Kako se sirijska vojska približava Golanu, Izrael je sve nervozniji

Tenk Sirija
12 komentara

Jučer ujutro je na službenoj stranici vojske izraelskog režima navedeno kako su izraelske snage topništvom gađale sirijski vojni položaj s kojeg je ispaljena granata koja je pala u tampon zonu istočno od sigurnosne ograde. Izraelske snage navode kako je ispaljena granata koja je pala na takozvanu tampon zonu, koju pod okupacijom drži  izraelski režim, ispaljena u tijeku borbi unutar Sirije.

Nakon toga je priopćeno kako se izraelske snage nisu i neće se uključivati u unutarnje sukobe u Siriji, ali će nastaviti provoditi sporazum o razdvajanju snaga iz 1974. godine, koji uključuje jamčenje sigurnosti tampon zone.

Najnoviju vijest da su izraelski zrakoplovi proveli nekoliko zračnih udara uz samu crtu razdvajanja na sirijskom teritoriju u tom području, izraelska vojska nije potvrdila. Isto tako, sirijska državna agencija SANA ne javlja ništa o navodnim zračnim udarima.

Naime, vijest je objavio iranski PressTV, ali prije dva dana, citirajući lokalnog zapovjednika NDF snaga. Jutros je objavio Al-Masdar News, citirajući kao izvor ruski Sputnik.

Navodi se kako su izraelski zrakoplovi proveli nekoliko udara na sirijske položaje u blizini “granice” s okupiranom Golanskom visoravni u pokrajini Quneitra.

Napad nije prouzročio nikakve žrtve, rekao je jedan od zapovjednika sirijskih NDF snaga u tom području.

“Napad je bio odmazda na pogrešno lansiranje minobacačkog projektila sa sirijske strane, koji je pao istočno od ograde između teritorija kojeg nadziru izraelske snage i Sirija”, stoji u članku. Dakle, jučerašnji topnički odgovor izraelskih snaga, usmjeren kao odgovor na slučajno ispaljeni projektil tijekom borbi između sirijske vojske i terorista u tom području se odjednom pretvorio u zračni napad koji nije uzrokovao žrtve i nikakvu štetu na ciljanom položaju sirijske vojske.

Sirijski državni mediji potvrđuju da su se jučer vodile borbe u Quneitri i da se sirijska vojska sukobila s teroristima na jednoj od vojnih točaka u blizini grada Al-Baath.

Vojni dopisnik sirijske državne agencije izvještava da su se vladine snage jučer sukobile s jačom skupinom terorista  koja je pokušala prodrijeti kroz linije u širem području grada Al-Baath, ali je napad odbijen i većina militanata ove skupine je ubijena ili ranjena.

Napad ne pokrenuo Al-Nusra Front i nekoliko manjih skupina pod njegovim zapovjedništvom, što redovito čine posljednjih nekoliko tjedana, pri čemu imaju podršku izraelskih okupacijskih snaga. Bilježi se povećanje učestalosti napada terorista na sela i gradova navođenim projektilima i teškim strojnicama, ali većih napada nije bilo. Sirijski ogranak Al-Qaede u tom području je s više desetaka projektila gađao civilna područja, što je dovelo do ranjavanja civila i oštećenja infrastrukture, ali bez žrtava među snagama koje su tamo raspoređene.

Dakle, potpuno je nejasno što se dogodilo u Quneitri, a najbliža istini je vijest da su izraelske okupacijske snage sa sirijskog Golana jučer ispalile “hitac upozorenja” prema položajima NDF snaga, kao odgovor na minobacački projektil koji je pao u “tampon zonu” definiranu sporazumom iz 1974.

U međuvremenu su sirijske vladine gotovo završile prvu fazu ofenzive oslobađanja juga zemlje i izbile na granicu s Jordanom, uključujući ključni granični prijelaz Nassib.

Grad i pokrajina Quneitra, koji se nalaze zapadno od područja u kojem se vode borbe, trenutno nije dio ofenzive, ali su u gradu Al-Baath raspoređeni dijelovi 4. oklopno-mehanizirane divizije sirijske vojske i brojne sirijske provladine milicije, koje čekaju da se otvori ovaj dio fronta.

Izrael redovito ponavlja kako nije uključen u rat u Siriji, “ali  će nastaviti provoditi sporazum o razdvajanju snaga iz 1974. koji uključuje održavanje tampon zone”.

Sporazum prati UN, koji zabranjuje izgradnju vojnih položaja na obje strane linije razgraničenja. Međutim, Tel Aviv tvrdi da je svaki projektil koji iz Sirije padne u tampon zonu kršenje sporazuma i kako su, bez obzira tko ga ispalio, za to odgovorne vladine snage.

Izrael je navodno pojačao svoje tenkovske i topničke snage na Golanskoj visoravni, strahujući da će u nadolazećoj kampanji u Quneitri sirijske snage napredovati dublje u Golan i osloboditi svoja okupirana područja.

Izrael je zatražio od Rusije, koja je u savezu sa sirijskom vladom, ali ima i odnose s Izraelom, da osigura da bude iranskih snaga u blizini granice s Izraelom.

No, Moskva je poručila kako jug Sirije mora biti očišćen od prisutnosti terorističkih skupina.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je potvrdio kako je zadaća borbi protiv terorizma u južnoj Siriji jedan od najvažnijih prioriteta, ističući kako sporazum o zonama de-eskalacije ne vrijedi teroriste.

U srijedu u Moskvi, tijekom konferencije za novinare u sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadiom, Lavrov je kazao kako su pregovarali o potrebi za političkim rješenjem krize u Siriji i očuvanju njezinog suvereniteta i jedinstva, ali i eliminaciji terorista ISIL-a i Al-Nusra Fronta u Južnoj Siriji.

Ruski diplomat je naglasio da bi se jednostrane prisilne mjere nametnute Siriji trebale ukinuti i tako raseljenim Sirijcima omogućiti povratak u njihovu zemlju.

Lavrov je podsjetio kako se Washington obećao odvojiti “umjerenu opoziciju” od terorista, ali je to nemoguće sve dok SAD Al-Nusra Front i njima podređene skupine u južnoj Siriji smatra “umjerenima”.

Lavrov je također pozvao na proširenje primirja i da mu pristupi što veći broj naselja, a gdje je situacija dobra da se raseljene osobe vrate u svoje domove, što je želja i Jordana, koji je rekao kako više ne može i neće primati izbjeglice iz susjedne Sirije.

Sergej Lavrov je u jordanskog kolegu podsjetio kako borba protiv terorizma najbolji način da se stvore najprikladniji uvjeti za one koji su napustili svoje domove i da im se iz šatorskih naselja u jordanskoj pustinji omogući povratak što je prije moguće.

Sve skupine u istočnoj Dara’i pristale na predaju

Nakon dva dana borbi i izbijanja sirijske vojske na granični prijelaz Nassib, ostatak skupina takozvane Slobodne sirijske vojske je pristao na sporazum o prekidu vatre i da se osigura povratak sirijskih izbjeglica iz Jordana u pokrajinu Dara’a, izvijestio je ruski centar za pomirenje u Siriji.

Ruski centar je jutros priopćio da su zapovjednici oružanih skupina u  pokrajini Dara’a pristali predati oružje i obustaviti neprijateljstva.

“Nakon razgovora, uz posredovanje ruskog centra za pomirenje, čelnici  oružanih skupina u pokrajini Dara’a su pristali na prestanak neprijateljstava, početak isporuke teških i srednjih oružja u svim naseljima koja kontroliraju”, stoji u priopćenju centra.

Prema riječima ruskog Ministarstva obrane, stranke su se također složile oko legalizacije statusa militanata, evakuacije onih koji ne žele regulirati svoj status, kao i članova njihovih obitelji u pokrajinu Idlib, nastavak rada sirijskih vladinih tijela na teritorijima pod nadzorom oružanih skupina i povratak sirijskih izbjeglica s granice s Jordanom u njihove domove.

Nakon prve faze, koja je uspješno okončana, slijedi kampanja oslobađanja zapadnog dijela Dara’e i enklave koju na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela drži ISIL,  a kada se odradi ovaj dio, slijedi oslobađanje Quneitre, svidjelo se to Izraelu ili ne.

Naime, rusko zrakoplovstvo je sudjelovalo u prvoj fazi, već je aktivno i u drugoj fazi kampanje koje se djelomično vodi u području grada Tafas, a kada budu letjeli nad Quneitrom, tada izraelske okupacije snage imaju opciju, uz napasti sirijsku vojsku, rusko zrakoplovstvo i vojne savjetnike na terenu ili se držati obećanja o provedbi sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine, bez vojnih aktivnosti i “demonstracije sile”, koja se očito sve više pretvara u nervozu i strahove što će biti kada na liniju razdvajanja izbiju sirijske snage.

FOTO – Vojna situacija na jugu Sirije 6. srpnja 2018.

Blizu Golana

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
5 godine prije

Znači ovim pala granata u tampon zonu a Židovi gađali one koji su ispalili navodno tu granatu na Sirijskoj teritoriji i onda kažu kako se neće mješati u sukobe u Siriji….logično nema šta !

palermo
5 godine prije

Kakav crni Sporazum iz ’74. o “razdvajanju snaga”? Kakv mrtvi UN? 2018. je godjuna, i puno se toga u međuvremenu promijenilo. Pa nije vam ovo Cipar, koji će ostati podijeljen dok je svijeta i vijeka, jer su na obje strane uspješno provedene razmjene stanovništva, čitaj: etničko čišćenje. Okupirali ste tuđi teritorij kojeg vam nitko živ nije priznao – ako mislite imati i ovce i novce, tj. i tuđi teritorij i mir, onda su vaš rezon stvarno precijenili.

Cvicoka
5 godine prije

Samo naprijed… Svaki pedalj treba vratiti siriji…. Zivila SAA i Rusia…

Ivi tz
5 godine prije

De samo zamislite da nema RUSIJE u SIRIJI. Sta bi hijene uradile

Borko
5 godine prije

Dakle, Golanska visoravan je oduvijek bila Sirijska. Ćifuti su je vojnom silom aneksirali 1967 za vrijeme šestodnevnog rata. Prema tome Sirija ima pravo uzeti nazad ono šta je njeno. Do kada će svijet trpiti espanzionističku politiku judena? Svi obojeni ratovi u arapskim zemljama, sve izbjegličke krize su fabricirane od strane cinosta s ciljem stvaranja velikog izraela od Eufrata do Nila, a to su dvije crte na njihovoj zastavi. Kome ovo nije jasno ili je retardiran ili nepismen. Još daleke 1924 Henry Ford je rekao: “stavite kod kontrolu 50 židovskih obitelji koje financiraju ratove i od njih imaju koristi, i ratova neće biti. Ako je on to shvatio prije 100 godina zašto je to teško shvatiti danas.
Samo nas istina može spasiti!

....
5 godine prije

Oslobodit ce se cijela Sirija, onda se bude ponudilo Izraelu da se povuce sa okupiranog Golana (nesto kao casni uzmak), i ako to neprihvate bit ce ….

Neko ime
5 godine prije

Puno posla za kremaljski protokol…
Treba to sve skombinirat da ne dolaze brate svi u isto vrijeme…sta navaljuju svi…pa dajte ovo i ono pa bi mi i koji ugovor i oruzje i opremu…pa humanitarno primirje i prosirenje zone deeskalacije, pa deratizaciju deiranizaciju i, i, i kajgod nam padne napamet…
Polako, svi cete doc na red, jedan po jedan…

Đuro
5 godine prije

Pa nije lako danas objasniti prosječnom Izraelcu,koji voli da puca po nenaoružanim Palestincima,da mu se sada na sjevernoj granici nalazi u borbi prekaljena,odlično naoružana i još bolje motivisana sekularna arapska armija koja baštini vjekovni panarabizam.A za koji su izraelski stratezi mislili da će definitivno biti uništen sa nestankom Sirijske Arapske Republike i formiranjem još jedne propale džihadističke tvorevine na postulatima muslimanskog bratstva.

p.s. svaka sličnost sa bivšim jugoslavenskim republikama je sasvim slučajna

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Zasto se nitko od medjunarodnih autoriteta ne usudi Izrael nazvati GENOCIDNO – RASISTICKO – FASHISTICKA UMJETNA TVOREVINA?
Te sa Izraelom prekidati diplomatske odnse, nametati im sankcije, a ne kao Hrvatska stvarati posebne prijetljske odnose, sramotno za Hrvatsku, sramotno za humanizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.