Kako pametna bliskoistočna strategija može pomoći Rusiji da igra značajnu ulogu u oblikovanju novog svjetskog poretka

Rusija Moskva
31 komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice putuje u Teheran na samit garanta takozvanog procesa iz Astane, koji ima za cilj pronalaženje političkog rješenja u Siriji.

Osim zajedničke sesije sa druga dva učesnika, Irancem Ibrahimom Raisijem i Turčinom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin će razgovarati sa svakim posebno. Posjeta dolazi ubrzo nakon posjete ruskog lidera Tadžikistanu i Turkmenistanu – posljednjem na Kaspijskom samitu koji je okupio Azerbejdžan, Iran, Kazahstan, Rusiju i državu domaćina. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, sa svoje strane, nedavno je putovao u Alžir, Bahrein, Oman i Saudijsku Arabiju, gdje se sastao i sa kolegama iz zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu.

S obzirom da se odnosi između Rusije i Zapada ne mogu popraviti u doglednoj budućnosti, ruska diplomatija se fokusira na nezapadne zemlje, a Bliski istok i Sjeverna Afrika zauzimaju istaknuto mjesto u novoj vanjskopolitičkoj geografiji Moskve. Od spektakularnog povratka Rusije u taj dio svijeta 2015. putem vojne intervencije u Siriji, region MENA je bio glavno područje u kojem se oblikovao postsovjetski pristup Moskve vanjskim poslovima i gdje je bio najuspješniji.

Ključni elementi tog pristupa uključivali su: striktno fokusiranje na sopstvene nacionalne interese Rusije, uz uvažavanje zabrinutosti regionalnih država; biti fleksibilan i sposoban da upravlja razlikama sa glavnim partnerima; ostati u kontaktu sa svim relevantnim igračima, a da pritom ne potpomaže niti se protivi nikome; upravljanje odnosima sa državama koje jedni druge vide kao antagoniste; i uzdržavanje od nametanja bilo kakvog sebičnog dizajna ili zahtjeva regionu.

Ovo je do sada funkcioniralo. Nije da je ruski rekord na Bliskom istoku besprijekoran – imala je svoj dio grešaka i neuspjeha – ali je bio nevjerojatno bolji nego u mnogim drugim dijelovima svijeta, uključujući i neke koji su mnogo bliže kući. Ovo je još značajnije kada se uzme u obzir raznolikost Bliskog istoka i intenzitet tamošnjih sukoba. Kao rezultat toga, ovaj obrazac kreiranja vanjske politike, zasnovan na dubokom poznavanju, stručnosti i empatiji prema regionu, koji je nekim čudom opstao – i proširio se – u raznim agencijama u neposrednom postsovjetskom periodu, čini ga korisnim šablonom za prilagođavanje drugim regionalnim dimenzijama globalne spoljne politike Moskve.

Od početka ruske vojne kampanje u Ukrajini, značaj regije MENA za Moskvu je značajno porastao. Pošto je vazdušni prostor iznad Evropske unije zabranjen za Rusiju, Istanbul se pretvorio u glavno čvorište vazdušnog saobraćaja za ruske putnike koji idu na zapad. Bogati Rusi, koji više nisu dobrodošli u London, hrlili su u Dubai. U međuvremenu, kolaps trgovine duž tradicionalnih trgovačkih ruta preko granica Rusije i EU, Baltičkog i Crnog mora daje snažan poticaj koridoru sjever-jug od Sankt Peterburga do Mumbaija preko Irana i Kaspijskog mora.

Turska se pojavila kao preferirano mjesto za zvanične kontakte Moskve s Kijevom i – zajedno sa Jermenijom, Azerbejdžanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima – sada je jedno od rijetkih mjesta gdje Rusi i Zapadnjaci mogu voditi dijalog na de facto neutralnom terenu. Od fundamentalne važnosti je, naravno, odbijanje zemalja Bliskog istoka da se pridruže ratu sankcijama koji predvode SAD protiv Rusije. U optici Kremlja, ne biti protiv Rusije znači biti prijateljski nastrojen prema njoj.

Ova povećana važnost regije MENA zahtijeva reviziju regionalne strategije Moskve naviše. Njegov opšti cilj bi ostao održavanje funkcionalnih, prijateljskih odnosa sa zemljama regiona, promovisanje ekonomske saradnje – uprkos režimu sankcija – i zaštita bezbjednosti duž južnih granica Rusije. Neki od glavnih građevinskih blokova te ažurirane i poboljšane strategije mogu uključivati:

  • Davanje prioriteta i jačanje veza sa skoro direktnim susjedima – Turskom i Iranom. Svaki od njih je važan za sebe, kao centar moći u usponu u multipolarnom svijetu; svaka ima uticaj u direktnom susjedstvu Rusije i regionalno, uključujući Siriju; oba su kanali za širi svijet, u ekonomskom, tehnološkom ili logističkom smislu. Dok su Putinovi odnosi sa Erdoganom bili pokretač bilateralne saradnje i upravljanja konfliktima, Rusija mora uveliko proširiti svoje veze sa turskim elitama i širom javnošću. Potreban je mnogo veći napor da se podigne svijest među Rusima o Iranu, te da se intenziviraju ekonomski, tehnološki, kulturni i naučni kontakti sa Irancima.
  • Održavanje ravnoteže među različitim i uglavnom konkurentskim igračima u regionu, tako da bliže veze s Iranom, posebno, ne ometaju odnose sa arapskim zemljama, posebno u Zaljevu, kao i sa Izraelom. Izbjegavanje zauzimanja strana u brojnim međudržavnim sukobima; obećanje podrške za sigurnosnu saradnju širom regiona i upravljanje/razrješavanje sukoba.
  • Pooštravanje prakse energetske koordinacije sa vodećim proizvođačima nafte i gasa; sarađujući s njima na mjerama osmišljenim da podrže cijene energije, osiguravajući da planirana energetska tranzicija na Zapadu ne dođe na štetu proizvođača fosilnih goriva. Nadovezujući se na pragmatične odnose unutar OPEC+ grupe sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom, kao i Iranom. Promoviranje saradnje u nuklearnoj energiji.
  • Podsticanje investicione i tehnološke saradnje sa vodećim zemljama regiona. Udvostručenje logističkog koridora koji povezuje ruski Astrahan sa iranskim Enzelijem i indijskim Mumbajem. Proširenje upotrebe ne-zapadnih platnih sistema i instrumenata u bilateralnoj trgovini.
  • Podrška širenju nezapadnih ekonomskih institucija kao što je BRICS, kojima zemlje regiona, kao što su Turska, Saudijska Arabija i Egipat, namjeravaju da pristupe; i SCO, kojem Iran (zajedno sa Bjelorusijom) planira da se pridruži, kao i ulaganje više političkog i intelektualnog doprinosa iu BRICS i SCO kao vodeće ekonomske i sigurnosne platforme na globalnom nivou iu Velikoj Evroaziji.

Iako ažurirana strategija ne izbjegava u potpunosti interakciju sa zapadnim zemljama – npr. u vezi sa sirijskim sukobom ili iranskim nuklearnim programom, ona mora gledati na Zapad, prvenstveno na Sjedinjene Države i Evropsku uniju, kao na protivnike koji žele potpuno izolirati Rusiju. Kao takva, politika Zapada će imati za cilj poraz ruske regionalne strategije. Saradnja sa Zapadom u ovim okolnostima mora biti ograničena na nekoliko pitanja koja služe ruskim interesima i koja su u skladu sa vrijednostima koje podržava ruski narod.

S obzirom na to da – s izuzetkom Irana i Sirije – sve ostale zemlje MENA održavaju aktivne i bliske odnose s Washingtonom i zavise od SAD-a za političku podršku, finansijsku ili vojnu pomoć, tehnologiju ili pristup američkom tržištu, ruska strategija mora biti domišljata u suočavanju sa preprekama i ograničenjima koje nameću te zavisnosti, nudeći pritom opipljive koristi regionalnim partnerima Moskve.

Istovremeno, Rusija će morati da angažuje svoje glavne strateške partnere, Kinu i Indiju, u cilju koordinacije njihove politike na Bliskom istoku, u mjeri u kojoj je to i izvodljivo i preporučljivo.

bliski istokNovi poredakrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Quest
1 godina prije

Rusi ce izbjegavati praviti sastanke u nekadasnjim neutralnim zemljama kao Svicarska, Austrija zato jer nisu neutralne. Rusija se osjeca sigurnijom u Turskoj. Good bye zapad. Sami su krivi a ja sam samo promatrac.

C.F.
1 godina prije

Iran najavio najvecu investiciju u povjesti , ugovor sa Gazpromom vrijedan 40 milijardi dolara.

antinato
1 godina prije

Azija je sa Rusijom ogromno pridobila na vojnoj sigurnosti i neovisnosti od vampirskog zapada. Iran, Kina i Indija su Rusiju dočekali raširenih ruku. Malo po malo se sastavlja novi jaki savez država, unatoč njihovim religijskim i kulturološkim razlikama. Svi dobro znaju da jedino tako mogu zaustaviti zapadni pljačkaški pederluk.

Max
1 godina prije

Rusi će se mudro povezati u savez.

404
1 godina prije

Rusi polako ali sigurno osnivaju najjači obrambeni savez.

1 godina prije

Kako Zaharova kaže danas za usa , nesolventna zemlja s praznim kanisterima , dok s druge strane stoji moćna i bogata azija s rusijim na čelu , stvari su i više nego jasne na koju stranu se okreće bliski istok…

Kibler
1 godina prije

Mnoge zemlje ce slijediti svoje nacionalne interese. Prema tumacenju ledenog doba, nacionalni interesi ne postoju, Oni su svi isti, Putin, Erdogan, Biden, Lukasenko, svi oni radu za istog gazdu. Za kabalu. Zar nije mudro? L.D. na aparatima zajedno s hiberom.

1 godina prije

Upravo su Raisi i Putnin poslali amerikancima poziv da napuste Siriju ASAP..

Speaking on Tuesday in Tehran, Iranian President Ebrahim Raisi called on the United States to immediately remove its military forces from eastern Syria, as well as the entire Middle East region..

łedeno doba
1 godina prije

“Kako pametna bliskoistočna strategija može pomoći Rusiji da igra značajnu ulogu u oblikovanju novog svjetskog poretka”


to je naslov ovog članka.

….

Direktor WHO-a z Europu, Hans Kluge, koji je nedavno bio gost na Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu, gdje su mu ruske vlasti obećale da WHO ipak ostaje i dalje u Rusiji, a WHO je obećao da će priznati rusko cjepivo, danas je pozvao, sve države Europe, da hitno opet uvode nošenje maski i pokreću nove kampanje cjepljenja, nove “bustere” posebno za starije osobe. zbog povećanja broja zaraza novim podsojevima lažnog virusa.

I jedna opaska za autora članka: Astana se odavno više ne zove tako, već su je preimenovali u Nur-Sultan, jer su ljudi prokužili da je Astana anagram za gazdu svih gazda.

P.S. nisam na aparatima već na pivu.

Njonjo
1 godina prije

Ova tri u Teheranu me podsjeca na godinu 43. Cini mi se da ce Erdogan razljutiti Ameriku mnogo. Bit ce belaja.

tihobl
1 godina prije

Prosle sedmice krenuli su brodovi iz Astrahana u Bombaj. Za sad dionicu preko Irana tovar prevoze vozom, a opet pretovaraju na brod. Tako ce biti dok Iran ne zavrsi kanal. Sto se tice investicija Gasprom je uletio sa 40 milijardi u Juzni Pars. To ce biti najvece rusko plinsko polje, a gasovod ce ici direkt u Indiju. Iran se otovorio rusima kao sto ga je nekad Reza otvorio amerikancima. Tu je i dio da je Iran dogovorio sa turcima da trgovinu podignu za 400%. Meni je najzanimljiviji do oko Su-75. Pored turaka koji su vec poslali ponudu sad su se javili i iranci – hoce da Suhoj kod njih podigne pogon i da taj avion proizvodi u Iranu. Sahmat rusima ne treba, konstruisali su ga samo da pokzau amerikancima da se moze napraviti avion u klasi F-35 koji je sve ono sto je trebao biti F-35, a nije uspio. Ali… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Imperija uzvraca udarac.

Na sastanak trojke u Teheranu Britanija je odlucila da uzvrati:

ЗАМЕНИК украјинског министра одбране Владимир Гаврилов је у интервјуу за британски лист Тајмс рекао је „Русија мора да напусти Крим ако жели да остане читава“.

Sad Putin nece moci da spava od briga.

tihobl
1 godina prije

Шведски официр погинуо је током борби у Доњецкој области, борећи се на страни Украјине, јавила је шведска телевизија СВТ.

„Дошао је овде пре неколико месеци и био је овде да подели своје тактичко знање“, каже извор.

Sanyar
1 godina prije

Znači Novi svjetski poredak stiže: ovako ili onako… cilj opravdao sredstva🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI