fbpx

Južna Koreja se počela opirati američkoj politici “ograničenog suvereniteta”

Koreja juzna sjeverna

Kada je ranije ovog tjedna ministrica vanjskih poslova Južne Koreje, Kang Kyung-wha, rekla da bi Seul mogao ukinuti sankcije koje je bilateralno nametnuo Sjevernoj Koreji, američki predsjednik Donald Trump je odgovorio kako Južna Koreja za takav korak treba američkog odobrenja.

“Oni to neće učiniti bez našeg odobrenja. Oni ne rade ništa bez našeg odobrenja, rekao je Donald Trump”, prenosi The Washington Post.

Nema nikakve sumnje da bi svako nastojanje Seula da ublaži sankcije Pyongyangu bilo udaljavanje od Tokija i Washingtona i približavanje politici koju preferiraju Kina, Rusija i Sjeverna Koreja.

Ranije nije bilo naznaka političkog jaza između Seula i Washingtona oko pitanja koja se tiču Sjeverne Koreje, ali je sada primjetna bojazan da bi “klin” između Južne Koreje i Sjedinjenih Država mogao nastati i širiti se oko pitanja sjevernokorejskih sankcija.

Desetljećima je Južna Koreja bila ujedinjena sa Sjedinjenim Državama protiv Sjeverne Koreje. Odnosno, takvu su politiku vodile sve južnokorejske administracije. Međutim, uvijek je postojala mogućnost da će se Južna Koreja oko ovog pitanja odmaknuti od svoj političkog i vojnog saveznika, jer će prevagu donijeti želja da se ujedini s otuđenom bratskom nacijom na sjeveru.

Sada se međukorejske napetosti stišavaju, daleko više od približavanja Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država u procesu koji je počeo najavom denuklearizacije Korejskog poluotoka, na kojeg je pristala i Trumpova uprava.

Kako Pyongyang i Washington tumače sporazum o denuklearizaciji i koliko toga mora učiniti Sjeverna koreja, a da SAD ne učine ništa i ni milimetar ne popuste u Vijeću sigurnosti, to je drugo pitanje. No, zbližavanje Južne i Sjeverne Koreje teče puno brže. Konačno, govorimo o jednom narodu, umjetno podijeljenom nakon kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu, a ta je podjela zacementirana Korejskim ratom ’50-ih godina prošlog stoljeća. Njemačka je ogledni primjer da takvi eksperimenti ne mogu trajati vječno i da imaju vrlo ograničeni rok trajanja.

plava kuca
FOTO: Plava kuća, Južna Koreja

U više “probnih balona” objavljenih tijekom prošlog tjedna, južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha je najavila mogućnost ukidanja bilateralnih sankcija protiv Sjeverne Koreje, dok bi ostale “samo” one koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Njezina najnovija izjava je dana na Korejskoj nacionalnoj skupštini, a čini se da je to za SAD bilo previše.

Odmah u  srijedu je američki predsjednik Donald Trump reagirao i, kao što smo naveli u početku, izjavio: “Oni to neće učiniti bez našeg odobrenja. Oni ne rade ništa bez našeg odobrenja, rekao je Donald Trump.”

Ovom izjavom je Trump dao do znanja da ovlasti američkog predsjednika nadilaze suverenitet Seula i da mu nimalo nije mrska “doktrina ograničenog suvereniteta” bivšeg sovjetskog vođe Leonida Brežnjeva.

Iako Seul vjerojatno želi potvrditi svoj nacionalni suverenitet, obzirom na moć Washingtona u sektoru obrane i obavještajnoj zajednici, većina vjeruje da južnokorejski predsjednik Moon Jae-in ima malo izbora i nastavit će se pokoravati Trumpovim željama.

Možda je Trump jedna osoba u Bijeloj kući koja smatra da se veze sa Sjevernom Korejom, koja je uvijek bila crna rupa američke vanjske politike,  mogu poboljšati. S druge strane, ne treba zaboraviti vojnu prošlost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i da je njegova obitelj porijeklom iz sjevernokorejske pokrajine Južni Hamgyong, odakle su njegovi roditelji evakuirani tijekom Korejskog rata i prešli u Južnu Koreju.

I dok se Trump osvrće i gleda atmosferu u Bijeloj kući, ministrica Kang Kyung-wha može dobiti zeleno svjetlo za svoje najave ukidanja jednostranih sankcija Pyongyangu, ali ne iz Washingtona.

Naime, istoga dana kada je Kang dala svoju izjavu, a Trump rekao kako Seul ne može učiniti ništa bez dozvole Washingtona, Kina, Rusija i Sjeverna Koreja su pozvale na smanjenje međunarodnih sankcija.

