Južnoafrički predsjednik krivi NATO za Ukrajinu

Siril Ramafosa krivi NATO
13 komentara

Predsjednik Siril Ramafosa kaže da je krvoproliće moglo da bude spriječeno da blok predvođen SAD nije povećao nestabilnost.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa, potencijalni posrednik u rusko-ukrajinskom sukobu, okrivio je NATO što je pokrenuo rat u bivšoj sovjetskoj republici širenjem na istok do praga Moskve.

„Rat je mogao biti izbjegnut da je NATO tokom godina poslušao upozorenja svojih lidera i zvaničnika da bi njegovo širenje na istok dovelo do veće, a ne manje nestabilnosti u regionu“, rekao je Ramafosa južnoafričkim poslanicima u četvrtak.

Umjesto da pokupi očekivanu mirovnu dividendu nakon završetka Hladnog rata 1991. godine, NATO se proširio, dodajući bivše zemlje Varšavskog pakta i bivše sovjetske republike, počevši od Poljske, Mađarske i Češke 1999. godine. 2004, uključujući Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju. Albanija i Hrvatska su slijedile 2009. godine; zatim slijedi Crna Gora 2017. i Sjeverna Makedonija 2020. Ukrajina i Gruzija su zatražile da se pridruže bloku.

Moskva se oštro protivila prisustvu NATO blizu njenih granica i krenula u misiju da dobije bezbjednosne garancije koje bi zaustavile širenje vojnog bloka predvođenog SAD i sprječile Kijev da se pridruži njegovim redovima. Međutim, Zapad je ignorisao zabrinutost Rusije.

Predsjednik Vladimir Putin najavio je „specijalnu vojnu operaciju“ 24. februara, sa navedenim ciljem da „demilitarizuje i denacifikuje“ vlast u Kijevu, kako bi se osiguralo da ona više ne predstavlja prijetnju ni Rusiji ni novopriznatim republikama Donbasa, koje su pretrpjele sedam godina iscrpljujuće opsade. SAD i njeni saveznici iz NATO optužili su Rusiju da je započela „ničim izazvan“ rat da bi progutala Ukrajinu.

Južna Afrika se uzdržala od podrške rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska vojna akcija u Ukrajini i odlučila je da ostane neutralna pored 34 druge zemlje, uključujući Kinu, Indiju i Pakistan.

Južnoafrički predsjednik je rekao da je važno razumjeti uzroke krize, ali to ne znači da se slaže sa ruskom invazijom.

„Ne možemo tolerisati upotrebu sile ili kršenje međunarodnog prava“, rekao je Ramafosa.

Posljednji predsjednikovi komentari uslijedili su nakon što je prošle sedmice otkrio da je od njega zatraženo da pomogne u posredovanju u pregovorima između Moskve i Kijeva. Ramafosa je u četvrtak rekao da je već razgovarao sa Putinom, koji je nagovijestio da želi da prekine borbe i da se nada da će uskoro razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

„Postoje oni koji insistiraju na tome da treba da zauzmemo veoma neprijateljski stav i poziciju protiv Rusije“, primjetio je južnoafrički lider u četvrtak, ne navodeći zemlje koje su vršile pritisak na njega. „Pristup koji smo izabrali, a koji mnogi cijene, jeste da insistiramo da treba da dođe do dijaloga. Vrištanje i vika neće okončati ovaj sukob.”

 

Ostajući neutralna, tvrdi Ramafosa, Južna Afrika može da učini da se njen glas čuje, „ne samo javno, već i kod strana koje su uključene u sukob“.

„Rat i nasilje nikada zapravo ne rješavaju nikakve probleme“, dodao je on. „Iz tog razloga kažemo da bismo radije insistirali da treba da bude posredovanja, da treba da bude dijaloga i da treba da bude pregovora“.

Južna AfrikaKrivacNATOSADSiril Ramafosaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

JA predsednik ima mozga,nije kao lidebi sa zapada.

2 godine prije

Situacija je jasna ko bjeli dan.
Šta su zločinci smerali stvoriti u Ukrajini, može shvatiti svako dete.
Iz tog razloga, svi ruski mediji su blokirani, a domači lažu, da se puši….

roberto
2 godine prije

Samo da ga uskoro srce ne strese…

abc
2 godine prije

Idi bre kidat štalu i nahraniti svinje……Nije politika za seljaka….

ad astra
2 godine prije

SSSR je bio lider Varšavskog ugovora. U ugovor se ulazilo tako da te SSSR svrsta. U NATO se ulazi temeljem zamolbe i postizanja kriterija za ulazak. Kada je Ukrajina podnesla zamolbu za ulazak u NATO? Znaš onu, “Znam da lažeš, znaš da lažeš, znam da znaš da lažeš, znam da znaš da znam da lažeš, a ipak lažeš”.

Max
2 godine prije

Otvoren i hrabar čovjek.

ante
2 godine prije

Zar ima još ovakvih koji ne klimaju samo glavom ko Plenković, kako kažu ko ima mozak ima ga ko ga nema neće ga ni imat a ne može ga ni nabavit jer se to ne nabavlja tek tako

nessy
2 godine prije

Ovaj tip je neprilagodjen i ne razumije ‘jedinu istinu’, koju siri NATO. Mogao bi lako dozivjeti srcani udar, kao jos neki Africki predsjednici, koji ne nisu drzali sluzbene price. Sto se tice Ukrajine, prica je komplicirana, i do sada, tko je shvatio, shvatio je, tko nije i nece. Sto se tice propagande MSM, sa obje strane, vidimo kako je ljude lako manipulirati, i napaliti, a da uopce ne razumiju sto se dogadja. Uplakana curica? Djecak sam presao granicu? Rusi zbombali vrtic? Genocid u Dombasu? Kao sto je netko rekao, ‘u ratu, istina je dragocjena, i mora biti zasticena ogrtacima lazi’. Bilo nekada, sada, a biti ce i u buduce. Jedino sto mozete biti sigurni je da svi lazu. O uzrocima svatko moze zakljuciti, dovoljno info. ima. Tuzno je da uvijek nastradaju ‘sirotinja i golubovi’, sa obje strane.

Cocolo
2 godine prije

Ovom politicaru ocito dosadio zivot ,, na putu je ka srcanom udaru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI