost
Abcnormalan
1 godina prije

Ukrajna krece kad americani zakuhaju nesto veliko drugdje, uostalom poslije 48 sati ce se vecina predati ili prikloniti rusima…. Zadojenu manjinu treba uvjeriti da treba izginuti do zadnjeg… A kad smo vec kod glavne teme tj. juzne i srednje amerike americane tamo vole kao sto ih vole talibani, americani kad zatvore jednu rupu otvoriti ce ih se bar jos tri..

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju..nikad latinske zemlje nisu bile za americku intervenciju nad nekom od njih racunajuci i kubu .ovaj put su za americku intervenciju i valjda oni znaju najbolje zasto.rusija se ovde moze samo kompromitirat i nista vise

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Stoltenberg ”slučajno”otkrio sranje NATO trupa na zadnjem manevru, širom Norveške?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Eto sta se desi kad rojters objavi da je stiglo 400 vagnerovaca – ameri odmah salju 5000 marinaca.
Ameri znaju da rojters laze pa zato salju samo 5000. Da je stiglo 400 vagnerovaca poslali bi bar 30.000 vojnika.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nije slučajno, i samo pokazuje da su nesigurni pa ovako pokušavaju ispipati reakcije ostalih. Realno, ako vojska ostane uz Madura, ništa od intervencije. Ukrasti će im onih 8-9 milijardi dolara koje imaju pod šapama, i to je to. Liberalna ekonomija će još malo živjeti, do slijedeće pljačke ili do kolapsa.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Proglase da su službenici ambasade ugroženi – ko može da dokaže da nisu?
Pošalje ekipu u spasilačku misiju – na klanje.
Pokrenu jake snage da zaštite misiju…

Ne treba nam vojno obrazovanje – dovoljan je Holivud.

neko ime
Gost
neko ime
1 godina prije

To je prolazilo kad su procjenjivali da će njihovi vlastiti gubici biti mali…međutim, ako nema dovoljno Crne Vode i ostalih plaćenika, teško to ide. Mislim da je Sirija bila prekretnica, tj.ogledni primjer kako, uz saveznike, koji osiguravaju političku potporu i sigurnost iz zraka, plaćenička čizma (čak i uz medijske alate, koji lagano ipak prestaju biti monopol jenkija) nije dovoljna za osvojiti prostor …
Uz iskustvo Sirije, mislim da se susjedi (Kolumbija, a osobito Brazil) neće tako lako odvažiti u otvorenu potporu agresiji s neizvjesnim ishodom…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Milanče bi rekao: “nemate vi pojma…” 🙂

Šalu na stranu ne može se sve posmatrati na isti način. Sve obojene revolucije (a i Sirija spada u njih mada je netipičan slučaj) su izvedena na sličan način i sa istim ciljem: da se uspostavi marionetska vlast koja će da omogući vojno, političko, ekonomsko, kulturno… asimiliranje.

Sve one su sprovedene na granici interesnih svera Zapada i Rusije, tačnije svaka je zalazila UNUTAR ruske interesne sfere. Uspeh je poželjan ali u slučaju neuspeha status te teritorije će se određivati ratom mada su i “osvojene” teritorije predviđene za ratna dejstva s tim što će Zapad na tim teritorijama imati značajnu prednost a do tada će ih “isissavati” (ne znam da li da plačem ili da se smejem kad čitam o planovima za obnovu Sirije).

Južna Amerika nema gotovo nikakve veze sa gore pomenutim teritorijama. Ona je bezbednosno krajnje osetljivo područje i tu SAD neće dozvoliti nikakav kompromis niti će tolerisati neposlušnost. Nije bitno šta sve mora angažovati ali na tom terenu mora biti sigurna. Posebno je to bitno sada kada (po svemu sudeći) počinje prava konfrontacija. Mogli su oni odavno da ih “disciplinuju” ali se očigledno sve radi prema planu. Bilo nam je čudno što se povlače iz Sirije i odmah smo se pitali “gde se sele” – sad znamo. Sad počinju “čišćenje” najbliže okoline pa onda idu dalje. Ne mora čovek da bude vojni stručnjak da bi shvatio pogubnost drugačije taktike.

p.s. možda ovo gore zvuči grubo ali to je vojnički jezik. Glupo je koristiti političku korektnost kada objašnjavate vojne ciljeve koji nemaju veze ni sa demokratijom ni sa ljudskim pravima…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Venecuela je samo pocetak jos jednog zarista.. Ono na sta oni idu je vise zarista sirom planete koji ce se preliti u jedno veliko zariste..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Za invaziju zbog ambasade – Sjetimo se Teherana i talačke krize i kad pred sobom imaš naciju spremnu otići u smrt, barem 80% Iranaca tada , jer je bila euforija.? Venezuelu veže jak bolivarski nacionalizam i tada bi , čak i neki koji nisu ni za Madura ni za SAD, stali u obranu, a s onakvom vojskom i opremom, SAD treba 500 000 vojnika s 10% gubitaka. Usput ovo je Kissinger rekao za Srbiju, kad bi odabrali kopnenu invaziju iz Makedonije i Albanije, da bi, ako Srbi pruže otpor, do izbijanja na granice Mađarske od pola milijuna potrebnih američkih trupa gubici bili 10%. Venezuela je puno veća i puno bolje naoružana od Srbije 99. Stvarno ne znam koji bi kopneni plan invazije mogao proći da bude uspješan.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Da li ti to Laki pričaš o WW2?
Čak i da zanemarimo vrlo veliku verovatnoću sukoba opozicije sa institucijama (da, i vojskom) SAD bi sigurno raketama rasčistila ulaz kopnenim snagama – danas tako svi rade. Čak je i jedan Đes’bolan sposoban da raketama dobro “zapraši” Izrael – šta misliš o odnosu SAD protiv Venecuele?

Nema smisla porediti Teheran sa ovim ni prostorno ni vremenski – prostorno je zona obojenih revolucija a ne “dvorište” što je opisano gore a vrememski jer je došlo vreme sirove snage.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

pa oni su otisli vec….

Bart
Gost
Bart
1 godina prije

A jadna i ta Kolumbija. Taman su potpisali kakav takav mir sa FARC-om i budale izabrale predsjednika kojeg su izabrali (mali ucenik od Uribea. Uribe je duga i tragicna prica za Kolumbiju). I sada bi radili doslovno sranja u Venezueli sa svojim sefovima iz USA, a to im stvarno ne treba.
Ali evo i Jihadi Pero bin Stosic je vec napisao clanak ili dva u svezi Venezuele. Samo bi ga sada mogli zvati Pedro Perro Stosic. Perro inace znaci pas na spanjolskom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ni u Brazilu nije sjajna situacija. Ako bi napali Venecuelu za interese jenkija lako bi moglo doci do nepremostivih podjela u drustvu.
Otvorena intervencija nosi velike posljedice, Nije to jemen za kojega nikoga nikad nije bila briga. pozar bolivarizma mogao bi zapaliti cijelu latinsku ameriku.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Bilo bi zgodno vidjeti čime se bavi ovijeh dana izvjesni, nedavno umirovljeni brazilski general.
Trenutno je potpredsjednik države.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Izveo je vojsku na ulice da se obracuna sa kriminalom. Nista strasno u Francuskoj je takvo vanredno stanje vec dvije godine.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Pomoć
”Naš čo’ek, znan mu ja familju!”
Lik ima svoju ulogu u filmu ”Yankee u novoj bolivarskoj revoluciji”.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Koji hebeni kriminalci.. a i ostatak svijeta koji ih podržava u svakom kriminalnom činu/invaziji/terorizmu.

Pljuc gamad jedna!

igi
Gost
igi
1 godina prije

šmmmrkk…pljuc…i ja ih hoću slinom ovjeriti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Sa Kolumbijom i Gvajanom ima Venezuela decenijske sporove, pa je tako baš protiv Kolumbije več godinama postavljena veoma jaka odbrana….Tako u biti sve zavisi o tome, kako če se postavit vojska u Venezueli… Ako ostane tako, ko do sad, bi svaka vojna irtenvencuja bila u najmanju ruku neisplativa….Možda jedino Brazil ali pošto, je i Brazil potpuno razdvojena zemlja, mislim, da si ni pod razno ne može priuštit jednu takvu avanturu…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

USA, Engleska pa tako i Nizozemska,
KRALI su naftu iz Venecuele desetljećima prije dolaska Hugo Chaveza na vlast. Ogromne količine barela nafte godišnje su se izvlačile iz zemlje.
Cijena nafte koju je USA plaćala za barel je bila simbolična, ne znam koliko ali možete samo pretpostavit, u to vrijeme sam bio u Venecueli, litra benzina na pumpi je bila 0.04$, ili 4 centa$!
Veliki džip pun benzina, od 150 l tank, oko 6$.
Sa takvim cijenama nafte zemlja je mogla biti samo sve siromašnija.
Pokradena.
Tako je i bilo, siromaštvo, bijeda, do sad neviđeni ulični kriminal, Caracas je bio bez konkurencije grad sa najviše ubistava i kriminala igdje ikada.
Velika većina stanovništva je bila “super poor” i živjeli su u tzv “bariosima”.
Naselja od sklepanih dasaka, koji se protežu od periferije u sami centar, u kojima niko nije popisan, djeca ne idu školu nego cijeli dan puštaju zmajeve, gdje nema drugog načina za preživljavanje osim preprodaje kokaina ili oružane ulične pljačke, otimačine.
Svakodnevna ubistva na ulici samo zbog novih tenisica, ili cipela.
Neopisivo siromaštvo i nebriga vladajućih marioneta za svoje građane.
Zemlja je bila u neopisivom kaosu.
Svaki prozor u gradu ima rešetke, svaka kuća od nekoliko stanova ima stražara sa puškom na ulazu.
Svaka banka bunker sa mitraljezima u sredini dvorane banke.
….
Chavez je uveo drastične mjere i u godinama koje su sljedile, bez obzira na sva podmetanja i sankcija usa, osjetno uspio smanjiti siromaštvo u Venecueli.
Chavez je svojim postupcima potjerao većinu koji su radili za USA naftne korporacije, strane državljane ali i domaće koji su za nih radili.
Velika većina je sama otišla, mnogo njih u Florida, USA, nakon što su im oduzeta velika bogatsva (nekretnine) širom Venecuele.
SVi ti koji su otišli, bili su naravno nezadovoljni, razočarani, imali su sve, odjednom su sve izgubili, i ta velika razočarana grupa ljudi, postala je metom CIA.
CIA je iskoristila njihovu gnjev prema HC, sad prema Maduru, nebi li pokazala svijetu “pravu istinu”, nebi li ponovo instalirala marionetsku vladu,
nebi li ponovo počela masovna pljačka nafte.

Ovaj put, mislim da će USA slomit zube svojom agresivnom politikom otimanja.
Rusija i Kina neće ratovati u J Americi, ali, kako se g. polit. situacija u svijetu mijenja,usa želi kaos, imaju pregršt opcija da podrže Madura, da mu pomognu i da sa druge strane puste USA da se sama utopi u velikoj zahodskoj rupi, u govnima u koja su se sam uvalili.
Moja velika podrška Maduru i narodu Venecuele!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dobar opis.
Cavez je dosta toga doveo u red. Sad je Brazil daleko opasnije mjesto za zivljenje sa daleko vise ubistava i kriminala.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije

Predlažem da još jednom pročitate opis života u Venezueli.
Ima još primjera, danas. Lagos, gdje ti zbog ifona odrežu ruku mačetom i odu na motoru…samo jedan hotel i njihovi taksisti pouzdani…na cesti skidaju i odjeću.
Mislite, Balkanci.
“Ja sam budućnost, da li ti se sviđam?”

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Ameri su mi jasni oni su No1. terrorist, al ove Španjolske zmije opet siktaju.
Kaže lik ako se ne proglasi novi izbori Španjolska će priznati ovu lutku Gaudia kao predsjednika.
Treba Španjolce podsjetiti na velikog Simona Bolivara.
Isto ih treba podsjetiti da nije 1526ta i da Francisco Pizzaro nije više živ, a da se više ne ratuje na konjima, a i da su ovi već vidjeli i konja i pušku i tenk i avion i sve.
I da imaju i oni svoje konje ovaj put, i imuni su na naše europske bolesti, znači samo volja i želja bato. Pa ti sad vidi, da li će se srčanije boriti onaj koji dolazi kao plaćenik ili onaj koji se bori za svoju kuću, šumu, onu rijeku di je poljubio ženu prvi puta i sl.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro je opasan čovjek, ne poštuje ustav, namjestio je izbore i uništava ekonomiju ali to je manja stvar, on je htio da ruska vojska instalira bazu u Venezueli i da Rusi mogu nadzirati Karipsko more i Floridu, kad su Amerikanci detektirali njegove namjere nema druge nego nego mora biti uništen na ovaj ili onaj način, može se samo pretpostavit što Bolton misli o Madurovom planu i već mu je napisana presuda

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Samo neka javno ne kazu: “Maduro must go” inace ce da ih bije maler kao sa Asadom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Skontali su da im je to bio baksuzan slogan. Zato su proglasili da je Maduro vec otisao. Prave se da je mrtav.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Juče ti je u tekstu lepo pisalo da ustav Venecuele ne dozvoljava izgradnju stranih baza i još juče ti je neko skrenuo pažnju da ne čitaš tekstove, pošto si ostavio isti komentar. Ako ne čitaš tekstove, zašto si na portalu? Da melješ jedno te isto, usput nadajući se da ćeš nešto postići, bar nekom isprati mozak po zadatku? Duboko te sažaljevam, burt. Iskreno. Jer trpeti sve naše odgovore tebi, koji su često grubi pošto ideš na živce ponavljanjem bezvezarija, možeš ili ako si psihopata pa te ne dotiče, ili ako si mazohista pa uživaš. Počni da voliš sebe i nađi sebi pristojan posao. To što ti radiš niko sebi ne treba da dozvoli.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@burt
Čovjek ima tri dimenzije: visinu, širinu i dužinu.
P.S.
Misliš da samo ti možeš napisat nešto pametno.
A nu mene.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Ovaj brkati morž sam sebe ne voli…a neko stručan bi mu mogao dati i dijagnozu jer se vidi na njemu da ima ozbiljnih problema sa svojom ličnošću.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

yosemity sam ….iz bugs bunney

U razdeljak te ljubim
Gost
U razdeljak te ljubim
1 godina prije

Samo dijete moze povjerovati u to,jer Ameri sve sa razlogom rade. Vjerujte,namjerno je to sve urađeno i isplanirano do u detalj. Moguce skretanje paznje sa neceg veceg.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Slucajno?Ajde bjezi,danas ove djetinjarije ne mozes prodati ni bakici na pjaci.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

Muppet shoooow, fali balkon i još jedan brkati djedica ..

Wtf
Gost
Wtf
1 godina prije

Nista nije slucajno

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
37
0
()
x