fbpx

Kako je eskalirao sukob Sjedinjenih Država i Kine, po Kissingeru „nove Njemačke“ iz 1914.

XI Jinping Donald Trump

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger je nedavno pozvao na rješenje trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine. Štoviše, pozvao je na pokretanje velikog političkog dijaloga  između dviju zemalja. Patrijarh američke vanjske politike je te dao izjave uoči susreta s predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu. Prema njegovom mišljenju, sukob između Sjedinjenih Država i Kine može dovesti do gorih posljedica od Prvog svjetskog rata.

U posljednje vrijeme Henry Kissinger (96) gotovo svake godine dolazi u Kinu. Njegov prethodni sastanak sa Xi Jinpingom dogodio se u studenom prošle godine. Tada se trgovinski rat između dviju zemalja već zahuktavao. A sada, kad je bivši državni tajnik stigao na Forum inovacijske ekonomije u Pekingu, pojavili su se znakovi da bi u narednim tjednima mogao biti sklopljen trgovinski sporazum između dviju zemalja.

Ali Kissinger, koji se oduvijek zalagao za strateški dijalog između Sjedinjenih Država i Kine, nije bio smiren, jer su trgovinske i gospodarske suprotnosti zapravo samo dio šireg sukoba dviju sila koji je počeo pod Obaminom administracijom, dok se na trgovinsku sferu proširio pod aktualnom upravom. Ovo je važan detalj koji se ne smije zapostaviti u predviđanju mogućeg sukoba između Sjedinjenih Država i Kine, tvrdeći da glavni razlozi leže u trgovinskim napetostima.

„Obamina doktrina“

Nakon dva desetljeća zapostavljanja svojih interesa u Središnjoj Aziji, 2011. Obama objavljuje kako je vojnu i političku pozornosti nužno usmjeriti na azijsko-pacifičku regiju, posebno na jugoistok Azije i Kinu. U početnoj fazi realizacije ovog plana, SAD rade na postavljanju proturaketnog štita oko Kine, pravdajući to „predostrožnošću od mogućeg kineskog nuklearnog napada“.

Krajem 2011. Obama je, poučen promašajima u Iraku i Afganistanu, najavio novu obrambenu strategiju. Prilikom putovanja u Australiju u studenom 2011. je predstavio svoju doktrinu, koju će kasnije kolokvijalno nazvati „Obamina doktrina“.

Vrijedi citirati nekoliko detalja iz tog izlaganja: “S najvećim brojem raspoređenih nuklearnih bojevih glava i s više od polovine svjetskog stanovništva, Azija će u XXI stoljeću ostati zapamćena ili po velikim ratnim sukobima ili po najboljoj suradnji među narodima. Kao predsjednik Sjedinjenih Država odlučio sam se za sljedeću strategiju. SAD će igrati važnu ulogu u kojoj će nastojati dugoročno održavati stabilnost u toj regiji. Dao sam zadaću svim našim ekspertima koji rade na nacionalnoj sigurnost da pojačaju našu prisutnost u toj regiji. Azija i Pacifik su nam apsolutni prioritet. Ovdje, u Australiji, radit ćemo na suradnji po pitanju pomorske sigurnosti i obrane zajedničkih interesa u Južnom kineskom moru.” Kao što se može primijetiti, Barack Obama je naglasio ekskluzivno pravo Sjedinjenih Država da čuvaju mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji i Južnom kineskom moru.

The Wall Street Journal poslije prenosi kako se u smislu politike prema Kini Obamina administracija odlučila za postavljanje proturaketnog štita u azijsko-pacifičkoj regiji. Službeni stav Pentagona je kako postavljanje proturaketnog štita služi za obranu Japana, Južne Koreje i drugih američkih saveznika od mogućeg napada Sjeverne Koreje. Vrlo neuvjerljiva argumentacija, jer je svima jasno da je prava meta Kina, jedina sila koja u tom dijelu svijeta posjeduje takvo naoružanje koje bi moglo ugroziti američke vazale i saveznike.

To je utjecalo i na kinesko-japanske odnose, jer japanska vlada provocira Kinu i diže tenzije oko pitanja suvereniteta otočja Diaoyu u Južnom kineskom moru. Nije naodmet reći da to otočje i njegove vode posjeduju bogata nalazišta plina.

Nakon toga, 2012. godine, tadašnji američki ministar obrane Leon Panetta izjavljuje kako su SAD i Japan potpisali ugovor o postavljanju radarskog sustava na teritoriju Japana, koji je nužan kako bi proturaketni štit funkcionirao. Panetta je tad izjavio: “Cilj ovog sustava je da ojača obrambenu moć Japana, te da pomogne američkim vojnim snagama kako bi se SAD uspješno mogle obraniti od mogućeg nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje”.

Ali čak i letimični pogled na zemljopisnu kartu ukazuje na nelogičnosti u Panettinoj izjavi. Kineski lanseri projektila su na samoj granici sa Sjevernom Korejom ina dometu su američkog “proturaketnog štita” u Japanu.

Odluka Washingtona da postavi sofisticiranu vojnu infrastrukturu u Japanu je donesena mnogo ranije i ona je bila dio strategije globalne vojne dominacije Sjedinjenih Država.

Suradnja Pentagona ove razine s Japanom je počela još 2003. godine, kada je japanska vlada usvojila dekret o “postavljanju balističkog obrambenog sustava” i druge mjere. Od tada je spomenuti sustav postao prioritet za „japansku nacionalnu sigurnost“. Bilo je i onih koji tvrde da je ta odluka u suprotnosti s japanskim ustavom, jer članak 9. jasno govori “Sudjelovanje Japana u zajedničkom sustavu obrane je zabranjeno”, a ovaj je članak usvojen zbog uloge Japana u Drugom svjetskom ratu. Japanski pobornici “proturaketnog štita” su se pravdali kako Japan ne sudjeluje u vojnim aktivnostima, nego samo „pruža pomoć Sjedinjenim Državama“.

Osim Japana, Washington je tada u azijski projekt pozvao i Južnu Koreju i Australiju. Ali kineski dnevni list na engleskom jeziku Global Times tada piše: “Kina je zemlja s najmanje nuklearnih balističkih projektila od svih nuklearnih sila i jedina zemlja koja promiče doktrinu “nenapadanja” tim oružjem. Postavljanje ovakvog sustava u Aziji ne poštuje kinesku politiku. Ako Japan, Južna Koreja i Australija pristupe tom američkom projektu, iznova će započeti utrka u naoružanju. To je zadnje što Kina želi, ali se neće moći drugačije ponašati. Regija bi u budućnosti mogla postati konfliktna zona i Kina mora učiniti sve da to spriječi, a svakako se mora pripremati na najgore”.

Kratki osvrt u povijest prije Obame

Za vrijeme Reaganove i Busheve administracije je započeo projekt pod imenom „Strategic Defense Initiative Organization“ (SDIO). Za vrijeme Billa Clintona je projekt dobio ime postao „Ballistic Missile Defense Organization (BMDO). Potom je Bush mlađi oformio agenciju „Missile Defense Agency“ (MDA), koja je dobila svu slobodu nadzora nad “crnim vojnim programima”, onim neslužbenim, te onima kojima se zna ime, ali su tajni. Ova neovisna agencija je mogla trošiti sredstva bez znanja Kongresa, čak i na oružja o kojima se ništa nije moglo znati do trenutka kad su već u svemiru. I ovdje imamo jasan kontinuitet od Reagana do Trumpa, budući da je aktualni predsjednik prošle godine u lipnju tražio da Pentagon da formira „SpaceCom“, odnosno zapovjedništvo koje će upravljati vojnim postrojbama za“galaktičke misije”. Iako se prošle godine činilo da Kongres to neće prihvatiti, „SpaceCom“ je ovog ljeta postao stvarnost.

Američki predsjednik Donald Trump je osnovao novo zapovjedništvo Pentagona usmjereno na ratovanje u svemiru. Odluka je donesena zato što su američki vojni zapovjednici vidjeli kako Kina i Rusija ostvaruju veliki napredak u vojnoj sferu tom području, izvijestili su američki mediji, iako su se upravo Rusija i Kina u Ujedinjenim narodima zalagali za potpunu i bezuvjetnu demilitarizaciju svemira.

„SpaceCom će osigurati da američka dominacija u svemiru nikada ne bude ugrožena. Ovo je značajan dan”, rekao je Trump na dan službenog utemeljenja ovog zapovjedništva.

Teoretski, “svemirski ratnici“ bi mogli uništiti bilo koji cilj na Zemlji, bez ikakve najave. Kako će ta nova superoružja jamčiti sigurnost američkom narodu? Nitko ne zna.

Vraćajući se na Obaminu odluku o raspoređivanju američkog sustava BMD u Aziji, po nekima je to bio glavni razlog kašnjenja XVIII Kongresa KP Kine, kako bi Kinezi vidjeli tko će im biti “suparnik” nakon izbora u studenom 2012. godine, Obama ili Romney. Iz ovoga se vidjelo da je Kina bila sve “nervoznija” zbog činjenice da je postala prioritet američke vanjske politike i strategije, kao što je potvrđeno u “Obaminoj doktrini”.

Kissinger i predviđanja o mogućem ratu Sjedinjenih Država s Kinom

U tom kontekstu je Kissingerovo predviđanje o mogućem ratu samo nastavak svih sličnih upozorenja takve vrste, ali bivši američki državni tajnik u trgovinskom sukobu vidi veću opasnost od proaktivnih vojnih aktivnosti Obame, koji je u ekonomskom smislu Kinu namjeravao ugušiti sporazumom o Trans-pacifičkom partnerstvu (TPP).

Donald Trump je odbacio taj multilateralni trgovinski sporazum i sve napore usmjerio na otvoreni trgovinski rat protiv Kine. No, mijenja se samo forma, ali ne i sadržaj antikineske politike Washingtona.

Za Kissingera sve može završiti katastrofom, kako je bivši državni tajnik upozorio u svom govoru na forumu u Pekingu.

„Rasprava o našim zajedničkim ciljevima i pokušaj ograničavanja utjecaja sukoba čini mi se izuzetno važnim. Ako dopustimo da se sukob nesmetano razvija, posljedice će biti gore nego u Europi. Prvi svjetski rat se dogodio zbog relativno manje krize koja se nije mogla riješiti”, rekao je Henry Kissinger.

U Kissingerovim riječima nema alarma. Teoretski, sukob između Sjedinjenih Država i Kine zaista može dovesti do svjetskog rata. Druga je stvar što sada nijedna strana nije zainteresirana čak ni za ograničeni nuklearni sukob, jer su čak i njegovi troškovi preveliki.

Naravno, Kissinger preko toga olako prelazi kada govori o „slučajnoj prirodi“ Prvog svjetskog rata, koji je bio posljedica sve većeg sukoba između Velike Britanije i Njemačke, a suština je bila u tome da su Nijemci brzo dobivali na snazi, a Velika Britanija, koja je u to vrijeme bila najmoćnija svjetska sila, tražila je način da zaustavi ubrzano njemačko napredovanje.

London je tada uložio sve napore da doprinese izazivanju straha od njemačke prijetnje među svojim kontinentalnim saveznicima, Francuskom i Rusijom.

Činjenica da su lokalna balkanska proturječja između Rusije i Austro-Ugarske, saveznice Nijemaca i zapravo druge njemačke države, postale povod za svjetski rat, doista je bila nesretna slučajnost.

„S obzirom na očita proturječja između tadašnjeg vladara svijeta Velike Britanije i Njemačke, koja je imala za cilj proširiti svoj životni prostor, ne samo u Europi, nego i svijetu, sam rat bio je gotovo neizbježan, a paralele s aktualnim trenutkom su očite“, tvrdi Kissinger.

U tom kontekstu bi SAD danas bile ono što je Velika Britanija bila uoči Prvog svjetskog rata, a Kina je „nova Njemačka“. Prilično nategnuta teza, prije svega zbog činjenice da Kini ne treba „životni prostor“, iako ima nekih podudarnosti, ako ćemo stvar gledati iz ugla da nova sila s trona uklanja oslabljenog hegemona.

Kao ćemo povući paralelu, logičnija je ona koja naglašava razočaravajuće posljedice Prvog svjetskog rata po Ujedinjeno Kraljevstvo, bez obzira na to što je dobilo rat.

Umjesto Velike Britanije su Sjedinjene Države, usko povezane s Londonom, nakon 30 godina i Dva svjetska rata postale najmoćnija svjetska sila, toliko moćne da su nakon raspada Sovjetskog Saveza svi potvrdili svjetsku hegemoniju Washingtona, neki čak i „kraj povijesti“.

S druge strane, Kina nije Njemačka.  „Azijski div“ stalno jača, ne skrivajući više svoje globalne ambicije.

U isto vrijeme, Kina se, poput Njemačke prije sto godina, ne pretvara da želi postati novi hegemon, iako bez teritorijalnih pretenzija. Ovdje u očitim sličnostima moramo tražiti važne razlike.

Poput Nijemaca nekoć, Kinezi kažu samo da žele uspostaviti pravdu i zauzeti svoje dostojno mjesto u svijetu. Njemačka je objektivno tvrdila da je prva violina u kontinentalnoj Europi i da su se Britanci preselili na druge kontinente. Njemačka je tada tražila ono što joj je bilo uskraćeno zbog njenog kasnog ujedinjenja u jednu nacionalnu državu, što se dogodilo tek za vrijeme Otta von Bismarcka u drugoj polovici XIX stoljeća. Moglo bi se reći da su Nijemci relativno mlada nacija, baš kao Talijani, koji su proces ujedinjenja kraju priveli tek prije oko 150 godina. Zbog toga je bio primjetan i kompleks „neiživljene nacije“, što se za Kinu nikako ne može reći.

Kina je stoljećima i tisućljećima bila velika sila i tek onda je proživjela „stoljeće pada“, uzrokovano velikim dijelom vanjskom ekspanzijom. Kina danas ponovo želi biti ono što je oduvijek bila, respektabilna sila među najmoćnijim zemljama svijeta koja više nikada neće biti ono što je bila u zlatno vrijeme britanskog imperijalizma.

Ovdje se otvara pitanje je li u sadašnjem je svijetu to moguće a da Peking ne napusti  prethodni model kineskih odnosa sa svijetom, kada je Kina bila toliko samozatajna da joj nije trebala nikakva vanjska trgovina, koju je prepustila „stranim barbarima“, a rezultat je bio uništena Kina, kad je postalo jasno da barbari posjeduju oružje kakvo „Azijski div“ nema.

„Sada Kina danas želi proširiti svoj utjecaj na cijeli svijet“, tvrdi Kissinger, što je točno, ali bivši državni tajnik priznaje kako Peking nema namjeru provoditi vojnu ekspanziju, pogotovo ne ideološku, niti izvoziti „socijalističku revoluciju“ po svijetu.

Kineski ekspanzionizam je, dakle, čisto trgovačke i ekonomske prirode. Američki državni tajnik kaže kako Peking želi da svi u svijetu trebaju Kinu, da nitko ne razmišlja o napadu na nju, niti da je pokušava potkopati iznutra. Pa zar to nije san svake velike zemlje? Pitanje je samo što nudi zauzvrat i kako to želi postići? Kako se čini, strategije i taktike Kine još nikome nisu naškodile, niti se ijedna zemlja, ne samo vodstvo, već i široke narodne mase, nisu požalili zbog suradnje s Kinom, partnerom koji jamči radna mjesta, viši stupanj obrazovanja šire populacije, veći državni i osobne proračune potrošača kineske robe.

Xi Jinping je usput govorio o tome na sastanku sa sudionicima foruma, ali i zasebno s Kissingerom.

“Kina ne namjerava zamijeniti nijednu veliku silu. Njezin je cilj jednostavno vratiti dostojanstvo i status našoj zemlji kakav zaslužuje. Ponižavajuća povijest Kine, kao polukolonijalne i polufeudalne zemlje, nikada se neće ponoviti”, rekao je Xi Jinping.

Treba li mu zamjeriti na tome i radije čuti kako kineski predsjednik govori da bi volio vidjeti Kinu s ulicama punim opijumskih ovisnika, sirotinje, zemlju bez državnih institucija, vojske i identiteta?

U tom smislu, povlačenje paralele s Njemačkom, koja je 1914. bila mlada  država u usponu, puna nacionalnog romantizma i štovanja mitova, je bespredmetno.

Bolje bi bilo reći da je sličnost između situacije s Velikoj Britanijom, Njemačkom i Sjedinjenim Državama i Kinom u tome da stari hegemon ne želi dijeliti vlast s rastućom silom i ne želi se odreći svojih stavova prema njoj.

Ali ako je Velika Britanija svojevremeno uspjela zaustaviti Njemačku pomoću „sofisticiranih“ diplomatskih manevara i guranja Europljana u međusobni sukob, SAD ne mogu zaustaviti Kinu.

Ni vlastitom vojnom silom, niti guranjem susjeda u sukob protiv Kine, od kojih nijedna po snazi nije usporediva s Kinom, dok je Rusija gotovo prešna na razinu savezničkih odnosa s Pekingom. Dakle, sve što SAD mogu učiniti je pokušati zadržati Kinu na sadašnjem stupnju razvoja i utjecaja, a to je nemoguće.

Odnosno, moguće je samo na ograničeno vrijeme. Ubrzo će Kina dobiti takvu snagu da će to postati nemoguće. Zato pametniji američki stratezi, a Kissinger je sigurno glavni među njima, smatraju da je neophodno po svaku cijenu postići dogovor s Kinom. To jest, ako se u svijetu ne uspostavi ravnoteža utjecaja i prihvate pravila igre, tada se razvijaju pravila suparništva i zakoni po kojima dolazi do sukoba. Zbog toga je, neovisno što je Henry Kissinger napravio pogrešnu usporedbu s Njemačkom, proturječnosti potrebno postaviti u određeni okvir kako im se ne bi omogućilo da se razvijaju u beskonačnost, sve do izbijanja sukoba.

To je vjerojatno imao na umu Kissinger kada je govorio o potrebi da se “pokuša umanjiti negativni utjecaj sukoba”. Ne uklanjati sukob, što je, naravno, nemoguće, već ga učiniti manjim ili više upravljivim.

„Po mom mišljenju, vrlo je važno da nakon razdoblja relativne napetosti ulože jasni napori za razumijevanje njegovih političkih uzroka, kao i zalaganje obje strane da se s njima suoče. Još smo daleko od toga da je kasno, jer smo u embrionalnoj fazi Hladnog rata“, uvjeren je bivši američki državni tajnik, promatrajući sukob Washingtona i Pekinga samo kroz prizmu trgovinskog sukoba, zaboravljajući vojnu komponentu koja eskalira od 2011. To se vidi i po njegovoj sljedećoj izjavi koji je dao u Pekingu.

„Svi znaju da će trgovinski pregovori, za koje se nadam da će uspjeti i čiji uspjeh podržavam, biti samo mali početak velike političke rasprave za koju se nadam da će se dogoditi”, rekao je Kissinger.

Kissinger jeste naglasio da je trgovinski rat samo dio šireg sukoba, koji čak i nije najvažniji, jer se u njemu često sve svodi na ekonomske, trgovinske i financijske sukobe i suprotnosti između dvije najveće svjetske ekonomije. Ali s geopolitičkog stajališta, ekonomija je ipak oružje sukoba koji se temelji na dubokim civilizacijskim kontradikcijama.

I ovdje opet dolazimo do Samuela Huntingtona, jer se u tom kontekstu sukob između Kine i Sjedinjenih Država tumači kao sukob Atlantskog i Tihog oceana, zapadne i istočne, angloameričke i kineske civilizacije, a taj je sukob „po prirodi globalni i pogađa cijeli svijet“.

Istovremeno bi bilo pogrešno reći da Kissinger za sve okrivljuje Trumpa, jer aktualni predsjednik uopće nije započeo sukob s Kinom. Nije započeo ni trgovinski rat protiv Pekinga, samo mu je dao drugi oblik, jer je za SAD to dio cjelokupne strategije zadržavanja Kine i očuvanja američke hegemonije.

Trump želi ojačati Sjedinjene Države, ali ih hegemona u obliku jake nacionalne države i tako, u biti, radi ono što Kinezima itekako odgovara. Točno je da je trgovinski rat neugodan i za Kinu, ali ne izlazi iz okvira kineskog  svjetonazora. Dvije zemlje se natječu za svjetska tržišta i brane svoja, ali se polako krše pravila igre.