Južno Korejanski predsjednik Moon Jae-in
FOTO: predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in

Kako Washington ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, to znači da će apel u Ujedinjenim narodima teško proći. Međutim, nema nikakvu moć nad politikom Seula, koja uključuje i niz jednostranih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

U srijedu je, tijekom revizije svog rada u parlamentu, ministrica Kang najavila mogućnost ukidanja tih sankcija.

“Revizija je u tijeku. To je važan izvršni nalog i mi ga stalno provjeravamo, budući da postoje brojne bilateralne sankcije koje se preklapaju s Ujedinjenih naroda, to ne mora nužno značiti značajno ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji”, rekla je ministrica Kang Kyung-wha u Narodnoj skupštini, prenosi Yonhap.

Iako je pojasnila kako još to pitanje još nije bilo tema rasprava vlade, dodala je: “Mislim da je to pitanje koje treba razmotriti u sveobuhvatnom razmatranju odnosa Južne i Sjeverne Koreje.”

Seul je sankcije uveo 2010. godine, nakon potonuća južnokorejske korvete u Žutom moru, nakon čega je Južna Koreja tvrdila da je korveta torpedirana od strane sjevernokorejske mornarice. Sjeverna Koreja je odbila optužbe, ali su sankcijama prekinute sve trgovinske i investicijske veze sa Sjevernom Korejom.

Međutim, ako ove sankcije budu ukinute, dopustit će se prekogranična trgovina u kojoj roba, ali bez stvarne valute, prelazi granicu, što ne bi bilo kršenje međunarodnih sankcija.

Sjevernokorejski izvoz na jug su najvećim dijelom činili plodovi mora, divlje povrće, neka alkoholna pića i čak pijesak kojeg u ogromnim količinama koristi južnokorejska građevinska industrija.

Štoviše, ranije je ministrica Kang Kyung-wha otvorila mogućnost izuzeća Južne Koreje od primjene međunarodnih sankcija.

Sastanak Korejanskih predsjednika
FOTO: Sastanak Korejanskih predsjednika

U intervjuu kojeg je dala na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku prošlog mjeseca, Kang je rekla: “Ono što moramo nastaviti je projekt suradnje Jug-Sjever, kako je utvrđeno u Deklaracijom iz Panmunjoma, objavljenom nakon međukorejskog summita u travnju. To znači da se ponekad trebamo odreći sankcija, ali dobivanje prava izuzeća je vrlo različito od traženja slabljenja režima sankcija.”

Na kraju je prošle subote, kako prenosi Bloomberg, južnokorejska ministrica novinarima u Seulu rekla: “Stav južnokorejske vlade o izuzeću od sankcija jeste da ćemo izuzeće tražiti za provođenje raznih projekata suradnje između Sjeverne i Južne Koreje.”

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Noh Kyu-duk je kasnije pojašnjavao “kako će vlada zatražiti izuzeće sankcija u slučaju da su potrebne”, navodeći prethodna izuzeća sankcija koja su omogućila poziv u na Olimpijske igre u Pyeongchangu početkom ove godine.

Znatna izuzeća bi bila gotovo nužna, ako Sjever i Jug žele provesti svoj vodeći projekt prekogranične suradnje i ponovno povezati njihove željezničke mreže. Dvije Koreje su se dogovorile da će do kraja ove godine započeti s radovima, a oprema i tehnologija koja bi prešla granicu gotovo će sigurno tražiti dopuštenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ranije ove godine je u neobičnoj i još uvijek mračnoj epizodi zapovjedništvo UN-a u Južnoj Koreji, predvođeno američkim generalom, spriječilo južnokorejski vlak da prijeđe granicu i uđe u Sjevernu Koreju. U vlaku su bili dužnosnici vlade iz Seula, koji su navodno planirali provesti istraživačku misiju prije pokretanja projekta povezivanja željeznica.

Koreja - prijedlog

Izjave ministrice Kangove su izazvale ogorčenje ne samo u Trumpa, nego i kod južnokorejske desnice, ako se ova frakcija može nazvati tim terminima. Mediji bliski “desnici” su najavu ukidanja sankcija nazvali izdajom.

“Mi smo zaprepašteni. Ne možemo prekršiti međunarodne sankcije. Sankcije su upravo poluga kojom moramo denuklearizirati sjever”, napisao je u uvodniku list Joongang Daily .

“Sve ovo ukazuje na to da Seul nije zadovoljan Amerikancima, ali ako Kang napravi pogrešan korak, trebala bi biti otpuštena”, rekao je Go Myong-hyun, istraživač sa Sjevernu Koreju na Asanu u Seoulu.

Međutim, izjave južnokorejske ministrice su neki pozdravili, posebice izvan granica zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je u srijedu izjavu u kojoj piše : “Vrijeme je da počnemo razmatrati o prilagodbi režima sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje. Tri stranke se također protive jednostranim sankcijama. ”

Izjava dolazi nakon dvodnevnog susreta u Moskvi zamjenika ministara vanjskih poslova Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, koji svi preferiraju fazni proces u kojemu bi Pyongyang bio nagrađen ublažavanjem sankcijama jer jedni poduzima korake za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Izjava je u suprotnosti sa strategijom “maksimalnog pritiska” koju je provodio Washington i oduševljeno potvrdio Tokio,  ali koja za Seul više nije privlačna.

Naime, ova politika traži da sankcije ostanu na snazi sve dok se u potpunosti ne završi proces denuklearizacije.

Sjeverna Koreja - rakete

Dok su neki u američkoj upravi uvjereni da bi se ovaj proces mogao dovršiti tijekom trajanja Trumpove administracije, neki stručnjaci kažu kako bi on mogao potrajati više od desetljeća, pod pretpostavkom da je u potpunosti bude proveden, što mnogi sumnjaju.

U svojim komentarima za The Washington Postu, ministrica Kang se udaljila od američkih stavova o procesu denuklearizacije.

Rekla je da su američki zahtjevi za punom denuklearizacijom samo Sjeverne Koreje slab put za slijediti, navodeći kako je posljednji put sličan proces vođen godinama i raspao se 2008. godine zbog pitanja povezanih za protokole provjera.

Umjesto toga, predložila je demontiranje kompleksa nuklearnog reaktora Yongbyon,  ideju koju podržava i Sjeverna Koreja, ali u zamjenu za nejasne, recipročne američke korake. Washington još nije reagirao na taj prijedlog i ostaje pri kategoričkim zahtjevima upućenim isključivo  Pyongyangu.

Tu je i mirovni sporazum koji bi i službeno Korejski rat, ali i unapređenje bilateralnih odnosa, što će biti vrlo oteško bez ikakvih ustupaka iz Bijele kuće.

Proces denuklearizacije, koji je izgledao toliko obećavajući kada su se Kim i Trump susreli u Singapuru u lipnju, sada izgleda kao mrtvorođenče. Posjete Pyongyangu od strane američkog državnog tajnika Mikea Pompea i drugi kontakti sa sjevernokorejskim dužnosnicima nisu dali ništa konkretno u smislu prijedloga kako bi se nastavila denuklearizacija.

Možda nešto bude jasnije nakon drugog sastanka Kim Jong-una s Donaldom Trumpom, iako se datum i mjesto sastanka tek trebaju utvrditi, što će vjerojatno biti nakon američkih srednjoročnih izbora 6. studenog.

U međuvremenu, unatoč Trumpovom nediplomatskom jeziku, vlada Moon Jae-ina ide svojim putem, što je dobar znak i za ostatak zemalja koje sve teže trpe status država s “ograničenim suverenitetom”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Bilo bi u redu, ali ujedinjenje dviju Koreja još uvijek koče i jedna i druga strana. I SAD i Kina/Rusija , ali postoji model jedna država dva sustava ili “personalna unija, ili kako već, ali zato američka vojska prvo mora otići, kao kad je SSSR napustio DDR. E to je… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Koreja je silom podeljena. Oni su, kao ošto je već rečeno, jedan narod i taj narod se međusobno ne mrzi. Ujedinjenje je sasvim prirodna želja. Postoji ona odavno i kod južnokorejske (i one druge) vlasti ali se nisu smeli čuti od “zaštitnika”. Činjenica da su sve glasniji ukazuje na značajnu… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

“Tu je i mirovni sporazum koji bi i službeno Korejski rat, ali i unapređenje bilateralnih odnosa, što će biti vrlo oteško bez ikakvih ustupaka iz Bijele kuće.”
Korejski rat…..što bi ? Nešto vam ispade ?

Kile
Gost
Kile
3 godine prije

”Proces denuklearizacije, koji je izgledao toliko obećavajući kada su se Kim i Trump susreli u Singapuru u lipnju” haha ne znam kome je izgledalo obečavajuće, pa to je bio show za mase, nikome ne paše ujedinjena Koreja, niti amerima, niti kinezima, ovo im je najbolji status

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik