Južnokorejski lider odbacuje prijetnje i Kim-Jong-una poziva na izravne pregovore

Moon Jae-in
2 komentara

Tijekom službene posjete Washingtonu je novoizabrani predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in, rekao da je spreman na konstruktivne razgovore sa Sjevernom Korejom i pozvao na nastavak dijaloga s Pjongjangom.

Međutim, Moon Jae-in je rekao da Pjongjang mora barem zamrznuti svoj nuklearni razvoj i osloboditi tri Amerikanaca koji se nalaze zatočeni u Sjevernoj Koreji.

Prema Moon Jae-inu, da bi pregovori uopće bili uspješni, na njima mora sudjelovati i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Donald Trump se vratio uobičajenoj retorici i zaprijetio Sjevernoj Koreji.

“Zajedno ćemo se oduprijeti prijetnjama režima Sjeverne Koreje”, u društvu predsjednika Moon Jae-ina je rekao Trump.

Ranije je u bolnici u Cincinnatiju umro američki student Otto Warmbier, koji je proveo skoro godinu dana u komi u sjevernokorejskom zatvoru. Tada je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in zahtijevao da Pjongjang odmah vrati tri američka i šest južnokorejskih državljana, koji su još u sjevernokorejskim kampovima, jer ne žele priznati krivnju “za ono što se dogodilo”, odnosno, za optužbe koje im se stavljaju na teret.

U svakom slučaju, pristup novog predsjednika Južne Koreje je potpuno drugačiji od Trumpovog, koji je jučer, tijekom susreta s Moon Jae-inom, rekao kako je vrijeme “strateške strpljivosti završilo i da s Južnom Korejom priprema odlučan odgovor Pyongyangu”.

“Zajedno se suočavamo s prijetnjom bezobzirnog i brutalnog režima u Sjevernoj Koreji. Nuklearni program i program balističkih projektila tog režima traže odlučan odgovor. Blisko surađujemo s Južnom Korejom i Japanom, kao i partnerima diljem svijeta, u nizu diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih mjera za zaštitu naših saveznika i građana od te pošasti zvane Sjeverna Koreja”, izjavio je Trump ispred Bijele kuće.

Moon je otkrio da su Trump i on sjevernokorejsku prijetnju prepoznali kao najvažniji prioritet, ali se južnokorejski lider nije pridružio oštroj retorici svog američkog kolege.

“Predsjednik Trump i ja složili smo se da samo snažna sigurnost može dovesti do istinskog mira. U postupnom i sveobuhvatnom pristupu rješavanja nuklearnog pitanja treba upotrijebiti i sankcije i dijalog”, rekao je Moon Jae-in, koji kasnije u obraćanju novinarima nije isključio ni izravne pregovore s Kim Jong-unom, jer samo oni mogu dati konkretne rezultate.

poziv na pregovore
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

kim jong un nema potrebe za pregovaranjem sa bilo kim pa tako i sa ovim americkim pajacom , zbog cega bi uopce pregovarao i o cemu? covjek samo SVOJE NE DA -TUDJE NE DIRA ! zar je ovaj slogan postao najveci grijeh na planeti , ako je tako neka pali nuklearke i neka sve ide u tri p m .

Bill Clinton
6 godine prije

ybte., braća se krve zbog nas Gringosa, isto k’o Croats against Serbs! Why, damn it?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.