Kinezi, kao ni Rusi, ne prihvaćaju da ih drugi okružuju vojnim bazama, da ih pokušavaju posvađati sa susjedima, miješanje u njihove unutarnje poslove i pokušaje unutarnje destabilizacije.

To je upravo ono što pozivaju Ameriku da ne radi. I ne samo Xi Jinping, već u osnovi i Kissinger. Bivši državni tajnik kao da želi drugi put u životu pregovarati s Kinom. Ali prvi put, 1971. godine, to je bilo lakše, unatoč činjenici da su prije toga protekla dva desetljeća neprijateljstva između dvije zemlje. Tada je i sam Peking bio zainteresiran za igru s Amerikancima, jer se bojao sukoba sa Sovjetskim Savezom.

Sada je Kina izgradila strateške odnose s Rusijom, a njezina ekonomska međuovisnost sa Sjedinjenim Državama omogućava joj da bude sigurna, toliko da ni sami Amerikanci nisu zainteresirani za njezino propadanje. Osim toga, Peking vidi kako Sjedinjene Države stvarno gube utjecaj u svijetu, stoga su Amerikanci to koji trebaju žuriti, a ne Kinezi.

Vrijeme bježi prema Istoku, a ako se Zapad želi voditi za prihvatljivim „pravilima borbe“ i poštivati „zakonite granice sukoba“, onda treba biti spreman na iskren razgovor, na odbacivanje argumenata poput „podržati branitelje slobode u Hong Kongu“ i „poslati oružje na Tajvan“. Takav dijalog, naizgled, nudi Kissinger, ali za početak na njegovu nužnost ne treba uvjeravati Kineze, već Amerikance.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kao i svi veliki imperiji u prošlosti,osim kineskog,i USA će se urušiti zbog internih sukoba,kada jednom do njih dođe.Vanjski faktor samo zada završni udarac.Kina je preživjela sve svjetske hegemone,pa će i Amere.Napreduju polako i nezadrživo,po principu : “živi i pusti druge da žive.”.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alex

Ni Britanija se nije urušila. Postala je svesna da su protivnici prejaki pa se odlučila na kopromis u obliku partnerstva sa “mlađim ali većim bratom”. To je bio vrlo mudar potez jer bi se zaista urušili a ovako i dalje imaju ogroman (iako ne previše očigledan) uticaj i ekonomsku korist.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumi – pa,bez obzira na neku korist,oni su po meni,vazali,a
ne partneri.Carstvu Zla slijedi postepeno urušavanje slijedećih
20-30 godina,a u USA će vjerovatno nastupiti unutarnji sukobi,
Moje osobno mišljenje.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kažun

Moj Kažun, to su tako komplikovane igre da mi “mali” nikada nećemo imati prave informacije pa možemo samo da pretpostavljamo. A bez pravih informacija tvoja pretpostavka je dobra kao i bilo čija druga 🙂

ico
Gost
ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

misliti je drek znati

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Svaka sila je stvorena od istog i kad je on rekao da joj je istekao rok ona se “urušila” a on je odabrao drugu za projekciju moći na svijet. U povjesnim lažnim knjigama su kao razloge urušavanja navodili obmanjujuće gluposti.

ico
Gost
ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Eh da Britajneri nisu kratkovidni glupsoni, pa da su se čvrsto ujedinili sa zemljama Commonwelta, ali tu su naišli na stativu postavljenu od Amera

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Obama je dobio Nobela za mir?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  nekoime

Da, prekinuo je izgradnju stita u Poljskoj i Ceskoj jer je bio zastario prma novim hipersonicnim raketama.
Morali su nagraditi nekoga za pogresan proracun da nebi ispali glupi.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Zapad i neoliberalni jastrebi (pojedinci) koji drže 97% bogadstva ne misle promjeniti odnos prema svijetu i svom još večem bogačenju. Ustvari oni nemaju izlaza iz mreže štampanja beskorisnog $ i jedinog načina (za sada) održavanja postoječeg stanja. No kao što Kina i Rusija više nisu komunističke i njihova se ekonomija u večini zasniva na slobodnom tržištu ali ne na principu zapadnom. Ipak je država tu koja kontrolira pojedince da ne postanu jači od dotične države. I vidimo da to u Kini funkcionira.
E sad, zašto je zapadni neoliberalizam zabrinut? Zato što uviđaju da im je sistem potrošen i da balon štamparije ne može iči u nedogled. Rado bi oni izazvali neki veči rat i sve resetirali, ali uviđaju da iz toga nebi izašli kao pobjednici. Omča im se sve više steže, a ako u dogledno vrijeme (najviše 10-12 god) nešto ne poduzmu, revolucije i unutarnja previranja postat će svakodnevnica. Dijalog i neki ustupci s novim igračima su poželjni, jer u nekom sukobu (bio on vojni ili ekonomski) mali narodi i njihove ekonomije će najviše bit pogođeni.
Izuzetnima je kocka bačena a o njma ovisi koliko ozbiljno shvačaju situaciju koja ne ide u njihovu korist.
LP

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Medju ostalim, tu si u pravu.
“Ipak je država tu koja kontrolira pojedince da ne postanu jači od dotične države.”
Deep state controlira USA, s tim da mu to nije dosta, trba controlirati cijeli svijet.
Kazu da im je bog dao pravo na to.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Oni nemaju Boga i ne vjeruju u njega. Njihov Bog je $. Dok štamparija radi i dok netko “pametan” ne kaže dosta (a dedolarizacija je pokrenuta) ništa se neče dogoditi. Deep State je počeo gubiti kontrolu onog trenutka kad Killary nije izabrana.
Žuti je ubačen kao kukavičje jaje i za sada radi vrlo dobar posao. Iako se nama to ne čini tako. Ako Am. želi opstati u ovom današnjem obliku, duboku državu treba svesti u dozvoljene granice moči. Inače im nema spasa. Vode ih u kaos. Pojavili su se neki novi klinci i ne žele više plesati po staroj komponiranoj muzici. Tko prije to shvati manje aspirina će trebati.
LP

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Sparkling

trump i jako puno lošeg radi ali radi i dobro a opkoljen je medijskim i drugim vučjim čoporima koji to izvrću i skrivaju istinu točnije prikazuju ga kao potpunog luđaka.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Teutoniji u prvom i drugom beba ratu su dozvolili da se naoruža samo onoliko koliko je potrebno da ju pobjede, to će sad biti slučaj i sa Kinom. Neće joj dozvoliti da sa tvornicama za izradu dvije strateške nukleus podmornice odjednom za deset godina preteknu ciokaubojgusare. Kina neće dobiti to vrijeme već će joj kao i Šikiju uvaliti “poljake” a onda to ide svojim tijekom. Isti scenarij spremaju i z Rusiju. Davno sam rekao, ima tome 15 godina, da će Rusija biti nova Šikijeva Teutonija a Kina novi samuraj.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Cuj, ja nemam dekoder za tvoj text, a jos manje za tvoje misljenje. Ako si nesto rekao pred 15 goduna, to uopce nemoze vaziti dana, a nisi Nostradamus.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije

Ima zapisano na večernjaku gdje sam doslovce rekao da će Nosferatu biti novi Šiki a Rusija nova Teutonija u nadolazečem ratu, toliko o mojoj vjerodostojnosti. Prevoditlej za ovo gore nije potrebit onima koji vide. Ovo što je tipkam nije namjenjeno tebi već onima koji vide stoga čemu srđba.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Nema srdjbe, samo ti nastavi zabavljati sebe i narod.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nemoj se ni truditi, opet se vratio ovaj s Hazarima, 13. plemenom i reptiloidima, pusti ga da lupeta.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije

Šalom zexkraten.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pdosf…… Ako je netko na ovom portalu zexkraten onda si to ti, sigurno. Stara dobra ulicna igra “drzite lopova!”, toliko ocito.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Slaba ti je dedukcija.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije

Kisindzer…?
Zar iko jos moze nesto pozitivno reci za ovog osvjedocenog ratnog zlocinca?
Predstavnik cionisticke bagre iz sijenke koju zovu i “duboka drzava”.
Kad neko poput smrada Kisindzera spomene tzv ” medjunarodnu zajednicu” to se samo po sebi podrazumijeva – nekoliko predstavnika iz cionisticke Rotschildove sekte, iz raznih drzava “demokratskog zapada” razmatraju – sta je najbolje – za SEKTU naravno….
Svi koji se ne slazu da je ono sto je najbolje za sektu (tj parazita) – najbolje i za njihov vlastiti narod, proglasavaju se:
– novom Njemackom…
– Hitlerom…
– antisemitima…
Idt…itd….
Kina, sa Xsijem je upravo u takvoj poziciji, a sekta pokusava pronaci nacina da prakticno unisti narod koji ima takve ideje i postaje sve snazniji, jer sekta ne smije dopustiti jacanje i osvjestenje niti jednog naroda (potencijalne zrtve) do potpunog osamostaljenja i skidanja cionistickog jarma olicenog u prevari (“zapadno demokratsko” novinarstvo, “scientizam”, holivood…) i zelenastvu (bankarstvo).

Njemacku naciju gaze vec stoljece….
Ruse takodjer…koristeci i Nijemce i Ruse da se ub8jaju i slabe do besvijesti.
(Sjetimo se samo rijeci Netanjahoa o Isilu i Sirijskoj Armiji…..”treba podrzavati i jedne i druge do njihovog istrebljenja. Niti jednom dozvoliti potpunu prevagu”…)

Cini mi se da je Kina prevelik zalogaj za ove Rotschildove sataniste, koji sebe zovu “cionisti”.
Previse su Kinezi i pametni i vrijedni i mnogoljudni i duze pamte – da bi ih cionisti preko ovog smrada Kisingera mogli prevariti.
Zivi bili pa vidjeli

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Ne sme se Zapad podcenjivati. Ako se oseti bilo kakva (čak i ekonomska) pretnja od strane Kine Zapad će se u najkraćem roku ujediniti. Samo Indija ima stanovnika koliko i Kina a Indiju vode kaste neraskidivo vezane za Britaniju.
Bez obzira kako sada izgleda, Zapad je dobro organizovan, svako ima svoju ulogu iako ponekad nije do kraja nje svestan.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj, ti vidiš ono bitno što je očima 99% ljudi nevidljivo.

He He
Gost
He He
1 godina prije

usa spartliy otoci

shumadinac
Member
1 godina prije

„Sada Kina danas želi proširiti svoj utjecaj na cijeli svijet“, tvrdi Kissinger, što je točno, ali bivši državni tajnik priznaje kako Peking nema namjeru provoditi vojnu ekspanziju, pogotovo ne ideološku, niti izvoziti „socijalističku revoluciju“ po svijetu.”

Možda Kina ne želi vojnu i ideološku ekspanziju (i ako želi za sada je suviše slaba da to javno iskaže jer bi odmah protiv sebe okrenula veliki deo sveta – iskustvo Nemačke) ali neće imati previše izbora. SAD joj je vojno već na granicama, kako Kina bude jačala pokušaće da neprijatelja potisne što dalje od granica – što će se na Zapadu tumačiti kao vojna ekspanzija. Uzrok-posledica, prosto da prostije ne može biti. A kada dođe do vojnog “koškanja” krajnje je vreme i za otpočinjanje ideološkog sukoba – ako ništa drugo a ono zbog svog stanovništva. Jedini način za izostanak sukoba je da SAD odustane od hegemonističkih ambicija za šta je verovatnoća na nivou statističke greške.

Plan SAD-a je jednostavan: zapaliti ceo svet, sukobiti svakoga sa svakim (što je moguće više unutrašnjih sukoba – to već svakodnevno gledamo) pri čemu će svoju sigurnost čuvati nuklearnim oružjem a eventualne unutrašnje pobune suzbijati na bilo koji način. Pozornica je već spremna, svi su “na kvačilu” i potrebno je samo da se podigne zavesa…

A Kina? Kina i Rusija će formirati istočni blok, i Istok i Zapad će započeti značajan razvoj ali će metode upravljanja društvom biti suprotne u odnosu na prošli put.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Dobro si to posložio Šumi.

ico
Gost
ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi, šumi javore, neka tvoje grane govore…

ioswfvawefiuwefnqewdnqudqwduq
Gost
ioswfvawefiuwefnqewdnqudqwduq
1 godina prije

Kako mulja pripadnik najačeg mafiozo klana na svijetu koji bukvalno vlada planetom. Pitanje svih pitanja je da li su današnju Kinu stvorili da je unište u nukleus rašomonu kao samuraje u drugom beba ratu ili žele konkurenta. Ovo prvo je izgledno ko sutrašnji dan dok se naivni tješe da je ovo drugo. Da bi beba bila stvarni vladar ostatak svijeta mora biti uništen to jest da se smanji i mi u stvari trčimo u susret trećem beba ratu a prvi je bio naseljavanje, drugi rođenje a treći će biti ustoličenje.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Samo si zaboravio snagu i domeet nuklearnog oruzja, nema pobjednika ni ustolicenja za nikoga.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije

Stvor započinje rat i zna njegov ishod a da nezna količinu razaranja i tko će vladati na kraju………..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

To nista ne znaci, rat danas nitko nemoze dobiti, a stvor moze biti rastvoren.

stefano
Gost
stefano
1 godina prije

dobro subaru čini mi se da živiš dimenziju ispred nas ostali kada barataš sa tolikim informacijama.Kada daješ toliku važnost stvoru, imali u toj priči nešto da se i stvoritelja pita ili on samo šuti i promatra

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  stefano

Ne baratam ja sa informacijama već dobro tumačim dezinformacije a pošto dobijem potvrdu svog stava sebe više i ne provjeravam jer vidim da dobro vidim.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

vidim, dakle postojim, 4WD .. 🙂

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  EU dismr

Moreno ovdje dobro vidi kroz koprenu obmane.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Znači gušter je još živ, bokte mazo 96 godina jel taj uopće može 2-3 povezat

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  Kile

Slušao sam ga davno i to je uz Orbana najpametniji političar kojeg sam slušao, točno se osjeti snaga intelekta kroz izrećene povezane misli u kratkoj jedinici vremena.

denis
Gost
denis
1 godina prije

Šteta što nisi slušao Tita , onda bi čuo što je pametni političar.

puki
Gost
puki
1 godina prije

citat:

“Naravno, Kissinger preko toga olako prelazi kada govori o „slučajnoj prirodi“ Prvog svjetskog rata, koji je bio posljedica sve većeg sukoba između Velike Britanije i Njemačke, a suština je bila u tome da su Nijemci brzo dobivali na snazi, a Velika Britanija, koja je u to vrijeme bila najmoćnija svjetska sila, tražila je način da zaustavi ubrzano njemačko napredovanje.”
————–
ovim je skoro sve rečeno, samo treba dodati da su Kissingerova etnička braća, Rotšildi i ostali i tada iz pozadine vodili konce za uništavanje carske Njemačke i carske Rusije, što im je nakon 1. sv. rata i uspjelo. Carska Njemačka je tada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, bila vodeća sila u Europi, i na polju industrijalizacije i na polju tehnologije. Zato ju je trebalo uništiti i spriječiti savez Njemačke i Rusije, što je i do danas cilj Kissingera i njegovih burazera iz globalističke cio-elite. SAD su 1917. upravo propagandnom Kissingerovih etničkih burazera uvučene u 1. sv. rat da donesu prevagu za Britaniju i da se konačno slomi Njemačka. Nakon Oktobarske revolucije, Rusija, odnosno SSSR se sam povuakao iz rata. Zna se da je iza propagande ua ulazak SAD-a u rat, stajao židov Edward Bernays, nećak Sigumnda Freuda. Bernays važi kao otac propagande, koji je bio uzor i Goebbelsu. Sam Goebbels je to nekoliko puta spomenuo.
Povjesničar Christopher Clark je u svojoj detaljnoj analizi 1. sv. rata, u knjizi “Mjesečari” (preko 1000 stranica) prije 5 godina, dokazao da Njemačka nije bila jedini krivac za izbijanje tog rata, kako je do tada važilo u službenoj historiografiji, već da je i Britanija tu igrala prljavu ukogu. Naravno, Clark se kreće u granicama mainstreama i nije izišao izvan tih granica, naravno nije spomenuo ulogu Rotschilda, ali je njegova knjiga bila vrijedna i donijela nova saznanja.
U svakom slučaju, mafijaši su tada 1918. , uspjeli u svojim namjerama. Carska Njemačka je uništena , novoproglašena njemačka republika faktički je stavljena u okove, što je kasnije izrodilo Hitlera i naciste. carska Rusija je također uništena i rotšildovim novcima sufinancirana oktobarska revolucija. Međutim nakon dolaska Staljina na vlast, SSSR se otima kontroli, posebno nakon 2. sv. rata, zato se protiv SSSR-a inscenira takozvani hladni rat, da bi se Europa, tada još samo sjeverozapadna Europa držala pod anglocionističkom kontrolom. Nakon raspada SSSR-a, 1990. pod tu kontrolu polako potpada cijela Europa. SSSR je rušen ne zbog toga što je bila komunistička diktatura, već što lihvari nisu imali pristup Rusiji, Ukrajini i ostalim državama SSSR-a i njihovim ogrommnim bogatstvima i što nisu imali pristup istočnim državama Europe, koje su tada bile u Varšavskom paktu. 1. sv. rat se naziva “prakatastrofa”, ili katastrofa svih katastrofa, koja je uzrokovala sve ostale katastrofe: 2. sv. rat, nacizam, komunizam, itd… Ali cio-lihvari su trljali ruki, jer su uspjeli u svojim namjerama. Ako pažjivijije pogledamo, i u 2. sv. ratu, su kao i u onom prvom, opet najviše nastradali Njemci i Rusi, koji su se međusobno tukli i uništavali, dok su Britanija i Francuska, faktički ostale neokrznute, a SAD sa druge strane ocena, potpuno pošteđen.
Zamislimo da nije bilo 1. sv. rata, onda ne bi bilo ni drugoga, vjerojatno ne bi bilo ni nacizma ni komunizma, zasigurno ne u onolikoj mjeri. Danas ne bi postojala ni ova lihvarska rotšildovsko-rokefelerovska EU, niti NATO, SAD ne bi bio tako jak, a Njemačka i Rusija bi bile 2 glavne i najjače države Europe. I napokon, da nije bilo 1. sv. rata, ne bi bilo ni drugoga, ne bi bilo ni holokausta, a ni države Izrael, niti palestinskog problema, ni ostalih problema Bliskog istoka.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  puki

Forde, WWI=naseljavanje, WWII=rođenje, WWIII=ustolićenje, to je prava svrha tih ratova………………….

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  puki

bravo kolega puki mogu samo dodati riječi iz predavanja jednog američkog generala koji reče sukobit će se NJemačka iRusija braniti se ne znaju ni jedni ni drugi a kad se iscrpe doći će naše vrijijeme”

Max
Member
Max
1 godina prije

Arhitekt vanjske politike odaje priznanje snazi protivnika ili je povijesni korak ili je pila naopako.

jetflash
Gost
jetflash
1 godina prije

kissinger i slični neka prvo objasne kako su od savaznika u drugom svijetskom ratu sa sssr i kinom postali suparnici ako ne neprijatelji.neka se ispriča za vietnam….A o njemačkoj 1914 ne postoji ništa loše njemačka tada nije bila ništa bolja/lošija o engleza rusa i ostalih…sa izuzetkom amerike. danas je jasno tko je mastio jarbol, ali to šokantno ne utjeće na svjijetsku politiku.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ala laže: ” Prvi svjetski rat se dogodio zbog relativno manje krize koja se nije mogla riješiti”, rekao je Henry Kissinger…”
Svaje godine posjećuje Kinu iz tri osnovna razloga:
– ne bi li bilo kako omeo i e k o n om s k u i vojnu suradnju Rusije i Kine. Rusiju nemogu nikako pritisnuti jer ima izlaz na Istok. I to veliki. Moguće da pokušava ucjeniti Kinu destabilizacijom iz – stanova preko Ujgura…
– ne bi li naveo Kinu da potpiše neki ugovor o ograničavanju projektila s Rusijom i Usa
– pokušava procjeniti / utjecati na to koliko će amer.obveznica staviti Kina na tržište. Naravno, ima u vidu vlastitu zaradu prvenstveno.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik